• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Kogiso Kana  小木曽 加奈

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

KOGISO KANA  小木曽 加奈

Less
Researcher Number 30435284
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2025: 長野県立大学, 健康発達学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2018 – 2024: 長野県立大学, 健康発達学部, 准教授
2015 – 2017: 長野県短期大学, その他部局等, 准教授
2011 – 2014: 長野県短期大学, その他部局等, 講師
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
機能性 / 加工 / 呈味 / 安全性 / シカ / ジビエ / シカ肉 / コク / 食品加工 / 酒粕 … More / 発芽玄米 / アレルゲン / 昆虫 / おいしさ / イノシシ / 食品衛生 / 節類 / イノシシ肉 / 長寿効果 / 抗疲労 / 醤油 / 細胞毒性 / 肉醤 / 高静水圧酵素処理 / エキス化 / 食肉特性 / 呈味特性 / 害獣 / 添加 / 官能試験 / キノコペースト / 通電 / クマ肉 / ゲル / 匂い成分 / 肉色 / 鹿肉 / 通電処理 / 硬さ / 匂い / 活性酸素消去能 / ジペプチド / シクロデキストリン / メイラード反応 / 代替 / 簡易検索 / 機能性成分 / 発芽玄米酒粕 / 簡易検索法 / 抗酸化活性 / ポリフェノール / ACE阻害活性 / 塩味発現 / 減塩 / 清酒 / 有機酸 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (46 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  Study on safety and utilization of unused protein resources with repellencyPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      小木曽 加奈
    • Project Period (FY)
      2024 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      The University of Nagano
  •  Study of sustainable food self-sufficiency using wild birds and beastsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Kogiso Kana
    • Project Period (FY)
      2020 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      The University of Nagano
  •  Harmful Beasts as Resources - Their Taste Characteristics and Their Effective UtilizationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Kogiso Kana
    • Project Period (FY)
      2017 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      The University of Nagano
      Nagano Prefectural College
  •  Increasing the taste and bioactivities of pre-germinated brown rice sake-leesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Kogiso Kana
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Nagano Prefectural College
  •  Increasing food value and taste with pre-germinated brown rice Sake or Sake-leesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KOGISO KANA
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Nagano Prefectural College

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 長野県産シカ肉の超短期肉醤仕込加工品の呈味性と安全性2023

    • Author(s)
      小木曽加奈, 坂田沙弥, 冨沢綾音, 比嘉涼香, 斉藤敦, 中嶌岳郎
    • Journal Title

      日本鹿研究

      Volume: 14 Pages: 60-66

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Journal Article] Assessment of functional components in sika deer and wild boar meats with improvement in processing and flavor and a novel analytical prediction method2023

    • Author(s)
      Kana Kogiso
    • Journal Title

      Applied Food Research

      Volume: 3 Issue: 2 Pages: 100343-100343

    • DOI

      10.1016/j.afres.2023.100343

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Journal Article] SDGsと信州ジビエ, 自然の恵みを持続可能な形で供給するには2022

    • Author(s)
      小木曽加奈
    • Journal Title

      長野高専&NICE長野研究成果報告会2022講演論文集

      Volume: 1 Pages: 29-32

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Journal Article] 長野県立大学における地域食材を活用した食品開発2022

    • Author(s)
      小木曽加奈, 中澤弥子
    • Journal Title

      Food style21 26(7) 25-28

      Volume: 26(7) Pages: 25-28

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Journal Article] 長野県産熊肉の匂い特性2018

    • Author(s)
      小木曽加奈、金子昌二
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌第52回大会誌

      Volume: 3 Pages: 43-46

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00841
  • [Journal Article] 各種キノコペーストを添加した鹿肉ハンバーグの嗜好性2017

    • Author(s)
      小木曽 加奈、安積良仁、森光一郎
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 第51回大会proceeding集

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00841
  • [Journal Article] 発芽玄米酒粕の加工特性と減塩効果2015

    • Author(s)
      小木曽加奈、岡崎光雄
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 21 Pages: 339-342

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750033
  • [Journal Article] Palatability Characteristics of Sake-Lees with Pre-germinated Brown Rice2015

    • Author(s)
      小木曽加奈、中澤弥子、岡崎光雄
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 66 Issue: 3 Pages: 113-119

    • DOI

      10.11428/jhej.66.113

    • NAID

      130004774164

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750033
  • [Journal Article] 計算科学によるカルボン酸とカルシウム受容体の相互作用の機構検証:in silico スクリーニングの検討2014

    • Author(s)
      小木曽加奈、古田一匡
    • Journal Title

      長野県短期大学紀要

      Volume: 68

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Journal Article] 計算科学によるカルボン酸とカルシウム受容体の相互作用の機構検証 : in silicoスクリーニングの検討2014

    • Author(s)
      小木曽加奈、古田一匡
    • Journal Title

      長野県短期大学紀要

      Volume: 第68号 Pages: 19-26

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Journal Article] 発芽玄米酒粕中の有機酸がパンの呈味に及ぼす影響2013

    • Author(s)
      小木曽加奈、中澤弥子、吉岡由美、佐藤晶子、岡崎光雄
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 20(3) Pages: 313-316

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Journal Article] 発芽玄米酒粕製パンの呈味性2011

    • Author(s)
      小木曽加奈、中澤弥子、吉岡由美、佐藤晶子、岡崎光雄
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 18(3) Pages: 387-390

    • NAID

      110009441248

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Presentation] 高静水圧酵素処理で作成したシカ肉の超短期仕込肉醤の安全性と機能性2024

    • Author(s)
      小木曽加奈, 中嶌岳郎, 山崎慎也, 古田一匡
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] 食を活用した地域活性化事例 ~未利用資源を活用した食品開発で、地域と社会をつなごう2023

    • Author(s)
      小木曽加奈
    • Organizer
      「食」が生み出す地域イノベーション@銀座NAGANO
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] 高静水圧素処理を用いたジビエの超短期肉醤仕込加工とその呈味性2023

    • Author(s)
      小木曽加奈, 坂田沙弥, 冨沢綾音, 比嘉涼香, 斉藤敦
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] からだに優しい信州ジビエ 自然の恵みに科学的な一工夫2023

    • Author(s)
      小木曽加奈
    • Organizer
      からだに優しい食品づくり研究会第53回定例会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] Longevity and anti-fatigue effects of venison extract treated with high pressure2022

    • Author(s)
      Kana Kogiso, Shinya Yamazaki, Kazumasa Furuta
    • Organizer
      68th International Congress of Meat Science and Technology 2022
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] SDGsと信州ジビエ, 自然の恵みを持続可能な形で供給するには2022

    • Author(s)
      小木曽加奈
    • Organizer
      長野高専&NICE長野研究成果報告会2022 (善光寺バレーミニ学会)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] ジビエにおける節類加工の試み2022

    • Author(s)
      小木曽加奈、浜奈々子、武藤ゆきな
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] シカ肉水抽出物は結着補強材になるか?2021

    • Author(s)
      小木曽加奈、古田一匡
    • Organizer
      日本食品科学工学会第63回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] 高圧酵素処理を行ったジビエの機能性成分含有量簡易測定方法の検討2021

    • Author(s)
      小木曽加奈、古田一匡
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] シカ肉エキスは肉醤になるか?2020

    • Author(s)
      小木曽加奈、斉藤敦、山崎慎也
    • Organizer
      日本味と匂学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] ニホンジカ(Cervus nippon)角の有効利用方法の開発2020

    • Author(s)
      小木曽加奈、北村俊英
    • Organizer
      日本家政学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] 高圧酵素処理がイノシシ肉の機能性成分含有量に及ぼす影響2020

    • Author(s)
      小木曽加奈、山崎慎也、土谷典子
    • Organizer
      日本食品科学工学会中部支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02345
  • [Presentation] 通電処理によるシカ肉の調理加工性2019

    • Author(s)
      小木曽加奈、古田一匡
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00841
  • [Presentation] 高圧酵素処理がシカ肉の機能性成分含有量に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      小木曽加奈, 山崎慎也, 土谷典子
    • Organizer
      日本食品科学工学会中部支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00841
  • [Presentation] 通電処理シカ肉を用いたスープの嗜好性2018

    • Author(s)
      小木曽加奈、金子昌二
    • Organizer
      日本食品科学工学会中部支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00841
  • [Presentation] 長野県産熊肉の匂い特性2018

    • Author(s)
      小木曽加奈、金子昌二
    • Organizer
      日本味と匂学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00841
  • [Presentation] 各種キノコペーストを添加した鹿肉ハンバーグの嗜好性2017

    • Author(s)
      小木曽 加奈、安積良仁、森光一郎
    • Organizer
      日本味と匂学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00841
  • [Presentation] 通電処理によるシカ肉の嗜好性2017

    • Author(s)
      小木曽 加奈、川口 友万、中川 晴貴、大森 信行、百瀬 英哉、渡辺 誠一、澤野 友貴、古田 一匡、坂田 亮一
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00841
  • [Presentation] 小麦粉代替ドウによるメイラード反応の検討とその評価2017

    • Author(s)
      小木曽 加奈、寺尾 啓二、古根 隆広 、岡崎 光雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2017-03-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750033
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕中のポリフェノール簡易検索方法の検討2016

    • Author(s)
      小木曽加奈、古田一匡
    • Organizer
      日本農芸化学会中部支部大会第177回 例会
    • Place of Presentation
      名古屋大学農学部
    • Year and Date
      2016-09-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750033
  • [Presentation] LC-MSによるACE阻害活性ペプチドの簡易探索法の検証2016

    • Author(s)
      古田一匡、小木曽加奈
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター
    • Year and Date
      2016-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750033
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕のACE阻害活性2016

    • Author(s)
      小木曽加奈、岡崎光雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター
    • Year and Date
      2016-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750033
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕の呈味増強効果と活性酸素消去能2015

    • Author(s)
      小木曽加奈、岡崎光雄
    • Organizer
      日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      岡山大学津島キャンパス
    • Year and Date
      2015-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750033
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕の食品加工特性と減塩効果2014

    • Author(s)
      小木曽加奈
    • Organizer
      第8回健康長寿長野研究会
    • Place of Presentation
      松本大学
    • Year and Date
      2014-06-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750033
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕添加がパンの色調と嗜好に及ぼす影響2013

    • Author(s)
      小木曽加奈、中澤弥子、吉岡由美、佐藤晶子、岡崎光雄
    • Organizer
      日本調理学会大会平成25年度大会
    • Place of Presentation
      奈良女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕中の有機酸がパンの呈味に及ぼす影響2013

    • Author(s)
      小木曽加奈、中澤弥子、吉岡由美、佐藤晶子、岡崎光雄
    • Organizer
      日本味と匂学会第47回大会
    • Place of Presentation
      仙台市民会館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕中の有機酸がパンの呈味に及ぼす影響2013

    • Author(s)
      小木曽加奈、中澤弥子、吉岡由美、佐藤晶子、岡崎光雄
    • Organizer
      日本味と匂学会第45回大会
    • Place of Presentation
      仙台市民会館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕製パンの香気成分2012

    • Author(s)
      小木曽加奈、金子昌二、中澤弥子、吉岡由美、佐藤晶子、岡崎光雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2012-03-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕添加が製パンに及ぼす影響2012

    • Author(s)
      小木曽加奈
    • Organizer
      一般社団法人日本調理科学会
    • Place of Presentation
      秋田大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕の製パン特性2012

    • Author(s)
      小木曽加奈、中澤弥子、吉岡由美、佐藤晶子、岡崎光雄
    • Organizer
      日本調理学会大会平成24年度大会
    • Place of Presentation
      秋田大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕製パンの香気成分2012

    • Author(s)
      小木曽 加奈、金子 昌二、中澤 弥子、吉岡 由美、佐藤 晶子、岡崎 光雄
    • Organizer
      日本農芸化学大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府京都市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕製パンの呈味性2011

    • Author(s)
      小木曽加奈、中澤弥子、吉岡由美、佐藤晶子、岡崎光雄
    • Organizer
      日本味と匂学会第45回大会
    • Place of Presentation
      石川県立音楽堂
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕製パンの呈味性2011

    • Author(s)
      小木曽加奈、中澤弥子、吉岡由美、佐藤晶子、岡崎光雄
    • Organizer
      日本味と匂学会
    • Place of Presentation
      石川県立音楽堂(石川県金沢市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700892
  • [Presentation] 発芽玄米酒粕の加工特性と減塩効果

    • Author(s)
      小木曽加奈、岡崎光雄
    • Organizer
      第48回日本味と匂学会
    • Place of Presentation
      静岡市清水文化会館マリナート
    • Year and Date
      2014-09-03 – 2014-09-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750033
  • 1.  OKAZAKI Mitsuo
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 2.  FURUTA Kazumasa
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi