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SUGIYAMA Sumi  杉山 寿美

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杉山 寿美  スギヤマ スミ

Sugiyama Sumi  杉山 寿美

SUGIYAMA SUMI  杉山 寿美

SUMI Sugiyama  杉山 寿美

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Researcher Number 10300419
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Affiliation (Current) 2025: 県立広島大学, 地域創生学部, 教授
2025: 県立広島大学, 人間文化学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2020 – 2023: 県立広島大学, 地域創生学部, 教授
2016 – 2018: 県立広島大学, 人間文化学部, 教授
2012 – 2014: 県立広島大学, 人間文化学部, 教授
2010: 県立広島大学, 県立広島大学人間文化学部・健康科学科, 准教授
2007 – 2010: 県立広島大学, 人間文化学部, 准教授 … More
2008: Prefectural University of Hiroshima, 人間文化学部・健康科学科, 准教授
2003 – 2005: 広島文教女子大学, 人間科学部, 助教授
2002: 広島文教女子大学短期大学部, 食物栄養学科, 講師
2001: 広島文教女子大学短期大学部, 講師
1998 – 1999: 広島文教女子大学短期大学部, 講師 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / 食生活 / Eating habits
Except Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
卵 / 加熱 / テクスチャー / 脂肪 / レオロジー / 脂質 / 脂肪酸量 / 和食文化 / 持続可能な食 / 副菜 … More / 主菜 / 献立 / 持続可能 / 菜 / 食文化 / 献立構成 / 加熱調理 / 真空調理 / 保存 / ナトリウム / 軟化 / ペクチン / 体積 / 野菜 / 全卵 / フライ / プデイング / LDL / オボアルブミン / リン脂質リン / プディング / 揚げ物の衣 / パン / カスタードプディング / 微細構造 / ゲル / 卵黄 / エマルション / 菜種油 / 乳脂肪クリーム / オムレツ / ベークドチーズケーキ / 食品 / 澱粉 / 蛋白質 / 動的粘弾性 / 油脂 / 動的粘弾性 dynamic viscoelasticity / 静的粘弾性 Static Viscoelasticity / 脂質Lipid / カスタードプディングcreamy custard pudding / ドーナツ生地doughnut dough / 卵黄egg yolk / 生活習慣 / 因子分析 / クロス集計 / ステロール量 / 陰膳方式 / 栄養教育 / 価値観 / 摂取栄養量 / サプリメント / 電気泳動 / システィンプロテアーゼ / ジンジャープロテアーゼ / 脂質量 / ボスナー法 / 官能評価 / 結合組織蛋白質 / コラーゲン / キウイフルーツプロテアーゼ / 調理操作 / 脂肪酸組成 / 豚肉 / コレステロール量 / 調理 … More
Except Principal Investigator
小麦 / でんぷん / リゾレシチン / レシチン / 糊化 / アミロペクチン / 大粒子 / 小粒子 / 小麦澱粉 / lysolesichin / lecithin / gelatinization / RVA / B starch / amylopectine / wheat starch / 蛋白質 / 脂質 / 食品成分 / 調理過程 / 新調理 Less
  • Research Projects

    (10 results)
  • Research Products

    (23 results)
  • Co-Researchers

    (16 People)
  •  変容する日常献立の実相把握と「持続可能な食」実現のための新たな献立構成の検討Principal Investigator

    • Principal Investigator
      杉山 寿美
    • Project Period (FY)
      2023 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Prefectural University of Hiroshima
  •  The effects of cooking on the texture of vegetables as food colloids and its application to a cook-chill systemPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SUGIYAMA Sumi
    • Project Period (FY)
      2020 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Prefectural University of Hiroshima
  •  The effects of egg yolk on the microstructure and rheological characteristics of gel-like foods formed by thermocoagulation of egg whitePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Sugiyama Sumi
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Prefectural University of Hiroshima
  •  Elucidation of the gel-forming mechanism by heating of egg yolk O/W emulsion for the purpose of fat intake reductionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SUGIYAMA SUMI
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Prefectural University of Hiroshima
  •  Distribution of phospholipid and rhelogical properties during pasting and gelation of wheat starch susupensions

    • Principal Investigator
      ISHINAGA Masataka
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Sanyo Women's College
  •  Effects of lipids contents on presence form and quality changes during cooking processingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SUGIYAMA Sumi
    • Project Period (FY)
      2008 – 2010
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Prefectural University of Hiroshima
  •  Systematic elucidation of change of food composition with cook-chill or cook-hot hold systems

    • Principal Investigator
      MASATAKA Ishinaga
    • Project Period (FY)
      2007 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Prefectural University of Hiroshima
  •  意識構造と栄養素摂取量に対応したサプリメント利用に関する教育プログラムの構築Principal Investigator

    • Principal Investigator
      杉山 寿美
    • Project Period (FY)
      2003 – 2005
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Hiroshima Bunkyo Women's University
  •  調理過程における植物プロテアーゼの結合組織蛋白質への作用機序の解明と調理加工適性Principal Investigator

    • Principal Investigator
      杉山 寿美
    • Project Period (FY)
      2001 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Hiroshima Bunkyo Women's Junior College
  •  調理操作による食品の脂質含量、脂肪酸組成の変化についての系統的解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      杉山 寿美
    • Project Period (FY)
      1998 – 1999
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Hiroshima Bunkyo Women's Junior College

All 2021 2018 2016 2015 2014 2013 2011 2009 2008 2005 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Characterization of the Forms of Lysolecithin in Wheat Starch2015

    • Author(s)
      塩田(原田)良子,石永正隆,釘宮正往,杉山寿美
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 62 Issue: 3 Pages: 159-164

    • DOI

      10.3136/nskkk.62.159

    • NAID

      130005067009

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500961
  • [Journal Article] Effects of Milk Fat Cream and Rapeseed Oil Addition on the Rheological Properties of Liquid Egg and its Heat-induced Gel Structure and Texture2014

    • Author(s)
      淺井智子 角田美紀子 鈴木麻希 上野真理 杉山寿美
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 47 Issue: 6 Pages: 312-319

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.47.312

    • NAID

      130005002300

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500950
  • [Journal Article] モチ性小麦粉と市販小麦粉の糊化過程におけるリン脂質の動態の比較2013

    • Author(s)
      石永正隆,原田良子,大濱恵,松田悠衣,杉山寿美
    • Journal Title

      山陽女子短期大学紀要

      Volume: 第34号 Pages: 9-18

    • NAID

      40019750943

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500961
  • [Journal Article] 卵がドーナツ生地のレオロジー特性と調理後の脂質量に及ぼす影響2011

    • Author(s)
      野村知未, 杉山寿美
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 62(印刷中)

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500686
  • [Journal Article] 卵がドーナツ生地のレオロジー特性と調理後の脂質量に及ぼす影響2011

    • Author(s)
      野村知未, 杉山寿美
    • Journal Title

      日本家政学会誌 62

      Pages: 309-316

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500686
  • [Journal Article] 女子大学生の食意識とサプリメント利用の関連2005

    • Author(s)
      杉山 寿美
    • Journal Title

      広島文教女子大学紀要 40

      Pages: 93-102

    • NAID

      40007389516

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15700488
  • [Presentation] 加熱野菜の保存,再加熱時の調味液の浸透とテクスチャー変化2021

    • Author(s)
      渡壁奈央,齋藤実梨,二反田彩,西野真弥, 石橋ちなみ,杉山寿美
    • Organizer
      第67回日本家政学会中国・四国支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02408
  • [Presentation] 加熱野菜の体積,水分量,テクスチャーへの保存・再加熱の影響2021

    • Author(s)
      渡壁奈央,水梨恵,濵友紀,松本茜, 石橋ちなみ,杉山寿美
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02408
  • [Presentation] パンの多孔質構造構築およびテクスチャー特性への卵黄の影響2018

    • Author(s)
      檀上沙梨 重永真志 池田真帆 北和貴 石橋ちなみ 杉山寿美
    • Organizer
      日本家政学会 中国四国支部研究発表会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00821
  • [Presentation] カスタードプディングのレオロジー特性へ及ぼす調製時の牛乳温度の影響2016

    • Author(s)
      長木恵,須山智恵,檀上沙梨,杉山寿美
    • Organizer
      日本家政学会中国四国支部研究発表会
    • Place of Presentation
      愛媛
    • Year and Date
      2016-10-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00821
  • [Presentation] 乳脂肪クリームと菜種油を配合したオムレツのテクスチャー特性と冷却遠心分離による脂質分画2014

    • Author(s)
      淺井智子,杉山寿美
    • Organizer
      日本調理科学会平成26年度大会
    • Place of Presentation
      県立広島大学
    • Year and Date
      2014-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500950
  • [Presentation] 糊化過程におけるリン脂質の動態-粘度上昇中におけるリゾレシチンの存在状態について-2013

    • Author(s)
      原田良子,石永正隆,杉山寿美
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      奈良女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500961
  • [Presentation] 糊化過程におけるリン脂質の動態-粘度上昇中におけるリゾレシチンの存在状態について-2013

    • Author(s)
      原田良子,石永正隆,杉山寿美
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      奈良女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500961
  • [Presentation] 卵黄及び生クリームが多く配合されたカスタードプディング中の脂肪分布と冷却遠心分離による分画2009

    • Author(s)
      野村知未, 水尾和雅, 今岡麻奈美, 杉山寿美
    • Organizer
      第56回日本家政学会中国四国支部研究発表
    • Place of Presentation
      高知
    • Year and Date
      2009-10-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500686
  • [Presentation] 卵添加がドーナツ生地のレオロジー特性と調理後の脂質量に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      野村知未, 李ジン, 石永正隆, 杉山寿美
    • Organizer
      第56回日本家政学会中国四国支部研究発表
    • Place of Presentation
      高知
    • Year and Date
      2009-10-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500686
  • [Presentation] 卵黄及び生クリームが多く配合されたカスタードプディングの脂質分布とレオロジー特性に対する加熱時間の影響2009

    • Author(s)
      野村知未, 杉山寿美, 石永正隆
    • Organizer
      日本調理科学会 平成20年度大会研究発表
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2009-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500686
  • [Presentation] 卵黄配合量及び生クリーム配合量の異なるカスタードプディングのレオロジー測定と脂質分析2009

    • Author(s)
      野村知未, 杉山寿美, 保井りさ, 田中すみれ, 多田美香, 石永正隆
    • Organizer
      日本家政学会 第61回大会 研究発表
    • Place of Presentation
      神戸
    • Year and Date
      2009-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500686
  • [Presentation] 新調理システムにおける魚類, 肉類の水分量および脂肪量の変動2008

    • Author(s)
      原田良子, 元木万里子, 杉山寿美, 石永正隆
    • Organizer
      日本家政学会第60回大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2008-05-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500663
  • [Presentation] 温蔵時の豚肉の軟化と結合組織蛋白質の構造2008

    • Author(s)
      原田良子 杉山寿美 石永正隆
    • Organizer
      日本家政学会中国・四国支部 研究発表会
    • Place of Presentation
      安田女子大学(広島)
    • Year and Date
      2008-10-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500663
  • [Presentation] 温蔵時の豚肉の軟化と結合組織蛋白質の構造2008

    • Author(s)
      原田良子, 石永正隆, 杉山寿美
    • Organizer
      日本家政学会中四国支部大会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2008-10-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500663
  • [Presentation] 小麦澱粉の粘度変化に対するリゾレシチンおよびレシチンの影響

    • Author(s)
      塩田(原田)良子,石永正隆,杉山寿美
    • Organizer
      日本家政学会中国四国支部研究発表会
    • Place of Presentation
      広島女学院大学
    • Year and Date
      2014-10-04 – 2014-10-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500961
  • [Presentation] ベイクドチーズケーキの濃厚でなめらかなテクスチャーに及ぼす卵黄の影響

    • Author(s)
      水尾和雅 大上安奈 杉山寿美
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500950
  • [Presentation] 乳脂肪クリームと菜種油を配合したオムレツの組織構造とレオロジー特性

    • Author(s)
      淺井智子 鈴木麻希 杉山寿美
    • Organizer
      日本調理科学会平成25年度大会
    • Place of Presentation
      奈良女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500950
  • 1.  HARADA Ryoko (30626114)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 7 results
  • 2.  MASATAKA Ishinaga (70110765)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 10 results
  • 3.  野村 知未 (90735945)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 6 results
  • 4.  KAZUMASA Mizuo
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 5.  KIMURA Rumi (20368773)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  MARIKO Motoki
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 7.  SUZUKI Maki
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 8.  ASAI Tomoko
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 9.  NAGAKI megumi
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 10.  SUYAMA chie
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 11.  DANJYOU sari
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 12.  SHIGENAGA masashi
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 13.  IKEDA maho
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 14.  KITA kazutaka
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 15.  SUZUKI sayaka
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 16.  ISHIBASHI chinami
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results

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