• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Yaguchi Shigenori  谷口 成紀

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

谷口 成紀  ヤグチ シゲノリ

YAGUCHI Shigenori  谷口 成紀

Less
Researcher Number 10549942
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 国立研究開発法人水産研究・教育機構, 水産大学校, 助教
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2018 – 2023: 国立研究開発法人水産研究・教育機構, 水産大学校, 助教
2015: 国立研究開発法人水産研究・教育機構 水産大学校, 食品科学科, 助教
2013 – 2015: 独立行政法人水産大学校, その他部局等, 助教
2009: 山口大学, 農学部, 研究員
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 40040:Aquatic life science-related / Horticulture/Landscape architecture
Except Principal Investigator
Basic Section 40040:Aquatic life science-related / Basic Section 38050:Food sciences-related / Aquatic life science
Keywords
Principal Investigator
坐り / フードプリンティング / 物性 / トランスグルタミナーゼ / 野菜粉末 / 坐り制御 / すり身 / 3Dプリンタ
Except Principal Investigator
筋原線維タンパク質 / プロテアーゼ … More / 火戻り / 発現解析 / 遺伝子 / セリンプロテアーゼ / 全ゲノム / MBSP / コイ / 筋肉 / 筋原線維 / かまぼこ / ミオシン / 蒲鉾 / 魚肉品質 / 鮮度 / 電気麻酔 / 脊椎骨折 / ATP含量 / 鎮静化 / 電気刺激 / 鮮度保持 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (12 results)
  • Co-Researchers

    (3 People)
  •  発現解析による筋原線維結合型セリンプロテアーゼの機能の解明

    • Principal Investigator
      大久保 誠
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 40040:Aquatic life science-related
    • Research Institution
      Fisheries Research and Education Agency
  •  3Dフードプリンティングのための野菜粉末による魚肉すり身の坐り制御技術Principal Investigator

    • Principal Investigator
      谷口 成紀
    • Project Period (FY)
      2021 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 40040:Aquatic life science-related
    • Research Institution
      Fisheries Research and Education Agency
  •  relationship between myofibril-bound serine protease and modori-penomenon

    • Principal Investigator
      Ohkubo Makoto
    • Project Period (FY)
      2018 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Fisheries Research and Education Agency
  •  Study on electric stimulation to prevent marine fish from movement

    • Principal Investigator
      MAEDA Toshimichi
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Aquatic life science
    • Research Institution
      National Fisheries University
  •  ネギ属野菜の含硫化合物の生産に関与する遺伝系の解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      谷口 成紀
    • Project Period (FY)
      2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (Start-up)
    • Research Field
      Horticulture/Landscape architecture
    • Research Institution
      Yamaguchi University

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2014

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 3Dフードプリンティングのための野菜粉末による魚肉すり身の坐り制御技術2022

    • Author(s)
      谷口成紀
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 6 Pages: 51-53

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05791
  • [Journal Article] Identification of Myofibril-bound Serine Protease from Red Seabream (Pagrus major) Ordinary Muscle2019

    • Author(s)
      Makoto Ohkubo, Shigenori Yaguchi, Masakazu Kondo, Toshimichi Maeda
    • Journal Title

      Journal of National Fisheries University

      Volume: 68 Pages: 1-9

    • NAID

      120006900540

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05529
  • [Journal Article] Post-Catch Fish Handling for High Quality Fish Products2014

    • Author(s)
      Maeda T, Yaguchi S, Fukushima H, Harada K, Fukuda Y
    • Journal Title

      Journal of National Fisheries University

      Volume: 62 Pages: 155-158

    • NAID

      120005848047

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450313
  • [Presentation] 筋原線維結合型セリンプロテアーゼ遺伝子とトリプシン遺伝子との進化的関係2024

    • Author(s)
      大久保誠・谷口成紀・前田俊道・安本信哉・近藤昌和
    • Organizer
      筋原線維結合型セリンプロテアーゼ遺伝子とトリプシン遺伝子との進化的関係
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05827
  • [Presentation] 異なる濃度のホウレンソウ粉末を添加した魚肉糊の物性に関する研究2023

    • Author(s)
      谷口成紀・萩原翔・大久保誠・前田俊道
    • Organizer
      令和5年度日本水産学会中国・四国支部例会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05791
  • [Presentation] スケトウダラ筋肉から発見されたトロンビン様セリンプロテアーゼ2022

    • Author(s)
      大久保誠・谷口成紀・前田俊道
    • Organizer
      令和4年度日本水産学会春季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05529
  • [Presentation] ホウレンソウ粉末を添加した肉糊の物性に関する研究2022

    • Author(s)
      谷口成紀・柏崎未来・大久保誠・前田俊道
    • Organizer
      令和4年度日本水産学会秋季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05791
  • [Presentation] カナガシラ筋形質画分からのセリンプロテアーゼの精製2021

    • Author(s)
      大久保誠・中山洸・小林望・中澤奈穂・谷口成紀・前田俊道
    • Organizer
      令和3年度日本水産学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05529
  • [Presentation] カナガシラ筋肉の水溶性タンパク質に含まれるトランスグルタミナーゼの特性2021

    • Author(s)
      谷口成紀・栗本啓貴・大久保誠・前田俊道
    • Organizer
      令和3年度日本水産学会中国・四国支部例会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05791
  • [Presentation] ホウレンソウ粉末を添加した肉糊の物性とトランスグルタミナーゼ活性の変化2021

    • Author(s)
      谷口成紀・西映徳・大久保誠・前田俊道
    • Organizer
      令和3年度日本水産学会中国・四国支部例会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05791
  • [Presentation] カナガシラの蒲鉾製造特性~火戻り誘因プロテアーゼの同定~2020

    • Author(s)
      大久保誠・中山洸・小林望・谷口成紀・前田俊道
    • Organizer
      令和2年度日本水産学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05529
  • [Presentation] スケトウダラ冷凍すり身に含まれる火戻り原因プロテアーゼの同定2019

    • Author(s)
      大久保誠・谷口成紀・前田俊道
    • Organizer
      平成31年度日本水産学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05529
  • 1.  MAEDA Toshimichi (20399653)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 11 results
  • 2.  Ohkubo Makoto (60381092)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 10 results
  • 3.  FUKUSHIMA Hideto (60466307)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi