• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Asakura Tomiko  朝倉 富子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

ASAKURA Tomiko  朝倉 富子

Less
Researcher Number 20259013
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2025: 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 特任研究員
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2022 – 2024: 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 特任研究員
2018 – 2022: 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 特任教授
2016: 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 特任教授
2016: 東京大学, 大学院農学生命科学研究科, 特任教授
2012 – 2015: 東京大学, 農学生命科学研究科, 教授 … More
2012: 東京大学, 大学院・農学生命科学研究科, 特任教授
2011: 東京大学, 大学院農学生命科学研究科, 特任准教授
2007 – 2011: The University of Tokyo, 大学院・農学生命科学研究科, 特任准教授
2006: 跡見学園女子大学, マネジメント学部, 教授
2005: 跡見学園女子大学短期大学部, 家政科, 教授
1998 – 1999: 跡見学園女子大学短期大学部, その他部局等, 助教授 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / 食生活 / Eating habits
Except Principal Investigator
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related / Medium-sized Section 8:Sociology and related fields / Basic Section 39020:Crop production science-related / Eating habits
Keywords
Principal Investigator
味覚 / 塩化物イオン / 塩味受容体 / 減塩 / 脳神経回路 / 食感 / 脳波 / 咀嚼 / PLS 回帰分析 / オトガイ舌骨筋 … More / PLS回帰分析 / 官能評価 / 表面筋電位 / 嚥下調整食 / soybean / rice / aspartic proteinase / アスパラギン酸プロテアーゼ / コメ / 食糧種実 / アスパラギン酸プロテァーゼ / 苦味抑制 / 脂肪酸 / 苦味 / 成分間相互作用 / 塩味 / 食品 / ダイズ / 米 / 大豆 / 味 / DNAマイクロアレイ / 脂質二重膜 / 味の持続性 / リポソーム / 受容体 / 物性 / 表面プラズモン共鳴 / 持続性 / 甘味タンパク質 / 味覚修飾タンパク質 / 甘味受容体 / ミラクリン / ネオクリン / イソフラボン / 食生活 / 高齢者 / 豆腐 / 大豆製品 / プロテアーゼ … More
Except Principal Investigator
視床下部 / 咀嚼 / 遺伝子改変マウス / TMC4 / クロライドチャネル / 塩味 / 内分泌 / トランスクリプトーム / 自律神経系 / 内分泌系 / 血圧 / 高齢者栄養学 / 咀しゃく / DNAマイクロアレイ / 小脳 / 窒素追肥 / イネ / ゲノム編集 / 遺伝子発現 / デンプン / アミラーゼ / 窒素肥料 / 品質 / コメ / 食と健康 / SKn-1マウス / 脳腸軸 / 食と栄養 / 食品機能 / エネルギー代謝 / 味物質科学 / 刷子細胞 / Skn-1マウス / 味覚シグナル Less
  • Research Projects

    (13 results)
  • Research Products

    (178 results)
  • Co-Researchers

    (15 People)
  •  Analysis of salty taste reception through transmembrane channel like 4 (TMC4)

    • Principal Investigator
      成川 真隆
    • Project Period (FY)
      2023 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
    • Review Section
      Medium-sized Section 8:Sociology and related fields
    • Research Institution
      Kyoto Women's University
  •  Cl-に着目した塩味受容メカニズムの解明とそれを起点とした減塩物質の獲得Principal Investigator

    • Principal Investigator
      朝倉 富子
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      The University of Tokyo
  •  Research on the regulatory molecules of the stress-relieving and blood pressure-suppressing effects of mastication.

    • Principal Investigator
      Nagai Toshitada
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Takasaki University of Health and Welfare
  •  Functional analysis and application of nitrogen fertilizer-responsive rice amylases

    • Principal Investigator
      Kuroda Masaharu
    • Project Period (FY)
      2018 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 39020:Crop production science-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Elucidating mechanism underlying systemic effects of mastication

    • Principal Investigator
      Nagai Toshitada
    • Project Period (FY)
      2018 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Takasaki University of Health and Welfare
  •  Establishment of a multimodal evaluation system for deliciousness and its utilization for establishment of dysphagia-adjusted dietPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Asakura Tomiko
    • Project Period (FY)
      2018 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      The University of Tokyo
  •  Peripheral Response to Tastant Signals and Central Cognition for Analysis of Their Coordination and its Application to the Science of Food for Life

    • Principal Investigator
      Abe Keiko
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      The University of Tokyo
  •  Novel interaction analysis of food components and screening of taste modifier.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      ASAKURA TOMIKO
    • Project Period (FY)
      2013 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      The University of Tokyo
  •  Search for genes related to taste substances using DNA microarray analysisPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ASAKURA Tomiko
    • Project Period (FY)
      2011 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      The University of Tokyo
  •  Search for a clue with contact of taste and texture-analysis of physical taste using model lingual epithelial cellsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ASAKURA Tomiko
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      The University of Tokyo
  •  Application of taste modifying protein, neoculin and miraculin for food preperationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ASAKURA Tomiko
    • Project Period (FY)
      2007 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      The University of Tokyo
  •  プロテアーゼを活用した高齢者向け食品の生理機能および調理物性の改良Principal Investigator

    • Principal Investigator
      朝倉 富子
    • Project Period (FY)
      2005 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Atomi University
      Atomi Junior College
  •  Functional analysis of rice aspartic proteinase, oryzasin and application to milk clottingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ASAKURA Tomiko
    • Project Period (FY)
      1998 – 1999
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Atomi Junior College

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2009 2008 2007 2006 2005 2004 Other

All Journal Article Presentation Book Other

  • [Book] 化学と生物Vol.602022

    • Author(s)
      成川真隆、笠原洋一、朝倉富子
    • Total Pages
      3
    • Publisher
      公益財団法人日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Book] The Journal of Physiological Sciences 722022

    • Author(s)
      kasahara Yoichi, Narukawa Masataka, Takeuchi Ayako, Tominaga Makoto, Abe Keiko, Asakura Tomiko
    • Total Pages
      2
    • Publisher
      The Journal of Physiological Sciences
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Book] 日本味と匂学会学会誌2022

    • Author(s)
      成川真隆、笠原洋一、朝倉富子
    • Total Pages
      7
    • Publisher
      日本味と匂学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Book] 医学のあゆみVol.2812022

    • Author(s)
      笠原洋一、成川真隆、朝倉富子
    • Total Pages
      2
    • Publisher
      医歯薬出版株式会社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Book] 「味覚の宇宙観-ナトリウム摂取と塩味制御の視点から」宇宙・医学・栄養学vol.22020

    • Author(s)
      山下治之、笠原洋一、阿部啓子、朝倉富子
    • Total Pages
      7
    • Publisher
      篠原出版新社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Book] 日本食品科学工学会誌vol.67(9)2020

    • Author(s)
      成澤朋之、仲島日出男、海野まりえ、乙部千雅子、山田昌治、朝倉富子
    • Total Pages
      9
    • Publisher
      日本食品科学工学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Book] 「健康を築く咀嚼と嚥下」月刊アグリバイオ2020年12月臨時増刊号2020

    • Author(s)
      朝倉富子
    • Total Pages
      2
    • Publisher
      株式会社北隆館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Book] 化学と生物Vol542016

    • Author(s)
      朝倉富子 山下治之
    • Publisher
      公益財団法人日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Book] おいしさの科学的評価・測定法と応用展開2016

    • Author(s)
      朝倉富子、緑川景子
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Book] 新 櫻井総合食品事典2012

    • Author(s)
      朝倉 富子 石丸 喜朗
    • Total Pages
      1183
    • Publisher
      同文書院
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23650462
  • [Book] コメのアスパラギン酸プロテアーゼー機能 解析と食品加工への応用-2012

    • Author(s)
      朝倉富子 阿部啓子
    • Total Pages
      341
    • Publisher
      三共出版株式会社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300256
  • [Book] 新 櫻井総合食品事典2012

    • Author(s)
      朝倉 富子 石丸 喜朗
    • Total Pages
      1183
    • Publisher
      同文書院
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300256
  • [Book] コメのアスパラギン酸プロテアーゼ-機能解析と食品加工への応用-2012

    • Author(s)
      朝倉富子, 阿部啓子
    • Total Pages
      341
    • Publisher
      三共出版株式会社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300256
  • [Book] コメのアスパラギン酸プロテアーゼー機能解析と食品加工への応用-2012

    • Author(s)
      朝倉富子阿部啓子
    • Total Pages
      341
    • Publisher
      三共出版株式会社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23650462
  • [Book] コメのアスパラギン酸プロテアーゼー機能解析と食品加工への応用―2011

    • Author(s)
      朝倉富子 阿部 啓子
    • Total Pages
      341
    • Publisher
      三共出版株式会社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23650462
  • [Book] 味覚受容体2011

    • Author(s)
      朝倉富子
    • Total Pages
      56
    • Publisher
      社団法人生命科学振興会「医と食」編集部
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300256
  • [Book] 味覚受容体2011

    • Author(s)
      朝倉富子
    • Total Pages
      56
    • Publisher
      社団法人生命科学振興会「医と食」編集部
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23650462
  • [Book] Neoculin as a novel sweet protein with taste-modifying activity Current Topics in Biotechnology2009

    • Author(s)
      Nakajima, K., Asakura, T., Misaka, T., Abe, K.
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Book] 味覚修飾蛋白質ネオクリンの活性化機構と新規甘味蛋白質の開発, 蛋白質核酸酵素2009

    • Author(s)
      中島健一郎, 古泉文子, 朝倉富子, 三坂巧
    • Publisher
      共立出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Book] 植物のアスパラギン酸プロテアーゼ, 化学と生物2009

    • Author(s)
      朝倉富子, 田村倫子, 寺内かえで, 阿部啓子
    • Publisher
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Book] Neoculin as a new sweet protein with taste-modyfying activity : purification, characterization, and X-ray crystallography. Sweetness and Sweeteners, Biology, Chemistry and Psychophysics. ACS symposium series2008

    • Author(s)
      Shimizu-Ibuka, A., Morita, Y., Nakajima, K., Asakura, T., Terada, T., Misaka, T., Abe, K.
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Book] 食と味覚(ネスレ栄養科学会議監修)2008

    • Author(s)
      朝倉富子, 阿部啓子, 山本隆, 的場輝佳, ジェーン シュミレット, 共著
    • Publisher
      建帛社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Book] 食と味覚2008

    • Author(s)
      朝倉富子
    • Total Pages
      16
    • Publisher
      建帛社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Book] 機能性食品の事典2007

    • Author(s)
      朝倉富子, 荒井綜一, 阿部啓子, 吉川敏一, 金沢和樹, 渡辺昌, 編集
    • Publisher
      朝倉書店
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Book] 機能性食品の事典2007

    • Author(s)
      朝倉 富子
    • Total Pages
      16
    • Publisher
      朝倉書店
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Book] 体験活動に必要な作物ーグリーンアドベンチャー作物編ー2005

    • Author(s)
      朝倉富子
    • Publisher
      国立信州高遠少年自然の家
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Book] 調理学実習テキスト2005

    • Author(s)
      朝倉富子, 久木野睦子
    • Publisher
      京大出版センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Book] 調理科学実験2004

    • Author(s)
      朝倉富子, 久木野睦子
    • Publisher
      京大出版センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Effects of fatty acid hydroperoxides produced by lipoxygenase in wheat cultivars during dough preparation on volatile compound formation2024

    • Author(s)
      Narisawa Tomoyuki、Sakai Koichiro、Nakajima Hideo、Umino Marie、Yamashita Haruyuki、Sugiyama Kenjiro、Kiribuchi-Otobe Chikako、Shiiba Kiwamu、Yamada Masaharu、Asakura Tomiko
    • Journal Title

      Food Chemistry

      Volume: 443 Pages: 138566-138566

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2024.138566

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K13834, KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Journal Article] Mastication stimuli regulate the heartbeat rate through rhythmic regulation by the hypothalamic-autonomic system; molecular and telemetric studies in weaning-stage rats2023

    • Author(s)
      Lee Seonmi、Tochinai Ryota、Yasuoka Akihito、Nagai Toshitada、Saito Yoshikazu、Kuwahara Masayoshi、Abe Keiko、Asakura Tomiko
    • Journal Title

      Frontiers in Neuroscience

      Volume: 17 Pages: 1260655-1260655

    • DOI

      10.3389/fnins.2023.1260655

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K11707, KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Journal Article] Mouse TMC4 is involved in the detection of chloride taste of salts2023

    • Author(s)
      Narukawa M, Masago A, Murata M, Saito Y, Kasahara Y, Abe K, Asakura T
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 88 Issue: 2 Pages: 203-205

    • DOI

      10.1093/bbb/zbad155

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K17575, KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Journal Article] Mastication stimuli enhance the learning ability of weaning-stage rats, altering the hippocampal neuron transcriptome and micromorphology2022

    • Author(s)
      Yasuoka Akihito、Nagai Toshitada、Lee Seonmi、Miyaguchi Hitonari、Saito Yoshikazu、Abe Keiko、Asakura Tomiko
    • Journal Title

      Frontiers in Behavioral Neuroscience

      Volume: 16 Pages: 1006359-1006359

    • DOI

      10.3389/fnbeh.2022.1006359

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K11707, KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Journal Article] 3-Guanidinyl Propanol Enhances Salt Taste via TMC4-Mediated Current2022

    • Author(s)
      Kasahara Yoichi、Yamashita Haruyuki、Narukawa Masataka、Abe Keiko、Asakura Tomiko
    • Journal Title

      ACS Food Science & Technology

      Volume: 2 Issue: 8 Pages: 1213-1216

    • DOI

      10.1021/acsfoodscitech.2c00149

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Journal Article] Genes related to cell wall metabolisms are targeted by miRNAs in immature tomato fruits under drought stress2022

    • Author(s)
      Asakura Hiroko、Tanaka Mayui、Tamura Tomoko、Saito Yoshikazu、Yamakawa Takashi、Abe Keiko、Asakura Tomiko
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 87 Issue: 3 Pages: 290-302

    • DOI

      10.1093/bbb/zbac209

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Journal Article] Transcriptomic and Metabolomic Analyses Provide Insights into the Upregulation of Fatty Acid and Phospholipid Metabolism in Tomato Fruit under Drought Stress2021

    • Author(s)
      Asakura Hiroko、Yamakawa Takashi、Tamura Tomoko、Ueda Reiko、Taira Shu、Saito Yoshikazu、Abe Keiko、Asakura Tomiko
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 69 Issue: 9 Pages: 2894-2905

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.0c06168

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Journal Article] Changes in Whole-Blood microRNA Profiles during the Onset and Treatment Process of Cerebral Infarction: A Human Study2020

    • Author(s)
      Abe Arata、Tanaka Mayui、Yasuoka Akihito、Saito Yoshikazu、Okada Shinji、Mishina Masahiro、Abe Keiko、Kimura Kazumi、Asakura Tomiko
    • Journal Title

      International Journal of Molecular Sciences

      Volume: 21 Issue: 9 Pages: 3107-3107

    • DOI

      10.3390/ijms21093107

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961, KAKENHI-PROJECT-18H02153
  • [Journal Article] Yeast‐based reporter assay system for identifying the requirements of intramembrane proteolysis by signal peptide peptidase of Arabidopsis thaliana2020

    • Author(s)
      Kusunoki Kenta、Hoshi Masako、Tamura Tomoko、Maeda Tatsuya、Abe Keiko、Asakura Tomiko
    • Journal Title

      FEBS Open Bio

      Volume: 10 Issue: 9 Pages: 1833-1842

    • DOI

      10.1002/2211-5463.12936

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961, KAKENHI-PROJECT-20H03251
  • [Journal Article] 咀嚼が脳の発育を促進する:─そのメカニズムを探る─2019

    • Author(s)
      永井俊匡, 朝倉富子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 52 Pages: 126-128

    • NAID

      130007638530

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K11107
  • [Journal Article] Oryza Sative Brittle Culm 1-like 6 modulates beta-glucan levels in the endosperm cell wall.2019

    • Author(s)
      Midorikawa, K., Kuroda, M., Yamashita, H., Tamura, T., Abe, K., and Asakura, T.
    • Journal Title

      PLoS ONE

      Volume: 14 Issue: 5 Pages: e0217212-e0217212

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0217212

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01962, KAKENHI-PROJECT-18H00961, KAKENHI-PROJECT-18K19728
  • [Journal Article] Cultivar differences in lipoxygenase activity affect volatile compound formation in dough from wheat mill stream flour2019

    • Author(s)
      Narisawa Tomoyuki、Nakajima Hideo、Umino Marie、Kojima Tokiko、Yamashita Haruyuki、Kiribuchi-Otobe Chikako、Yamada Masaharu、Asakura Tomiko
    • Journal Title

      Journal of Cereal Science

      Volume: 87 Pages: 231-238

    • DOI

      10.1016/j.jcs.2019.04.004

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K12893, KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Journal Article] Novel indole and benzothiophene ring derivatives showing differential modulatory activity against human epithelial sodium channel subunits, ENaC β and γ2019

    • Author(s)
      Kasahara Y, Sakurai T, Matsuda R, Narukawa M, Yasuoka A, Mori N, Watanabe H, Okabe T, Kojima H, Abe K, Misaka T, and Asakura T
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 83 Issue: 2 Pages: 243-250

    • DOI

      10.1080/09168451.2018.1533802

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H03045, KAKENHI-PROJECT-17H01962, KAKENHI-PROJECT-18H00961, KAKENHI-PROJECT-18K19728
  • [Journal Article] Functional characterisation of two ferric-ion coordination modes of TtFbpA, the periplasmic subunit of an ABC-type iron transporter from Thermus thermophilus HB82019

    • Author(s)
      Lu Peng、Moriwaki Yoshitaka、Zhang Mimin、Katayama Yukie、Lu Yi、Okamoto Ken、Terada Tohru、Shimizu Kentaro、Wang Mengyao、Kamiya Takehiro、Fujiwara Toru、Asakura Tomiko、Suzuki Michio、Yoshimura Etsuro、Nagata Koji
    • Journal Title

      Metallomics

      Volume: 11 Issue: 12 Pages: 2078-2088

    • DOI

      10.1039/c9mt00245f

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Journal Article] Short-term mastication after weaning upregulates GABAergic signalling and reduces dendritic spine in thalamus2018

    • Author(s)
      Ogawa Mana、Nagai Toshitada、Saito Yoshikazu、Miyaguchi Hitonari、Kumakura Kei、Abe Keiko、Asakura Tomiko
    • Journal Title

      Biochemical and Biophysical Research Communications

      Volume: 498 Issue: 3 Pages: 621-626

    • DOI

      10.1016/j.bbrc.2018.03.032

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K16192, KAKENHI-PROJECT-18K11107, KAKENHI-PROJECT-18K19728, KAKENHI-PROJECT-17H01962, KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Journal Article] Reducing the oil content of fried noodles through forming a rough and coarse gluten network.2017

    • Author(s)
      Mituru Tanaka, Eriko Kanai, Sho Takizawa, Tomiko Asakura, Soichi Tanabe and Yoshio Nobuyasu
    • Journal Title

      Journal of Food Processing &Technolgy

      Volume: 8 Pages: 3-3

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Journal Article] A Predictive Model Based on Surface Electromyography to Assess the Easiness of Deglutition of Dysphagia Diets.2016

    • Author(s)
      Yuki Kayanuma, Reiko Ueda , Michiko Minami, Arata Abe, Kazumi Kimura, Junko Funaki, Yoshiro Ishimaru and Tomiko Asakura*
    • Journal Title

      Journal of Food Processing & Technology

      Volume: 7 Pages: 604-604

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Journal Article] Catecholamines Facilitate Fuel Expenditure and Protect Against Obesity via a Novel Network of the Gut-Brain Axis in Transcription Factor Skn-1-deficient Mice2016

    • Author(s)
      Shota Ushiama, Yoshiro Ishimaru*, Masataka Narukawa, Misako Yoshioka , Chisayo Kozuka, Naoki Watanabe, Makoto Tsunoda , Naomi Osakabe, Tomiko Asakura , Hiroaki Masuzaki, Keiko Abe*
    • Journal Title

      EBioMedicine

      Volume: 8 Pages: 60-71

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Journal Article] Effect of proteolytic modification on texture and mastication of heat-treated egg white gels.2016

    • Author(s)
      Funaki, J., Minami, M., Abe, S., Ueda, R., Eto, W., Kugino, K., Kugino, M., Abe, K., Toko, K., and Asakura, T.
    • Journal Title

      J. Food Process. Preserv.

      Volume: 41 Issue: 1 Pages: e12857-e12857

    • DOI

      10.1111/jfpp.12857

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007, KAKENHI-PROJECT-15K12334, KAKENHI-PROJECT-17H01962
  • [Journal Article] Catecholamines facilitate fuel expenditure and protect against obesity via a novel network of the gut-brain axis in transcription factor Skn-1-deficient mice.2016

    • Author(s)
      Ushiama, S., Ishimaru, Y., Narukawa, M., Yoshioka, M., Kozuka, C., Watanabe, N., Tsunoda, M., Osakabe, N., Asakura, T., Masuzaki, H., and Abe, K.
    • Journal Title

      EBioMedicine

      Volume: 8 Pages: 60-71

    • DOI

      10.1016/j.ebiom.2016.04.031

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007, KAKENHI-PROJECT-16H03045, KAKENHI-PROJECT-15K12334, KAKENHI-PROJECT-16H04919
  • [Journal Article] Identification of key neoculin residues responsible for the binding and activation of the sweet taste receptor.2015

    • Author(s)
      Koizumi, T., Terada, T., Nakajima, K., Kojima, M., Koshiba, S., Matsumura, Y., Kaneda, K., Asakura, T., Shimizu, A., Abe, K., and Misaka, T.
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 5 Issue: 1 Pages: 12947-12947

    • DOI

      10.1038/srep12947

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12334, KAKENHI-PROJECT-26242007, KAKENHI-PROJECT-15H05624
  • [Journal Article] Long-Chain Fatty Acids Elicit a Bitterness-Masking Effect on Quinine and Other Nitrogenous Bitter Substances by Formation of Insoluble Binary Complexes.2015

    • Author(s)
      Ogi, K., Yamashita, H., Terada, T., Homma, R., Shimizu-Ibuka, A., Yoshimura, E., Ishimaru, Y., Abe, K., and Asakura, T.
    • Journal Title

      J. Agric. Food Chem.

      Volume: 63 Issue: 38 Pages: 8493-8500

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.5b03193

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12334, KAKENHI-PROJECT-26242007, KAKENHI-PROJECT-26660108, KAKENHI-PROJECT-25292068
  • [Journal Article] Long-Chain Fatty Acids Elicit a Bitterness-Masking Effect on Quinine and Other Nitrogenous Bitter Substances by Formation of Insoluble Binary Complexes.2015

    • Author(s)
      Ogi, K., Yamashita, H., Terada, T., Homma, R., Shimizu-Ibuka, A., Yoshimura, E1. Ishimaru, Y., Abe, K., and Asakura, T
    • Journal Title

      J Agric Food Chem.

      Volume: 63 Pages: 8493-8500

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Journal Article] Identification of key neoculin residues responsible for the binding and activation of the sweet taste receptor.2015

    • Author(s)
      Koizumi,T., Terada, T., Nakajima, K., Kojima, M., Koshiba, S., Matsumura, Y., Kaneda, K., Asakura, T., Shimizu-Ibuka, A., Abe, K., and Misaka, T.
    • Journal Title

      Sci Rep.

      Volume: 5 Pages: 12947-12947

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Journal Article] Additional nitorogen fertilization ato heading time of rice down-regulates cellulose synthesis in seed endosperm.2014

    • Author(s)
      Midorikawa,K.,Kuroda,M.,Terauchi,K.,Hoshi,M.,Ikenaga,S.,Ishimaru,Y.,Abe,K.,and Asakura,T.
    • Journal Title

      PLos One

      Volume: 9

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Journal Article] 食品成分間相互作用と味覚修飾2014

    • Author(s)
      朝倉富子、石丸喜朗
    • Journal Title

      月刊バイオインダストリー

      Volume: 8月号 Pages: 3-8

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Journal Article] Additional nitrogen fertilization at heading time of rice down-regulates cellulose synthesis in seed endosperm.2014

    • Author(s)
      Midorikawa, K., Kuroda, M., Terauchi, K., Hoshi, M., Ikenaga, S., Ishimaru, Y., Abe, K., Asakura, T.
    • Journal Title

      PLoS One

      Volume: 9 Issue: 6 Pages: e98738-e98738

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0098738

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292068, KAKENHI-PROJECT-25560046, KAKENHI-PROJECT-26242007, KAKENHI-PROJECT-26660108
  • [Journal Article] Changes in brain tissue and behavior patterns induced by single short-term fasting in mice.2013

    • Author(s)
      Hisatomi, Y., Asakura, K., Kugino, K., Kurokawa, M., Asakura, T., and Nakata K.
    • Journal Title

      PLoS One

      Volume: 8

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Journal Article] Experimental detection of proteolytic activity in a signal peptide peptidase of Arabidopsis thaliana.2013

    • Author(s)
      Hoshi, M., Ohki, Y., Ito, K., Tomita, T., Iwatsubo, T., Ishimaru, Y., Abe, K., and Asakura, T.
    • Journal Title

      BMC Biochem.

      Volume: 14 Pages: 16-16

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Journal Article] Identification of Bitterness-masking Cheese2012

    • Author(s)
      Homma R, Yamashita, H, Funaki J, Ueda R, Sakurai T, Ishimaru Y, Abe K, Asakura T
    • Journal Title

      J. Agric Food

      Volume: 60 Issue: 18 Pages: 4492-4499

    • DOI

      10.1021/jf300563n

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300256, KAKENHI-PROJECT-22688010, KAKENHI-PROJECT-23248058, KAKENHI-PROJECT-23650462
  • [Journal Article] Global gene expression profiles in developing soybean seeds2012

    • Author(s)
      Asakura T, Tamura T, Terauchi K, Narikawa T, Yagasaki K, Ishimaru Y, Abe K
    • Journal Title

      Plantphysiol. Biochem.

      Volume: 52 Pages: 147-153

    • DOI

      10.1016/j.plaphy.2011.12.007

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300256, KAKENHI-PROJECT-22688010, KAKENHI-PROJECT-23248058, KAKENHI-PROJECT-23650462
  • [Journal Article] 味の持続性を計測する2012

    • Author(s)
      朝倉 富子
    • Journal Title

      生物の科学 遺伝

      Volume: 66 Pages: 661-667

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300256
  • [Journal Article] 味の持続性を計測する2012

    • Author(s)
      朝倉 富子
    • Journal Title

      生物の科学 遺伝

      Volume: 66 Pages: 661-667

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23650462
  • [Journal Article] Identification and Modulation of the Key Amino Acid Residue Responsible for the pH Sensitivity of Neoculin, a Taste-Modifying Protein.2011

    • Author(s)
      Nakajima K
    • Journal Title

      PLoS One

      Volume: 6 Issue: 4 Pages: 274-278

    • DOI

      10.1002/ffj.2073

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300256, KAKENHI-PROJECT-23248058, KAKENHI-PROJECT-23650462
  • [Journal Article] Human sweet taste receptor mediates acid- induced sweetness of miraculin、Proc.2011

    • Author(s)
      Koizumi, A, Tsuchiya A, Nakajima K, Ito K, Terada T, Shimizu-Ibuka A, Loic, B, Asakura T, Takumi M, Abe k
    • Journal Title

      Natl. Acad. Sci.

      Volume: 108 Issue: 40 Pages: 16819-16824

    • DOI

      10.1073/pnas.1016644108

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300256, KAKENHI-PROJECT-23248058, KAKENHI-PROJECT-23650462
  • [Journal Article] Non-Acidic Compounds Induce the Intense Sweet Taste of Neoculin, a Taste-Modifying Protein2011

    • Author(s)
      Nakajima, K, Koizumi A, Iizuka K, Ito K, Morita Y, Koizumi T, Asakura T, Shimizu-Ibuka A, Misaka T, Abe K
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 75 Issue: 8 Pages: 1600-1602

    • DOI

      10.1271/bbb.110081

    • NAID

      10029591898

    • ISSN
      0916-8451, 1347-6947
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300256, KAKENHI-PROJECT-23248058, KAKENHI-PROJECT-23650462
  • [Journal Article] Genetic tracing of the gustatory neural pathway originating from Pkd1l3-expressing type III taste cells in circumvallate and foliate papillae2011

    • Author(s)
      Yamamoto, K, Ishimaru Y, Ohmoto M, Matsumoto I, Asakura T, Abe K
    • Journal Title

      J. Neurochem.

      Volume: 119 Issue: 3 Pages: 497-506

    • DOI

      10.1111/j.1471-4159.2011.07443.x

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300256, KAKENHI-PROJECT-22688010, KAKENHI-PROJECT-23248058, KAKENHI-PROJECT-23650462
  • [Journal Article] pH-Dependent Inhibition of the Human Bitter Taste Receptor hTAS2R16 by a Variety of Acidic Substances2009

    • Author(s)
      Sakurai, T., Misaka,T., Nagai, T., Ishimaru, Y., Matsuo, S., Asakura, T., Abe, K.
    • Journal Title

      J.Agric.Food Chem. 57

      Pages: 2508-25141

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] pH-dependent Structural Change of Neoculin in Special Reference to Its Taste-modifying2009

    • Author(s)
      Morita, Y., Nakajima, K., Iizuka, K., Terada, T., Shimizu-Ibuka, A., Ito, K., Koizumi, A., Asakura, T., Misaka, T., Abe, K.
    • Journal Title

      Activity. Biosci. Biotech. Biochem. 73

      Pages: 2552-2555

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Acid-induced sweetness of neoculin is ascribed to its pH-dependent agonistic-antagonistic interaction with human sweet taste receptor2008

    • Author(s)
      Nakajima, K., Morita, Y., Koizumi, A., Asakura, T., Terada, T., Ito, K., Shimizu-Ibuka, A., Maruyama, J., Kitamoto, K., Misaka, T., Abe K.
    • Journal Title

      FASEB J. 22

      Pages: 2323-2330

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Signal peptide peptidase and its homologs in Arabidopsis thaliana-plant tissue-specific expression and distinct subcellular localization2008

    • Author(s)
      Tamura, T., Asakura, T., Uemura, T., Ueda, T., Terauchi, K., Misaka, T., Abe, K.
    • Journal Title

      FEBS J. 275

      Pages: 34-43

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Biochemical and Genomic Analysis of Neoculin Compared to Monocot Mannose-Binding Lectins2008

    • Author(s)
      Shimizu-Ibuka, A., Nakai, Y., Nakamori, K., Morita, Y., Nakajima, K., Kadota, K., Watanabe, H., Okubo, S., Terada, T., Asakura, T., Misaka, T., Abe, K.
    • Journal Title

      J.Agric.Food Chem. 56

      Pages: 5338-5344

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Neoculin a taste-modifying sweet protein, accumulates in ripening fruits of cultivated Curculigo latifolia2008

    • Author(s)
      Okubo, S., Asakura, T., Okubo, K., Abe, K., Misaka, T., Akita, T., Abe K.
    • Journal Title

      J.Plant Physiol. 165(18)

      Pages: 1964-9

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Gliadain,a gibberelin-inducible cysteine proteinase occurring in germinating seeds of whea2007

    • Author(s)
      Kiyosaki, T., Matsumoto, I., Asakura
    • Journal Title

      FEBS J 274

      Pages: 1908-1917

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Microbial production of senspry-active miraculin2007

    • Author(s)
      Ito, K., Asakura, T., Morita, Y., Nakajima, K., Koizumi, A., Shimizu-Ibuka, A., MasudaK., Ishiguro, M.,
    • Journal Title

      Biochem.Biophys.Res.Commun 360

      Pages: 407-411

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Taste-modifying sweet protein,neoculin,is received at human TIR3 amino temlinal domain2007

    • Author(s)
      Koizumi.A, Nakajima, K., Asakura, T., Morita, Y., lto, K., Shmizu-lbuka, A., Misaka, T., and Abe, K.
    • Journal Title

      Biochem.Biophys.Res.Commun 358

      Pages: 585-589

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Differential expression of wheat aspartic proteinases, WAP1 and WAP2, in germinating and maturing seeds.2007

    • Author(s)
      Tamura, T., Terauchi, K., Kiyosaki T., Asakura, T., Funaki, J., Matsumoto, I., Misaka, T., Abe, K.
    • Journal Title

      J. Plant Physiol. 164

      Pages: 470-477

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17650229
  • [Journal Article] Microbial production of sensory-active miraculin2007

    • Author(s)
      Ito, K., Asakura, T., Morita, Y., Nakajima, K., Koizumi, A., Shimizu-Ibuka, A., Masuda, K., Ishiguro, M., Terada, T., Maruyama, J., Kitamoto, K., Misaka, T., Abe, K.
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res. Commun. 360

      Pages: 407-411

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Gliadain, a gibberellin-inducible cysteine proteinase occurring in germinating seeds of wheat, Triticum aestivum L., specifically digests gliadin and is regulated by intrinsic cystatins2007

    • Author(s)
      Kiyosaki, T., Matsumoto, I., Asakura, T., Funaki, J., Kuroda, M., Misaka, T., Arai, S., Abe, K.
    • Journal Title

      FEBS J. 274

      Pages: 1908-1917

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Differential functions of wheat aspartic proteinases, WAP1 and WAP2, in germinating and maturing seeds2007

    • Author(s)
      Tamura, T., Terauchi, K., Kiyosaki, T., Asakura, T., Funaki, J., Matsumoto, I., Misaka, T., Abe, K.
    • Journal Title

      J.Plant Physiol 164

      Pages: 470-477

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Taste-modifying sweet protein, neoculin, is received at human T1R3 amino terminal domain2007

    • Author(s)
      Koizumi, A., Nakajima, K., Asakura, T., Morita, Y., Ito, K., Shmizu-Ibuka, A., Misaka, T., Abe, K.
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res. Commun. 358

      Pages: 585-589

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19300248
  • [Journal Article] Neoculin, a taste-modifying protein, is recognized by human sweet taste receptor.2006

    • Author(s)
      Nakajima, K., Asakura, T., Oike, H., Morita, Y., Shimizu-Ibuka, A., Misaka, T., Sorimachi, H., Arai, S., Abe, K.
    • Journal Title

      Neuroreport 17

      Pages: 1241-1244

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17650229
  • [Journal Article] Extracellular Production of a Heterodimeric Protein, Neoculin, with Sweet-tasting and Taste-modifying Activities by Aspergillus oryzae2006

    • Author(s)
      Nakajima, K., Asakura, T., Maruyama, J., Morita, Y., Oike, H., Shimizu-Ibuka, A., Misaka, T., Sorimachi, H., Arai, S., Kitamoto, K., Abe, K.
    • Journal Title

      Appl. Environ. Microbiol. 72

      Pages: 3716-3723

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17650229
  • [Journal Article] Plant-specific insertions in the soybean aspartic proteinases, soyAP1 and soyAP2, perform different functions of vacuotar targeting.2006

    • Author(s)
      Terauchi, K., Asakura, T., Ueda, H., Tamura, T., Tamura, K., Matsumoto, I., Misaka, T., Hara-Nishimura, I., Abe, K.
    • Journal Title

      J. Plant Physiol. 163

      Pages: 856-862

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17650229
  • [Journal Article] Plant-specific insertions in the soybean aspartic proteinases, soyAP1 and soyAP2, perform different functions of vacuolar targeting.

    • Author(s)
      Terauchi, K., Asakura, T., Ueda, H., Tamura, T., Tamura, K., Matsumoto, I., Misaka, T., Hara-Nishimura, I., Abe, K.
    • Journal Title

      J.Plant Physiol. 印刷中

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17650229
  • [Journal Article] Differential expression of wheat aspartic proteinases, WAP1 and WAP2, in germinating an maturing seeds.

    • Author(s)
      Tamura, T., Terauchi, K., Kiyosaki T., Asakura, T., Funaki, J., Matsumoto, I., Misaka, T., Abe, K.
    • Journal Title

      J.Plant Physiol. 印刷中

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17650229
  • [Journal Article] Extracellular Production of Heterodimeric Protein, Neoculin, with Sweet-tasting and Taste-modifying Activities by Aspergillus oryzae

    • Author(s)
      Nakajima, K., Asakura, T., Maruyama, J., Morita, Y., Oike, H., Shimizu-Ibuka, A., Misaka, T., Sorimachi, H., Arai, S., Kitamoto, K., Abe, K.
    • Journal Title

      Appl.Environ.Microbiol. 印刷中

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17650229
  • [Journal Article] Neoculin, a taste-modifying protein, is recognized by human sweet taste receptor.

    • Author(s)
      Nakajima, K., Asakura, T., Oike, K., Morita, Y., Shimizu-Ibuka, A., Misaka, T., Sorimachi, H., Arai, S., Abe, K.
    • Journal Title

      Neuroreport 印刷中

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17650229
  • [Journal Article] Gliadain, a gibberellin-inducible cysteine proteinase occurring in germinating seeds of wheat, Triticum aestivum L., specifically digests gliadin and is regulated by intrinsic cystatins.

    • Author(s)
      Kiyosaki, T., Matsumoto, I., Asakura, T., Funaki, J., Kuroda, M., Misaka, T., Arai, S., Abe, K.
    • Journal Title

      FEBS J. (印刷中)

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17650229
  • [Presentation] 小麦生地調製時における揮発性成分生成と連動した水溶性成分の変化2024

    • Author(s)
      成澤朋之、仲島日出男、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Presentation] 精神的ストレスに伴う甘味嗜好性の調節メカニズムの解析2023

    • Author(s)
      田中まゆひ、Rarrana Jearakul Nawarat、箕越靖彦、朝倉富子、中島健一朗
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Presentation] 乾燥条件下で栽培したトマトの果実におけるトランスクリプトーム及びメタボローム解析2023

    • Author(s)
      朝倉浩子、田村倫子、平修、齊藤芳和、山川隆、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Presentation] TMC4を介した3-グアニジルプロパノールによる塩味増強効果2023

    • Author(s)
      笠原洋一、成川真隆、山下治之、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Presentation] 機械学習技術による前額部脳波を用いた基本味の評価2023

    • Author(s)
      町谷碧、森安珠、リュウイチョク、吉本秀輔、笠原洋一、上田玲子、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Presentation] 離乳期ラットにおいて咀嚼刺激が視床下部-下垂体系を介して心拍動の制御に及ぼす影響2023

    • Author(s)
      李善美、栃内亮太、安岡顕人、永井俊匡、齊藤芳和、桑原正貴、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Presentation] マウスTMC4はクロライド味の検出に関与する2023

    • Author(s)
      眞砂文、村田百、斉藤芳和、笠原洋一、阿部啓子、朝倉富子、成川真隆
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部第528回講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K17575
  • [Presentation] 離乳期ラットにおいて咀嚼刺激が視床下部-下垂体系を介して心拍動の制御に及ぼす影響2023

    • Author(s)
      李善美、栃内亮太、安岡顕人、永井俊匡、斎藤芳和、桑原正貴、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K11707
  • [Presentation] ダイズmiRNAによる結腸直腸癌リスク低減効果の期待2023

    • Author(s)
      豊田哲彰、齊藤芳和、笠原洋一、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Presentation] 塩味受容に関与する新規分子のTMC4の同定2022

    • Author(s)
      成川真隆、笠原洋一、石丸喜朗、三坂巧、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本食品科学工学会第69回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Presentation] 塩味受容分子TMC4は新規電位依存性のクロライドチャネルである2022

    • Author(s)
      笠原洋一、成川真隆、三坂巧、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本食品科学工学会第69回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K22216
  • [Presentation] Mastication stimuli during weaning period upregulate GABAergic signalling and reduce dendritic spine in thalamus2021

    • Author(s)
      Nagai T, Ogawa M, Saito Y, Miyaguchi H, Yasuoka A, Abe K, Asakura T
    • Organizer
      Food Oral Processing 2021. Valencia & Online. 2021/07/12
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K11707
  • [Presentation] 長期間の咀嚼は視床下部の遺伝子発現の変化と血圧の低下をもたらす2021

    • Author(s)
      永井俊匡、齊藤美佳、清水愛恵、齋藤芳和、安岡顕人、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K11107
  • [Presentation] 幼若期における咀嚼刺激が記憶に与える影響2021

    • Author(s)
      李善美、安岡顕人、永井俊匡、齋藤芳和、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 官能評価値をオトガイ舌骨筋の表面筋電位を用いて可視化する2021

    • Author(s)
      森安珠、上田玲子、朝倉富子、阿部啓子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 長期間の咀嚼は視床下部の遺伝子発現の変化と血圧の低下をもたらす2021

    • Author(s)
      永井俊匡、齊藤美佳、清水愛恵、齋藤芳和、安岡顕人、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 幼若期における咀嚼刺激が記憶に与える影響2021

    • Author(s)
      李善美、安岡顕人、永井俊匡、斎藤芳和、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K11107
  • [Presentation] 窒素施肥によるイネ種子内のトレハロース 6-リン酸及び その関連分子の発現変動解析2020

    • Author(s)
      酒井孝一朗、黒田昌治、福田あかり、永野淳、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 窒素施肥によるイネ種子内のトレハロース6リン酸及びその関連分子の発現変動解析2020

    • Author(s)
      酒井孝一朗、黒田昌治、福田あかり、永野惇、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05605
  • [Presentation] 表面筋電図法と動的粘弾性測定を用いた増粘多糖類ゲル の嚥下難易度の評価2020

    • Author(s)
      梅谷華奈、上田玲子、小西史子、舟木淳子、安岡顕人、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 小麦生地中の揮発性成分生成における LOX アイソザイ ムの影響2020

    • Author(s)
      成澤朋之、酒井孝一朗、仲島日出男、山下治之、杉山健二郎、乙部千雅子、椎葉 究、山田昌治、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 乾燥ストレス下で生育したトマト果実のトランスクリプ トームおよびメタボローム解析2020

    • Author(s)
      朝倉浩子、山川隆、上田玲子、平修、 阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 幼若期における咀嚼刺激が脳内発現遺伝子と行動に与える影響2020

    • Author(s)
      李善美、安岡顕人、永井俊匡、斎藤芳和、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K11107
  • [Presentation] 光センシングによる簡便な未病マーカーの開発2020

    • Author(s)
      數村公子、波多野薫子、竹内康造、松下悦史、吉田晃浩、阿部新、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 幼若期における咀嚼刺激が脳内発現遺伝子と行動に与える影響2020

    • Author(s)
      李善美、安岡顕人、永井俊匡、斎藤芳和、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 窒素施肥がイネ種子のデンプン組成に与える影響2019

    • Author(s)
      酒井孝一朗、黒田昌治、緑川景子、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05605
  • [Presentation] 脳梗塞患者の全血を用いた脳梗塞バイオマーカーmiRNAの探索2019

    • Author(s)
      田中まゆひ、阿部新、齊藤芳和、安岡顕人、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] ケミカルライブラリーを用いたhuman ENaC活性化剤のスクリーニング2019

    • Author(s)
      笠原洋一、松田龍星、成川真隆、安岡顕人、森直紀、阿部啓子、三坂巧、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] ラットの幼若期における咀嚼刺激が海馬の遺伝子発現と記憶能力に与える影響2019

    • Author(s)
      宮口一勢、永井俊匡、齊藤芳和、安岡顕人、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 5つの基本味溶液嚥下時における表面筋電図と嗜好性の関連解析2019

    • Author(s)
      梅谷華奈、上田玲子、小西史子、安岡顕人、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] ラットの幼若期における咀嚼刺激が海馬の遺伝子発現と記憶能力に与える影響2019

    • Author(s)
      宮口 一勢、永井 俊匡、斉藤 芳和、安岡 顕人、阿部 啓子、朝倉 富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K11107
  • [Presentation] 長期間の咀嚼による小脳の遺伝子発現変動2019

    • Author(s)
      永井俊匡、浅野実久、齊藤美佳、齊藤芳和、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 塩ストレス下で生育したトマト果実中のトランスクリプトーム解析2019

    • Author(s)
      朝倉浩子、山川豊、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 窒素施肥がイネ種子のデンプン組成に与える影響2019

    • Author(s)
      酒井孝一朗、黒田昌治、緑川景子、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] プロテアーゼを用いた伊達巻の作製2019

    • Author(s)
      西原百合枝、杉本茉優、林田美穂、星野楓、宮原奈美、朝倉富子、舟木淳子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 長期間の咀嚼による小脳の遺伝子発現変動2019

    • Author(s)
      永井 俊匡、浅野 実久、齊藤 美佳、齋藤 芳和、阿部 啓子、朝倉 富子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K11107
  • [Presentation] 塩ストレス条件下で栽培したトマト果実に発現するマイクロ RNA の解析2018

    • Author(s)
      朝倉浩子、山川隆、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] うどん製造工程における呈味成分の変化2018

    • Author(s)
      成澤朋之、仲島日出男、杉山健二郎、山田昌治、朝倉富子
    • Organizer
      日本食品科学工学会第65回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] パン粥のテクスチャーにプロテアーゼが及ぼす影響2018

    • Author(s)
      西原百合枝、池口舞、田﨑奈緒子、藤本彩花、朝倉富子、舟木淳子
    • Organizer
      日本調理科学会平成30年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 離乳直後の短期間咀嚼は視床の GABA シグナリングを亢進して樹状突起スパインを減少させる2018

    • Author(s)
      永井俊匡、小川真奈、齋藤芳和、宮口一勢、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] クルクリゴ属植物における次世代シーケンサーを用いたネオクリン類似遺伝子グループの発現解析2018

    • Author(s)
      大久保智史、寺内かえで、山浦高夫、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 小麦ストリーム粉の揮発性成分に影響する酵素活性2018

    • Author(s)
      成澤朋之、海野まりえ、仲島日出男、小島登貴子、乙部千雅子、金子成延、杉山健二郎、朝倉富子、山田昌治
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 脳梗塞重症化予防効果を持つ食品成分探索のためのヒトバイオマーカーの開発2018

    • Author(s)
      田熊彩子、齊藤芳和、阿部新、上田雅之、仁藤智香子、木村和美、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 離乳直後のラットにおける短期間咀嚼が海馬に与える効果の評価2018

    • Author(s)
      宮口一勢、永井俊匡、斉藤芳和、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 口腔、消化管を介するエネルギー代謝調節の解析2018

    • Author(s)
      萩本政大、成川真隆、中島健一朗、石丸喜朗、朝倉富子、阿部啓子
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00961
  • [Presentation] 粉末あるいは固形飼料を長期間摂取させたラットの視床における発現遺伝子の比較解析2017

    • Author(s)
      小川真奈、永井俊匡、齊藤美佳、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2017-03-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] イネ種子の胚乳細胞壁形成に関わる新規分子の機能解析2017

    • Author(s)
      緑川景子、黒田昌治、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 小腸刷子細胞に発現する遺伝子の生体内機能の検証2017

    • Author(s)
      谷下道大、成川真隆、石渡賢治、吉岡美紗子、朝倉富子、嘉糠洋陸、阿部啓子、石丸喜朗
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2017-03-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 粉末あるいは固形飼料を長期間摂取させたラットの視床における発現遺伝子の比較解析2017

    • Author(s)
      小川真奈、永井俊匡、齊藤美佳、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 小腸刷子細胞に発現する遺伝子の生体内機能の検証2017

    • Author(s)
      谷下道大、成川真隆、石渡賢治、吉岡美紗子、朝倉富子、嘉糠洋陸、阿部啓子、石丸喜朗
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 粉末あるいは固形飼料を長期間摂取させたラットの血圧調節と視床下部遺伝子発現変動2017

    • Author(s)
      齊藤美佳、永井俊匡、小川真奈、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2017-03-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 脳梗塞重症化予防効果を持つ食品成分探索のための新規バイオマーカーの開発2017

    • Author(s)
      田熊彩子、齊藤芳和、阿部新、石丸喜朗、上田雅之、仁藤智香子、木村和美、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 粉末あるいは固形飼料を長期間摂取させたラットの血圧調節と視床下部遺伝子発現変動2017

    • Author(s)
      齊藤美佳、永井俊匡、小川真奈、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017大会
    • Place of Presentation
      ウェスティンホテル都ホテル京都(京都府、京都市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 脳梗塞重症化予防効果を持つ食品成分探索のための新規バイオマーカーの開発2017

    • Author(s)
      田熊彩子、齊藤芳和、阿部新、石丸喜朗、上田雅之、仁藤智香子、木村和美、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2017-03-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] イネ種子の胚乳細胞形成に関わる新規分子の機能解析2017

    • Author(s)
      緑川景子、黒田昌治、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都)
    • Year and Date
      2017-03-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 粉餌あるいは固形餌を長期間摂取させたラットの脳内発現遺伝子の比較解析2016

    • Author(s)
      小川真奈、永井俊匡、齊藤美佳、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター等、北海道
    • Year and Date
      2016-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 咀嚼頻度の異なる餌を摂取させたラットの行動および脳内発現遺伝子の比較解析2016

    • Author(s)
      田熊彩子、永井俊匡、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター等、北海道
    • Year and Date
      2016-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 官能評価を反映した嚥下調整食の動的粘弾性による物性基準と予測モデルの構築2016

    • Author(s)
      茅沼友希、上田玲子、南道子、舟木 淳子、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター等、北海道
    • Year and Date
      2016-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] シロイヌナズナシグナルペプチドペプチダーゼの基質の探索と特異性の検証2016

    • Author(s)
      楠木賢太、星雅子、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター等、北海道
    • Year and Date
      2016-03-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] RNA-Seq法を用いた小腸刷子細胞発現遺伝子の網羅的探索2016

    • Author(s)
      谷下 道大、吉岡 美紗子、朝倉 富子、阿部 啓子、石丸 喜朗
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター
    • Year and Date
      2016-03-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 官能評価を反映した嚥下調整食の動的粘弾性による物性基準と予測モデルの構築2016

    • Author(s)
      茅沼 友希、上田 玲子、南 道子、舟木 淳子、石丸 喜朗、阿部 啓子、朝倉 富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター
    • Year and Date
      2016-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] パンへのグルテンまたはデンプン添加がパン粥のテクスチャーへ及ぼす影響2016

    • Author(s)
      沖邉 敦代、久保 奈美、松尾 実優、芹田 千穂、江頭 和佳子、朝倉 富子、舟木 淳子
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター
    • Year and Date
      2016-03-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 咀嚼頻度の異なる餌を摂取させたラットの行動および脳内発現遺伝子の比較解析2016

    • Author(s)
      田熊 彩子、永井 俊匡、石丸 喜朗、阿部 啓子、朝倉 富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター
    • Year and Date
      2016-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] RNA-Seq法を用いた小腸刷子細胞発現遺伝子の網羅的探索2016

    • Author(s)
      谷下道大、吉岡美紗子、朝倉富子、阿部啓子、石丸喜朗
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター等、北海道
    • Year and Date
      2016-03-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 揮発性成分を指標としたストリーム粉置換による小麦「さとのそら」の風味補強効果2016

    • Author(s)
      成澤朋之、仲島日出男、小島登貴子、杉山健二郎、朝倉富子、山田昌治
    • Organizer
      日本食品科学工学会第63回大会
    • Place of Presentation
      名城大学天白キャンパス(名古屋)
    • Year and Date
      2016-08-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 即席麺の摂食によるPPARδを経由した糖代謝改善の可能性2016

    • Author(s)
      吉沼春香、田辺創一、松尾伸二、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子、田中充
    • Organizer
      日本食品科学工学会第63回大会
    • Place of Presentation
      名城大学天白キャンパス(名古屋)
    • Year and Date
      2016-08-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 粉餌あるいは固形餌を長期間摂取させたラットの脳内発現遺伝子の比較解析2016

    • Author(s)
      小川 真奈、永井 俊匡、齊藤 美佳、石丸 喜朗、阿部 啓子、朝倉 富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター
    • Year and Date
      2016-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 脂肪酸が苦味を抑制する作用機序の解明―脂肪酸と苦味物質の複合体が凝集することにより苦味が抑制される―2015

    • Author(s)
      大下伽耶子、山下治之、寺田透、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山県 岡山大学
    • Year and Date
      2015-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 食品研究の最前線2015

    • Author(s)
      朝倉富子
    • Organizer
      第一回女性未来農業創造研究会-輝く農業を拓く―
    • Place of Presentation
      東京都 東京大学工学部1号館大講義室
    • Year and Date
      2015-02-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 粉末あるいは固形飼料を摂取させたラットの摂食行動および視床における発現遺伝子の比較解析2015

    • Author(s)
      永井俊匡、清水愛恵、齊藤美佳、緑川景子、熊倉慧、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山
    • Year and Date
      2015-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] Loss of brush cells and taste cells in the gastrointestinal tract alters energy metabolism in Skn-1- deficient mice2015

    • Author(s)
      Ishimaru, Y., Ushiama, S., Narukawa, M., Yoshioka, M., Kozuka, C., Watanabe, N., Osakabe, N., Asakura, T., Masuzaki, H., and Abe, K.
    • Organizer
      ECRO2015 European Chemoreception Research Organization
    • Place of Presentation
      Istanbul, Republic of Turkey
    • Year and Date
      2015-09-01
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 嚥下調整食の開発を目的とした食品の飲み込みやすさを評価する系の構築2015

    • Author(s)
      茅沼友希、上田玲子、南道子、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山県 岡山大学
    • Year and Date
      2015-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] パンの材料・配合がパン粥のテクスチャーへ及ぼす影響2015

    • Author(s)
      西原百合枝、沖邉敦代、芹田千穂、江頭和佳子、朝倉富子、舟木淳子
    • Organizer
      調理科学会平成27年度大会
    • Place of Presentation
      静岡県立大学
    • Year and Date
      2015-08-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] プロテアーゼによる加熱エビの物性の改変2015

    • Author(s)
      芹田千穂、沖邉敦代、西原百合枝、江頭和佳子、朝倉富子、舟木淳子
    • Organizer
      調理科学会平成27年度大会
    • Place of Presentation
      静岡県立大学
    • Year and Date
      2015-08-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 粉餌あるいは固形飼料を摂取させたラットの摂食行動および視床における発現遺伝子の比較解析2015

    • Author(s)
      永井俊匡、清水愛恵、齊藤美佳、緑川景子、熊倉慧、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山県 岡山大学
    • Year and Date
      2015-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 味覚の科学2015

    • Author(s)
      朝倉富子
    • Organizer
      ミラノ国際博覧会2015地方そしてグローバルな視点からの食、健康、持続可能な農業発展
    • Place of Presentation
      東京都 東京大学学環ユビキタス学術研究館
    • Year and Date
      2015-03-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] バイオインフォーマティカルな検索によるシロイヌナズナシグナルペプチドペプチダーゼ(AtSPP)の基質探索とその検証2015

    • Author(s)
      楠木賢太、星雅子、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山
    • Year and Date
      2015-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 脂肪酸が苦味を抑制する機序の解明-脂肪酸と苦味物質の複合体が凝集することにより苦味が抑制される2015

    • Author(s)
      大木伽耶子,山下治之,寺田透,石丸喜朗,阿部啓子,朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山
    • Year and Date
      2015-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] バイオインフォーマティカルな検索によるシロイヌナズナシグナルペプチドぺプチダーゼ(AtSPP)の基質探索とその検証2015

    • Author(s)
      楠木賢太、星雅子、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山県 岡山大学
    • Year and Date
      2015-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 嚥下調整食の開発を目的とした食品の飲み込みやすさを評価する系の構築2015

    • Author(s)
      茅沼友希、上田玲子、南道子、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山
    • Year and Date
      2015-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 脂肪酸が苦味を抑制する作用機序の解明-脂肪酸は苦味物質の立体構造を変化させる-2014

    • Author(s)
      大木伽耶子、山下治之、井深章子、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      東京都 明治大学
    • Year and Date
      2014-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 味覚と健康2014

    • Author(s)
      朝倉富子
    • Organizer
      地域イノベーション戦略支援プログラム 和歌山県特産農産物を活用した健康産業イノベーション推進地域平成26年度シンポジウム「食の機能性の追求」
    • Place of Presentation
      和歌山県 ダイワロイネットホテル和歌山
    • Year and Date
      2014-11-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] mRNA-Seq法を用いた味蕾特異的発現遺伝子の網羅的解析2014

    • Author(s)
      角田俊介、石丸喜朗、吉澤真人、吉岡美紗子、朝倉富子、阿部啓子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      東京都 明治大学
    • Year and Date
      2014-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] シロイヌナズナシグナルペプチドペプチダーゼ(AtSPP)の基質探索の為のリポーターアッセイ系の構築2014

    • Author(s)
      星雅子、前田達哉、石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      東京都 明治大学
    • Year and Date
      2014-03-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] Exploration of salt taste enhancers for reduction of salt intake.2014

    • Author(s)
      Tomiko Asakura and Keiko Abe
    • Organizer
      International symposium on space medecine and nutrition in Tokushima 2014
    • Place of Presentation
      徳島県 徳島大学
    • Year and Date
      2014-07-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 小腸刷子細胞の分化制御と機能の解明2014

    • Author(s)
      吉岡美紗子、石丸喜朗、朝倉富子、阿部啓子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      東京都 明治大学
    • Year and Date
      2014-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] 味覚研究の最前線―塩味受容を中心に2014

    • Author(s)
      朝倉富子
    • Organizer
      ソルトサイエンス・シンポジウム2014
    • Place of Presentation
      東京都 品川区立総合区民会館
    • Year and Date
      2014-10-21
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] Exploration of salt taste enhancers for reduction of salf intake.2014

    • Author(s)
      Tomiko Asakura and Keiko Abe
    • Organizer
      International Symposium on Space Medicine and Nutrition in Tokushima 2014
    • Place of Presentation
      Tokushima, Japan
    • Year and Date
      2014-07-02
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26242007
  • [Presentation] 塩ストレス条件下で栽培したトマト果実で発現する遺伝子の網羅的解析2014

    • Author(s)
      緑川景子、牧野孝宏、田村倫子、星雅子、 石丸喜朗、阿部啓子、朝倉富子
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      東京都 明治大学
    • Year and Date
      2014-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • [Presentation] Taste modifying compounds and analysis of taste continuity.

    • Author(s)
      omiko Asakura.
    • Organizer
      2nd International Global Challenges University Alliance workshop The Futer of Food-safety, quality and security, SLC
    • Place of Presentation
      SLC,Uppsala
    • Year and Date
      2013-05-22 – 2013-05-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25242012
  • []

  • 1.  FUNAKI Junko (60219079)
    # of Collaborated Projects: 5 results
    # of Collaborated Products: 11 results
  • 2.  Nagai Toshitada (50451844)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 16 results
  • 3.  MINAMI Michiko (70272432)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  OKADA Shinji (50376563)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  清水 愛恵 (30816343)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 6.  成川 真隆 (50432349)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 11 results
  • 7.  FUNAKI Junko (60219029)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  Abe Keiko (10151094)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 21 results
  • 9.  MISAKA Takumi (40373196)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  ISHIMARU Yoshiro (10451840)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 17 results
  • 11.  Kuroda Masaharu (30355581)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 12.  井深 章子 (60301420)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 13.  豊田 集 (70808998)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 14.  SHIMIZU Akiko
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 15.  成澤 朋之
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 2 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi