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ICHIKAWA Tomoko  市川 朝子

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市川 朝子  イチカワ トモコ

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Researcher Number 30141295
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Affiliation (based on the past Project Information) *help 2009 – 2014: Otsuma Women's University, 家政学部, 教授
2008: 大妻女大, 家政学部, 教授
2000 – 2003: 大妻女子大学, 家政学部, 教授
1995: 大妻女子大学, 家政学部, 助教授
1989: 大妻女子大学短期大学部, 家政学部, 助教授
1987: 大妻女子短期大学部, 家政学部, 講師
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / 家政学 / 食生活
Keywords
Principal Investigator
キトサン / TMA / 官能評価 / テクスチャー / 米粉 / 架橋反応 / 高吸水性高分子 / フィルム / デンプン / 水素結合性コンプレックス … More / 膨潤初速度 / 平衡膨潤度 / SS analysis / poly(galacturonic acid) / FT-IR spectra analysis / degree of swelling / carboxymethyl cellulos / chitosan / polyionic complex / ポリ(グルタミン酸) / 熱物性 / カルボキシメチルセルロース / SS分析 / ポリガラクツロン酸 / FT・IR分析 / 吸水膨潤度 / カルボキシメチルセルロース(CMC) / 天然高分子イオン複合体 / elasticity / gliadin / glutenin / high-pressure liquid chromatography (HPLC) / gluten network / wheat flour / グリアジン / グルテンネックワーク / グルテン / 粘弾性 / グルアジン / グルテニン / 高速液体クロマトグラフィー / グルテンネットワーク / 小麦粉 / シュー皮 / グルテンフリー米粉パン / 中華まんじゅうの皮 / ベーグル / ルウ・ソース / 物性 / 米粉のソース・スープ / グルテンフリー米粉食パン / 米粉シュークリーム / 米粉でつくるカスタードクリーム / 米粉でつくるソース / 微粉米粉 / ねかし / もちもち感 / 糊化でんぷん / 絹フィブロイン / β-グルカン / キサンタンガム / 比体積 / 米粉パン / 調理と機能性成分 / イオン複合体フィルム / 吸水挙動 / イオン複合体 / ヒアルロン酸 / 高分子フィルム / 高吸水性ポリマ- / 吸水膨潤 / ポリイオンコンプレックス Less
  • Research Projects

    (8 results)
  • Research Products

    (11 results)
  •  Studies on the preparation and Functional use of cooked foods from rice flour with fine powdery properties.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      ICHIKAWA Tomoko
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Otsuma Women's University
  •  Basic study on functional use of rice flour for cooked foods.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      ICHIKAWA Tomoko
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Otsuma Women's University
  •  介護食・離乳食に対応するカラギーナン食品の基礎的研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      市川 朝子
    • Project Period (FY)
      2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Otsuma Women's University
  •  Studies on the Properties and Cooking on Natural Polymer Polyionic ComplexesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ICHIKAWA Tomoko
    • Project Period (FY)
      2002 – 2003
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Otsuma Women's University
  •  The fundamental study on the properties of the bases prepared from wheat flourPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ICHIKAWA Tomoko
    • Project Period (FY)
      2000 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Otsuma Women's University
  •  新食品資材の調理に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      市川 朝子
    • Project Period (FY)
      1995
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Otsuma Women's University
  •  新食品資材の調理に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      市川 朝子
    • Project Period (FY)
      1989
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Otsuma Women's University Junior College Division
  •  新食品資材の調理に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      市川 朝子
    • Project Period (FY)
      1987
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Otsuma Women's University Junior College Division

All 2013 2012 2011 2010

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 食生活2013

    • Author(s)
      市川朝子、下坂智恵編著
    • Total Pages
      124
    • Publisher
      八千代出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500953
  • [Journal Article] 加熱条件の違いが米粉カスタードクリームの物性と食味におよぼす影響2013

    • Author(s)
      廣瀬めぐみ、市川朝子
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 60 Pages: 723-727

    • NAID

      130003393523

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500953
  • [Journal Article] グルテンフリー米粉パンの物性と食味に及ぼす絹フィブロインおよびキサンタンガムの影響2012

    • Author(s)
      大崎聡子、市川朝子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 45 Pages: 9-18

    • NAID

      110009328229

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500953
  • [Journal Article] 米粉食品の調理ー美味しい日本の米をどう生かすー2012

    • Author(s)
      市川朝子、大崎聡子
    • Journal Title

      FOODS & FOOD INGREDIENTS JOURNAL OF JAPAN

      Volume: 217 Pages: 264-268

    • NAID

      40019419384

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500953
  • [Journal Article] グルテンフリー米粉パンの物性と食味に及ぼす絹フィブロインおよびキサンタンガムの影響2012

    • Author(s)
      大崎聡子、市川朝子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: Vol.45、NO. 1 Pages: 9-18

    • NAID

      110009328229

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500763
  • [Presentation] 米粉でつくるシュー皮の材料配合による膨化への影響2013

    • Author(s)
      廣瀬めぐみ、一瀬祐実、市川朝子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      奈良女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500953
  • [Presentation] 米粉を用いたカスタードクリームの調製条件2012

    • Author(s)
      廣瀬めぐみ、市川朝子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      秋田大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500953
  • [Presentation] グルテンフリー米粉パンの基礎的研究2011

    • Author(s)
      市川朝子、大崎聡子
    • Organizer
      第3回 家政学関連卒業論文・修士論文発表会
    • Place of Presentation
      東京医療保健大学
    • Year and Date
      2011-02-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500763
  • [Presentation] グルテンフリー米粉パンの基礎的研究2011

    • Author(s)
      市川朝子、大崎聡子2名
    • Organizer
      第3回家政学関連卒業論文・修士論文発表会
    • Place of Presentation
      東京医療保健大学
    • Year and Date
      2011-02-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500763
  • [Presentation] グルテンフリー米粉パンの基礎的研究2010

    • Author(s)
      市川朝子、大崎聡子
    • Organizer
      日本調理科学会平成22年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大学
    • Year and Date
      2010-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500763
  • [Presentation] グルテンフリー米粉パンの基礎的研究2010

    • Author(s)
      市川朝子、大崎聡子2名
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      同志社女子大学
    • Year and Date
      2010-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500763

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