• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

KOGIRIMA Miho  小切間 美保

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

小切間 美保  コギリマ ミホ

Kogirima Miho  小切間 美保

大栗 美保  オオグリ ミホ

Less
Researcher Number 30269849
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2025: 同志社女子大学, 生活科学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2021 – 2023: 同志社女子大学, 生活科学部, 教授
2015 – 2018: 同志社女子大学, 生活科学部, 教授
2008 – 2009: Doshisha Women's College of Liberal Arts, 生活科学部, 教授
2007: Doshisha Women's College of Liberal Arts, 生活科学部, 准教授
2000: 同志社女子大学, 生活科学学部, 専任講師
1999: 同志社女子大学, 生活科学部, 専任講師
1996: 大阪府立看護大学医療技術短期大学部, 助手
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Public health/Health science / Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Keywords
Principal Investigator
血清亜鉛濃度 / 学童 / 学習態度 / 自己肯定感 / 食育 / 調理 / 教科に対する関心 / 家庭での調理経験 / 食育介入 / 小学生 … More / 学習意欲 / 自尊感情 / 朝食 / 食事観 / 調理経験 / 学童期 / 住民健康診査 / 食事調査 / メタボリックシンドローム / 介入研究 / セルフモニタリング / 食生活改善 / 食品数 / 亜鉛栄養 / 安静時代謝 / メタロチオネイン / 血清銅濃度 / 安静時エネルギー消費量 / 栄養アセスメント / 血液透析患者 / 軽度運動負荷 / I型アレルギー … More
Except Principal Investigator
教科等横断的 / 生徒 / 主幹教諭 / 児童 / 栄養教諭 / 予防行動採用プロセスモデル(PAPM) / 教科等横断的な / ICT(情報通信技術) / CT(情報通信技術) / 予防行動採用プロセスモデル(PAPM) / 教育効果 / 評価 / 支援 / 行動変容 / 食 / 防災教育 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (30 results)
  • Co-Researchers

    (5 People)
  •  Development of disaster prevention education program in food and nutrition through cross-curricular learning using ICT

    • Principal Investigator
      吉本 優子
    • Project Period (FY)
      2021 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Kyoto Prefectural University
  •  Possibility of improving attitude toward diet and breakfast quality through intervention to promote children cooking at homePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Kogirima Miho
    • Project Period (FY)
      2015 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  Assessment of zinc nutritional status and eating habits improvement in aging local subjectsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KOGIRIMA Miho
    • Project Period (FY)
      2007 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  外来血液透析患者の合併症予防とQOL向上を指向した栄養アセスメントPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      小切間 美保
    • Project Period (FY)
      1999 – 2000
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      Public health/Health science
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  I型アレルギーの予防を指向した若年者のミネラル代謝に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      小切間 美保 (大栗 美保)
    • Project Period (FY)
      1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      Public health/Health science
    • Research Institution
      Osaka Prefectural College of Nursing

All 2023 2022 2019 2018 2017 2016 2010 2009 2008 2007

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 保健指導実践者と対象者に役立つ学習教材集(特に食生活に関連して(亜鉛栄養に関する内容を含む), (H19-特別-指定-029)研究報告書)2008

    • Author(s)
      小切間美保
    • Publisher
      厚生労働省
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Book] 保健指導実施者と対象者に役立つ学習教材集特に食生活に関連して2008

    • Author(s)
      小切間美保
    • Publisher
      厚生労働省(H19-特別-指定-029)研究報告書
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Journal Article] The Impact of Cooking Experiences on Attitude Toward Diet, Self-esteem, and Interest in School Subjects among Elementary School Children2018

    • Author(s)
      掃部美咲,吉本優子,小松万里子,八竹美輝,森加容子,渡邊英美,小切間美保
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 76 Issue: 4 Pages: 65-76

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.76.65

    • NAID

      130007485825

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2018-08-01
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00897
  • [Journal Article] 女子青年における食育経験の基本的構造2009

    • Author(s)
      諸井克英小切間美保
    • Journal Title

      同志社女子大学総合文化研究所紀要 第26巻

      Pages: 66-75

    • NAID

      110007581426

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Journal Article] 女子青年における食育経験の基本的構造2009

    • Author(s)
      諸井克英、小切間美保
    • Journal Title

      同志社女子大学 総合文化研究所紀要 第26巻

      Pages: 66-75

    • NAID

      110007581426

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Journal Article] 菜食者における抗酸化能に関連する因子の検討-亜鉛・セレンについて-2008

    • Author(s)
      小切間美保, 他
    • Journal Title

      Treace Nutrients Research(日本微量栄養素学会) 25

      Pages: 108-113

    • NAID

      40016413906

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Journal Article] 菜食者における抗酸化能に関連する因子の検討-亜鉛・セレンについて-2008

    • Author(s)
      小切間美保, 他5名
    • Journal Title

      Trace Nutrients Research(日本微量栄養素学会) 第25巻

      Pages: 108-113

    • NAID

      40016413906

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Journal Article] Ratio of low serum zinc levels in elderly Japanese people living in the central part of Japan.2007

    • Author(s)
      Miho Kogirima, et. al.
    • Journal Title

      Eur.J.Clin.Nutr. 61

      Pages: 375-381

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Journal Article] Ratio of low serum zinc levels in elderly Japanese people living in the central part of Japan2007

    • Author(s)
      Miho Kogirima, 他7名
    • Journal Title

      European Journal of Clinical Nutrition 第61巻

      Pages: 375-381

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Presentation] 教科等横断的な食に関する防災教育プログラムの開発と有用性の検討2023

    • Author(s)
      山田 天希,吉本 優子,神田 聖子,今井 亜湖,吉井 健悟,小切間 美保, 藤倉 純子
    • Organizer
      第70回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K11577
  • [Presentation] 小・中学校管理職等を対象とした教科等横断的な食の防災教育プログラム開発に向けたニーズ調査2022

    • Author(s)
      神田 聖子,山田 天希,吉本 優子,今井 亜湖,吉井 健悟,小切間 美保,藤倉 純子
    • Organizer
      第69回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K11577
  • [Presentation] 小・中学校教諭を対象とした教科等横断的な食の防災教育プログラム開発に向けたニーズ調査2022

    • Author(s)
      神田 聖子,山田 天希,吉本 優子,今井 亜湖,吉井 健悟,小切間 美保,藤倉 純子
    • Organizer
      第69回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K11577
  • [Presentation] 栄養教諭・学校栄養職員を対象とした教科等横断的な食の防災教育プログラム開発に向けたニーズ調査2022

    • Author(s)
      山田 天希,吉本 優子,神田 聖子,今井 亜湖3,吉井 健悟,小切間 美保, 藤倉 純子
    • Organizer
      第69回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K11577
  • [Presentation] 栄養教諭・学校栄養職員を対象とした教科等横断的な食の防災教育プログラム開発に向けたニーズ調査2022

    • Author(s)
      山田 天希,吉本 優子,神田 聖子,今井 亜湖,吉井 健悟,小切間 美保, 藤倉 純子
    • Organizer
      第69回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K11577
  • [Presentation] 学校での活用を目指した簡易な朝食栄養バランス評価法の検討2019

    • Author(s)
      澤村敦子,小切間美保,西馬沙樹,小阪文乃,植村仁美,神田知子,山本茂
    • Organizer
      第17回日本栄養改善学会近畿支部学術総会(京都市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00897
  • [Presentation] 調理行動を促す食育介入が児童の食事観および学習への関心に与える影響2018

    • Author(s)
      小切間美保, 掃部美咲, 吉本優子, 小松万里子, 八竹美輝, 森加容子, 渡邊英美, 神田知子
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会(新潟市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00897
  • [Presentation] 小学生の調理経験と自己肯定感および学習態度との関連性2017

    • Author(s)
      掃部美咲,小松万里子,吉本優子,小切間美保
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会学術総会(徳島)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00897
  • [Presentation] 児童の調理行動に関連する因子2017

    • Author(s)
      北畠安子,小切間美保,吉本優子,甲斐永里,掃部美咲,稲森朝美,森島あゆみ,川合菜月
    • Organizer
      第16回日本栄養改善学会近畿支部学術総会(大阪)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00897
  • [Presentation] 教材を用いた家庭での調理行動を促す介入プログラムの評価2017

    • Author(s)
      前川実加,掃部美咲,水口知美,吉本優子,小松万里子,小松龍史,小切間美保
    • Organizer
      第16回日本栄養改善学会近畿支部学術総会(大阪)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00897
  • [Presentation] 朝食における児童の調理行動を促すための食育教材を用いた介入2016

    • Author(s)
      森石咲紀,小松万里子、青見柚加,渡邊英美,甲斐永里,小切間美保
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      リンクステーションホール青森
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00897
  • [Presentation] 地域住民を対象に肥満を予防し亜鉛摂取量増加を促すセルフモニタリングの検討2010

    • Author(s)
      小切間美保, 他8名
    • Organizer
      第64回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      徳島
    • Year and Date
      2010-05-21
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Presentation] 中高年者の血清葉酸濃度に及ぼす因子の検討~菜食者と非菜食者2009

    • Author(s)
      樋口寿、小切間美保, 他3名
    • Organizer
      第8回日本栄養改善学会 近畿支部学術総会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2009-12-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Presentation] 亜鉛摂取量増加を目的とした摂取食品数による指導方法の有効性2009

    • Author(s)
      小切間美保, 他6名
    • Organizer
      第56回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      札幌
    • Year and Date
      2009-09-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Presentation] 亜鉛摂取量増加を目的とした摂取食品数による指導方法の有効性2009

    • Author(s)
      小切間美保、鷹野薫子, 他5名
    • Organizer
      第56回 日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      札幌
    • Year and Date
      2009-09-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Presentation] 中高年の血清葉酸濃度に及ぼす因子の検討~菜食者と非菜食者~2009

    • Author(s)
      樋口寿, 小切間美保, 他3名
    • Organizer
      第8回日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2009-12-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Presentation] 肥満を予防し亜鉛摂取量増加を促すための目標摂取食品数の検討2009

    • Author(s)
      中西裕子, 小切間美保, 他6名
    • Organizer
      第56回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      札幌
    • Year and Date
      2009-09-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Presentation] 肥満を予防し亜鉛摂取量増加を促すための目標摂取食品数の検討2009

    • Author(s)
      中西裕子、小切間美保, 他6名
    • Organizer
      第56回 日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      札幌
    • Year and Date
      2009-09-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Presentation] 菜食者における生体内抗酸化能に関連する因子の検討2008

    • Author(s)
      小切間美保, 他4名
    • Organizer
      -亜鉛・セレンについて-第25回日本微量栄養素学会学術集会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2008-05-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Presentation] 域住民の亜鉛摂取状況-長野県東御市における調査-2007

    • Author(s)
      小切間 美保
    • Organizer
      第54回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      長崎市
    • Year and Date
      2007-09-21
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • [Presentation] 地域住民の亜鉛摂取状況-長野県東御市における調査-2007

    • Author(s)
      小切間美保, 他5名
    • Organizer
      第54回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      長崎
    • Year and Date
      2007-09-21
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500698
  • 1.  吉本 優子 (40255914)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 9 results
  • 2.  今井 亜湖 (50367083)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 3.  神田 聖子 (90442079)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 4.  藤倉 純子 (20307078)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 5.  Kai Eri
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi