• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Sakuda Harumi  作田 はるみ

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

SAKUTA HARUMI  作田 はるみ

Less
Researcher Number 40369723
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 神戸松蔭大学, 人間科学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2020 – 2024: 神戸松蔭女子学院大学, 人間科学部, 准教授
2019: 神戸松蔭女子学院大学, 人間科学部食物栄養学科, 准教授
2016 – 2017: 神戸松蔭女子学院大学, 人間科学部, 准教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Except Principal Investigator
Medium-sized Section 8:Sociology and related fields / Community health nursing / Eating habits
Keywords
Principal Investigator
SDGs / SDGs / 衛生管理 / 大量調理 / 給食経営管理 / HACCP / 集団給食施設 / 食品ロス
Except Principal Investigator
食事 / 連携 … More / エンパワメント / 支援システム / こどもの居場所 / 発見指標 / 個別プログラム / 早期発見ツール / 高機能発達障害児 / 個別指導 / 保護者支援 / 早期支援 / 支援プログラム / 早期発見 / 発達障害児 / 食行動 / 計画的行動理論 / 味覚 / 給食経営計画 / 給食経営管理 / 調理学実習 / 質問紙調査 / 五感 / 官能評価 / 食育 / 味覚教育 Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (13 results)
  • Co-Researchers

    (8 People)
  •  こどもの「居場所」における「食」を起点とした持続的・包摂的な支援システムの構築

    • Principal Investigator
      清水 理子 (片平理子)
    • Project Period (FY)
      2024 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
    • Review Section
      Medium-sized Section 8:Sociology and related fields
    • Research Institution
      Sagami Women's University
  •  集団給食施設における食品ロスの現状と意識に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      作田 はるみ
    • Project Period (FY)
      2019 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Kobe Shoin Women's University
  •  A study on the dietary education for the university students -From the perspective of gustatory ability and dietary behavior-

    • Principal Investigator
      HAMAGUCHI Ikue
    • Project Period (FY)
      2014 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Konan Women's University
  •  The study for early found and early treatment system among developmental disability children

    • Principal Investigator
      ONOI MIYUKI
    • Project Period (FY)
      2013 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Community health nursing
    • Research Institution
      Senri Kinran University
      Tenri Health Care University

All 2024 2023 2022 2020 2017 2016 2015 2014

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] The Characteristics of Hyogo Prefecture’s Local Dishes and Efforts to Pass Them on in School Lunch Based on Interview Surveys of “Japanese Home Cooking to be Passed on to the Next Generation”2024

    • Author(s)
      作田はるみ, 坂本薫, 片寄眞木子, 田中紀子, 富永しのぶ, 中谷梢, 原知子, 本多佐知子
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 57 Issue: 2 Pages: 113-125

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.57.113

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Year and Date
      2024-04-05
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K14041
  • [Journal Article] 食事場面を「楽しむ」子どもの育成 : 保育所における「味見当番」を用いた味覚教育の検討2023

    • Author(s)
      境田可奈子,作田はるみ,大友章司 ,濵口郁枝
    • Journal Title

      食生活研究

      Volume: 43 Pages: 335-346

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K14041
  • [Journal Article] 給食施設における食品ロス2020

    • Author(s)
      作田はるみ
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 4 Pages: 799-802

    • NAID

      40022365452

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K14041
  • [Journal Article] 1.療育施設における生活習慣獲得教室の効果検証―第1報:肥満予防を目指してー2017

    • Author(s)
      尾ノ井美由紀、作田はるみ、米倉裕希子、白石龍雄
    • Journal Title

      大阪教育大学紀要

      Volume: 65(2) Pages: 125-135

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25463624
  • [Journal Article] 療育施設における生活習慣獲得教室の効果検証(第1報)肥満予防を目指して2017

    • Author(s)
      作田 はるみ,米倉 裕希子,白石 龍生
    • Journal Title

      大阪教育大学紀要 第4部門 教育科学

      Volume: 第65巻2号 Pages: 125-135

    • NAID

      120006225032

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350165
  • [Journal Article] 知的障がいのある幼児の食生活と肥満2014

    • Author(s)
      作田はるみ,尾ノ井美由紀,米倉裕希子,奥田豊子,下村尚美,内田勇人,北元憲利
    • Journal Title

      小児保健研究

      Volume: 73(2) Pages: 300-307

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25463624
  • [Presentation] 集団給食施設における食品ロスに関する研究2022

    • Author(s)
      作田はるみ、矢野芽生
    • Organizer
      日本調理科学会近畿支部 第48回研究発表会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K14041
  • [Presentation] 女子大学生の味覚教育の検討-給食経営管理に関する実習における味覚教育と学生の味覚能力-2017

    • Author(s)
      作田 はるみ,濱口 郁枝,東根 裕子,奥田 豊子
    • Organizer
      第16回日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350165
  • [Presentation] 女子大学生の味覚教育の検討-給食経営管理に関する実習に取り入れた味覚教育の効果-2017

    • Author(s)
      濱口 郁枝,作田 はるみ,東根 裕子,奥田 豊子
    • Organizer
      第16回日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350165
  • [Presentation] 女子大学生のための味覚教育プログラムの開発と効果2016

    • Author(s)
      濱口郁枝,東根裕子,作田はるみ,奥田豊子
    • Organizer
      日本家政学会第68回大会
    • Place of Presentation
      金城学院大学
    • Year and Date
      2016-05-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350165
  • [Presentation] 味覚教育を取り入れた調理学実習における指導の効果2016

    • Author(s)
      濱口郁枝,東根裕子,作田はるみ,奥田豊子
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      リンクステーションホール青山
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350165
  • [Presentation] 五感を使って味わうことと調理経験、食生活習慣との関連 -管理栄養士養成施設の女子大学生を対象に-2016

    • Author(s)
      佐藤茜,作田はるみ,濱口郁枝,東根裕子,式地彩香,木下圭子,石川千佳絵,奥田豊子
    • Organizer
      第15回 日本栄養改善学会 近畿支部学術総会
    • Place of Presentation
      神戸学院大学ポートアイランドキャンパス
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350165
  • [Presentation] 女子大学生の食育に関する検討‐計画的行動理論の基礎要素の分析‐2015

    • Author(s)
      濱口郁枝,東根裕子,奥田豊子,作田はるみ,他1名
    • Organizer
      第62回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      福岡国際会議場
    • Year and Date
      2015-09-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350165
  • 1.  HAMAGUCHI Ikue (80521997)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 6 results
  • 2.  ONOI MIYUKI (70324788)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 3.  YONEKURA YUKIKO (80412112)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 4.  奥田 豊子 (90047308)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 6 results
  • 5.  東根 裕子 (40211502)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 6 results
  • 6.  早川 和生 (70142594)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  清水 理子 (70204427)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  奥井 一幾 (90755969)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi