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TOKUOKA Masafumi  徳岡 昌文

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Tokuoka Masafumi  徳岡 昌文

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Researcher Number 30442544
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 東京農業大学, 応用生物科学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2022 – 2024: 東京農業大学, 応用生物科学部, 教授
2021: 東京農業大学, 応用生物科学部, 准教授
2018: 東京農業大学, 応用生物科学部, 准教授
2017: 東京農業大学, 応用生物科学部, 助教
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Food science
Keywords
Principal Investigator
清酒 / オリゴ糖 / 糖転移 / 香気成分 / 並行複発酵 / 糖化 / 発酵 / 醸造 / 農芸化学 / 質量分析計 … More / 質量分析 / 配糖体 / α-グルコシダーゼ / 官能評価 / メタボロミクス Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (19 results)
  •  清酒中のオリゴ糖による香気の揮発抑制効果Principal Investigator

    • Principal Investigator
      徳岡 昌文
    • Project Period (FY)
      2024 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Mechanism of slow saccharification that enables long-term, low-temperature multiple-parallel fermentaion in sake brewing.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      Tokuoka Masafumi
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Elucidation of generation mechanism and sensory properties of oligosaccharides in sakePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TOKUOKA Masafumi
    • Project Period (FY)
      2017 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture

All 2024 2023 2022 2021 2019 2018 2017

All Journal Article Presentation Patent

  • [Journal Article] Studies on unidentified oligosaccharides in sake2024

    • Author(s)
      徳岡 昌文
    • Journal Title

      Seibutsu-kogaku Kaishi

      Volume: 102 Issue: 3 Pages: 96-102

    • DOI

      10.34565/seibutsukogaku.102.3_96

    • ISSN
      0919-3758, 2435-8630
    • Year and Date
      2024-03-25
    • Language
      Japanese
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Journal Article] Adjacent double branches exist in the branching structure of starch2022

    • Author(s)
      Honda Chihiro、Kaneko Ayaka、Katsuta Ryo、Tokuoka Masafumi
    • Journal Title

      Carbohydrate Research

      Volume: 519 Pages: 108628-108628

    • DOI

      10.1016/j.carres.2022.108628

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Journal Article] 清酒中オリゴ糖の網羅的分析とユニークな新規オリゴ糖の発見2021

    • Author(s)
      本田千尋、徳岡昌文
    • Journal Title

      日本醸造協会誌

      Volume: 108 Pages: 819-825

    • NAID

      40022769641

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Patent] 香気調整剤2024

    • Inventor(s)
      徳岡昌文
    • Industrial Property Rights Holder
      徳岡昌文
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2024-025097
    • Filing Date
      2024
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Patent] 難消化性オリゴ糖の製造方法2021

    • Inventor(s)
      徳岡昌文
    • Industrial Property Rights Holder
      徳岡昌文
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2021-143307
    • Filing Date
      2021
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Patent] α-エチル化された糖類の製造方法2019

    • Inventor(s)
      徳岡昌文
    • Industrial Property Rights Holder
      徳岡昌文
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2019-041331
    • Filing Date
      2019
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K15274
  • [Presentation] 清酒中オリゴ糖による香気成分の揮発抑制効果2024

    • Author(s)
      六倉春樹、本田千尋、中山俊一、岡田奈々子、馬宮綾音、進藤斉、穂坂賢、徳岡昌文
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Presentation] 清酒から発見された配糖体の構造解析2024

    • Author(s)
      秋山唯、本田千尋、吉澤耕、山田明日香、小林泉美、徳岡昌文、熊澤茂則
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Presentation] 清酒中の未同定糖アルコール配糖体に関する研究2023

    • Author(s)
      吉澤 耕、勝田 亮、山田 明日香、小林 泉美、本田 千尋、進藤 斉、穂坂 賢、徳岡 昌文
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Presentation] 澱粉の酵素消化により得られた重合度8以上のオリゴ糖の構造解析2023

    • Author(s)
      本田千尋、勝田亮、進藤斉、穂坂賢、徳岡昌文
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Presentation] 清酒中に含まれる糖アルコール配糖体の探索2023

    • Author(s)
      吉澤 耕、山田 明日香、勝田 亮、小林 泉美、本田 千尋、進藤 斉、穂坂 賢、徳岡 昌文
    • Organizer
      第75回日本生物工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Presentation] 清酒中の未知オリゴ糖に関する研究2023

    • Author(s)
      徳岡昌文
    • Organizer
      第75回日本生物工学会大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Presentation] 組換え酵素を用いた清酒オリゴ糖生成メカニズムの解析2023

    • Author(s)
      山田明日香、金本湧太、吉澤耕、小林泉美、本田千尋、竹久まや、進藤斉、穂坂賢、徳岡昌文
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Presentation] 清酒中のオリゴ糖について2022

    • Author(s)
      徳岡昌文
    • Organizer
      第61回 澱粉研究懇談会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Presentation] 清酒から見つかった新規オリゴ糖2021

    • Author(s)
      徳岡昌文
    • Organizer
      日本応用糖質科学会 中部支部名古屋講演会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05460
  • [Presentation] 清酒に含まれるオリゴ糖の構造に関する研究2019

    • Author(s)
      本田 千尋、勝田 亮、岡田 奈菜子、馬宮 綾音、河村 卓也、山田 真理子、小林 泉美、戸塚 昭、進藤 斉、穂坂 賢、徳岡 昌文
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K15274
  • [Presentation] 糖転移により生成する清酒中新規化合物の構造解析2019

    • Author(s)
      小島 悠輔、松村 聡美、勝田 亮、小林 泉美、本田 千尋、我妻 いずみ、徳岡 昌文、進藤 斉、穂坂 賢
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K15274
  • [Presentation] 麹菌Aspergillus oryzaeのα-グルコシダーゼが清酒中のオリゴ糖生成に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      小林 泉美、本田 千尋、山田 真理子、徳岡 昌文、進藤斉、穂坂 賢
    • Organizer
      日本農芸化学会年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K15274
  • [Presentation] 清酒中オリゴ糖の構造解析2017

    • Author(s)
      本田 千尋、山田 真理子、徳岡 昌文、進藤 斉、穂坂 賢
    • Organizer
      第69回日本生物工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K15274

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