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KANEDA Isamu  金田 勇

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金田 勇  カネダ イサム

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Researcher Number 30458129
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 酪農学園大学, 農食環境学群, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2020 – 2023: 酪農学園大学, 農食環境学群, 教授
2013 – 2015: 酪農学園大学, 農食環境学群, 教授
2008 – 2010: 酪農学園大学, 酪農学部, 教授
2007: 北海道酪農学園大学, 酪農学部, 教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Polymer/Textile materials
Except Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Polymer chemistry / Science and Engineering
Keywords
Principal Investigator
レオロジー / ゲル / パルスNMR / カード / カゼイン / レンネット / 凝乳反応 / カゼインミセル / チーズ / NMR … More / ソフトマター / solvent transportation / compression / agarose gel / グリセロール / 圧縮拘束 / ゲルネットワーク / ショ糖 / グリセリン / 圧縮変形 / 溶媒輸送 / アガロース … More
Except Principal Investigator
テレケリック会合高分子 / 水溶性感熱高分子 / 感熱性高分子 / 剪断開始流 / 応力極大 / 歪み硬化 / 共貧溶媒性 / 協同水和 / スローオペランド / 混ざり方の定量化 / 直接観察 / カゼインミセルネットワーク / 熟成プロセス / ナチュラルチーズ / コロイド状リン酸カルシウム / カゼインミセル / チーズのナノ構造 / CCP / ナノ構造解析 / 非破壊ナノ構造解析 / ナチュラルチーズの微細構造 / 微細組織解析 / 量子ビーム / 食品科学 / 流動硬化 / 剪断シックニング / メソグロビュール / 花型ミセル / 法線応力効果 / 歪硬化 / フッ素化テレケリック鎖 / シックニング / 組替えネットワーク / フッ化炭素テレケリック鎖 / 塩析 / 混合溶媒 / 感熱高分子 / 法線応力 / 紐状ミセル / 組み替えネットワーク / ポリイソプロピルアクリルアミド / テレケリック感熱高分子 / 高分子物性 / シェアシックニング / 疎水性凝集 / 組み替え網目 / ゾル・ゲル転換 / 小角中性子散乱 / 応力オーバーシュート / 組換えネットワーク / 連鎖性水和 / 混合溶媒によるゾルゲル転移点の移動 / 水和とゲルの体積相転移 / ミセル架橋 / 両末端会合性ゲル / 剪断流のシックニング現象 / 組替えゲルの粘弾性 / 混合溶媒によるゾル・ゲル転移点の移動 / 水和とミセル架橋 / 両末端疎水化(テレケリック)高分子 / ゾル・ゲル転移 / 組替え網目 / 競合的水素結合 / ゲル化時間 / ゾル-ゲル転換 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (32 results)
  • Co-Researchers

    (9 People)
  •  チーズ製造工程におけるカード生成挙動の可視化Principal Investigator

    • Principal Investigator
      金田 勇
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Rakuno Gakuen University
  •  Nanostructure and property of fresh cheese (curd)

    • Principal Investigator
      Ohnuma Masato
    • Project Period (FY)
      2020 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Hokkaido University
  •  Study on the solvent transportation behavior from mechanically constrained agarose gelsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KANEDA Isamu
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Polymer/Textile materials
    • Research Institution
      Rakuno Gakuen University
  •  Structure Formation and Molecular Motion of Temperature-Responsive Telechelic Associating Polymers

    • Principal Investigator
      TANAKA Fumihiko
    • Project Period (FY)
      2007 – 2010
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Polymer chemistry
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Molecular Mechanism of Sol -Gel Transformation

    • Principal Investigator
      TANAKA Fumihiko
    • Project Period (FY)
      2006 – 2010
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research on Priority Areas
    • Review Section
      Science and Engineering
    • Research Institution
      Kyoto University

All 2023 2021 2016 2015 2014 2013 2010 2009 2008 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 食品ハイドロコロイドの開発と応用II 第三章 懸濁液のレオロジー2015

    • Author(s)
      金田 勇
    • Total Pages
      8
    • Publisher
      株式会社シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Book] 「ゲルの安定化と機能性付与・次世代への応用開発」 第8節 寒天ゲルのゲル構造形成メカニズム2013

    • Author(s)
      金田 勇(分担)
    • Total Pages
      4
    • Publisher
      ㈱技術情報協会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Journal Article] Review of Rheology in Cement-Based Materials and Its Application to 3D Printing Using Concrete2023

    • Author(s)
      I. Kaneda, S. Kaneko, T. Tochihara, M. Ohnuma
    • Journal Title

      Nihon Reoroji Gakkaishi

      Volume: 51 Issue: 1 Pages: 1-8

    • DOI

      10.1678/rheology.51.1

    • ISSN
      0387-1533, 2186-4586
    • Year and Date
      2023-02-15
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02926, KAKENHI-PROJECT-22KJ1543
  • [Journal Article] Water/glycerol mixed solvent transportation behavior of mechanically constrained agarose gels2016

    • Author(s)
      Isamu Kaneda and Yui Sakurai
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 61 Pages: 148-154

    • NAID

      120006666483

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Journal Article] Solvent transportation behavior of mechanically constrained agarose gels2015

    • Author(s)
      Isamu Kaneda, Sayuri Iwasaki
    • Journal Title

      Rheologica Acta

      Volume: 54 Issue: 5 Pages: 437-443

    • DOI

      10.1007/s00397-015-0842-2

    • NAID

      120006311869

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Journal Article] A transient network structure in sucrose stearate/water system2014

    • Author(s)
      Saori Takahashi and Isamu Kaneda
    • Journal Title

      Nihon Reoroji Gakkaishi

      Volume: 42 Pages: 103-109

    • NAID

      130004926496

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Journal Article] Stress Buildup under Shear Flows in Self-Assembled Transient Networks of Telechelic Associating Polymers2009

    • Author(s)
      T. Koga, F. Tanaka, I. Kaneda, F. M. Winnik
    • Journal Title

      Macro molecules 25 (15)

      Pages: 8626-8638

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19350057
  • [Presentation] Effect of homogenization of raw milk on the physical properties of aged cheese2023

    • Author(s)
      Isamu Kaneda, Sasara Kaneko, Takashi Tochihara, Masato Ohnuma
    • Organizer
      The 8th Pacific Rim Conference on Rheology
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05496
  • [Presentation] 小型パルスNMR装置による凝乳過程の可視化2023

    • Author(s)
      金田勇, 兼子ささら, 川端庸平, 田島右副
    • Organizer
      第71回レオロジー討論会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05496
  • [Presentation] 時間領域核磁気共鳴を用いたT2緩和時間によるレンネット凝乳の観察2023

    • Author(s)
      田島右副, 山形豊, 金田勇, 錦織可奈, 中田智子, 森田美紀
    • Organizer
      酪農科学シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05496
  • [Presentation] Nanostructure of Gouda cheese studied by small-angle X-ray scattering2023

    • Author(s)
      M.Ohnuma. Y. Hasuda, N. Okabe, I.Kaneda, T. Tochihara
    • Organizer
      Neutron and Food 6
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02926
  • [Presentation] "Slow-Operando" measurements by laboratory small-angle X-ray scattering with high energy source2021

    • Author(s)
      Masato Ohnuma, Shigeru Kuramoto, Isamu Kaneda
    • Organizer
      International Union of Crystallography 2020
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02926
  • [Presentation] 原料乳へのホモジナイズ処理がゴーダチーズのナノ構造に与える影響2021

    • Author(s)
      岡部尚輝、大沼正人、金田勇、栃原孝志
    • Organizer
      食品科学工学会年回
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02926
  • [Presentation] Solvent transportation behavior of mechanically constrained agarose gels2016

    • Author(s)
      I. Kaneda, S. Iwasaki
    • Organizer
      2nd Food Structure and Functionality Forum Symposium
    • Place of Presentation
      Singapore
    • Year and Date
      2016-03-01
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] Solvent transportation behavior of mechanically constrained agarose gels2015

    • Author(s)
      I. Kaneda, S. Iwasaki
    • Organizer
      International Symposium on Food Rheology and Structure
    • Place of Presentation
      Zurich, Switzerland
    • Year and Date
      2015-07-07
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] 圧縮拘束されたアガロースゲルからの溶媒輸送挙動に対するグリセリンの添加効果2015

    • Author(s)
      金田 勇、桜井由衣
    • Organizer
      第63回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      神戸
    • Year and Date
      2015-09-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] ヒトーマテリアルインターフェースにおけるレオロジー2015

    • Author(s)
      金田 勇
    • Organizer
      レオロジーフォーラム
    • Place of Presentation
      神戸
    • Year and Date
      2015-09-23
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] ゲル化温度によるアガロースゲルの力学特性変化2014

    • Author(s)
      金田 勇 岩崎沙結理
    • Organizer
      第62回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      福井市
    • Year and Date
      2014-10-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] pHの異なる乾燥卵白より調製された卵白加熱ゲルの物性比較2014

    • Author(s)
      金田 勇、山本 愛、半田明弘
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      福岡市
    • Year and Date
      2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] 人間の動作速度に同期した一時的ネットワーク構造を持つソフトマター2014

    • Author(s)
      金田 勇
    • Organizer
      第22回バイオレオロジーリサーチフォーラム
    • Place of Presentation
      福井市
    • Year and Date
      2014-10-15
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] ショ糖ステアリン酸エステルが形成する一時的ネットワーク構造のレオロジー2014

    • Author(s)
      金田勇 高橋沙央里
    • Organizer
      第37回日本バイオレオロジー学会年会
    • Place of Presentation
      さいたま市
    • Year and Date
      2014-06-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] Effect of Methanol on the Rheological Properties of C24HEUR Aqueous Solution2010

    • Author(s)
      I.Kaneda, T.Koga F.Tanaka
    • Organizer
      5th Pacific Rim Conference on Rheology (PRCR-5)
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Year and Date
      2010-08-05
    • Data Source
      KAKENHI-PLANNED-18068010
  • [Presentation] 疎水性相互作用による一時的架橋からなるハイドロゲルのダイナミクス2009

    • Author(s)
      金田勇, 吉田克典, 古賀毅, 田中文彦
    • Organizer
      第58回高分子討論会
    • Place of Presentation
      熊本大学
    • Year and Date
      2009-09-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19350057
  • [Presentation] 会合性増粘斉の応力成長挙動への溶媒の影響2008

    • Author(s)
      金田勇, 古賀毅, 田中文彦
    • Organizer
      第57回高分子討論会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
    • Year and Date
      2008-09-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19350057
  • [Presentation] 組み替えネットワークの勇断開始流における応力成長I : 実験2008

    • Author(s)
      金田勇, 古賀毅, 田中文彦
    • Organizer
      第57回高分子学会年次大会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2008-05-28
    • Data Source
      KAKENHI-PLANNED-18068010
  • [Presentation] 剪断開始流下における組み替えネットワークの応用成長2008

    • Author(s)
      古賀毅, 田中文彦, 金田勇
    • Organizer
      第57回高分子討論会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
    • Year and Date
      2008-09-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19350057
  • [Presentation] 組み替えネットワークの勇断開始流における応力成長II : 理論・シミュレーション2008

    • Author(s)
      古賀毅, 田中文彦, 金田勇
    • Organizer
      第57回高分子学会年次大会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2008-05-28
    • Data Source
      KAKENHI-PLANNED-18068010
  • [Presentation] 一軸圧縮時のアガロースゲルからの溶媒輸送挙動

    • Author(s)
      金田勇、茂垣匠、岩崎沙結里
    • Organizer
      第62回高分子討論会
    • Place of Presentation
      金沢大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] Rheologycal properties of transient network structure in sucrose stearate/water systems

    • Author(s)
      Isamu kaneda Saori Takahashi
    • Organizer
      The 6th Pacific Rim Conference on Rheology
    • Place of Presentation
      Melbourne, Australia
    • Year and Date
      2014-07-20 – 2014-07-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] The solvent transportation behavior from agarose gels under compression (oral)

    • Author(s)
      Isamu Kaneda, and Takumi Shigegaki
    • Organizer
      The 4th Asian Symposium on Advanced Materials (ASAM-4)
    • Place of Presentation
      Taipei
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] 一軸圧縮時のアガロースゲルからの溶媒輸送挙動

    • Author(s)
      茂垣匠、岩崎沙結里、金田 勇
    • Organizer
      第61回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      山形大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • [Presentation] ソフトマター研究におけるレオロジーの使い方

    • Author(s)
      金田 勇
    • Organizer
      ゲルワークショップ イン 加賀
    • Place of Presentation
      加賀温泉
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25410231
  • 1.  TANAKA Fumihiko (50107695)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 7 results
  • 2.  KOGA Tsuyoshi (80303866)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 7 results
  • 3.  INDEI Tsutomu (30420409)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  KOIZUMI Satoshi (00343898)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  Ohnuma Masato (90354208)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 6.  中村 卓 (30328968)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  佐藤 眞直 (30360837)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 8.  栃原 孝志 (70458131)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 9.  田島 右副 (40312235)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results

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