• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Ishijima EMIKO  石島 恵美子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

ISHIJIMA Emiko  石島 恵美子

Less
Researcher Number 10736325
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 茨城大学, 教育学野, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2025: 茨城大学, 教育学野, 教授
2022 – 2024: 茨城大学, 教育学部, 教授
2016 – 2021: 茨城大学, 教育学部, 准教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related / Basic Section 09010:Education-related / Education on school subjects and activities
Except Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Keywords
Principal Investigator
消費者市民 / 調理実習 / 家庭科 / SDGs / 消費者教育 / 食品ロス / 問題解決型調理実習 / 問題解決型学習 / 消費者市民教育 / 教師教育 … More / 消費者市民社会 / 問題解決学習 / 地域課題 / SDGs / 環境教育 / マーケティング / 小学校 / シティズンシップ / 高校 / 地域連携 / 講演 / 郷土料理 / 高校生 / 社会参画 … More
Except Principal Investigator
スイス / 国際比較 / 消費者行動 / エシカル消費 / 消費者教育 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (66 results)
  • Co-Researchers

    (1 People)
  •  Well-beingに向けたプロジェクト学習を実現する家庭科教師教育プログラムの構築Principal Investigator

    • Principal Investigator
      石島 恵美子
    • Project Period (FY)
      2025 – 2027
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related
    • Research Institution
      Ibaraki University
  •  Development of a consumer education program based on the determinants of ethical consumption in Japan and Switzerland

    • Principal Investigator
      橋長 真紀子
    • Project Period (FY)
      2024 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Sapporo Gakuin University
  •  消費者市民を育む問題解決型調理実習に関する家庭科教師教育プログラムの構築Principal Investigator

    • Principal Investigator
      石島 恵美子
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 09010:Education-related
    • Research Institution
      Ibaraki University
  •  Developing a High School Home Economics Cooking Curriculum to Foster Consumer Citizenship:With a focus on Food WastePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ISHIJIMA Emiko
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related
    • Research Institution
      Ibaraki University
  •  Construction of teacher education program about social participatory education in high school home economicsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ISHIJIMA Emiko
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Education on school subjects and activities
    • Research Institution
      Ibaraki University

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 変動帯の文化地質学2024

    • Author(s)
      鈴木寿志編集代表, 伊藤孝, ほか] 編 分担執筆 石島恵美子
    • Total Pages
      557
    • Publisher
      変動帯の文化地質学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Book] 家庭科教育研究が拓く地平2024

    • Author(s)
      日本家庭科教育学会 編集 編著者堀内かおる他 分担執筆 石島恵美子
    • Total Pages
      280
    • Publisher
      学文社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Book] 次世代に伝え継ぐ日本の家庭料理研究 総まとめ報告書2023

    • Author(s)
      石島恵美子, 渡辺敦子, 飯村裕子, 荒田玲子, 野口元子
    • Total Pages
      227
    • Publisher
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Book] 次世代に伝え継ぐ日本の家庭料理研究 総まとめ報告書2023

    • Author(s)
      分担執筆 石島恵美子
    • Total Pages
      227
    • Publisher
      一般社団法人 日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Book] あんころ~持続可能な社会へ、学び合い、つなぐ編~2022

    • Author(s)
      千葉県高等学校教育研究会家庭部会 石島恵美子,秋澤洋子,伊藤未夢他
    • Total Pages
      160
    • Publisher
      教育図書株式会社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Book] 公開 SDGsと家庭科カリキュラム・デザイン : 探究的で深い学びを暮らしの場からつくる 増補版2022

    • Author(s)
      荒井紀子, 高木幸子, 石島恵美子, 鈴木真由子, 小高さほみ, 平田京子 (担当:共著)
    • Total Pages
      160
    • Publisher
      教育図書出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Book] 家庭科2022

    • Author(s)
      石島 恵美子,田中由美子,岩城奈津,坂本那香子,為國たまみ,永井敏美,藤巻佐知子
    • Total Pages
      32
    • Publisher
      全国家庭科教育協会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Book] 『中等教育』高等学校家庭科における学習指導と学習評価の展望2022

    • Author(s)
      石島恵美子 (担当:分担執筆)
    • Total Pages
      89
    • Publisher
      文部科学省・学事出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Book] SDGsと家庭科カリキュラムデザイン 探究的で深い学びを暮らしの場からつくる 増補版2022

    • Author(s)
      荒井紀子,高木幸子,石島恵美子,鈴木真由子,小高さほみ,平田京子
    • Total Pages
      175
    • Publisher
      教育図書出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Book] 『家庭科』新学習指導要領 家庭科の「評価」について(4)学習評価を生かした魅力ある授業づくりを2022

    • Author(s)
      石島恵美子 (担当:分担執筆)
    • Total Pages
      32
    • Publisher
      全国家庭科教育協会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Book] 『家庭科』高等学校部会「学びを深める問題解決型調理実習」2022

    • Author(s)
      石島恵美子 (担当:分担執筆)
    • Total Pages
      32
    • Publisher
      全国家庭科教育協会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Book] 中等教育資料2022

    • Author(s)
      石島恵美子,岩田耕司,長尾篤志,後藤顕一,藤枝秀樹,遠山一郎,野内頼一,三次徳二,山村季代,平田朝一,森岡裕策,長谷川直紀,熊谷暢浩,森田浩司,矢幅清司
    • Total Pages
      99
    • Publisher
      文部科学省・学事出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Book] 「指導と評価の一体化」のための学習評価に関する参考資料【高等学校 家庭】2021

    • Author(s)
      石島恵美子,市毛祐子,岡本真澄,久保田正芳,白濱真紀子,山村季代,鈴木敏之,笹井弘之,杉江達也,清水正樹,新井敬二,岩城由紀子,間宮弘介,奥田正幸,高辻正明,前山大樹
    • Total Pages
      97
    • Publisher
      東洋館出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Book] SDGsと家庭科カリキュラムデザイン 探究的で深い学びを暮らしの場からつくる2020

    • Author(s)
      荒井紀子 , 高木幸子 , 石島恵美子 , 鈴木真由子 , 小高さほみ , 平田京子
    • Total Pages
      160
    • Publisher
      教育図書出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Book] 伝え継ぐ日本の家庭料理「野菜のおかず」2018

    • Author(s)
      石島恵美子 遠藤隆士 芳賀敦子 中田めぐみ 伊藤照手 他各都道府県著作委員
    • Total Pages
      128
    • Publisher
      農山漁村文化協会
    • ISBN
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Book] .伝え継ぐ日本の家庭料理 すし2018

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Total Pages
      2
    • Publisher
      農山漁村文化協会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Book] 伝え継ぐ日本の家庭料理「肉・豆腐・麩のおかず」2018

    • Author(s)
      石島恵美子 遠藤隆士 芳賀敦子 中田めぐみ 伊藤照手 他各都道府県著作委員
    • Total Pages
      128
    • Publisher
      農山漁村文化協会
    • ISBN
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Book] 伝え継ぐ日本の家庭料理「すし」2018

    • Author(s)
      石島恵美子 遠藤隆士 芳賀敦子 中田めぐみ 伊藤照手 他各都道府県著作委員
    • Total Pages
      128
    • Publisher
      農山漁村文化協会
    • ISBN
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Book] 月刊高校教育 51(11)2018

    • Author(s)
      安部英行 石島 恵美子 若槻健 高田忍 荒瀬克己 町支大祐 大杉住子 廣瀬志保 相沢季里 下町壽男 朝比奈なを 西崎毅 小野田正利 関根均 耳塚寛明 宮寺晃夫 深野康久 澤田晃宏 星野豊 渡辺敦司 多賀幹子 今柊二 岡崎武志 上村肇 針馬利行 竹内慶至
    • Total Pages
      112
    • Publisher
      成人年齢の引き下げで求められる家庭科教育の役割 (特集 成人年齢引き下げと高校教育)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Book] .伝え継ぐ日本の家庭料理 肉・豆腐・麩のおかず2017

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Total Pages
      1
    • Publisher
      農山漁村文化協会
    • ISBN
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] A Study of Cooking Practice Programs on Fairtrade to Foster Consumer Citizen Perspectives2023

    • Author(s)
      石島 恵美子 , 松葉口 玲子
    • Journal Title

      Journal of Japan Academy of Consumer Education

      Volume: 43 Issue: 0 Pages: 33-43

    • DOI

      10.50844/jjace.43.0_33

    • ISSN
      1345-1855, 2436-0929
    • Year and Date
      2023-09-30
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Journal Article] 小学校における食品ロス学習クロスカリキュラムの検討 ―全教科の教科書分析を基に―2022

    • Author(s)
      石島恵美子, 松葉口玲子
    • Journal Title

      消費者教育

      Volume: 42 Pages: 1-11

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Journal Article] Utilization of Folktales in the Period for Integrated Studies: Toward the Realization of Cross-Curriculum Learning in the Period for Integrated Studies Subject2022

    • Author(s)
      伊藤孝,石島恵美子,鈴木一史,千葉真由美
    • Journal Title

      教育学部紀要(教育科学) = Bullentin of the Colledge of Education Ibaraki University (Educational Sciences)

      Volume: 71 Issue: 71 Pages: 47-60

    • DOI

      10.34405/00019945

    • ISSN
      2434-1312
    • URL

      https://rose-ibadai.repo.nii.ac.jp/records/19976

    • Year and Date
      2022-01-31
    • Language
      Japanese
    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777, KAKENHI-PROJECT-17H02008
  • [Journal Article] 日本家庭科教育学会 第64回大会報告 シンポジウム 家庭科温故知新 : SDGsを通して考える未来につなぐ家庭科教育2021

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Journal Title

      日本家庭科教育学会誌 = Journal of the Japan Association of Home Economics Education

      Volume: 64 Pages: 212-215

    • NAID

      40022744114

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Journal Article] The Learning Process for a Food Waste Learning Program Incorporating Problem-Solving in Cooking Practices to Foster Consumer Citizenship2021

    • Author(s)
      石島恵美子,松葉口玲子
    • Journal Title

      Journal of Japan Academy of Consumer Education

      Volume: 41 Issue: 0 Pages: 1-12

    • DOI

      10.50844/jjace.41.0_1

    • NAID

      130008111172

    • ISSN
      1345-1855, 2436-0929
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Journal Article] Ibaraki Prefecture Home Cooking2021

    • Author(s)
      吉田恵子,飯村裕子,野口元子,石島恵美子,荒田玲子,渡辺敦子
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 54 Issue: 2 Pages: 99-106

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.54.99

    • NAID

      130008024745

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Year and Date
      2021-04-05
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Journal Article] 茨城県の家庭料理:―けんちん汁で食べるそば・うどんの実態調査―2021

    • Author(s)
      吉田 恵子 , 飯村 裕子 , 野口 元子 , 石島 恵美子 , 荒田 玲子 , 渡辺 敦子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 54(2) Pages: 99-106

    • NAID

      130008024745

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Journal Article] Review of literature on problem-solving cooking practice with a consumer-citizen perspective2020

    • Author(s)
      石島 恵美子
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 71 Issue: 4 Pages: 221-230

    • DOI

      10.11428/jhej.71.221

    • NAID

      130007834631

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Journal Article] 家庭内食品ロス削減行動を促す問題解決型調理実習プログラムの開発2020

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Journal Title

      日本家庭科教育学会誌

      Volume: 63(1) Pages: 15-26

    • NAID

      130008038699

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Journal Article] 家庭内食品ロスの削減行動に関する規定因2019

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Journal Title

      消費者教育 : journal of Japan Academy of Consumer Education 39, 日本消費者教育学会

      Volume: 39 Pages: 55-64

    • NAID

      130008075358

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Journal Article] The Background of and Survey Investigation into Class Size Reduction for High School Home Economics in Tokyo Prefecture2019

    • Author(s)
      野中美津枝、亀井佑子、新山みつえ、荒井きよみ、荒井智子、石島恵美子、真田智恵子、高橋礼子、吉野淳子
    • Journal Title

      Journal of the Japan Association of Home Economics Education

      Volume: 61 Issue: 1 Pages: 12-22

    • DOI

      10.11549/jjahee.61.1_12

    • NAID

      130007641540

    • ISSN
      0386-2666, 2424-1938
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02812, KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 高校生の社会参画意識向上を目指した講演会の手立ての検討ー講演会で話しを聞くことが好きではない生徒の学びに注目してー2019

    • Author(s)
      石島 恵美子
    • Journal Title

      教授学習心理学会研究

      Volume: 14(2) Pages: 57-65

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 大学生の食に関する消費者市民行動の関連要因 : 児童期における調理頻度と調理実習に着目して2018

    • Author(s)
      石島 恵美子
    • Journal Title

      茨城大学教育学部紀要、教育科学

      Volume: 67 Pages: 335-347

    • NAID

      120006395473

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 高大比較の経済的幸福度と金融知識の関係2018

    • Author(s)
      橋長 真紀子・石島 恵美子
    • Journal Title

      消費者教育

      Volume: 36 Pages: 123-135

    • NAID

      130008046244

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 小学校新学習指導要領家庭科における記述内容の特徴と指導上の課題2018

    • Author(s)
      佐藤裕紀子・木村美智子・石島恵美子・齋藤芳徳
    • Journal Title

      茨城大学教育学部紀要,教育科学,vol67

      Volume: 67 Pages: 349-361

    • NAID

      120006395474

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 大人数授業における模擬授業を取り入れた指導法の検討 : 模擬授業実施に全員が関わることによる教育効果に注目して2018

    • Author(s)
      石島 恵美子
    • Journal Title

      教授学習心理学研究

      Volume: 14(1) Pages: 24-39

    • NAID

      130007992882

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] Consumer Consciousness about Local Dish “Tsuto-tofu” in Ibaraki Town2018

    • Author(s)
      石島 恵美子 , 安島 清武 , 田口 眞一 , 櫻井 輔 , 田村 誠 , 阿部 信一郎
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 51 Issue: 1 Pages: 37-41

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.51.37

    • NAID

      130006394657

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 家庭科教員養成系学部における調理実習のシラバス分析:消費者市民教育との関連で2018

    • Author(s)
      石島 恵美子
    • Journal Title

      茨城大学教育学部紀要、教育科学

      Volume: 66 Pages: 261-270

    • NAID

      120006354336

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 茨城町の郷土料理“つと豆腐”の購入意向に関連した消費者特性2018

    • Author(s)
      石島恵美子,安島清武,田口眞一,櫻井輔,田村誠,阿部信一郎,
    • Journal Title

      日本調理科学会日本調理科学会

      Volume: 51,1 Pages: 37-41

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 大学生の食に関する消費者市民行動の関連要因~児童期における調理頻度と調理実習に着目して~2018

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Journal Title

      茨城大学教育学部紀要,教育科学

      Volume: 67 Pages: 335-345

    • NAID

      120006395473

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 茨城県・涸沼のワイズユースおよび地域資源の有効活用に向けて:ラムサール条約登録前後における茨城町住民意識調査2018

    • Author(s)
      田村 誠 , 安島 清武 , 阿部 信一郎 , 石島 恵美子
    • Journal Title

      茨城大学人文学部紀要社会科学論集

      Volume: 62 Pages: 13-23

    • NAID

      40021011778

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 高校家庭科における消費者市民教育の授業研究:社会参画を視点として2018

    • Author(s)
      石島 恵美子・橋長 真紀子
    • Journal Title

      消費者教育

      Volume: 36 Pages: 193-202

    • NAID

      130008042771

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 家庭科教員養成系学部における調理実習のシラバス分析~消費者市民教育との関連で2017

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Journal Title

      茨城大学教育学部紀要,教育科学

      Volume: 66 Pages: 261-270

    • NAID

      120006354336

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Journal Article] 茨城県・涸沼のワイズユースおよび地域資源の有効活用に向けて ラムサール条約登録前後における茨城町住民意識調査2016

    • Author(s)
      田村, 誠,安島, 清武,阿部, 信一郎,石島, 恵美子
    • Journal Title

      茨城大学人文学部紀要. 社会科学論集

      Volume: 62 Pages: 13-23

    • NAID

      40021011778

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Presentation] 中学生の地域課題解決意識についての一考察 ―干し芋残渣の廃棄問題を事例に―2023

    • Author(s)
      石島恵美子, 松葉口玲子
    • Organizer
      日本消費者教育学会全国研究発表会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Presentation] 地域課題「干し芋残渣の廃棄問題」に対する中学生の課題意識と問題解決意識についての考察2023

    • Author(s)
      石島恵美子, 松葉口玲子
    • Organizer
      日本消費者教育学会関東支部会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Presentation] 中学生の地域課題解決意識についての一考察 ―干し芋残渣の廃棄問題を事例に―2023

    • Author(s)
      石島恵美子, 松葉口玲子
    • Organizer
      日本消費者教育学会関東支部研究発表会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Presentation] 副菜的料理の家庭内調理における外部化について2023

    • Author(s)
      和田 佳苗, 佐川 敦子, 奥嶋 佐知子, 石島 恵美子, 柳沢 幸江, 福留 奈美
    • Organizer
      日本調理科学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Presentation] 主菜的料理の家庭内調理における外部化について2023

    • Author(s)
      大富 あき子, 野口 元子, 児玉 ひろみ, 石島 恵美子, 柳沢 幸江, 福留 奈美
    • Organizer
      日本調理科学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Presentation] 消費者市民の視点を育むフェアトレードに関する調理実習プログラムの検討2022

    • Author(s)
      石島恵美子, 松葉口玲子
    • Organizer
      日本消費者教育学会全国大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Presentation] 茨城県の家庭料理 地域の特徴 -調査地における特色のある料理-2022

    • Author(s)
      石島恵美子, 渡辺敦子, 飯村裕子, 荒田玲子, 野口元子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02226
  • [Presentation] 茨城県の家庭料理 行事食の特徴-調査地における特色のある行事食-2021

    • Author(s)
      石島恵美子,渡辺敦子,飯村裕子,荒田玲子,野口元子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Presentation] 日本家庭科教育学会 第64回大会報告 シンポジウム 家庭科温故知新 : SDGsを通して考える未来につなぐ家庭科教育2021

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Organizer
      日本家庭科教育学会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Presentation] 小学校における食品ロス学習の新たな可能性と課題2021

    • Author(s)
      石島恵美子,松葉口玲子
    • Organizer
      日本消費者教育学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Presentation] 「消費者教育の諸概念の分類」における社会参画教育に関する一考察~食品ロスに着目して~2020

    • Author(s)
      石島恵美子 松葉口玲子
    • Organizer
      日本消費者教育学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Presentation] 年代別家庭内の食品ロスの実態と関連要因2019

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Organizer
      日本消費者教育学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02777
  • [Presentation] 茨城県の家庭料理 主菜の特徴:調査地における特徴ある主菜2018

    • Author(s)
      荒田 玲子 , 石島 恵美子 , 飯村 裕子 , 渡辺 敦子 , 粟津原(野口) 元子
    • Organizer
      日本調理科学会大会研究ポスター発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Presentation] 高大比較の経済的幸福度と金融知識の関係2018

    • Author(s)
      橋長 真紀子、石島 恵美子
    • Organizer
      消費者教育学会口頭発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Presentation] 茨城県の調査地域におけるおやつの特徴、2018

    • Author(s)
      渡辺 敦子 , 荒田 玲子 , 石島 恵美子 , 飯村 裕子
    • Organizer
      日本調理科学会大会研究ポスター発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Presentation] 東京都立高等学校家庭科における班別学習(少人数編成授業)設置の経緯と実態調査2018

    • Author(s)
      野中 美津枝 , 亀井 佑子 , 新山 みつ枝 , 荒井 きよみ , 荒井 智子 , 石島 恵美子 , 真田 知恵子 , 高橋 礼子 , 吉野 淳子
    • Organizer
      日本家庭科教育学会大会・例会・セミナー口頭発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Presentation] 高校生の社会参画意識向上を目指した講演会の手立ての検討ー講演会で話しを聞くことが好きではない生徒の学びに注目してー2018

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Organizer
      教授学習心理学会口頭発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Presentation] 大人数授業における模擬授業を取り入れた指導法の検討 : 模擬授業実施に全員が関わることによる教育効果に注目して2018

    • Author(s)
      石島 恵美子
    • Organizer
      教授学習心理学研究口頭発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Presentation] 茨城町郷土料理「つと豆腐」の伝承状況とその関連要因2018

    • Author(s)
      石島 恵美子、田村 誠 , 安島 清武 , 阿部 信一郎
    • Organizer
      日本調理科学会口頭発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Presentation] 高校生の社会参画意識向上を目指した講演会の手立ての検討~講演会で話を聞くことが好きではない生徒の学びに注目して~2017

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Organizer
      日本教授学習心理学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Presentation] 高校家庭科におけるこれまでの「消費者市民教育」の検証2016

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Organizer
      日本消費者教育学会
    • Place of Presentation
      横浜国立大学
    • Year and Date
      2016-10-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • [Presentation] 茨城町郷土料理「つと豆腐」の伝承状況とその関連要因2016

    • Author(s)
      石島恵美子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      名古屋学芸大学
    • Year and Date
      2016-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K04658
  • 1.  橋長 真紀子 (60732998)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi