• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

SAKAMOTO Kaoru  坂本 薫

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

坂本 薫  サカモト カオル

Less
Researcher Number 20187032
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 兵庫県立大学, 環境人間学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2017 – 2019: 兵庫県立大学, 環境人間学部, 教授
2014: 兵庫県立大学, 環境人間学部, 教授
2010 – 2012: 兵庫県立大学, 環境人間学部, 准教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Home economics/Human life
Keywords
Principal Investigator
スクロース結晶 / 調理特性 / 砂糖 / 融点 / グラニュ糖 / スクロース / 調理と加工 / 分子構造 / カラメルソース / 熔融特性 / 加熱特性 / 粉砕 … More
Except Principal Investigator
… More 大量調理のための標準化 / 大量調理メニュー / 調理特性 / トマトジュース / 炊飯 / スチームコンベクションオーブン Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (33 results)
  • Co-Researchers

    (3 People)
  •  Study on Characteristics of Sugars with Different Melting Points and its Generating Mechanism in Processed FoodPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SAKAMOTO Kaoru
    • Project Period (FY)
      2017 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      University of Hyogo
  •  Study on Food Characteristics Using the New Cooking System

    • Principal Investigator
      MORII SAEKO
    • Project Period (FY)
      2013 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Home economics/Human life
    • Research Institution
      University of Hyogo
  •  A new factor which has an effect on the cooking characteristics of granulated sugarsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SAKAMOTO Kaoru
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      University of Hyogo

All 2020 2019 2018 2017 2014 2013 2012 2011 2010

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] DVD「砂糖のおいしいチカラ~砂糖の調理科学~」2013

    • Author(s)
      坂本薫 (監修)
    • Total Pages
      20
    • Publisher
      精糖工業会(企画制作)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Book] DVD「「砂糖のおいしいチカラ~砂糖の調理科学~」2012

    • Author(s)
      坂本薫(監修)
    • Publisher
      精糖工業会(企画制作)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Journal Article] Effect of Thermostability of Granulated Sugars on the Flavor of Cooked Food2018

    • Author(s)
      Kaoru Sakamoto, Shiro Kishihara, Naoko Kataoka-Shirasugi
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 24 Issue: 1 Pages: 111-118

    • DOI

      10.3136/fstr.24.111

    • NAID

      130006539060

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00823
  • [Journal Article] 種々のグラニュ糖の粉砕による結晶の壊れやすさとスクロース分子の微量分解2013

    • Author(s)
      坂本 薫,森井 沙衣子,作田 はるみ,岸原 士郎
    • Journal Title

      精糖技術研究会誌

      Volume: Vol. 59 Pages: 1-5

    • NAID

      40019806783

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Journal Article] 種々のグラニュ糖の粉砕による結晶の壊れやすさとスクロース分子の微量分解2012

    • Author(s)
      坂本薫
    • Journal Title

      精糖技術研究会誌

      Volume: 59 Pages: 1-6

    • NAID

      40019806783

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Journal Article] スクロース結晶の物理的変化がカラメルソースの食味に及ぼす影響2011

    • Author(s)
      坂本薫
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 18巻3号 Pages: 413-416

    • NAID

      110009441255

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Journal Article] スクロース結晶の物理的変化がカラメルソースの食味に及ぼす影響2011

    • Author(s)
      坂本薫,森井沙衣子,作田はるみ,岸原士郎
    • Journal Title

      日本味と匂学会

      Volume: 18巻 3号 Pages: 413-416

    • NAID

      110009441255

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] 砂糖の軟 X 線吸収スペクトル2020

    • Author(s)
      前江杏香、村松康司、今津有稀、坂本薫、森井沙衣子
    • Organizer
      第33回日本放射光学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00823
  • [Presentation] 砂糖の融点変動と融点以下の分解2019

    • Author(s)
      今津有稀,坂本薫,前江杏香,村松康司,森井沙衣子
    • Organizer
      日本調理科学会近畿支部題45回研究発表会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00823
  • [Presentation] グラニュ糖の自動融点測定装置による融点測定と放射光マイクロビームX線回折2019

    • Author(s)
      坂本 薫,高山 裕貴,今津 有稀,赤田 樹, 青井 雄幹,森井 沙衣子,岸原 士郎
    • Organizer
      第117回精糖技術研究会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00823
  • [Presentation] 調理における砂糖の加熱熔融特性についての検討ー昇温速度の違いによる熔融状況の差異ー2018

    • Author(s)
      今津有稀、坂本薫、森井沙衣子
    • Organizer
      日本調理科学会平成30年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00823
  • [Presentation] 調理における砂糖の加熱溶融特性2018

    • Author(s)
      坂本薫、今津有稀
    • Organizer
      兵庫県立大学知の交流シンポジウム2018
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00823
  • [Presentation] グラニュ糖の融点とその特徴2017

    • Author(s)
      今津有稀、坂本薫
    • Organizer
      日本調理科学会近畿支部 第 43 回研究発表会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00823
  • [Presentation] スチームコンベクションオーブンを用いた炊飯方法についての検討2014

    • Author(s)
      森井沙衣子,坂本薫
    • Organizer
      第61回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県横浜市)
    • Year and Date
      2014-08-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870632
  • [Presentation] スチームコンベクションオーブンで炊飯したトマトライスの特性2014

    • Author(s)
      森井沙衣子,坂本薫,白杉(片岡)直子
    • Organizer
      日本家政学会関西支部 第36回研究発表会
    • Place of Presentation
      京都聖母女学院短期大学(京都府京都市)
    • Year and Date
      2014-10-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870632
  • [Presentation] 高齢者施設における米飯提供の現状に関するアンケート調査~高齢者施設の炊飯状況について~2013

    • Author(s)
      坂本薫,森井沙衣子
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(兵庫県神戸市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870632
  • [Presentation] キャンディー、クッキーにおける粉砕スクロース結晶の加熱調理特性2013

    • Author(s)
      坂本薫
    • Organizer
      第111回精糖技術研究会年次大会
    • Place of Presentation
      学士会館(東京都)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] キャンディー,クッキーにおける粉砕スクロース結晶の加熱調理特性2013

    • Author(s)
      坂本 薫,森井 沙衣子,岸原 士郎
    • Organizer
      第111回精糖技術研究会(全国大会)
    • Place of Presentation
      学士会館(東京都)
    • Year and Date
      2013-05-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] 高齢者施設における米飯提供の現状に関するアンケート調査~高齢者施設の米飯提供状況について~2013

    • Author(s)
      森井沙衣子,坂本薫
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(兵庫県神戸市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870632
  • [Presentation] スチームコンベクションオーブンで炊飯した トマトライスのテクスチャー2013

    • Author(s)
      坂本薫、森井沙衣子
    • Organizer
      日本調理科学会平成25年度大会
    • Place of Presentation
      奈良女子大学(奈良県奈良市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870632
  • [Presentation] 砂糖の調理加工特性に影響する新因子-知られざる砂糖の加熱熔融特性-2012

    • Author(s)
      坂本薫
    • Organizer
      兵庫県立大学シンポジウム
    • Place of Presentation
      イーグレひめじ(兵庫県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] 士郎融点の異なる高純度グラニュ糖におけるスクロース分子の安定性2012

    • Author(s)
      坂本 薫,森井 沙衣子,作田 はるみ,岸原
    • Organizer
      第110回精糖技術研究会(全国大会)
    • Place of Presentation
      学士会館(東京都)
    • Year and Date
      2012-05-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] 砂糖の調理加工特性に影響する新因子-知られざる砂糖の加熱熔融特性-2012

    • Author(s)
      坂本 薫
    • Organizer
      兵庫県立大学シンポジウム
    • Place of Presentation
      イーグレひめじ(兵庫県)
    • Year and Date
      2012-09-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] 粉砕スクロース結晶における加熱による還元糖の生成2012

    • Author(s)
      坂本薫
    • Organizer
      第110回精糖技術研究会年次大会
    • Place of Presentation
      学士会館(東京都)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] 融点の異なるスクロース結晶の構造解析と食品加工・調理への応用2012

    • Author(s)
      坂本薫
    • Organizer
      兵庫県立大学研究発表会
    • Place of Presentation
      イーグレひめじ(兵庫県)
    • Year and Date
      2012-12-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] 真空調理によるりんごのコンポートにおける砂糖の影響2012

    • Author(s)
      森井沙衣子,加藤舞子,坂本薫
    • Organizer
      日本調理科学会 東海・北陸,近畿支部合同研究発表会
    • Place of Presentation
      園田学園女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2012-07-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] スクロース結晶の粉砕程度の違いによる熔融経過の差異2011

    • Author(s)
      坂本薫
    • Organizer
      第109回精糖技術研究会年次大会
    • Place of Presentation
      学士会館(東京都)
    • Year and Date
      2011-11-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] スクロース結晶の物理的変化がカラメルソースの食味に及ぼす影響2011

    • Author(s)
      坂本薫
    • Organizer
      日本味と匂学会第45回大会
    • Place of Presentation
      石川県立音楽堂(石川県)
    • Year and Date
      2011-10-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] スクロース結晶の物理的変化がカラメルソースの食味に及ぼす影響2011

    • Author(s)
      坂本薫,森井沙衣子,作田はるみ,岸原 士郎
    • Organizer
      日本味と匂学会第45回大会(全国大会)
    • Place of Presentation
      石川県立音楽堂(石川県)
    • Year and Date
      2011-10-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] スクロース結晶の粉砕程度の違いによる熔融経過の差異2011

    • Author(s)
      坂本 薫,森井 沙衣子,作田 はるみ,岸原 士郎
    • Organizer
      第109回精糖技術研究会年次大会(全国大会)
    • Place of Presentation
      学士会館(東京都)
    • Year and Date
      2011-11-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] 砂糖と粉砕2011

    • Author(s)
      坂本薫
    • Organizer
      粉体工学会粉砕の高度利用研究会
    • Place of Presentation
      兵庫県立大学(兵庫県)(招待講演)
    • Year and Date
      2011-12-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] スクロース結晶の粉砕による性質の変化2010

    • Author(s)
      坂本薫,岸原士郎
    • Organizer
      日本調理科学会平成 22 年度大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学(福岡県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • [Presentation] 融点の異なる高純度グラニュ糖におけるスクロース分子の安定性2010

    • Author(s)
      坂本薫,岸原士郎
    • Organizer
      第108回精糖技術研究会年次大会
    • Place of Presentation
      学士会館(東京都)
    • Year and Date
      2010-05-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500733
  • 1.  MORII SAEKO (60387892)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 2.  村松 康司 (50343918)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 3.  佐藤 春実 (10288558)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi