• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

ORIKASA Takahiro  折笠 貴寛

ORCIDConnect your ORCID iD *help
Researcher Number 30466007
Affiliation (Current) 2025: 岩手大学, 農学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2012 – 2025: 岩手大学, 農学部, 准教授
2011: 宮城大学, 食産業学部, 助教
2010: 公立大学法人宮城大学, 食産業学部, 助教
2009: National Agricultural Research Organization, 食産業学部, 助教
2008: National Agricultural Research Organization, 食品総合研究所食品工学研究領域, 契約研究員
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related / Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering / Agricultural environmental engineering
Except Principal Investigator
Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related / Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering / Agricultural environmental engineering
Keywords
Principal Investigator
ブランチング / ライフサイクルアセスメント / マイクロ波 / 環境負荷 / 食品ロス / 品質 / 減圧マイクロ波 / 乾燥モデル / 色彩変化 / キャベツ … More / コマツナ / 積算温度 / 消費電力量 / 抗酸化活性 / L-アスコルビン酸 / 遠赤外線乾燥 / 農産物 / 品質評価モデル / 電気インピーダンス / 過熱水蒸気 / X線CT / 乾燥 / 品質評価 / 環境負荷低減 / 嗜好度 / 輸出促進 / 農産物加工 / 環境効率 / トマトピューレ / 消費エネルギ / 乾燥速度の増加 / パルス電解前処理 / 青果物流通 / 官能評価 / 水分蒸散速度 / マイクロ波ブランチング / Fv/Fm / インピーダンス / パプリカ / ホウレンソウ / Lアスコルビン酸 / βカロテン / ニンジン / 複数品質の同時評価 / コンジョイント分析 / 6次産業化 / カロテノイド / キウイフルーツ / 反応速度 / 糖 / 復水性 / 乾燥処理 / 色彩 / アスコルビン酸 / リコピン / 調理用トマト / パーオキシダーゼ … More
Except Principal Investigator
青果物 / 環境負荷 / 生菌数 / 長期保存 / 乾燥 / タンパク質食品 / ライフサイクルアセスメント / 乳酸菌 / 麹菌 / 食品加工特性 / 発酵食品 / 食用昆虫 / 微細構造 / トウモロコシ子実 / マイクロ波 / ムギ / コメ / トウモロコシ / パーボイリング / 生鮮青果物 / 貯蔵生理 / 品質保持 / 生存曲線 / 食品ロス / 果実 / カット青果物 / 過冷却点 / 凍結点 / 生残率 / 鮮度保持 / 環境負荷軽減 / 過冷却保存 / 穀物 / 食品 / 農林水産物 / 農業工学 / 理化学的特性 / 農産物 / フリーズドライ / 保存 / 農産食品 / 穀物・農産物 / LCA / 品質 / ガラス転移温度 / 水分活性 / 解凍 / パーシャルフリージンク / 急速解凍 / ブライン凍結 / マイクロ波と減圧乾燥の併用脱水 / 長期貯蔵 / マイクロ波 / ブランチング / パーシャルフリージング / デハイドロフリージング / ポストハーベスト Less
  • Research Projects

    (11 results)
  • Research Products

    (142 results)
  • Co-Researchers

    (9 People)
  •  減圧マイクロ波による農産食品の革新的加工技術の確立:高品質/低環境負荷を目指してPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      折笠 貴寛
    • Project Period (FY)
      2025 – 2028
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      Iwate University
  •  Development of environmentally-friendly drying method of agricultural products by vacuum microwave: aiming to optimize quality and environmental loadPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      折笠 貴寛
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      Iwate University
  •  Parboiling method to reduce the stress crack of corn kernel

    • Principal Investigator
      金井 源太
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Research and development of edible insect-based fermented foods toward sustainable food production

    • Principal Investigator
      冨田 理
    • Project Period (FY)
      2022 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Development of a novel supercooled storage method for fresh fruit and vegetables considering long-term storage and environmental impact

    • Principal Investigator
      Koide Shoji
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      Iwate University
  •  Development of optimal drying theory for fruit and vegetables considering needs of consumers to expand agricultural products exportPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Orikasa Takahiro
    • Project Period (FY)
      2017 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
    • Research Institution
      Iwate University
  •  Theoretical and practical study on long-term storage with keeping high quality of grain and agricultural foods

    • Principal Investigator
      Koide Shoji
    • Project Period (FY)
      2016 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
    • Research Institution
      Iwate University
  •  Elucidation of optimum drying condition corresponding to characteristics of fruit and vegetables for promotion of sixth sector industrializationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ORIKASA Takahiro
    • Project Period (FY)
      2014 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
    • Research Institution
      Iwate University
  •  Study of optimization of far-infrared drying condition for fruit and vegetables considering LCA methodsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ORIKASA Takahiro
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering
    • Research Institution
      Iwate University
      Miyagi University
  •  Development and evaluation on new methods for long term storage of fruit and vegetables

    • Principal Investigator
      TAGAWA Akio
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering
    • Research Institution
      Chiba University
  •  Development of optimum microwave blanching system for fruit and vegetablesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ORIKASA Takahiro
    • Project Period (FY)
      2008 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (Start-up)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 工学技術者のための農学概論2018

    • Author(s)
      小出章二、折笠貴寛(分担執筆)
    • Total Pages
      336
    • Publisher
      理工図書
    • ISBN
      9784844608738
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Journal Article] Changes in microbial population and physicochemical properties of fresh-cut cucumbers subjected to near-freezing temperature at −2 °C2024

    • Author(s)
      Sugisawa Ryunosuke、Orikasa Takahiro、Koide Shoji
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 30 Issue: 3 Pages: 323-330

    • DOI

      10.3136/fstr.FSTR-D-23-00210

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Journal Article] キャベツの遠赤外線乾燥における乾燥トレイ材質の違いが乾燥時間および乾燥過程におけるCO2排出量に及ぼす影響2024

    • Author(s)
      倉田大丞,折笠貴寛,相馬海斗,渡邊高志,小出章二
    • Journal Title

      農業食料工学会誌

      Volume: 86 Pages: 97-107

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Journal Article] Structural analysis of vacuum microwave dried shiitake mushrooms based on X-ray CT images and physical properties2024

    • Author(s)
      Kurata Daisuke、Orikasa Takahiro、Orikasa Yuki、Koide Shoji
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 30 Issue: 1 Pages: 25-36

    • DOI

      10.3136/fstr.FSTR-D-23-00086

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23KJ0079, KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Journal Article] Life cycle assessment of apple exported from Japan to Taiwan and potential environmental impact abatement2023

    • Author(s)
      Orikasa Takahiro、Goossens Yanne、Geeraerd Annemie
    • Journal Title

      Engineering in Agriculture, Environment and Food

      Volume: 16 Issue: 1 Pages: 1-14

    • DOI

      10.37221/eaef.16.1_1

    • ISSN
      1881-8366
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Journal Article] 減圧マイクロ波乾燥ショウガの辛味成分および抗酸化活性の評価2023

    • Author(s)
      折笠貴寛,松本悠希,倉田大丞,小出章二
    • Journal Title

      農業食料工学会東北支部報

      Volume: 70 Pages: 7-12

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Journal Article] Structural Differences Between Hot Air-Dried and Freeze-Dried Two-Spotted Cricket (Gryllus bimaculatus), House Cricket (Acheta domesticus), and Silkworm (Bombyx mori) Larvae and Their Effect on Powder Properties After Grinding2023

    • Author(s)
      Ando Yasumasa、Watanabe Takashi、Orikasa Takahiro、Tomita Satoru
    • Journal Title

      Food and Bioprocess Technology

      Volume: - Issue: 7 Pages: 1958-1969

    • DOI

      10.1007/s11947-023-03243-6

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K23736
  • [Journal Article] ライフサイクルアセスメントによる果実輸送時の損傷ロスが環境負荷に及ぼす影響の評価2022

    • Author(s)
      折笠貴寛,佐々木勇麻
    • Journal Title

      冷凍

      Volume: 97 Pages: 21-25

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Journal Article] Determination of the most environmentally friendly packaging for peach during transportation by modeling the relationship between food loss reduction and environmental impact2022

    • Author(s)
      Sasaki Yuma、Orikasa Takahiro、Nakamura Nobutaka、Hayashi Kiyotada、Yasaka Yoshihito、Makino Naoki、Shobatake Koichi、Koide Shoji、Shiina Takeo
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 331 Pages: 111120-111120

    • DOI

      10.1016/j.jfoodeng.2022.111120

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Journal Article] Optimal packaging for strawberry transportation: Evaluation and modeling of the relationship between food loss reduction and environmental impact2022

    • Author(s)
      Sasaki Yuma、Orikasa Takahiro、Nakamura Nobutaka、Hayashi Kiyotada、Yasaka Yoshihito、Makino Naoki、Shobatake Koichi、Koide Shoji、Shiina Takeo
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 314 Pages: 110767-110767

    • DOI

      10.1016/j.jfoodeng.2021.110767

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Journal Article] 食品ロス削減を過冷却保存技術でチャレンジする2022

    • Author(s)
      小出章二、大須賀 玲、折笠貴寛、上村松生
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 6(2) Pages: 147-149

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Journal Article] Ideal packaging for ripened peaches determined through modeling the relationship between food loss reduction and life cycle environmental impacts2022

    • Author(s)
      Sasaki Yuma、Orikasa Takahiro、Shinozaki Rina、Nakamura Nobutaka、Hayashi Kiyotada、Yasaka Yoshihito、Makino Naoki、Shobatake Koichi、Koide Shoji、Shiina Takeo
    • Journal Title

      Packaging Technology and Science

      Volume: 36 Issue: 4 Pages: 253-263

    • DOI

      10.1002/pts.2708

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843, KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Journal Article] カットしたニホンナシの-6℃での過冷却保存2022

    • Author(s)
      門脇和佳奈,小出章二,大須賀 玲,折笠貴寛
    • Journal Title

      農業食料工学会東北支部報

      Volume: 69 Pages: 1-4

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Journal Article] Assessment of cumulative freezing frequency of supercooled fresh-cut onion: Effects of sample size, supercooling temperature, and supercooled storage time2022

    • Author(s)
      Koide Shoji、Ito Taiga、Osuga Rei、Orikasa Takahiro
    • Journal Title

      Journal of Agriculture and Food Research

      Volume: 10 Pages: 100440-100440

    • DOI

      10.1016/j.jafr.2022.100440

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Journal Article] LTOを指標としたニンジンの過熱水蒸気ブランチングにおける品質評価モデルの構築2022

    • Author(s)
      折笠貴寛, 江原 翠, 渡邊高志, 安藤泰雅, 中村宣貴, 小出章二
    • Journal Title

      農業食料工学会東北支部報

      Volume: 69 Pages: 5-10

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Journal Article] Lifecycle assessment of peach transportation considering trade-off between food loss and environmental impact2021

    • Author(s)
      Sasaki Yuma、Orikasa Takahiro、Nakamura Nobutaka、Hayashi Kiyotada、Yasaka Yoshihito、Makino Naoki、Shobatake Koichi、Koide Shoji、Shiina Takeo
    • Journal Title

      The International Journal of Life Cycle Assessment

      Volume: 26 Issue: 4 Pages: 822-837

    • DOI

      10.1007/s11367-020-01832-7

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Journal Article] Effect of Supercooled Storage on Maintaining the Quality of Fresh-cut Pear2021

    • Author(s)
      大須賀玲,小出章二,安倍侑野,折笠貴寛,上村松生
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 68 Issue: 12 Pages: 455-463

    • DOI

      10.3136/nskkk.68.455

    • NAID

      130008132264

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Year and Date
      2021-12-15
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03961, KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Journal Article] Dataset for life cycle assessment of strawberry-package supply chain with considering food loss during transportation2021

    • Author(s)
      Sasaki Yuma、Orikasa Takahiro、Nakamura Nobutaka、Hayashi Kiyotada、Yasaka Yoshihito、Makino Naoki、Shobatake Koichi、Koide Shoji、Shiina Takeo
    • Journal Title

      Data in Brief

      Volume: 39 Pages: 107473-107473

    • DOI

      10.1016/j.dib.2021.107473

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Journal Article] 減圧マイクロ波によるトマトピューレの濃縮 -前加熱処理が食味と成分に与える影響-2021

    • Author(s)
      佐々木琴瑞,折笠貴寛,加藤一幾,松嶋卯月,小出章二
    • Journal Title

      農業食料工学会東北支部報

      Volume: 68 Pages: 19-24

    • NAID

      40022802820

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Journal Article] Impact of pre-treatment with pulsed electric field on drying rate and changes in spinach quality during hot air drying2021

    • Author(s)
      Yamakage Koya、Yamada Takahiro、Takahashi Katsuyuki、Takaki Koichi、Komuro Misaki、Sasaki Kuniaki、Aoki Hitoshi、Kamagata Junichi、Koide Shoji、Orikasa Takahiro
    • Journal Title

      Innovative Food Science & Emerging Technologies

      Volume: 68 Pages: 102615-102615

    • DOI

      10.1016/j.ifset.2021.102615

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015, KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [Journal Article] Effects of Post-Heat Treatment on the Flavor and Nutritional Components of Tomato Puree Concentrated by a Vacuum Microwave2021

    • Author(s)
      Sasaki Kotomi、Orikasa Takahiro、Kato Kazuhisa、Matsushima Uzuki、Koide Shoji
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 68 Issue: 3 Pages: 115-123

    • DOI

      10.3136/nskkk.68.115

    • NAID

      130008002712

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Year and Date
      2021-03-15
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015, KAKENHI-PROJECT-19K06012
  • [Journal Article] Quality Evaluation of Shiitake Mushrooms Dried by Vacuum Microwave Treatment2020

    • Author(s)
      Kurata Daisuke、Orikasa Takahiro、Komuro Misaki、Sasaki Kuniaki、Koide Shoji
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 26 Issue: 3 Pages: 339-350

    • DOI

      10.3136/fstr.26.339

    • NAID

      130007882032

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Journal Article] 前加熱処理がトマトパウダのグアニル酸,グルタミン酸および食味に及ぼす影響2020

    • Author(s)
      折笠貴寛、中村千波、小出章二、松嶋卯月、岡田益己
    • Journal Title

      農業食料工学会誌

      Volume: 82 Pages: 415-417

    • NAID

      40022306630

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Journal Article] 青果物輸送における緩衝包装が環境負荷削減に及ぼす影響 ―輸送振動による損傷を考慮したイチゴのLCA―2020

    • Author(s)
      佐々木勇麻, 折笠貴寛, 中村宜貴, 林 清忠, 八坂慶仁, 牧野直樹, 正畠宏一, 小出章二, 椎名武夫
    • Journal Title

      農業食料工学会誌

      Volume: 82 Pages: 65-76

    • NAID

      40022138581

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Journal Article] 青果物輸送における緩衝包装が環境負荷削減に及ぼす影響 ―輸送振動による損傷を考慮したイチゴのLCA―2020

    • Author(s)
      佐々木勇麻,折笠貴寛,中村宜貴,林 清忠,八坂慶仁,牧野直樹, 正畠宏一,小出章二,椎名武夫
    • Journal Title

      農業食料工学会誌

      Volume: 82 Pages: 65-76

    • NAID

      40022138581

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Journal Article] Environmental Impact Assessment during Dried Cabbage Production Process based on LCA –Possibility of Environmental Burden Reduction by Blanching Treatment–2019

    • Author(s)
      佐々木勇麻, 折笠貴寛, 渡邊高志, 椎名武夫, 築城幹典, 小出章二
    • Journal Title

      Journal of Life Cycle Assessment, Japan

      Volume: 15 Issue: 2 Pages: 174-187

    • DOI

      10.3370/lca.15.174

    • NAID

      130007637070

    • ISSN
      1880-2761, 1881-0519
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015, KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Journal Article] Survival of cut cabbage subjected to subzero temperatures2019

    • Author(s)
      Koide S., Kumada R., Hayakawa K., Kawakami I., Orikasa T., Katahira M., Uemura M.
    • Journal Title

      Acta Horticulturae

      Volume: 1256 Issue: 1256 Pages: 329-334

    • DOI

      10.17660/actahortic.2019.1256.46

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001, KAKENHI-PROJECT-17H03961
  • [Journal Article] Evaluation of Electrical and Physiological Properties of Supercooled Fresh Cut Spinach2019

    • Author(s)
      小出章二,大須賀玲,折笠貴寛,上村松生
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 66 Issue: 9 Pages: 335-340

    • DOI

      10.3136/nskkk.66.335

    • NAID

      130007715825

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Year and Date
      2019-09-15
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001, KAKENHI-PROJECT-17H03961
  • [Journal Article] Applicability of vacuum-microwave drying for tomato fruit based on evaluations of energy cost, color, functional components, and sensory qualities2018

    • Author(s)
      Orikasa Takahiro、Koide Shoji、Sugawara Hana、Yoshida Manami、Kato Kazuhisa、Matsushima Uzuki、Okada Masumi、Watanabe Takashi、Ando Yasumasa、Shiina Takeo、Tagawa Akio
    • Journal Title

      Journal of Food Processing and Preservation

      Volume: 42 Issue: 6 Pages: 1-12

    • DOI

      10.1111/jfpp.13625

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015, KAKENHI-PROJECT-17H01499
  • [Journal Article] 遠赤外線乾燥条件の違いがキャベツの品質変化および消費電力量に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      折笠貴寛,北舘奏子,渡邊高志,小出章二
    • Journal Title

      農業食料工学会誌

      Volume: 80(1) Pages: 66-74

    • NAID

      130007988724

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] 遠赤外線乾燥条件の違いがキャベツの品質変化および消費電力量に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      折笠貴寛,北舘奏子,渡邊高志,小出章二
    • Journal Title

      農業食料工学会誌

      Volume: 80(1) Pages: 66-74

    • NAID

      130007988724

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Journal Article] Impact of blanching pretreatment on the drying rate and energy consumption during far-infrared drying2018

    • Author(s)
      Takahiro Orikasa, Naoki Ono, Takashi Watanabe, Yasumasa Ando, Takeo Shiina, Shoji Koide
    • Journal Title

      Food Quality and Safety

      Volume: 印刷中 Issue: 2 Pages: 97-103

    • DOI

      10.1093/fqsafe/fyy006

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01499, KAKENHI-PROJECT-16H05001, KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Journal Article] Evaluation of a Novel Concentration Method for Tomato Puree by Microwave2017

    • Author(s)
      折笠貴寛,遠藤隆平,加藤一幾,藤尾拓也,吉田 泰,川村浩美,小出章二
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 64 Issue: 9 Pages: 471-475

    • DOI

      10.3136/nskkk.64.471

    • NAID

      130006088830

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Journal Article] マイクロ波によるトマトピューレ濃縮法の開発2017

    • Author(s)
      折笠貴寛
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 1(8) Pages: 86-88

    • NAID

      40021807329

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Journal Article] ニンジンの最適ブランチング処理法の検討に向けた品質および物理的特性の測定2017

    • Author(s)
      折笠貴寛,小出章二,澤田みのり,三鹿暉峻,佐々木邦明,渡邊高志,安藤泰雅,中村宣貴,村松良樹,椎名武夫,田川彰男
    • Journal Title

      農業食料工学会誌

      Volume: 79 Pages: 122-130

    • NAID

      130007853322

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] アルファ化玄米の製造に関する研究(第1報)2016

    • Author(s)
      小出章二,佐藤あい花,折笠貴寛,武田純一
    • Journal Title

      農業食料工学会東北支部報

      Volume: 63 Pages: 25-28

    • NAID

      40021075559

    • Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Journal Article] The influence of inhibit avoid water defect responses by heat pretreatment on hot air drying rate of spinach2016

    • Author(s)
      Takashi Watanabe, Takahiro Orikasa, Hiroshi Shono, Shoji Koide, Takeo Shiina, Akio Tagawa
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 168 Pages: 113-118

    • DOI

      10.1016/j.jfoodeng.2015.07.014

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] Determination of Optimum Blanching Conditions to Produce Dried Paprika by Conjoint Analysis2015

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,佐藤和憲,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 62 Issue: 8 Pages: 394-401

    • DOI

      10.3136/nskkk.62.394

    • NAID

      130005100699

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] Temperature Dependency of Quality Change during Far-Infrared Drying of Komatsuna Leaves2015

    • Author(s)
      Takahiro Orikasa, Shintaro Okamoto, Toshikazu Komoda, Sakiko Hatanaka, Chiyuki Togashi, Yoshiki Muramatsu, Shoji Koide, Takeo Shiina, Akio Tagawa
    • Journal Title

      Acta Horticulture

      Volume: 1091 Pages: 319-326

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] コマツナの遠赤外線乾燥過程における乾燥ムラおよび品質変化の評価2014

    • Author(s)
      折笠貴寛,畑中咲子,富樫千之,岡本慎太郎,齊藤順一郎,齊藤義郎,渡邊高志,小出章二
    • Journal Title

      農業食料工学会東北支部報

      Volume: 61 Pages: 35-40

    • NAID

      40020580413

    • Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] ブランチング処理がカットキャベツの遠赤外線乾燥過程における水分蒸散速度および品質変化に及ぼす影響2014

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,佐々木邦明,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Journal Title

      農業食料工学会誌

      Volume: 76(5) Pages: 387-394

    • NAID

      130006943627

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] 積算温度を指標としたコマツナの遠赤外線乾燥における品質変化の評価2013

    • Author(s)
      岡本慎太郎,折笠貴寛,畑中咲子,菰田俊一,齊藤順一郎,富樫千之,村松良樹,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Journal Title

      日本食品保蔵科学会誌

      Volume: 39(6) Pages: 311-318

    • NAID

      40019925283

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Journal Article] ブランチング処理がカットキャベツの遠赤外線および熱風乾燥特性に及ぼす影響2013

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,佐々木邦明,小出章二,武田純一
    • Journal Title

      農業食料工学会東北支部報

      Volume: 60 Pages: 47-50

    • NAID

      120005461071

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Journal Article] Impact of microwave drying on quality attributes of okra fruit2012

    • Author(s)
      Man, L. V., Orikasa, T., Muramatsu,Y., Tagawa, A.
    • Journal Title

      J. Food Processing & Technolo gy

      Volume: Vol.3, Iss.10 Pages: 1-7

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] Vacuum Drying Characteristi cs of Kiwifruit and Analysis of Drying Shrinkage2012

    • Author(s)
      Orikasa, T., Wu, L., Potolish, R., Mu ramatsu, Y., Yano, T., Shiina, T., Ta gawa, A.
    • Journal Title

      農業施設(J.SASJ)

      Volume: 43巻, 4号 Pages: 145-151

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] マイクロ波乾燥によって得られた乾燥野菜の空隙率が吸水性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      玉木由香利、折笠貴寛,村松良樹,田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻,8号 Pages: 401-408

    • NAID

      10030963957

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] Vacuum Drying Characteristics of Kiwifruit and Analysis of Drying Shrinkage2012

    • Author(s)
      Takahiro Orikasa, Long Wu, Poritosh Roy, Yoshiki Muramatsu, Toshikazu Yano, Takeo Shiina and Akio Tagawa
    • Journal Title

      Journal of the Society of Agricultural Structures, Japan

      Volume: 43(4) Pages: 145-151

    • NAID

      10031148059

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Journal Article] カットリンゴの熱風乾燥における試料表面への散布処理が表面硬化および褐変に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      森房素乃子、折笠貴寛、村松良樹、田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻,11号 Pages: 583-590

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] サトイモおよびナガイモへのマイクロ波ブランチングの適用2012

    • Author(s)
      今泉鉄平,折笠貴寛,村松良樹,田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻,11号 Pages: 583-590

    • NAID

      10031145696

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] コマツナの乾燥への遠赤外線の利用2012

    • Author(s)
      岡本慎太郎,折笠貴寛,桑嶋学人,菰田俊一,齊藤順一郎,矢野歳和,村松良樹,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59(9) Pages: 465-472

    • NAID

      10031054973

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Journal Article] ジャガイモのブランチングにおけるカリウム溶出およびマイクロ波の適用2011

    • Author(s)
      安藤泰雅、折笠貴寛、椎名武夫、五月女格、五十部誠一郎、村松良樹、田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 58巻,7号 Pages: 284-290

    • NAID

      10029399949

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] 調理用トマトの乾燥およびブランチングへのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      安藤泰雅, 折笠貴寛, 椎名武夫, 五月女格, 五十部誠一郎, 村松良樹, 田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 57(5)

      Pages: 191-197

    • NAID

      10026294831

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Journal Article] Hot air Drying Characteri stics of Sweet Potato Using the Data of Equilibrium Moisture Content and the Deposition of L-Ascorbic Acid2010

    • Author(s)
      T. Orikasa, L. WU, Y. Ando, Y. Murama tsu, R. Poritosh, T. Yano, T. Shiina, A. Tagawa
    • Journal Title

      In ternational Journal of Food Engineeri ng

      Volume: Vol.6, Iss.2, Article12 Pages: 1-14

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] 調理用トマトのブランチングおよび乾燥へのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      安藤泰雅、折笠貴寛、椎名武夫、五月女格、五十部誠一郎、村松良樹、田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 57巻,5号 Pages: 191-197

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] しょうゆにおけるライフサイクル環境負荷のホットスポット分析2023

    • Author(s)
      星野彩優花, 折笠貴寛, 小出章二, 渡邊高志, 安藤泰雅, 冨田理
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2023年合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K23736
  • [Presentation] 減圧マイクロ波処理を用いた濃縮リンゴピューレの品質評価2023

    • Author(s)
      倉田大丞,小出章二,折笠貴寛
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2023年合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Presentation] 過冷却保存が微生物数およびカットキュウリの理化学的特性にもたらす影響2023

    • Author(s)
      杉澤龍之介,星野七海,滝村恋奈,折笠貴寛,小出章二
    • Organizer
      農業食料工学会東北支部令和5年度支部大会(弘前大学)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Presentation] ドライキウイフルーツの製造における乾燥方法の違いがライフサイクル環境負荷に及ばす影響2023

    • Author(s)
      都地菜摘,小原吉功,小出章二,折笠貴寛
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2023年合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Presentation] 過冷却保存によるカット青果物の腐敗抑制効果2023

    • Author(s)
      杉澤龍之介,小出章二,折笠貴寛
    • Organizer
      日本食品科学工学会第70回記念大会(京都女子大学)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Presentation] 大豆しょうゆのライフサイクルアセスメント2023

    • Author(s)
      星野彩優花, 折笠貴寛, 小出章二, 渡邊高志, 安藤泰雅, 冨田理
    • Organizer
      第6回農業食料工学会食料・食品工学部会シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K23736
  • [Presentation] 過冷却保存がカットキュウリの腐敗抑制および品質保持に与える影響2023

    • Author(s)
      杉澤龍之介,小出章二,折笠貴寛
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2023年合同大会(つくば国際会議場)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Presentation] Evaluation of environmental load of vacuum microwave dried kiwifruit production process2023

    • Author(s)
      Tsuji Natsumi, Takahiro Orikasa, Yoshiatsu Obara, Shoji Koide
    • Organizer
      The 37th EFFoST International Conference 2023
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Presentation] Potential for environmental load abatement of soy sauce produced from edible crickets.2023

    • Author(s)
      Hoshino, A., Orikasa, T. & Koide, S
    • Organizer
      37th EFFoST International Conference 2023
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K23736
  • [Presentation] 穀物マイクロ波加熱乾燥における適切な通風条件の決定手法について2023

    • Author(s)
      金井源太、折笠貴寛
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2023年合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05916
  • [Presentation] Application of vacuum microwave treatment to a concentration of apple puree2023

    • Author(s)
      Daisuke Kurata, Takahiro Orikasa, Shoji Koide
    • Organizer
      The 37th EFFoST International Conference 2023
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Presentation] LCA手法に基づく環境負荷量を推定する簡易計算式の構築ーMA包装による消費期限延長効果を考慮したホウレンソウのケーススタディー2022

    • Author(s)
      佐々木勇麻,林清忠,折笠貴寛,高岡龍,小出章二,中村宣貴,椎名武夫,八坂慶仁,牧野直樹,正畠宏一
    • Organizer
      第80回農業食料工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Presentation] 減圧マイクロ波乾燥処理が乾燥シイタケのグアニル酸抽出に及ぼす影響2022

    • Author(s)
      倉田大丞,折笠貴寛,小出章二
    • Organizer
      日本食品科学工学会第69回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Presentation] Simple evaluation model for life cycle assessment of spinach considering food waste reduction via modified atmosphere packaging2022

    • Author(s)
      Yuma Sasaki, Takahiro Orikasa, Ryu Takaoka, Nobutaka Nakamura, Kiyotada Hayashi, Yoshihito Yasaka, Naoki Makino, Koichi Shobatake, Shoji Koide, Takeo Shiina
    • Organizer
      The XX CIGR World Congress 2022
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Presentation] 減圧マイクロ波処理を適用した乾燥シイタケの構造解析および品質評価2022

    • Author(s)
      倉田大丞,折笠貴寛,折笠有基, 小室 岬, 佐々木邦明, 小出章二
    • Organizer
      日本きのこ学会第24回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] Effects of vacuum microwave conditions on structural characteristics and physical properties of dried shiitake mushrooms2022

    • Author(s)
      Daisuke Kurata, Takahiro Orikasa, Yuki Orikasa, Shoji Koide
    • Organizer
      The XX CIGR World Congress 2022
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Presentation] 減圧マイクロ波乾燥シイタケの構造解析に基づく物性評価2022

    • Author(s)
      倉田大丞,折笠貴寛,小出章二,折笠有基
    • Organizer
      第80回農業食料工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Presentation] Modeling the relationship between life cycle environmental impacts of ripened peach and food loss reduction induced by transportation packaging2022

    • Author(s)
      Yuma Sasaki, Rina Shinozaki, Takahiro Orikasa, Nobutaka Nakamura, Kiyotada Hayashi, Yoshihito Yasaka, Naoki Makino, Koichi Shobatake, Shoji Koide, Takeo Shiina
    • Organizer
      The 15th Biennial International Conference on EcoBalance
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05901
  • [Presentation] 過冷却保存がカットキャベツの微生物学的品質および理化学的特性に与える影響2022

    • Author(s)
      大須賀玲, 小出章二, 山田美和, 折笠貴寛, 上村松生
    • Organizer
      第80回農業食料工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Presentation] 過冷却保存がカットリンゴ‘ジョナゴールド’の鮮度保持に与える影響2022

    • Author(s)
      杉澤龍之介,大須賀 玲,折笠貴寛,小出章二
    • Organizer
      第80回農業食料工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Presentation] Reducing the energy to parboil corn and the effect on kernel properties2022

    • Author(s)
      金井源太、折笠貴寛
    • Organizer
      The XXCIGR World Congress 2022
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05916
  • [Presentation] Effect of supercooled storage on maintaining the freshness of fresh-cut Jonagold apples2022

    • Author(s)
      Ryunosuke Sugisawa, Shoji Koide, Rei Osuga, Takahiro Orikasa
    • Organizer
      The XX CIGR World Congress
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Presentation] カットリンゴの10日間過冷却保存2021

    • Author(s)
      大須賀 玲、小出章二、折笠貴寛、上村松生
    • Organizer
      第79回農業食料工学会年次大会(オンライン)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Presentation] -5℃の過冷却保存はカット西洋ナシ‘ラ・フランス’の品質を保つのか?2021

    • Author(s)
      大須賀 玲、小出章二、安倍侑野、折笠貴寛、上村松生
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会第70回(オンライン東京)大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Presentation] モモ輸送時における「損傷発生と環境負荷量の関係」のモデル化と最適包装条件の検討2021

    • Author(s)
      佐々木勇麻,折笠貴寛,中村宣貴,林清忠,八坂慶仁,牧野直樹,正畠宏一,小出章二,椎名武夫
    • Organizer
      第79回農業食料工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] モモ輸送時における「損傷発生と環境負荷の関係」のモデル化と最適包装条件の検討2021

    • Author(s)
      佐々木勇麻、折笠貴寛、中村宣貴、林清忠、八坂慶仁、牧野直樹、正畠宏一、 小出章二、椎名武夫
    • Organizer
      第79回農業食料工学会年次大会(オンライン)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05843
  • [Presentation] Lactobacillus casei を固定化したフリーズドライ農産食品の保存における菌数および品質変化2020

    • Author(s)
      長屋美玖,折笠貴寛,小出章二
    • Organizer
      日本食品科学工学会関東支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Presentation] パルス電界前処理がカットリンゴの熱風乾燥における乾燥速度および品質変化に及ぼす影響2020

    • Author(s)
      山影航也、折笠貴寛、小出章二、佐藤広崇、高橋克幸、高木浩一、青木仁史、鎌形潤一、原田和彦
    • Organizer
      農業食料工学会東北支部2020年度年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] カットホウレンソウの過冷却保存に関する研究2019

    • Author(s)
      小出章二,大須賀 玲,折笠貴寛,上村松生
    • Organizer
      2019年農業食料工学会・農業施設学会・国際農業工学会第6部会合同国際大会(北海道大学)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Presentation] 生鮮青果物の過冷却保存に関する一考察2019

    • Author(s)
      小出章二,大須賀 玲,折笠貴寛,上村松生
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会(藤女子大学)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Presentation] 青果物輸送における緩衝包装が環境負荷削減に及ぼす影響 -輸送振動による損傷を考慮したイチゴのLCA-2019

    • Author(s)
      佐々木勇麻, 折笠貴寛, 中村宜貴, 林 清忠, 八坂慶仁, 牧野直樹, 正畠宏一, 小出章二, 椎名武夫
    • Organizer
      農業食料工学会東北支部2019年度年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] 減圧マイクロ波によるトマトピューレの濃縮 -後加熱処理が成分と食味に与える影響-2019

    • Author(s)
      佐々木琴瑞, 折笠貴寛, 菊池太良, 加藤一幾, 長澤孝志, 由比 進, 松嶋卯月, 小出章二
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] Evaluation of color and flavor for shiitake mushroom dried using vacuum microwave treatment2019

    • Author(s)
      Daisuke Kurata, Takahiro Orikasa, Shoji Koide
    • Organizer
      2019 International Joint Conference on JSAM and SASJ, and CIGR VI Technical Symposium joining FWFNWG and FSWG Workshops
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] 減圧マイクロ波処理を用いた乾燥シイタケの品質評価2019

    • Author(s)
      倉田大丞, 折笠貴寛, 小出章二
    • Organizer
      2019農食施設CIGR VI国際大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] 輸送時の振動による損傷を考慮したイチゴのライフサイクルアセスメント2019

    • Author(s)
      佐々木勇麻,折笠貴寛,中村宣貴,林 清忠,八坂慶仁,牧野直樹,正畠宏一 , 小出章二,椎名武夫
    • Organizer
      2019年農業食料工学会・農業施設学会・国際農業工学会第6部会合同国際大会(北海道大学)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Presentation] 減圧マイクロ波を利用した乾燥シイタケの色彩および食味の品質評価2019

    • Author(s)
      倉田大丞, 折笠貴寛, 小出章二
    • Organizer
      農業食料工学会東北支部2019年度年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] 輸送時の振動による損傷を考慮したイチゴのライフサイクルアセスメント2019

    • Author(s)
      佐々木勇麻, 折笠貴寛, 中村宜貴, 林 清忠, 八坂慶仁, 牧野直樹, 正畠宏一, 小出章二, 椎名武夫
    • Organizer
      2019農食施設CIGR VI国際大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] 減圧マイクロ波を用いたトマトピューレ製造工程への加熱処理の適用 -後加熱処理が成分と食味に与える影響-2019

    • Author(s)
      佐々木琴瑞, 折笠貴寛, 菊池太良, 由比 進, 加藤一幾, 小出章二
    • Organizer
      農業食料工学会東北支部2019年度年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] Quantitative Evaluation of Environmental Burden Reduction for Blanching Pretreatment during Dried Cabbage Production Process2018

    • Author(s)
      Yuma Sasaki, Takahiro Orikasa, Takashi Watanabe, Shoji Koide
    • Organizer
      Ecobalance 2018
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] 乾燥キャベツ製造工程におけるブランチング処理が環境負荷低減に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      佐々木勇麻,折笠貴寛,渡邊高志,小出章二
    • Organizer
      第13回日本LCA学会研究発表会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] 青果物の氷点下保存に関する研究と今後の展望2018

    • Author(s)
      小出章二、折笠貴寛、上村松生
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2018年合同大会(愛媛, 9月10-14日, 2018)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Presentation] 減圧マイクロ波を用いたトマトピューレ濃縮技術の開発 -加熱処理が成分と食味に与える影響-2018

    • Author(s)
      佐々木琴瑞,折笠貴寛,菊池太良,加藤一幾,長澤孝志,松嶋卯月,由比 進,吉田 泰,藤尾拓也,川村浩美,小出章二
    • Organizer
      農業環境工学関連5学会2018年合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] 乾燥シイタケ製造工程の減圧マイクロ波処理の適用2018

    • Author(s)
      倉田大丞,折笠貴寛,小出章二
    • Organizer
      農業環境工学関連5学会2018年合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] LCA手法に基づく乾燥キャベツ製造工程における環境影響評価 -ブランチング処理に伴う環境負荷低減の可能性ー2018

    • Author(s)
      佐々木勇麻,折笠貴寛,小出章二
    • Organizer
      農業環境工学関連5学会2018年合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08015
  • [Presentation] LCA手法に基づく乾燥キャベツ製造工程における環境影響評価 -ブランチング処理に伴う環境負荷低減の可能性ー2018

    • Author(s)
      佐々木勇麻、折笠貴寛、小出章二
    • Organizer
      農業環境工学関連5学会2018年合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Presentation] Quantitative Evaluation of Environmental Burden Reduction for Blanching Pretreatment during Dried Cabbage Production Process2018

    • Author(s)
      Sasaki, Y., Orikasa, T., Watanabe, T., Koide, S.
    • Organizer
      Ecobalance 2018
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Presentation] フリーズドライしたニンジンの高品質保存に関する研究2017

    • Author(s)
      小出章二,折笠貴寛,菊池瑞季,早川香寿美
    • Organizer
      第66回日本食品保蔵科学会(高知県立大学)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Presentation] 遠赤外線乾燥条件の違いがキャベツの品質変化および消費電力量に及ぼす影響2017

    • Author(s)
      折笠貴寛,北舘奏子,小出章二,武田純一
    • Organizer
      平成29年度農業食料工学会東北支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Presentation] Survival of Cut Cabbage subjected to Subzero Temperatures2017

    • Author(s)
      Koide, S., Kumada, R., Hayakawa, K., Kawakami, I., Orikasa, T., Katahira, M., Uemura, M
    • Organizer
      VI International ConferencePostharvest Unlimited, 17-20 October, Madrid, Spain.
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Presentation] アルファ化玄米の乾燥・保存特性に関する研究2016

    • Author(s)
      松井芽衣,佐藤あい花,川村理奈,折笠貴寛,小出章二
    • Organizer
      平成28年度農業食料工学会東北支部大会
    • Place of Presentation
      北里大学(青森県十和田市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H05001
  • [Presentation] キャベツの遠赤外線乾燥におけるトレイ材質の違いがライフサイクルCO2に及ぼす影響2015

    • Author(s)
      折笠貴寛,相馬海斗,北館泰子,渡邊高志,小出章二
    • Organizer
      農業環境工学関連5学会2015年合同大会
    • Place of Presentation
      岩手大学(岩手県盛岡市)
    • Year and Date
      2015-09-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Presentation] Drying kinetics and quality of tomatoes for cooking dehydrated by a vacuum-microwave method2014

    • Author(s)
      Takahiro Orikasa, Syoji Koide, Hana Sugawara, Yoshiki Muramatsu, Manasikan Thammawong, Takeo Shiina, Akio Tagawa
    • Organizer
      29th International Horticultural Congress
    • Place of Presentation
      Brisbane, AU
    • Year and Date
      2014-08-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Presentation] 乾燥パプリカの高品質化に向けたブランチング終了条件の検討2014

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,小出章二,武田純一,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      第73回農業食料工学会年次大会
    • Place of Presentation
      琉球大学(沖縄)
    • Year and Date
      2014-05-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Presentation] ニンジンの最適ブランチング処理法の検討に向けた品質および物理的特性の測定2014

    • Author(s)
      折笠貴寛,澤田みのり,渡邊高志,小出章二,中村宣貴,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学(福岡)
    • Year and Date
      2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Presentation] 減圧マイクロ波乾燥を用いた調理用トマトの乾燥特性および品質変化の検討2014

    • Author(s)
      折笠貴寛,菅原花,小出章二,岡田益己,松嶋卯月,加藤一幾,武田純一,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      第73回農業食料工学会年次大会
    • Place of Presentation
      琉球大学(沖縄)
    • Year and Date
      2014-05-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Presentation] キウイフルーツの乾燥過程における各種反応速度定数の温度依存性2013

    • Author(s)
      折笠貴寛,桔梗はるか,(他4名)
    • Organizer
      農業機械学会東北支部平成25年度支部大会
    • Place of Presentation
      福島県農業総合センター(福島)
    • Year and Date
      2013-08-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] ブランチング処理の違いがキャベツの乾燥過程における乾燥速度および品質変化に及ぼす影響2013

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,小出章二
    • Organizer
      農業機械学会東北支部平成25年度支部大会
    • Place of Presentation
      福島県農業総合センター(福島)
    • Year and Date
      2013-08-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] ブランチング処理がキャベツの乾燥過程における乾燥速度増加に及ぼす影響2013

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,(他4名)
    • Organizer
      第72回農業機械学会年次大会
    • Place of Presentation
      帯広畜産大学(北海道)
    • Year and Date
      2013-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] Analysis of temperature dependency of quality change during far-infrared drying of komatsuna leaves2013

    • Author(s)
      Takahiro Orikasa, Shintaro Okamoto,(他7名)
    • Organizer
      VI International Conference on Managing Quality in Chains (MQUIC 2013)
    • Place of Presentation
      Cranfield, UK
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] Analysis of temperature dependency of quality change during far-infrared drying of komatsuna leaves2013

    • Author(s)
      Takahiro Orikasa, Shintaro Okamoto, Toshikazu Komoda, Sakiko Hatanaka Chiyuki Togashi, Yoshiki Muramatsu, Shoji Koide, Takeo Shiina, Akio Tagawa
    • Organizer
      VI International Conference on Managing Quality in Chains (MQUIC 2013)
    • Place of Presentation
      Cranfield University, UK
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] ブロッコリーのブランチングにおけるマイクロ波の適用2012

    • Author(s)
      町田元気、今泉鉄平、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第59回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] キウイフルーツの乾燥に伴う品質変化予測モデル構築に関する予備的解析2012

    • Author(s)
      折笠貴寛,太田香菜実,(他6名)
    • Organizer
      平成24年度農業機械学会東北支部大会
    • Place of Presentation
      宮城大学(宮城)
    • Year and Date
      2012-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] Impact of microwave drying on the quality attributes of okra fruit2012

    • Author(s)
      Man, L., V., Orikasa, T., Muramatsu, Y., Ogawa,Y., Tagawa, A.
    • Organizer
      農業環境工 学関連学会 2012 年合同大会
    • Place of Presentation
      宇 都宮大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 加熱処理を考慮したナガイモとダイコンの熱物性および電気物性の測定2012

    • Author(s)
      今泉鉄平、村松良樹、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2012年合同大会
    • Place of Presentation
      宇都宮大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] キューイフルーツの熱風乾燥における熱湯浸漬ブランチングによる褐変防止2012

    • Author(s)
      吉田裕史、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第59回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] コマツナの遠赤外線乾燥における品質変化および電力効率の解析2012

    • Author(s)
      岡本慎太郎,折笠貴寛,(他9名)
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学(北海道)
    • Year and Date
      2012-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] 熱湯浸漬中のイモ類からの含有カリウム溶出2012

    • Author(s)
      今泉鉄平、折笠貴寛、村松良樹、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第59回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] コマツナの遠赤外線乾燥における乾燥速度と品質変化の温度依存性2012

    • Author(s)
      岡本慎太郎,折笠貴寛,(他8名)
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2012年合同大会
    • Place of Presentation
      宇都宮大学(栃木)
    • Year and Date
      2012-09-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] マイクロ波照射によって得られた乾燥野菜の吸水性2011

    • Author(s)
      玉木由佳莉、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第58回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 葉菜類の乾燥への遠赤外線の利用2011

    • Author(s)
      折笠貴寛、田川彰男, 他3名
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回大会
    • Place of Presentation
      東北大学川内北キャンパス
    • Year and Date
      2011-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 熱風乾燥におけるリンゴ果肉スライスの表面硬化および褐変抑制2011

    • Author(s)
      森房素乃子、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第58回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 葉菜類の乾燥への遠赤外線の利用2011

    • Author(s)
      岡本慎太郎,折笠貴寛,菰田俊一,齊藤順一郎,村松良樹,椎名武夫,田川彰男,矢野歳和
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回大会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] 葉菜類の乾燥への遠赤外線の利用2011

    • Author(s)
      岡本慎太郎,折笠貴寛,(他6名)
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回大会
    • Place of Presentation
      東北大学(宮城)
    • Year and Date
      2011-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] ナガイモのブランチングへのマイクロ波の適用2011

    • Author(s)
      今泉鉄平、安藤泰雅、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第58回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] ジャガイモのブランチングへのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      安藤泰雅、今泉鉄平、折笠貴寛、五月女格、椎名武夫、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第57回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 異なる乾燥法を用いた乾燥野菜の吸水性2010

    • Author(s)
      玉木由佳莉、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第57回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] サトイモのブランチングへのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      田川彰男、今泉鉄平、安藤泰雅、折笠貴寛、小川幸春
    • Organizer
      第57回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 調理用トマトの乾燥へのマイクロ波の適用2009

    • Author(s)
      安藤泰雅・折笠貴寛・椎名武夫・田川彰男
    • Organizer
      日本食品科学工学会第56回大会
    • Place of Presentation
      名城大学
    • Year and Date
      2009-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Presentation] 調理用トマト乾燥へのマイクロ波の適用2009

    • Author(s)
      安藤泰雅, 小川幸春, 田川彰男, 折笠貴寛, 椎名武夫
    • Organizer
      平成21年度農業機械学会関東支部年次大会
    • Place of Presentation
      千葉大学園芸学部
    • Year and Date
      2009-07-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Presentation] サツマイモの熱風乾燥における品質変化の変動解析2009

    • Author(s)
      折笠貴寛・安藤泰雅・武龍・ロイポリトシュ・椎名武夫・矢野歳和・田川彰男
    • Organizer
      日本食品科学工学会第56回大会
    • Place of Presentation
      名城大学
    • Year and Date
      2009-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Presentation] ブランチング方法の違いが野菜の品質に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      田川彰男, 安藤泰雅, 折笠貴寛, 椎名武夫, 小川幸春
    • Organizer
      日本食品科学工学会第55回大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2008-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Presentation] ブランチング方法の違いが野菜の品質に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      田川彰男・安藤泰雅・折笠貴寛・椎名武夫・小川幸春
    • Organizer
      日本食品科学工学会第56回大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2008-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Presentation] ブランチング処理の違いがキャベツの乾燥過程における乾燥速度および品質変化に及ぼす影響

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,小出章二
    • Organizer
      農業機械学会東北支部平成25年度支部大会
    • Place of Presentation
      福島県農業総合センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] キウイフルーツの乾燥に伴う品質変化予測モデル構築に関する予備的解析

    • Author(s)
      折笠貴寛,太田香菜実,岡本慎太郎,畑中咲子,富樫千之,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      平成24年度農業機械学会東北支部大会
    • Place of Presentation
      宮城大学(宮城)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] コマツナの遠赤外線乾燥における乾燥速度と品質変化の温度依存性

    • Author(s)
      岡本慎太郎,折笠貴寛,畑中咲子,菰田俊一,齊藤順一郎,矢野歳和,村松良樹,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2012年合同大会
    • Place of Presentation
      宇都宮大学(栃木)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] キウイフルーツの乾燥過程における各種反応速度定数の温度依存性

    • Author(s)
      折笠貴寛,桔梗はるか,小出章二,武田純一,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      農業機械学会東北支部平成25年度支部大会
    • Place of Presentation
      福島県農業総合センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] コマツナの遠赤外線乾燥における品質変化および電力効率の解析

    • Author(s)
      岡本慎太郎, 折笠貴寛, 桑島学人, 菰田俊一, 齊藤順一郎, 矢野歳和, 村松良樹, 畑中咲子,小出章二, 椎名武夫, 田川彰男
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学(北海道)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] ブランチング処理がキャベツの乾燥過程における乾燥速度増加に及ぼす影響

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,佐々木邦明,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      第72回農業機械学会年次大会
    • Place of Presentation
      帯広畜産大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • 1.  TAGAWA Akio (90216804)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 43 results
  • 2.  KOIDE Shoji (70292175)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 51 results
  • 3.  SHIINA Takeo (40353974)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 25 results
  • 4.  WATANABE Takashi (60760767)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 11 results
  • 5.  安藤 泰雅 (30736781)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 9 results
  • 6.  MURAMATSU Yoshiki (60328549)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 9 results
  • 7.  金井 源太 (40355508)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 8.  冨田 理 (70758101)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 9.  椎名 隆
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi