• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

ISHIKAWA Shin-ichi  石川 伸一

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

石川 伸一  イシカワ シンイチ

Less
Researcher Number 00327462
Other IDs
Affiliation (Current) 2020: 宮城大学, 食産業学群, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2020: 宮城大学, 食産業学群(部), 教授
2017 – 2018: 宮城大学, 食産業学群(部), 教授
2015 – 2016: 宮城大学, 食産業学部, 准教授
2010 – 2012: Kitasato University, 食産業学部, 准教授
2008 – 2009: Kitasato University, 獣医学部, 講師
2005: 北里大, 獣医畜産学部, 講師
2004: 北里大学, 獣医畜産学部, 講師
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Zootechnical science/Grassland science / Eating habits / Medium-sized Section 8:Sociology and related fields
Except Principal Investigator
Clinical nursing / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Keywords
Principal Investigator
ホスビチン / 畜産食品 / 料理の式 / ハイパースペクトルイメージング / 浸透 / 食品構造 / レジスタントプロテイン / 卵黄タンパク質 / 短鎖脂肪酸 / 便秘改善 … More / プレバイオティクス / 抗酸化作用 / 抗炎症作用 / 免疫賦活化作用 / 畜産産品 / 抗酸化 / ペプチド / 卵黄 / 免疫賦活 / ホスホセリン / インターロイキン-8 / 抗がん作用 / プロテオミクス / バイオマーカー / 卵 / プロテオーム解析 / 料理分類 / 構造 / 揚げ物 / 成分分布 / 可視化 / ハイパースペクトルカメラ / 煮物 / 料理 / 食品組織 / 漬物 / 料理レシピ / 記号化 … More
Except Principal Investigator
心不全 / 地域性 / 循環器看護 / 患者教育 / 慢性心不全 / 自己管理支援 / 増悪予防 / 分子調理 / 料理 / おいしさ / 数値化 / 科学 Less
  • Research Projects

    (7 results)
  • Research Products

    (42 results)
  • Co-Researchers

    (6 People)
  •  Quantification and visualization of preferences of cuisines using molecular cooking methods in cooperation with chefs and researchersOngoing

    • Principal Investigator
      冨永 美穂子
    • Project Period (FY)
      2020 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Hiroshima University
  •  料理レシピの記号化による料理の特徴の解明に向けた研究Principal InvestigatorOngoing

    • Principal Investigator
      石川 伸一
    • Project Period (FY)
      2018 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
    • Review Section
      Medium-sized Section 8:Sociology and related fields
    • Research Institution
      Miyagi University
  •  慢性心不全発症・増悪予防への地域性を重視した自己管理支援プログラムの開発と検証Ongoing

    • Principal Investigator
      吉田 俊子
    • Project Period (FY)
      2016 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Clinical nursing
    • Research Institution
      St. Luke's International University
      Miyagi University
  •  Classification of Japanese dishes using culinary formalismPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ISHIKAWA Shin-ichi
    • Project Period (FY)
      2015 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Miyagi University
  •  Biomarker Analysis by Proteomics for Improvement in Food Quality and Function of Animal Foods ProductsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ISHIKAWA Shin-ichi
    • Project Period (FY)
      2011 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Zootechnical science/Grassland science
    • Research Institution
      Miyagi University
  •  畜産食品タンパク質をモデルとした合成ペプチドによる生体調節機能の解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      ISHIKAWA Shin-ichi
    • Project Period (FY)
      2008 – 2010
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Zootechnical science/Grassland science
    • Research Institution
      Kitasato University
  •  レジスタントプロテインとしての卵黄タンパク質ホスビチンの新規生理作用に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      石川 伸一
    • Project Period (FY)
      2004 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Zootechnical science/Grassland science
    • Research Institution
      Kitasato University

All 2018 2017 2016 2015 2012 2011 2010 2009 2008

All Journal Article Presentation Book Patent

  • [Book] 免疫調節ペプチド(機能性ペプチドの最新応用技術 食品・化粧品・ペットフードへの展開)2009

    • Author(s)
      石川伸一(分担執筆)
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Book] 機能性ペプチドの最新応用技術-食品・化粧品・ペットフードヘの展開-2009

    • Author(s)
      石川伸一(分担)
    • Total Pages
      334
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Journal Article] Proteomic Analysis of Hen Egg for Improvement of Food Quality and Functionality of Egg Products2012

    • Author(s)
      石川伸一
    • Journal Title

      J. Food Sci. Technol. Res.

      Volume: Vol.59、No.5 Issue: 5 Pages: 231-235

    • DOI

      10.3136/nskkk.59.231

    • NAID

      10030655480

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Language
      Japanese
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780268
  • [Journal Article] Photodynamic antimicrobial activity of avian eggshell pigments2010

    • Author(s)
      Ishikawa S, Suzuki K, Fukuda E, Arihara K, Yamamoto Y, Mukai T, Itoh M
    • Journal Title

      FEBS Letters 584(4)

      Pages: 770-774

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Journal Article] 鶏肉あるいは鰹肉をパパインで分解して調製したペプチド性キャットフード素材の嗜好性に対する影響2010

    • Author(s)
      大畑素子, 有原圭三, 石川伸一, 伊藤良
    • Journal Title

      ペット栄養学会誌

      Volume: 13 Pages: 1-13

    • NAID

      130004951805

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Journal Article] 鶏肉あるいは鰹肉をパパインで分解して調製したペプチド性キャットフード素材の嗜好性に対する影響2010

    • Author(s)
      大畑素子, 有原圭三, 石川伸一, 伊藤良
    • Journal Title

      ペット栄養学会誌 13(1)

      Pages: 1-13

    • NAID

      130004951805

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Journal Article] Heme induces DNA damage and hyperproliferation of colonic epithelial cells via hydrogen peroxide produced by heme oxygenase: a possible mechanism of heme-induced colon cancer2010

    • Author(s)
      Ishikawa S, Tamaki S, Ohata M, Arihara K, Itoh M
    • Journal Title

      Molecular Nutrition and Food Research 54(8)

      Pages: 1182-1191

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Journal Article] Heme induces DNA damage and hyperproliferation of colonic epithelial cells via hydrogen peroxide produced by heme oxygenase : a possible me chanism of heme-induced colon cancer2010

    • Author(s)
      Ishikawa S, Tamaki S, Ohata M, Arihara K, Itoh M
    • Journal Title

      Molecular Nutrition and Food Research

      Volume: 54 Pages: 1182-1191

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Journal Article] Photodynamic antimicrobial activity of avian eggshell pigments2010

    • Author(s)
      Shin-ichi ISHIKAWA, et al.
    • Journal Title

      FEBS Letters 584

      Pages: 770-774

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Journal Article] Egg yolk proteins suppress azoxymethane-induced aberrant crypt foci formation and cell proliferation in the colon of rats2009

    • Author(s)
      Ishikawa S, Asano T, Takenoshita S, Nozawa Y, Arihara K, Itoh M
    • Journal Title

      Nutrition Research 29(1)

      Pages: 64-69

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Journal Article] Egg yolk proteins suppress azoxymethane-induced aberrant crypt foci formation and cell proliferation in the colon of rats2009

    • Author(s)
      Shin-ichi ISHIKAWA
    • Journal Title

      Nutrition Research 29

      Pages: 64-69

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Journal Article] Continuous change in triacylglycerol molecular species composition by fatty acids in prcine adipocytes2008

    • Author(s)
      Suzuki S, Ishikawa S, Arihara K, Itoh M
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 72(5)

      Pages: 1212-1218

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Journal Article] Molecular species-specific differences in composition of triacylglycerols of mouse adipose tissue and diet2008

    • Author(s)
      Suzuki S, Ishikawa S, Arihara K, Itoh M
    • Journal Title

      Nutrition Research 28(4)

      Pages: 258-262

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Patent] 上皮成長因子受容体に対する卵黄抗体およびその用途2009

    • Inventor(s)
      石川伸一、大畑素子、有原圭三、伊藤良
    • Industrial Property Number
      2009-174415
    • Filing Date
      2009-07-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Patent] コラーゲンを原料とする保健的機能性と嗜好性向上効果を備えた食品・ペットフード素材2008

    • Inventor(s)
      有原圭三、新井健夫、大畑素子、石川伸一、伊藤良
    • Industrial Property Number
      2008-273268
    • Filing Date
      2008-10-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] テーラーメイド食品としての「デザイナーエッグ」2018

    • Author(s)
      石川 伸一
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12359
  • [Presentation] 揚げ物における油および煮物における煮汁の浸透の観察 ~食品における成分分布の可視化に向けて~2017

    • Author(s)
      濟渡 久美、三浦 春菜、石川 伸一
    • Organizer
      日本調理科学会平成29年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12359
  • [Presentation] 食品構造に着目した「料理の式」の作成および新規料理開発法の提案2016

    • Author(s)
      石川伸一、猿舘小夏
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      名古屋学芸大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12359
  • [Presentation] あんの品質に関わるあん粒子の組織学および分子論的解析2016

    • Author(s)
      石川伸一、金野美聡
    • Organizer
      日本調理科学会 東北・北海道支部会
    • Place of Presentation
      仙台市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12359
  • [Presentation] 料理の構造に基づいた新規料理分類法の開発2015

    • Author(s)
      石川 伸一、海野 玖仁湖、猿舘 小夏、小泉 玲子、住 正宏
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      静岡県立大学
    • Year and Date
      2015-08-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12359
  • [Presentation] 組織構造観察による料理の式化および分類2015

    • Author(s)
      猿舘 小夏、海野 玖仁湖、小泉 玲子、住 正宏、石川 伸一
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      静岡県立大学
    • Year and Date
      2015-08-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12359
  • [Presentation] 蛍光二次元電気泳動による鶏卵卵白タンパク質のプロテオーム解析2012

    • Author(s)
      石川伸一、橋ヶ谷晃史、半田明弘
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学(札幌)
    • Year and Date
      2012-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780268
  • [Presentation] DISULFIDE PROTEOMICS OF WHEAT AND SOYBEAN PROTEINS IN FOOD PROCESSING2012

    • Author(s)
      Shin-ichi Ishikawa, Ran Nakamura, Saori Miyagawa (Shin-ichi Ishikawa)
    • Organizer
      16th IUFoST (International Union of Food Science and Technology)
    • Place of Presentation
      Foz do Iguaçu, Parana State, Brazil
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780268
  • [Presentation] 鶏卵タンパク質分解物およびホスビチンの抗炎症作用2012

    • Author(s)
      田中翔子、齋藤一成、高部祐允、升本早枝子、 石川伸一
    • Organizer
      日本農芸化学会第2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780268
  • [Presentation] 鶏卵タンパク質分解物による抗炎症作用2012

    • Author(s)
      菅野祥吾、 田中翔子、 高部祐允、 升本早枝子 、石川伸一
    • Organizer
      日本畜産学会第115回大会
    • Place of Presentation
      名古屋市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780268
  • [Presentation] 蛍光二次元電気泳動による鶏卵卵白タンパク質のプロテオーム解析2012

    • Author(s)
      石川伸一、橋ヶ谷晃史、半田明弘(石川伸一)
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学(札幌)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780268
  • [Presentation] Disulfide proteomics of wheat and soybean proteins in food processing2012

    • Author(s)
      Shin-ichi Ishikawa、Ran Nakamura、Saori Miyagawa
    • Organizer
      16th IUFoST (International Union of Food Science and Technology
    • Place of Presentation
      Foz do Iguacu (Brazil)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780268
  • [Presentation] 卵製品の品質・機能向上を目的とした鶏卵卵白タンパク質のプロテオーム解析2011

    • Author(s)
      石川伸一
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回大会 研究小集会(招待講演)
    • Place of Presentation
      仙台市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780268
  • [Presentation] 鶏卵タンパク質分解物による炎症性サイトカイン抑制効果2011

    • Author(s)
      高部祐允、大庭清香、 石川伸一、升本早枝子
    • Organizer
      日本畜産学会第114回大会
    • Place of Presentation
      青森県十和田市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780268
  • [Presentation] 牛乳タンパク質分解物による炎症性サイトカイン抑制効果2011

    • Author(s)
      田中翔子、高部祐允、升本早枝子、 石川伸一
    • Organizer
      日本畜産学会第114回大会
    • Place of Presentation
      青森県十和田市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780268
  • [Presentation] 卵殻色素の光依存的抗菌作用2010

    • Author(s)
      石川伸一、大畑素子、有原圭三、伊藤良
    • Organizer
      日本畜産学会第112回大会
    • Place of Presentation
      明治大学
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] 卵殻色素の光依存的抗菌作用2010

    • Author(s)
      石川伸一, ら
    • Organizer
      日本畜産学会第112回大会
    • Place of Presentation
      明治大学(東京)
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] 貯蔵中における鶏卵卵白タンパク質のプロテオーム解析2010

    • Author(s)
      石川伸一
    • Organizer
      平成22年度日本食品科学工学会東北支部大会
    • Place of Presentation
      福島
    • Year and Date
      2010-10-16
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] 牛肉の真空熟成および牛肉ホモジネート貯蔵におけるプロテオーム解析2010

    • Author(s)
      石川伸一、高部祐允、大畑素子、有原圭三、伊藤良
    • Organizer
      日本畜産学会第112回大会
    • Place of Presentation
      明治大学
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] 牛肉熟成と牛肉ホモジネート貯蔵のプロテオーム解析2010

    • Author(s)
      高部祐允、工藤謙一、伊藤良、 石川伸一
    • Organizer
      日本食品工学会第11回(2010年度)年次大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学
    • Year and Date
      2010-08-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] ウシ初乳、移行乳および常乳のプロテオーム解析2009

    • Author(s)
      石川伸一、植竹博基、大畑素子、有原圭三、伊藤良
    • Organizer
      日本畜産学会第110回大会
    • Place of Presentation
      藤沢
    • Year and Date
      2009-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] 食品科学へ応用した経時的プロテオーム解析:貯蔵中における牛肉および鶏卵卵白の特徴的な変化2009

    • Author(s)
      石川伸一、大畑素子、有原圭三、伊藤良
    • Organizer
      日本ヒトプロテオーム機構(JHUPO)第7回大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2009-07-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] 卵白タンパク質ペプシン分解物は腸管上皮細胞における酸化ストレス誘導によるインターロイキン8の産生を抑制する2009

    • Author(s)
      石川伸一
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡(福岡市)
    • Year and Date
      2009-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] Peptidomic analysis of immunoglobulin E-epitopes using an egg white allergy model in Brown Norway rats2009

    • Author(s)
      Ishikawa S, Takanohashi Y, Ohata M, Arihara K, Itoh M
    • Organizer
      3rd EuPA Congress Clinical Proteomics
    • Place of Presentation
      Stockholm, Sweden
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] 食品科学へ応用した経時的プロテオーム解析貯蔵中における牛肉および鶏卵卵白の特徴的な変化2009

    • Author(s)
      石川伸一, ら
    • Organizer
      日本ヒトプロテオーム機構(JHUPO)第7回大会
    • Place of Presentation
      北里大学(東京)
    • Year and Date
      2009-07-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] 卵白タンパク質ペプシン分解物は腸管上皮細胞における酸化ストレス誘導によるインターロイキン8の産生を抑制す2009

    • Author(s)
      石川伸一、齋藤佑介、大畑素子、有原圭三、伊藤良
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      2009-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • [Presentation] 鶏卵卵白タンパク質の貯蔵中のプロテオーム解析2009

    • Author(s)
      鷹觜勇宜、石川伸一、岡庭希、大畑素子、有原圭三、伊藤良
    • Organizer
      日本畜産学会第110回大会
    • Place of Presentation
      藤沢
    • Year and Date
      2009-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780195
  • 1.  吉田 俊子 (60325933)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  大熊 恵子 (40284715)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  宮脇 郁子 (80209957)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  佐藤 大介 (20524573)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  冨永 美穂子 (50304382)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  湯浅 正洋 (00756174)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to connect your ORCID iD to this researcher?
* This action can be performed only by the researcher themselves.

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi