• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Takahashi Tomoko  高橋 智子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

TAKAHASHI Tomoko  高橋 智子

Less
Researcher Number 10364861
External Links
Affiliation (Current) 2025: 神奈川工科大学, 健康医療科学部, 客員教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2019 – 2020: 神奈川工科大学, 健康医療科学部, 教授
2017 – 2018: 神奈川工科大学, 応用バイオ科学部, 教授
2012 – 2014: 神奈川工科大学, 応用バイオ科学部, 教授
2007 – 2008: Yamanashi Prefectural University, 人間福祉学部, 准教授
2006: 山梨県立大学, 人間福祉学部, 助教授
2004 – 2005: 十文字学園女子大学, 人間生活学部, 講師
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Eating habits
Except Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
嚥下筋電位測定 / 官能評価 / テクスチャー特性 / 高齢者 / 舌圧 / 食べやすさ / 咀嚼・嚥下 / 密度 / 気泡の空隙率 / リング法による広がり係数 … More / ひずみ-応力曲線 / ゲルの密度 / 気泡の分散状態 / 力学的特性 / ごぼうペースト / 筋活動時間 / 食塊形成時間 / 嚥下時筋電位測定 / 繊維状食品添加気泡混合ゲル / 破断特性 / 気泡含有率 / 気泡混合ゲル / 特別養護老人ホーム / 顕微鏡観察 / ばね緩和法 / 流動特性 / 嚥下時筋活動時間 / 筋電位測定 / 延性破断 / 脆性破断 / 食塊 / 市販とろみ食品 / 均一ゲル状パン粥表面 / 嚥下内視鏡検査 / 嚥下時筋活動 / とろみ / ゲル状パン粥 / 蛋白質 / リハビリテーション / 食品 / 物性実験 / 老化 / テクスチャー … More
Except Principal Investigator
テクスチャー / 食塊 / 高齢者 / 食べ易さ / videomanofluorography / the sol-gel mixture / texture / swallowing / safety / the elderly / ゾル-ゲル混合系 / 嚥下造影検査 / ゾル-ゲル混合系食物 / 飲み込み易さ / 安全性 / 摩擦係数 / 高アミロース米 / もち米 / 室息 / 食べやすさ / 筋電図 / 摩擦 / 飲み込みやすさ / 水平方向の抵抗力 / 唾液 / 筋活動電位 / マッシュポテト / 米飯 / 窒息 / 食肉加工品 / 筋活動量 / 咀嚼 Less
  • Research Projects

    (6 results)
  • Research Products

    (50 results)
  • Co-Researchers

    (6 People)
  •  Physical properties and chewing / swallowing characteristics of the gel foods contained a fibrous texturePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Takahashi Tomoko
    • Project Period (FY)
      2017 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Kanagawa Institute of Technology
  •  Development of bread processed food for the elderly considering ease of eat and functionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TAKAHASHI Tomoko
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Kanagawa Institute of Technology
  •  Study on swallowing in consideration of asphyxiation

    • Principal Investigator
      OGOSHI Hiro
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Japan Women's University
  •  Basic Studies for the Development of Diet for the ElderlyPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TAKAHASHI Tomoko
    • Project Period (FY)
      2007 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Yamanashi Prefectural University
  •  Evaluation of easiness to eat in consideration of elderly people's chewing

    • Principal Investigator
      OGOSHI Hiro
    • Project Period (FY)
      2006 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Japan Women's University
  •  Evaluation of "safe" food that caters to the different eating functions of the aged

    • Principal Investigator
      OGOSHI Hiro
    • Project Period (FY)
      2004 – 2005
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Japan Women's University

All 2020 2019 2018 2013 2012 2011 2009 2008 2007 2006 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 気泡混合ゲルの物理的特性の検討と嚥下食への応用2020

    • Author(s)
      高橋智子
    • Journal Title

      おいしさの科学ニュース

      Volume: 84

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00828
  • [Journal Article] 油脂の性状がマッシュポテトの飲み込み易さに及ぼす影響2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 46 Pages: 15-22

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] さつまいもマッシュの力学特性と飲み込みやすさに及ぼす油脂の影響2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本女子大学大学院紀要 (家政学研究科・人間生活学研究科)

      Volume: 第19号 Pages: 41-49

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] 状態が異なる油脂を添加したマッシュポテトの咀嚼過程における食塊の性状の変化について2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 46 Pages: 205-212

    • NAID

      10031192160

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] さつまいもマッシュの力学特性と飲み込みやすさに及ぼす油脂の影響2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本女子大学大学院紀要 家政学研究科・人間生活学研究科

      Volume: 19 Pages: 41-49

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] 油脂の性状がマッシュポテトの飲み込みやすさに及ぼす影響2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 46 Pages: 15-22

    • NAID

      110009579074

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] アミロース含有率の異なる米飯の測定条件を考慮した力学特性測定と食べやすさ2013

    • Author(s)
      河村彩乃,岩崎裕子,大越ひろ,高橋智子
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 64 Pages: 19-28

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] アミロース含有率の異なる米飯の測定条件を考慮した力学的特性測定と食べやすさ2013

    • Author(s)
      河村彩乃,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 64 Pages: 19-28

    • NAID

      130004510590

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] マッシュポテトの力学的特性に及ぼす油脂の影響2012

    • Author(s)
      大須賀彰子, 岩崎裕子, 高橋智子, 大越ひろ
    • Journal Title

      日本女子大学大学院紀要家政学研究科・人間生活学研究科

      Volume: 第18号 Pages: 69-77

    • NAID

      110009004520

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] マッシュポテトの力学的特性に及ぼす油脂の影響2012

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本女子大学大学院紀要 (家政学研究科・人間生活学研究科)

      Volume: 第18号 Pages: 69-77

    • NAID

      110009004520

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] 力学的特性の異なるヨーグルトゲルの食べやすさと嚥下時筋活動2009

    • Author(s)
      高橋智子、大越ひろ
    • Journal Title

      日本調理科学界誌 42(2)

      Pages: 102-109

    • NAID

      110007227699

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Journal Article] 力学的特性の異なるョーグルトゲルの食べやすさと嚥下時筋活動2009

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 42(2)

      Pages: 102-109

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Journal Article] 酵素により軟化処理を施したごぼうの力学的特性と筋活動2008

    • Author(s)
      高橋 智子, 大越 ひろ
    • Journal Title

      山梨県立大学人間福祉学部紀要 第3号

      Pages: 1-7

    • NAID

      110007045551

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500607
  • [Journal Article] ゲル状食品の力学的特性と一口摂取量が咀嚼方法、嚥下回数に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      高橋智子、園田明日佳、 古宇田恵美子、中村彩子、大越ひろ
    • Journal Title

      栄養学雑誌 66(5)

      Pages: 231-240

    • NAID

      10024334908

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Journal Article] 酵素により軟化処理を施したごぼうの力学的特性と筋活動2008

    • Author(s)
      高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      山梨県立大学人間福祉学部紀要 第3号

      Pages: 1-7

    • NAID

      110007045551

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500607
  • [Journal Article] ゲル状食品の力学的特性と-口摂取量が咀嚼方法、嚥下回数に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Journal Title

      栄養学雑誌 66(4)

      Pages: 189-194

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Journal Article] Physical Properties and Swallowing Characteristics of a Mixed Gel-Sol Food Based on Grated Yam2006

    • Author(s)
      Aki Kawano, Chiharu Hosoda, Tomoko Takahashi, Hiro Ogoshi
    • Journal Title

      J.Home Econ.Jpn. 57-1

      Pages: 13-20

    • NAID

      110004026952

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300239
  • [Journal Article] とろろを用いたゾルーゲル混合系食物の物性と飲み込み特性2006

    • Author(s)
      川野亜紀, 高橋智子, 大越ひろ
    • Journal Title

      日本家政学会誌 57・1

      Pages: 13-20

    • NAID

      130006955679

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300239
  • [Presentation] 気泡混合ゲルの嚥下時筋活動と力学的特性2020

    • Author(s)
      高橋智子
    • Organizer
      日本レオロジー学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00828
  • [Presentation] 気泡混合ゲルの物理的特性と嚥下特性2019

    • Author(s)
      高橋智子 中川裕子
    • Organizer
      日本調理科学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00828
  • [Presentation] 気泡混合ゲルの物理的特性の検討と介護食への応用2019

    • Author(s)
      高橋智子 中川裕子
    • Organizer
      第67回レオロジー討論会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00828
  • [Presentation] 卵白含泡ゲル状食品の物理的特性と食べやすさの検討2018

    • Author(s)
      高橋智子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00828
  • [Presentation] 気泡混合ゲルの物理的特性と食べやすさ2018

    • Author(s)
      高橋智子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00828
  • [Presentation] 添加溶液の異なるパン粥の物理的特性の検討2013

    • Author(s)
      高橋智子 河村彩乃 大越ひろ
    • Organizer
      日本調理科学会平成25年度大会
    • Place of Presentation
      奈良女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500954
  • [Presentation] マッシュポテトの力学的特性に及ぼす油脂の影響2012

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子, 大越ひろ
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] マッシュポテトの食塊形成に及ぼす油脂の影響について2012

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子, 大越ひろ
    • Place of Presentation
      秋田大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] マッシュポテトの摩擦特性と飲み込みやすさとの関係2011

    • Author(s)
      大須賀彰子, 岩崎裕子, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      日本調理科学会平成23年度大会
    • Place of Presentation
      高崎健康福祉大学
    • Year and Date
      2011-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] アミロース含有率の異なる米飯の力学的特性と食べ易さ2011

    • Author(s)
      河村彩乃 , 岩崎裕子 , 高橋智子
    • Organizer
      大越ひろ
    • Place of Presentation
      和洋女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] マッシュポテトの摩擦特性と飲み込みやすさとの関係2011

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子, 大越ひ ろ
    • Place of Presentation
      高崎医療福祉大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] アミロース含有率の異なる米飯の力学的特性と食べ易さ2011

    • Author(s)
      河村彩乃, 岩崎裕子, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      日本調理科学会平成23年度大会
    • Place of Presentation
      和洋女子大学
    • Year and Date
      2011-05-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] Physical Properties of Gel Type Food, and How the Intake Quantity per Mouthful Affects the Masticating Method and Frequency of Swallowing2008

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      国際栄養士会議
    • Place of Presentation
      パシフイコ横浜
    • Year and Date
      2008-09-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Presentation] 高齢者向けの食べ易い食肉の開発-酵豆粉の影響-その22008

    • Author(s)
      金娟廷, 岩崎裕子, 宮下博紀, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      平成20年度日本調理科学会大会
    • Place of Presentation
      椙山女子大学
    • Year and Date
      2008-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500607
  • [Presentation] ヨーグルトゲルの力学的特性と嚥下時筋活動の関係2008

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      日本女子大学
    • Year and Date
      2008-05-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Presentation] ヨーグルトゲルの力学的特性、食べたすさ、および嚥下筋活動2008

    • Author(s)
      高橋智子、岩崎裕子、大越ひろ
    • Organizer
      レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      新潟トキメッセ
    • Year and Date
      2008-10-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Presentation] Physical Properties of Gel Type Food, and How the Intake Quantity per Mouthful Affects the Masticating Method and Frequency of Swallowing2008

    • Author(s)
      高橋智子、大越ひろ
    • Organizer
      国際栄養士会議
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2008-09-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Presentation] 高齢者向けの食べ易い食肉の開発-酵豆粉の影響-2008

    • Author(s)
      金娟廷, 宮下博紀, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会第60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学
    • Year and Date
      2008-05-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500607
  • [Presentation] ヨーグルトゲルの力学的特性、食べやすさ、および嚥下筋活動2008

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      新潟朱鷺メッセ
    • Year and Date
      2008-10-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Presentation] ヨーグルトゲルの力学的特性と嚥下時筋活動の関係2008

    • Author(s)
      高橋智子、宮下博紀、大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会第60 回大会
    • Place of Presentation
      日本家政学会第60 回大会
    • Year and Date
      2008-05-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Presentation] 高齢者向けの食べ易い食肉の開発-酵豆粉の影響-2008

    • Author(s)
      金娟廷, 宮下博紀, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会大60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学
    • Year and Date
      2008-05-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500607
  • [Presentation] 酵素処理を施したごぼうの食べやすさの評価2007

    • Author(s)
      高橋智子,川野亜紀,大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会第59回大会
    • Place of Presentation
      長良川国際会議場
    • Year and Date
      2007-05-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500607
  • [Presentation] 高齢者向けの食べ易い食肉の開発-食塩の影響-2007

    • Author(s)
      金娟廷, 中山奈保子, 吉田芙美, 川野 亜紀, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会第59回大会
    • Place of Presentation
      長良川国際会議場
    • Year and Date
      2007-05-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500607
  • [Presentation] 粘稠性液状食品の力学的特性、飲み込み特性および口腔関連筋活動の関係2007

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会
    • Place of Presentation
      大宮ソニックシティー
    • Year and Date
      2007-09-14
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Presentation] 粘稠液状食品の物性評価と嚥下時筋活動および飲み込みやすさめ関係2007

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      お茶の水女子大学
    • Year and Date
      2007-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Presentation] 粘稠性液状食品の力学的特性、嚥下時筋活動と飲み込みやすさ2007

    • Author(s)
      高橋 智子
    • Organizer
      日本レオロジー学会
    • Place of Presentation
      金沢大学工学部
    • Year and Date
      2007-11-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500662
  • [Presentation] 根菜類の食べやすい調理法の工夫2006

    • Author(s)
      高橋智子,川野亜紀,大越ひろ
    • Organizer
      平成18年度日本調理科学会大会
    • Place of Presentation
      岡山県立大学
    • Year and Date
      2006-09-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500607
  • [Presentation] とろみを付加したゲル状パン粥の力学的特性、および嚥下時筋活動、嚥下内視鏡検査による食べやすさの検討

    • Author(s)
      高橋智子、田山二朗、河村彩乃,大越ひろ
    • Organizer
      日本バイオレオロジー学会
    • Place of Presentation
      学術総合センター(国立情報研究所)
    • Year and Date
      2015-06-06 – 2015-06-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500954
  • [Presentation] マッシュポテトの食塊形成に及ぼす油脂の影響について

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Organizer
      日本調理科学会平成24年度大会
    • Place of Presentation
      秋田大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] マッシュポテトの飲み込みやすさに及ぼす油脂の影響

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会第64回大会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] 嚥下内視鏡検査および筋電位測定によるゲル状パン粥の食べやすさの評価

    • Author(s)
      高橋智子、田山二朗、河村彩乃,大越ひろ
    • Organizer
      日本摂食嚥下リハビリテーション学会
    • Place of Presentation
      国立京都国際会館
    • Year and Date
      2015-09-11 – 2015-09-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500954
  • [Presentation] ゲル状パン粥の物理的特性と食べやすさの検討

    • Author(s)
      高橋智子、河村彩乃,大越ひろ
    • Organizer
      .日本調理科学会
    • Place of Presentation
      奈良女子大学
    • Year and Date
      2014-08-29 – 2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500954
  • 1.  OGOSHI Hiro (80060698)
    # of Collaborated Projects: 5 results
    # of Collaborated Products: 35 results
  • 2.  IWASAKI Yuko (60511194)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 19 results
  • 3.  KAWANO Aki (40318572)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 4.  KAWAMURA Ayano (30600118)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 5.  TAYAMA Niro (50221403)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 6.  OGOSHI Hiro (80080698)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi