• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Yamagishi Azumi  山岸 あづみ

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

YAMAGHISI Azumi  山岸 あづみ

山岸 あづみ  ヤマギシ アヅミ

山岸 アツミ  ヤマギシ アツミ

Less
Researcher Number 00400531
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 新潟県立大学, 人間生活学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2021 – 2023: 新潟県立大学, 人間生活学部, 准教授
2017 – 2021: 新潟県立大学, 人間生活学部, 講師
2016: 山形大学, 地域教育文化学部, 助教
2015: 山形大学, 教育文化学部, 助教
2013: 山形大学, 地域教育文化学部, 助教 … More
2011 – 2013: 山形大学, 教育文化学部, 助教
2009 – 2011: 山形大学, 地域教育文化学部, 助教
2007: 山形大学, 地域教育文化学部, 助教 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Applied health science / Eating habits, studies on eating habits / 生理人類学
Keywords
Principal Investigator
海藻類 / 軟化 / 昆布 / 豆類 / 雑穀 / テクスチャー / 粘度 / α化粉末 / 大麦 / 玄米 … More / アレルギー対応食品 / 栄養強化粥 / 粥 / 高アミロース米 / 粳米 / 安定性 / 物性 / 食物アレルギー / マヨネーズ風調味料 / 非加熱調理 / 加熱せん断粉砕法 / α化米粉 / ひじき / メタボリックシンドローム関連指標 / 調理加工 / 腹腔内脂肪組織 / メタボリックシンドローム / 軟化昆布 / メタボリック症候群 / 腹腔内脂肪 / アルギン酸 / 有機酸 / Ca / ほうれん草 / 野菜 / シュウ酸 … More
Except Principal Investigator
食育 / メタボリックシンドローム / 介入保健指導 / 大学生 / 生活習慣病 / 学校給食 / 新体力テスト / 咀嚼指導 / 児童 / 肥満 / 保健指導 / 審体力テスト / 健康教育 / リポ蛋白質受容体 / 受容体 / リポ蛋白質 / 食品因子 / メタボリック症候群 / 食と栄養 / コレステロール代謝 / 日内変動 / 脂質代謝 / コレシストキニン受容体 / 視交叉上核 / 体内時計 Less
  • Research Projects

    (8 results)
  • Research Products

    (44 results)
  • Co-Researchers

    (17 People)
  •  雑穀や豆類のα化粉末に対する調理特性への理解と応用利用Principal Investigator

    • Principal Investigator
      山岸 あづみ
    • Project Period (FY)
      2022 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      University of Niigata Prefecture
  •  Development of new porridge with enhanced nutrition and allergy-free foods using gelatinized rice flour as an emulsifierPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Yamagishi Azumi
    • Project Period (FY)
      2018 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      University of Niigata Prefecture
  •  Analysis of Molecular Cookery Change of Softened Konbu and Control Mechanism of Development of Metabolic SyndromePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Yamagishi Azumi
    • Project Period (FY)
      2015 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      University of Niigata Prefecture
      Yamagata University
  •  New search of optimum texture improvement factor in seaweed and development of nursing care food that using of it.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      YAMAGISHI Azumi
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Yamagata University
  •  Study on health education for preventing and improving the obesity in university students

    • Principal Investigator
      NAO Takagi
    • Project Period (FY)
      2010 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Applied health science
    • Research Institution
      Yamagata University
  •  Interdisciplinary study with physical fitness, health guidance and meal education of childhood

    • Principal Investigator
      OHNUKI Yoshito
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Applied health science
    • Research Institution
      Yamagata University
  •  Role of lipoprotein receptors in the development of metabolic syndrome

    • Principal Investigator
      KIM Dongho
    • Project Period (FY)
      2007 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Osaka City University
  •  環境因子に対する体内時計の適応機構に関する研究

    • Principal Investigator
      SAEKI Shigeru
    • Project Period (FY)
      2005 – 2007
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      生理人類学
    • Research Institution
      Osaka City University

All 2023 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2013 2012 2011 2010 2009 2007 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 昆布の軟化を亢進する野菜成分の同定2019

    • Author(s)
      山岸あづみ,西村直道,青江誠一郎
    • Journal Title

      人間生活文化研究

      Volume: 29 Pages: 147-154

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Journal Article] Compositional Changes in Softened Konbu and Its Physiological Effects2018

    • Author(s)
      山岸あづみ, 青江誠一郎
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 51 Issue: 5 Pages: 297-299

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.51.297

    • NAID

      130007498896

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Language
      Japanese
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Journal Article] 高い資質を持った栄養教諭を排出するための教育プログラム開発に関する研究2013

    • Author(s)
      高木直, 大森桂, 楠本健二, 矢口友理, 山岸あづみ, 三原法子
    • Journal Title

      日本教育大学協会研究年報

      Volume: Vol.31 Pages: 203-212

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500655
  • [Journal Article] 肥満大学生の生活習慣及び健康意識の特徴-一般大学生との比較を通して-2012

    • Author(s)
      高木直, 大森桂, 楠本健二, 矢口友理, 山岸あづみ, 三原法子, 冨樫整, 早坂真貴子, 直島厚子
    • Journal Title

      東北家庭科教育研究

      Volume: No.11 Pages: 29-36

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500655
  • [Journal Article] 山形県内の児童生徒とその保護者の食育及び食生活に対する意識2011

    • Author(s)
      大森桂, 高木直, 山岸あづみ, 矢口友理, 楠本健二, 三原法子, 大貫義人
    • Journal Title

      東北家庭科教育研究

      Volume: Vol. 10 Pages: 1-8

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500655
  • [Journal Article] 山形県内の児童生徒とその保護者の食育及び食生活に対する意識2011

    • Author(s)
      大森桂, 高木直, 山岸あづみ, 矢口友理, 楠本健二, 三原法子, 大貫義人
    • Journal Title

      東北家庭科教育研究

      Volume: 第10号 Pages: 1-8

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500643
  • [Journal Article] Polymorphisms in the human apolipoprotein E receptor 2 gene in Japanese sporadic Alzheimer's disease patients2010

    • Author(s)
      Hosoda A, Inoue T, Mao CC, Jeong YH, Yamagishi A, Ye M, Yamamoto T, Kim DH, Saeki S
    • Journal Title

      Biosci Biotechnol Biochem 74(3)

      Pages: 677-679

    • NAID

      10027553282

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500684
  • [Journal Article] 山形県内の児童・生徒の健康状態及び食生活に対する意識の実態2010

    • Author(s)
      大森桂, 三原法子, 楠本健二, 矢口友理, 山岸あづみ, 大貫義人
    • Journal Title

      東北学校保健学会誌

      Volume: 第58号 Pages: 20-21

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500643
  • [Journal Article] The low-density lipoprotein receptor-related protein 10 is a negative regulator of the canonical Wnt/β-catenin signaling pathway2010

    • Author(s)
      Jeong YH, Sekiya M, Hirata M, Ye M, Yamagishi A, Lee SM, Kang MJ, Hosoda A, Fukumura T, Kim DH, Saeki S
    • Journal Title

      Biochemical and Biophysical Research Communications 392

      Pages: 495-499

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500684
  • [Journal Article] 学校における食の指導と児童の体格・体力との関連に関する研究2009

    • Author(s)
      大竹まり子, 赤間明子, 鈴木育子, 小林淳子, 細谷たき子, 叶谷由佳, 山岸あづみ, 楠本健二, 大森桂, 坂野麻里子, 鈴木漠, 大貫義人
    • Journal Title

      ヘルスサポートニュース

      Volume: 12巻8号 Pages: 16-19

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500643
  • [Presentation] 製造方法が異なるα化玄米粉および大麦粉で調製したペーストの性質2023

    • Author(s)
      山岸あづみ、桑原美里、田村朝子
    • Organizer
      日本家政学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02184
  • [Presentation] α化米粉ペースト添加溶液の違いによる特性比較と非加熱食品への応用2023

    • Author(s)
      山岸あづみ、佐藤舞夏、田村朝子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02184
  • [Presentation] α化米粉のマヨネーズ風調味料への活用と作成条件の検討2021

    • Author(s)
      山岸あづみ,中易萌香,権代陽奈子,鈴木拓史,田村朝子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 加工方法および米の種類が異なるα化米粉で作成した粥の性状比較2020

    • Author(s)
      山岸あづみ、田村朝子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] Relationship between oral and body muscle strength, food preferences and daily living habits in nursery school children.2019

    • Author(s)
      Asako Tamura, Yoshiko Kontai, Azumi Yamagishi, Tomomi Tsuji
    • Organizer
      Asian Congress of Nutrition
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] カスタードプリンに対する材料の配合割合と加熱法の検討―年代の異なる料理本を参考に―2019

    • Author(s)
      山岸あづみ、田村朝子
    • Organizer
      新潟人間生活学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] とろろ昆布の機能性発現に影響する加工法の検討2019

    • Author(s)
      山岸あづみ、山中千恵美、青江誠一郎
    • Organizer
      日本食物繊維学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 1週サイクル献立がこども園園児の身体発育と食嗜好におよぼす影響2018

    • Author(s)
      田村朝子,山岸あづみ,金胎芳子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 安全でおいしい食事を提供するための包括的栄養ケアシステムの構築のための取り組み2018

    • Author(s)
      鈴木拓史,三原法子,山岸あづみ,田村朝子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 簡易食情報提供書「食べものカルテ」の運用と食情報の共有化に関する調査2018

    • Author(s)
      矢澤由佳,山岸あづみ,鈴木拓史
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 製造法が異なるα化米粉で作成したお粥のテクスチャー比較2018

    • Author(s)
      山岸あづみ,田村朝子
    • Organizer
      新潟人間生活学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 幼児の口腔筋力および体筋力の発達と食嗜好・生活習慣との関連2018

    • Author(s)
      山岸あづみ,田村朝子、金胎芳子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 食餌性肥満モデルマウスの腹腔内脂肪蓄積抑制作用に寄与する昆布中の食物繊維およびフコキサンチンの影響2018

    • Author(s)
      山岸あづみ,山中千恵美,青江誠一郎
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 昆布出汁成分が食餌性肥満モデルマウスの耐糖能及び脂質代謝に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      山岸あづみ,山中千恵美,青江誠一郎
    • Organizer
      日本食物繊維学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 異なる種類の昆布、昆布加工品、ならびにひじきの摂取が食餌性肥満モデルマウスの腹腔内脂肪蓄積および脂質代謝に及ぼす影響2017

    • Author(s)
      山岸あづみ、山中千恵美、青江誠一郎
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K16187
  • [Presentation] シュウ酸Naによる茎ひじきの軟化機構2016

    • Author(s)
      山岸あづみ・小笠原百合・青江誠一郎
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      名古屋学芸大学
    • Year and Date
      2016-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K16187
  • [Presentation] 異なる加工処理昆布および煮汁浸出物が食餌誘発性肥満モデルマウスのメタボリックシンドローム関連指標に及ぼす影響2016

    • Author(s)
      山岸あづみ・山中千恵美・青江誠一郎
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2016-05-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K16187
  • [Presentation] 軟化処理昆布が遺伝性2型糖尿病(KK/Ta)マウスの脂質代謝に及ぼす影響2015

    • Author(s)
      山岸あづみ,青江誠一郎
    • Organizer
      日本食物繊維学会
    • Place of Presentation
      伊那食品工業株式会社(長野)
    • Year and Date
      2015-11-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K16187
  • [Presentation] 野菜と昆布の同時煮沸による昆布の軟化に関する研究2013

    • Author(s)
      山岸あづみ、青江誠一郎
    • Organizer
      日本食物繊維学会
    • Place of Presentation
      仁愛大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700879
  • [Presentation] 野菜と煮沸したことにより軟化した昆布の組成変化-Caと食物繊維の変化-2013

    • Author(s)
      山岸あづみ、青江誠一郎
    • Organizer
      日本栄養食糧学会
    • Place of Presentation
      名古屋大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700879
  • [Presentation] Body Compositions and Health Conditions in Japanese University Students.2013

    • Author(s)
      Katsura OMORI, Yuri YAGUCHI, Kenji KUSUMOTO, Azumi YAMAGISHI, Nao TAKAGI,
    • Organizer
      Asian Regional Association of Home Economics(ARAHE) 17th Biennial
    • Place of Presentation
      The National Institute of Education, Singapore
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500655
  • [Presentation] 野菜と昆布の同時煮沸による昆布の軟化に関する研究2013

    • Author(s)
      山岸あづみ、青江誠一郎
    • Organizer
      第18回日本食物繊維学会
    • Place of Presentation
      仁愛大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700879
  • [Presentation] 野菜と煮沸したことにより軟化した昆布の組成変化-Caと食物繊維の変化-2013

    • Author(s)
      山岸あづみ、青江誠一郎
    • Organizer
      第67回日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      名古屋大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700879
  • [Presentation] Body Compositions and Health Conditions in Japanese University Students2013

    • Author(s)
      Katsura OMORI, Yuri YAGUCHI, Kenji KUSUMOTO, Azumi YAMAGISHI, Nao TAKAGI
    • Organizer
      Asian Regional Association Economics(ARAHE)17th Bienntial
    • Place of Presentation
      The National Institute of Education, Singapor
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500655
  • [Presentation] 野菜中の有機酸が昆布の軟化に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      山岸あづみ、青柳美香他2名
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700879
  • [Presentation] 野菜中の有機酸が昆布の軟化に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      山岸あづみ,青柳美香,西村直道,青江誠一郎
    • Organizer
      第66回 日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      東北大学 川内北キャンパス
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700879
  • [Presentation] 調味料とほうれん草による昆布軟化作用と昆布佃煮作成2011

    • Author(s)
      大和綾佳、山岸あづみ
    • Organizer
      第56回日本家政学会東北・北海道支部
    • Place of Presentation
      山形大学
    • Year and Date
      2011-09-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700879
  • [Presentation] 簡易型自記式食事歴訪質問票(BDHQ)を用いた肥満大学生に対する栄養指導の取り組み2011

    • Author(s)
      高木直、大森桂、三原法子、楠本健二、山岸あづみ
    • Organizer
      第58回日本栄養改善学会
    • Place of Presentation
      広島国際会議場(広島県)
    • Year and Date
      2011-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500655
  • [Presentation] 青年期肥満者の食習慣実態調査2010

    • Author(s)
      山岸あづみ
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会東北支部大会
    • Place of Presentation
      宮城県宮城学院女子大学
    • Year and Date
      2010-11-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500655
  • [Presentation] 山形県内の児童・生徒の健康状態および食生活に対する意識の実態2010

    • Author(s)
      大森桂, 三原法子, 楠本健二, 矢口友理, 山岸あづみ, 大貫義人
    • Organizer
      第58回東北学校保健学会
    • Place of Presentation
      山形大学
    • Year and Date
      2010-09-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500655
  • [Presentation] 山形県内の児童生徒とその保護者の食生活および食育に対する意識2010

    • Author(s)
      大森桂, 高木直, 山岸あづみ, 矢口友理, 楠本健二, 三原法子, 大貫義人
    • Organizer
      日本家庭科教育学会平成22年度(第33回)大会
    • Place of Presentation
      弘前大学
    • Year and Date
      2010-10-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500655
  • [Presentation] 青年期肥満者の食習慣実態調査2010

    • Author(s)
      山岸あづみ, 矢口友理, 大森桂, 高木直, 三原法子, 楠本健二, 冨樫整
    • Organizer
      第44回日本栄養・食糧学会東北支部大会
    • Place of Presentation
      宮城学院女子大学
    • Year and Date
      2010-11-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500655
  • [Presentation] オーファンレセプターGPCRを介するレプチン産生調節2007

    • Author(s)
      山岸 あづみ
    • Organizer
      日本食物繊維学会第12回学術集会
    • Place of Presentation
      神戸
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500684
  • [Presentation] 調味料とほうれん草による昆布軟化作用と昆布佃煮の作成

    • Author(s)
      大和綾佳 山岸あづみ
    • Organizer
      日本家政学会 東北・北海道支部
    • Place of Presentation
      山形大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700879
  • 1.  OUMORT Katura (50344784)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 12 results
  • 2.  KUSIMOTO Kengi (90398008)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 12 results
  • 3.  SAEKI Shigeru (60211926)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 4.  KIM Dongho (70326271)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 5.  HOSODA Akemi (40449418)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 6.  MIHARA Noriko (80533687)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 9 results
  • 7.  田村 朝子 (60240991)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 10 results
  • 8.  OHNUKI Yoshito (80107036)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 9.  SUZUKI Hirosi (80334788)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 10.  HOSOYA Takiko (80313740)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 11.  KOBAYASI Atuko (30250806)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 12.  SATO Yukiko (30299789)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 13.  KAYA Yuka (80313253)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 14.  SUZUKI Ikuko (20261703)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 15.  OTAKE Mariko (40333984)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 16.  MORIKAGI Yuko (20431596)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 17.  NAO Takagi (80113926)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 8 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi