• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

SAITO Fumie  斉藤 史恵

ORCIDConnect your ORCID iD *help
Researcher Number 00625254
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 山梨大学, 大学院総合研究部, 助教
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2017 – 2023: 山梨大学, 大学院総合研究部, 助教
2014 – 2016: 山梨大学, 総合研究部, 助教
2013: 山梨大学, 医学工学総合研究部, 助教
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Eating habits
Keywords
Principal Investigator
ワイン / 産膜 / 産膜性酵母 / 微生物汚染 / 抗菌 / オフ・フレーバー / マスカット・ベーリーA / タンニン / ポリフェノール化合物 / Time Intensity … More / 酸味 / 味の余韻 / 中和時間 / TI法 / 緩衝能 / 余韻 / ペクチナーゼ製剤 / 酵素製剤 / フレーバー Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (15 results)
  •  ワイン由来タンニンおよび新規産膜抑制成分による微生物汚染抑制法の開発Principal Investigator

    • Principal Investigator
      斉藤 史恵
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      University of Yamanashi
  •  The study for quality improvement of Japanese winePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      WATANABE-SAITO Fumie
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      University of Yamanashi
  •  Aftertaste evaluation of wine using TI method and relationship between buffering capacity and aftertastePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SAITO Fumie
    • Project Period (FY)
      2017 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      University of Yamanashi
  •  Study of a new esterification mechanism of pectinase preparations in winemakingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SAITO Fumie
    • Project Period (FY)
      2013 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      University of Yamanashi

All 2023 2022 2021 2018 2016 2015 2014 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Influence of wine components on pellicle formation by pellicle-forming yeasts2021

    • Author(s)
      Watanabe-Saito Fumie、Nakagawa Youji、Kishimoto Munekazu、Hisamoto Masashi、Okuda Tohru
    • Journal Title

      OENO One

      Volume: 55 Issue: 3 Pages: 363-375

    • DOI

      10.20870/oeno-one.2021.55.3.4730

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05878
  • [Presentation] ワインの産膜汚染防止のための基礎的研究2023

    • Author(s)
      渡辺(斉藤)史恵、中川洋史、岸本宗和、久本雅嗣、奥田 徹
    • Organizer
      日本ブドウ・ワイン学会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05539
  • [Presentation] 非産膜ワインにおける産膜抑制メカニズムの推定2023

    • Author(s)
      後藤理那,村松俊哉,石川沙也,岸本宗和,中川洋史,久本雅嗣,奥田徹, 斉藤史恵
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05539
  • [Presentation] 非産膜マスカット・ベーリーAワインにおける産膜抑制成分の分離精製2023

    • Author(s)
      村松俊哉、後藤理那、中川洋史、岸本宗和、久本雅嗣、奥田徹、渡辺(斉藤)史恵
    • Organizer
      日本ブドウ・ワイン学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05539
  • [Presentation] マスカット・ベーリーA ワイン由来産膜抑制成分の探索(第2報)2022

    • Author(s)
      渡辺(斉藤)史恵・松下 創・石川沙也・中川洋史・岸本宗和・久本雅嗣・奥田 徹
    • Organizer
      日本ブドウ・ワイン学会 2022大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05539
  • [Presentation] ワイン由来フェノール性化合物による産膜形成抑制効果2021

    • Author(s)
      石川沙也・渡辺(斉藤)史恵・松下 創・中川洋史・岸本宗和・久本雅嗣・奥田 徹
    • Organizer
      日本ブドウ・ワイン学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05878
  • [Presentation] 白ワインにおける中和反応時間と滴定酸度およびpHの関係性について2018

    • Author(s)
      新海 有貴,長尾 洋輝,奥田 徹,久本 雅嗣,渡辺(斉藤) 史恵
    • Organizer
      日本食品科学工学会平成30年度関東支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K12886
  • [Presentation] 白ワインの酸味に影響する因子について2018

    • Author(s)
      斉藤 史恵、下村豪志、新海有貴、久本雅嗣、奥田徹
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度名古屋大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K12886
  • [Presentation] 白ワインの緩衝能における有機酸の影響2016

    • Author(s)
      下村豪志,斉藤史恵,久本雅嗣,奥田徹
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県名古屋市)
    • Year and Date
      2016-08-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25750024
  • [Presentation] 白ワインの緩衝能における有機酸,アミノ酸の影響2015

    • Author(s)
      下村 豪志,斉藤 史恵,丸山 尊士,久本 雅嗣,奥田 徹
    • Organizer
      日本ブドウ・ワイン学会2015上越大会
    • Place of Presentation
      上越教育大学(新潟県上越市)
    • Year and Date
      2015-11-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25750024
  • [Presentation] Pectinase-catalyzed esterification of cinnamic acids with ethanol during winemaking2014

    • Author(s)
      Fumie SAITO
    • Organizer
      65th ASEV National Conference
    • Place of Presentation
      テキサス(USA)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25750024
  • [Presentation] 甲州ワイン醸造におけるペクチナーゼ製剤の影響2014

    • Author(s)
      斉藤 史恵
    • Organizer
      日本ブドウ・ワイン学会 2014年度大会
    • Place of Presentation
      札幌(北海道)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25750024
  • [Presentation] Formation of hydroxy cinnamic acid ethyl ester during wine making and effect on the taste of Koshu wine2014

    • Author(s)
      斉藤 史恵
    • Organizer
      日本農芸化学会 2014年大会
    • Place of Presentation
      明治大学・生田キャンパス(神奈川)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25750024
  • [Presentation] Pectinase-catalyzed esterification of connamic acids with ethanol during winemaking

    • Author(s)
      Fumie SAITO
    • Organizer
      65th ASEV National Conference
    • Place of Presentation
      テキサス(USA)
    • Year and Date
      2014-06-23 – 2014-06-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25750024
  • [Presentation] 甲州ワイン醸造におけるペクチナーゼ製剤の影響

    • Author(s)
      斉藤 史恵
    • Organizer
      日本ブドウ・ワイン学会
    • Place of Presentation
      北海道大学(札幌市)
    • Year and Date
      2014-08-18 – 2014-08-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25750024

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi