• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

MURAKAMI HIROMI  村上 洋

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

村上 洋  ムラカミ ヒロミ

Less
Researcher Number 10416307
Affiliation (Current) 2025: 地方独立行政法人大阪市立工業研究所, 生物・生活材料研究部, 研究室長
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2019: 地方独立行政法人大阪産業技術研究所, 森之宮センター, 研究主幹
2018: 地方独立行政法人大阪産業技術研究所, 生物・生活材料研究部, 研究室長
2017: 地方独立行政法人大阪産業技術研究所, 生物・生活材料研究部, 研究主幹
2015 – 2016: 地方独立行政法人大阪市立工業研究所, 生物・生活材料研究部, 研究室長
Review Section/Research Field
Except Principal Investigator
Biofunction/Bioprocess
Keywords
Except Principal Investigator
糖酸化反応 / 糖酸化酵素 / βーグルコシダーゼ / baiomass / セロビオン酸 / セロビオース / デヒドロゲナーゼ / β-グルコシダーゼ / 酸化酵素 / グルカル酸 / バイオマス / セルロース
  • Research Projects

    (1 results)
  • Research Products

    (46 results)
  • Co-Researchers

    (3 People)
  •  Development of new enzymatic production method of D-glucaric acid from cellulose

    • Principal Investigator
      KIRYU Takaaki
    • Project Period (FY)
      2015 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Biofunction/Bioprocess
    • Research Institution
      Osaka Research Institute of Industrial Science and Technology
      Osaka Municipal Technical Research Institute

All 2020 2019 2018 2017 2016 2015

All Journal Article Presentation Book Patent

  • [Book] 食品・バイオにおける最新の酵素応用2019

    • Author(s)
      村上洋、桐生高明、木曽太郎
    • Total Pages
      297
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • ISBN
      9784781314266
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] Oxidation of isomaltose, gentiobiose, and melibiose by membrane-bound quinoprotein glucose dehydrogenase from acetic acid bacteria2019

    • Author(s)
      Kiryu Takaaki、Kiso Taro、Sato Hirofumi、Murakami Hiromi
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 84 Issue: 3 Pages: 507-517

    • DOI

      10.1080/09168451.2019.1689095

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593, KAKENHI-PROJECT-17K07785
  • [Journal Article] Identifying membrane-bound quinoprotein glucose dehydrogenase from acetic acid bacteria that produce lactobionic and cellobionic acids2019

    • Author(s)
      Kiryu Takaaki、Kiso Taro、Koma Daisuke、Tanaka Shigemitsu、Murakami Hiromi
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 83 Issue: 6 Pages: 1171-1179

    • DOI

      10.1080/09168451.2019.1580136

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] Paraconiothyrium sp.KD-3株由来乳糖酸化酵素を用いたラクトビオン酸カルシウムの生産2019

    • Author(s)
      村上洋、桐生高明、木曽太郎、中野博文
    • Journal Title

      BIO INDUSTRY

      Volume: 36 Pages: 51-60

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] 食品・化粧品素材の生産に利用可能な微生物菌体および酵素の検索2019

    • Author(s)
      ○桐生高明,木曽太郎,村上洋
    • Journal Title

      科学と工業

      Volume: 93 Pages: 180-195

    • NAID

      40021943668

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] Paraconiothryum sp. KD-3株由来乳糖酸化酵素を用いたラクトビオン酸カルシウムの生産2019

    • Author(s)
      村上 洋、桐生高明、木曽太郎、中野博文
    • Journal Title

      バイオインダストリー

      Volume: 36 Pages: 51-60

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] 大阪府発フードイノベーション 大阪産業技術研究所における食品産業支援2019

    • Author(s)
      畠中芳郎、村上 洋、長尾寿浩
    • Journal Title

      FOOD STYLE 21

      Volume: 23 Pages: 17-20

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] 高水溶性カルシウム素材「ラクトビオン酸カルシウム」の開発2017

    • Author(s)
      村上 洋、桐生 高明、木曽太郎
    • Journal Title

      日本応用糖質科学会誌

      Volume: 7 Pages: 165-168

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] 微生物・酵素を用いた糖カルボン酸の生産と利用2017

    • Author(s)
      村上 洋、桐生 高明、木曽太郎
    • Journal Title

      日本応用糖質科学会誌

      Volume: 7 Pages: 214-218

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] Biological Production of Lactobionic Acid for Food2016

    • Author(s)
      桐生高明,木曽太郎,駒大輔,田中重光,中野博文,村上洋
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 63 Issue: 4 Pages: 137-141

    • DOI

      10.3136/nskkk.63.137

    • NAID

      130005154273

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] ラクトビオン酸生産法をはじめとする工業化を目指したオリゴ糖酸化技術の開発研究2016

    • Author(s)
      桐生高明,木曽太郎,駒大輔,田中重光,中野博文,村上洋
    • Journal Title

      日本応用糖質科学会誌

      Volume: 6 Pages: 131-137

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] 新規機能性食品素材ラクトビオン酸の生産法の開発2016

    • Author(s)
      桐生高明,木曽太郎,村上洋
    • Journal Title

      日本醸造協会誌

      Volume: 111 Pages: 808-815

    • Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] ラクトビオン酸生産法をはじめとする工業化を目指したオリゴ糖酸化技術の開発研究2016

    • Author(s)
      桐生高明、木曽太郎、駒大輔、田中重光、中野博文、村上洋
    • Journal Title

      応用糖質科学会誌

      Volume: 6 Pages: 91-97

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] カスピ海ヨーグルトに含まれる新規機能性糖質ラクトビオン酸の開発2015

    • Author(s)
      桐生高明、木曽太郎、中野博文、村上 洋
    • Journal Title

      生物化学工学会誌

      Volume: 8 Pages: 494-496

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] 微生物・酵素を用いた糖カルボン酸の生産2015

    • Author(s)
      村上洋、桐生高明、木曽太郎
    • Journal Title

      科学と工業

      Volume: 86 Pages: 177-184

    • NAID

      40020508476

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Journal Article] Lactobionic and cellobionic acid production profiles of the resting cells of acetic acid bacteria2015

    • Author(s)
      Takaaki Kiryu, Taro Kiso, Hirofumi Nakano and Hiromi Murakami
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 79 Issue: 10 Pages: 1712-1718

    • DOI

      10.1080/09168451.2015.1038214

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Patent] D-グルカル酸生産菌およびD-グルカル酸の生産法2019

    • Inventor(s)
      伊東哲也,田所宏基,村上洋,木曽太郎,桐生高明
    • Industrial Property Rights Holder
      伊東哲也,田所宏基,村上洋,木曽太郎,桐生高明
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2019
    • Acquisition Date
      2019
    • Overseas
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Patent] パイナップル残渣の処理方法2019

    • Inventor(s)
      服部優親、鈍寶宗彦、村上洋、木曽太郎、桐生高明
    • Industrial Property Rights Holder
      服部優親、鈍寶宗彦、村上洋、木曽太郎、桐生高明
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2019-046873
    • Filing Date
      2019
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Patent] ショウガ乳酸発酵物の製造方法2018

    • Inventor(s)
      西村政晃、増田隆史、小野池智香、桐生高明、木曽太郎、村上洋
    • Industrial Property Rights Holder
      西村政晃、増田隆史、小野池智香、桐生高明、木曽太郎、村上洋
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2018-145819
    • Filing Date
      2018
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Patent] 美白組成物2018

    • Inventor(s)
      服部優親、鈍寶宗彦、村上洋、木曽太郎、桐生高明
    • Industrial Property Rights Holder
      服部優親、鈍寶宗彦、村上洋、木曽太郎、桐生高明
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2018-002679
    • Filing Date
      2018
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] "ラッカーゼ処理によるショウガ粉末乳酸菌発酵物調製時の生育阻害の予防2020

    • Author(s)
      桐生 高明、木曽 太郎、西村 政晃、増田 隆史、村上 洋
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] 「糖カルボン酸」のバイオ技術による開発2019

    • Author(s)
      村上洋、桐生高明、木曽太郎
    • Organizer
      産業技術支援フェアin KANSAI
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] 機能性糖質素材の開発2019

    • Author(s)
      桐生高明,木曽太郎,村上洋
    • Organizer
      ifia JAPAN 2019 [アイフィア・ジャパン] 第24回 国際食品素材/添加物展・会議
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] 食品・化粧品等の物性改良や素材開発ためのバイオ技術2019

    • Author(s)
      村上洋、桐生高明、木曽太郎
    • Organizer
      Tech Connect KANSAI 2019
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] ラッカーゼ処理によるショウガ粉末乳酸菌発酵物調製時の生育阻害の予防2019

    • Author(s)
      桐生高明,木曽太郎,西村政晃,増田隆史,村上洋
    • Organizer
      酢酸菌研究会 第10回研究集会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] アルドースのC-6位を酸化するPseudogluconobacter saccharoketogenesによる配糖体酸化物の調製2019

    • Author(s)
      桐生高明,木曽太郎,村上洋
    • Organizer
      日本応用糖質科学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] P. saccharoketogenes IFO14483株の微生物変換における酸化活性の基質特異性2019

    • Author(s)
      桐生高明、木曽太郎、村上洋
    • Organizer
      日本農芸化学会平成30年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] パイナップル果実芯の酵素処理による水溶性食物繊維の調製2019

    • Author(s)
      鈍寶宗彦、村上洋、桐生高明、木曽太郎、服部優親
    • Organizer
      日本応用糖質科学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] Enzymatic conversion of lactose to calcium lactobionate.2019

    • Author(s)
      村上洋、桐生高明、木曽太郎、中野博文
    • Organizer
      The 15th International Symposium on Biocatalysis and Agricultural Biotechnology
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] Komagataeibacter medellinensisのラクトース酸化活性は高ラクトース濃度で誘導される2018

    • Author(s)
      桐生高明、駒大輔、田中重光、木曽太郎、村上洋
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] 微生物多糖の生産株の検索2018

    • Author(s)
      村上洋、今岡駿、原田政仁、大沼貴之、桐生高明、木曽太郎
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成30年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] 高ラクトース処理による酢酸菌由来グルコースデヒドロゲナーゼの活性上昇の解析2018

    • Author(s)
      桐生高明、木曽太郎、村上洋
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成30年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] Paraconiothyrium sp.KD-3由来乳糖酸化酵素の性質とラクトビオン酸カルシウムの生産2017

    • Author(s)
      村上洋、桐生高明、木曽太郎、中野博文
    • Organizer
      食品酵素化学研究会 第17回学術講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] Microbial Conversion of Lactose to Calcium Lactobionate2017

    • Author(s)
      Hiromi Murakami, Takaaki Kiryu, Taro Kiso,Hirofumi Nakano
    • Organizer
      10th World Congress on Nutrition & Food Sciences
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] Production and Utilization of Calcium Lactobionate2017

    • Author(s)
      村上 洋、桐生 高明、木曽 太郎
    • Organizer
      第57回澱粉研究懇談会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] 微生物を用いたラクトビオン酸の生産2017

    • Author(s)
      村上洋,宮本康平, 湯口宜明, 桐生高明, 木曽太郎
    • Organizer
      日本女性科学者の会 第11回学術大会
    • Place of Presentation
      大阪科学技術センター(大阪府大阪市)
    • Year and Date
      2017-01-07
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] ステロイドホルモン類に対する糖転移2016

    • Author(s)
      木曽太郎,安居弘樹, 湯口宜明, 桐生高明, 村上 洋, 中野博文
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター(札幌市)
    • Year and Date
      2016-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] 酢酸菌のイソマルトビオン酸生産酵素の同定2016

    • Author(s)
      桐生 高明、駒 大輔、田中 重光、木曽 太郎、中野 博文、村上 洋
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター(札幌市)
    • Year and Date
      2016-03-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] ピタヤ(Hylocereus undatus)における粘性多糖の構造解析と季別変動2016

    • Author(s)
      木下久瑠美、靜間基博、桐生高明、村上洋、野村啓一
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成28年度大会(第65回)
    • Place of Presentation
      福山大学(広島県福山市)
    • Year and Date
      2016-09-14
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] 新規機能性糖質素材ラクトビオン酸の開発2016

    • Author(s)
      桐生高明、木曽太郎、村上洋
    • Organizer
      酢酸菌研究会 第8回 研究集会
    • Place of Presentation
      近畿大学(和歌山県紀の川市)
    • Year and Date
      2016-11-05
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] 糖転移反応によるオリゴ糖アルドン酸の合成2016

    • Author(s)
      村上洋、宮本康平、水取貴史、湯口宜明、靜間基博、桐生高明、木曽太郎、中野博文
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター(札幌市)
    • Year and Date
      2016-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] Enterobacter属由来糖酸化酵素の二糖類への作用性2016

    • Author(s)
      桐生高明、山内康平、益山新樹、木曽太郎、中野博文、村上洋
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成28年度大会(第65回)
    • Place of Presentation
      福山大学(広島県福山市)
    • Year and Date
      2016-09-14
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] 糖転移反応による二糖類アルドン酸の生成2016

    • Author(s)
      村上洋、宮本康平、湯口宣明、桐生高明、木曽太郎
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成28年度大会(第65回)
    • Place of Presentation
      福山大学(広島県福山市)
    • Year and Date
      2016-09-14
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] ラクトビオン酸生産法をはじめとする工業化を目指したオリゴ糖酸化技術の開発研究2015

    • Author(s)
      桐生高明、木曽太郎、駒大輔、田中重光、中野博文、村上洋
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成27年度大会(第64回)・応用糖質科学シンポジウム
    • Place of Presentation
      東大寺総合文化センター(奈良県奈良市)
    • Year and Date
      2015-09-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] ステロイドホルモン類の配糖化について2015

    • Author(s)
      木曽太郎、安居弘樹、湯口宜明、桐生高明、村上 洋、中野博文
    • Organizer
      日本応用糖質科学会平成27年度大会(第64回)
    • Place of Presentation
      奈良春日野国際フォーラム甍(奈良県奈良市)
    • Year and Date
      2015-09-16
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • [Presentation] 新規機能性食品素材ラクトビオン酸の生産法の開発2015

    • Author(s)
      桐生高明,木曽太郎,中野博文,村上洋
    • Organizer
      日本食品科学工学会第62回大会 シンポジウム
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府京都市)
    • Year and Date
      2015-08-28
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K06593
  • 1.  KIRYU Takaaki (20416308)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 40 results
  • 2.  木曽 太郎 (90416313)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 39 results
  • 3.  大橋 博之 (10826184)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi