• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Kido Yasuhiro  木戸 康博

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

木戸 康博  キド ヤスヒロ

KIDO Yasuhiro  木戸 康博

Less
Researcher Number 50195319
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2025: 金沢学院大学, 栄養学部, 特任教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2023: 金沢学院大学, 栄養学部, 特任教授
2021 – 2022: 甲南女子大学, 医療栄養学部, 教授
2011 – 2013: 京都府立大学, 生命環境科学研究科(系), 教授
1998 – 1999: 京都府立大学, 人間環境学部, 助教授
1996: 徳島大学, 医学部, 助手
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related / Integrated Nutrition Science
Except Principal Investigator
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related / 食生活 / Environmental physiology (including Physical medicine and Nutritional physiology)
Keywords
Principal Investigator
指標アミノ酸酸化法 / たんぱく質代謝要求量 / 標識アミノ酸法 / 標識アミノ酸酸化法 / 慢性腎臓病(CKD)患者 / 日本人成人女性 / たんぱく質必要量 / タンパク質 / 代謝要求量 / たんぱく質 … More
Except Principal Investigator
… More たんぱく質 / 耐容上限量 / 日本人の食事摂取基準 / ラット / 13C標識アミノ酸法 / たんぱく質耐容上限量 / Urinary albumin excretion / Hemoglobin AィイD21cィエD2 / OLETF rats / Rutin / Tartary buckwheat / ヘモグロビンA_<lc> / 経口糖負荷試験 / II型糖尿病 / ヘモグロビンA_<1c> / 尿中アルブミン排泄量 / ヘモグロビンA_<1C> / OLETFラット / ルチン / ダッタンソバ / アミノ酸欠乏食 / c-fos / セロトニン / オビオイド / ストレス / 扁桃体 / 摂食調節 / 脳微小透析 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (25 results)
  • Co-Researchers

    (5 People)
  •  13C標識アミノ酸法によるたんぱく質耐容上限量の推定に関する基礎研究

    • Principal Investigator
      小川 亜紀
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Konan Women's University
  •  指標アミノ酸酸化法を用いたたんぱく質代謝要求量算出の応用Principal Investigator

    • Principal Investigator
      木戸 康博
    • Project Period (FY)
      2021 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Kanazawa Gakuin University
      Konan Women's University
  •  Establishment and application of the indicator amino acid oxidation method as a new protein requirement research methodPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KIDO Yasuhiro
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Integrated Nutrition Science
    • Research Institution
      Kyoto Prefectural University
  •  Dietary therapy of diabetes mellitus with tartary buckwheat

    • Principal Investigator
      SHIZUKA Fujiko
    • Project Period (FY)
      1998 – 1999
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Nagano prefectural College
  •  脳微小透析法による非特異的栄養素摂取調節機構の解明

    • Principal Investigator
      岸 恭一
    • Project Period (FY)
      1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Environmental physiology (including Physical medicine and Nutritional physiology)
    • Research Institution
      The University of Tokushima

All 2014 2013 2012 2011 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] アミノ酸科学の最前線—基礎研究を活かした応用戦略—, 2章9節アミノ酸の必要量2014

    • Author(s)
      木戸康博, (監修(鳥居邦夫,門脇基二))
    • Total Pages
      281
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Journal Article] 指標アミノ酸酸化法によるタンパク質必要量2011

    • Author(s)
      木戸康博,小川亜紀,廣瀬太洋,小林ゆき子,桑波田雅士
    • Journal Title

      アミノ酸研究

      Volume: 5(1) Pages: 7-11

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Journal Article] ラットにおける指標アミノ酸酸化法によるタンパク質必要量算出とタンパク質の質の評価2011

    • Author(s)
      小川亜紀,廣瀬太洋,桑波田雅士,鈴木公,木戸康博
    • Journal Title

      外科と代謝・栄養

      Volume: 45(5) Pages: 175-180

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Journal Article] ラットにおける指標アミノ酸酸化法によるタンパク質必要量算出とタンパク質の質の評価2011

    • Author(s)
      小川亜紀, 廣瀬太洋, 桑波田雅士, 鈴木公, 木戸康博
    • Journal Title

      外科と代謝・栄養

      Volume: 45(5) Pages: 175-179

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Journal Article] An evaluation of protein intake for metabolic demands and the quality of dietary protein in rats using an indicator amino acid oxidation method2011

    • Author(s)
      Aki Ogawa, Yuka Naruse, Yasutaka Shigemura, Yukiko Kobayashi, Isao Suzuki, Sayori Wada, Kohsuke Hayamizu, Masashi Kuwahata, and Yasuhiro Kido
    • Journal Title

      J. Nutr. Sci. Vitaminol

      Volume: 57(6) Pages: 418-425

    • NAID

      130002103052

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Journal Article] An evaluation of protein intake for metabolic demands and the quality of dietary protein in rats using an indicator amino acid oxidation method2011

    • Author(s)
      Aki Ogawa, Yuka Naruse, Yasutaka Shigemura, Yukiko Kobayashi, Isao Suzuki, Sayori Wada, Kohsuke Hayamizu, Masashi Kuwahata, Yasuhiro Kido
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 57 Pages: 418-425

    • NAID

      130002103052

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] Protein requirement of young Japanese men using the indicator amino acid oxidation technique2013

    • Author(s)
      Yasuhiro Kido, Tahiro Hirose, Chikage Goto, Naoko Araki, Mamiko Sumi, Aki Ogawa, Kohsuke Hayamizu, Yukiko Kobayashi, Masashi Kuwahata
    • Organizer
      8th Asia pacific conference on clinical nutrition
    • Place of Presentation
      (Symposium 16-2)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] 指標アミノ酸酸化法によるタンパク質の質の簡易的評価法の検討2012

    • Author(s)
      小川亜紀、村山陽香、速水耕介、横井香里、辻智子、桑波田雅士、木戸康博
    • Organizer
      日本アミノ酸学会第6回学術大会
    • Place of Presentation
      千葉大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] A simple evaluation method for the quality of dietary protein in rats using an indicator amino acid oxidation method2012

    • Author(s)
      Aki Ogawa, Haruka Murayama, Chikage Goto, Yukiko Kobayashi, Kohsuke Hayamizu, Sayori Wada, Masashi Kuwahata, Yasuhiro Kido
    • Organizer
      16th International Congress of Dietetics 2012 (ICD 2012)
    • Place of Presentation
      Sydney Australia(1176)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] 指標アミノ酸酸化法によるタンパク質の質の簡易的評価法の検討2012

    • Author(s)
      小川亜紀、村山陽香、小林ゆき子、桑波田雅士、木戸康博
    • Organizer
      第59回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      名古屋(03-224-122)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] 指標アミノ酸酸化法によるタンパク質の簡易的評価法の検討2012

    • Author(s)
      小川亜紀、村山陽香、速水耕介、横井香里、辻智子、桑波田雅士、木戸康博
    • Organizer
      日本アミノ酸学会第6回学術大会
    • Place of Presentation
      千葉(P-2)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] 指標アミノ酸酸化法によるタンパク質の質の簡易的評価法への応用2012

    • Author(s)
      小川亜紀、速水耕介、川端二功、和田小依里、小林ゆき子、鈴木公、桑波田雅士、木戸康博
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      仙台(2J-5a)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] ラットにおける指標アミノ酸酸化法による食事タンパク質の質の評価2011

    • Author(s)
      小川亜紀、廣瀬太洋、小林ゆき子、桑波田雅士、木戸康博
    • Organizer
      第65回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      お茶の水女子大学(東京)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] 指標アミノ酸酸化法を用いた日本人成人男性のたんぱく質代謝要求量の算出2011

    • Author(s)
      廣瀬太洋、荒木直子、小川亜紀、和田小依里、小林ゆき子、桑波田雅士、速水耕介、木戸康博
    • Organizer
      日本アミノ酸学会第5回学術大会
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] 指標アミノ酸酸化法を用いた日本人成人男性のたんぱく質代謝の測定2011

    • Author(s)
      廣瀬太洋、荒木直子、小川亜紀、和田小依里、小林ゆき子、桑波田雅士、木戸康博
    • Organizer
      日本外科代謝栄養学会第48回学術集会
    • Place of Presentation
      名古屋(AAS-07)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] Estimation of protein requirement for young Japanese men using the indicator amino acid oxidation method2011

    • Author(s)
      Tahiro Hirose, Naoko Araki, Aki Ogawa, Yukiko Kobayashi, Sayori Wada, Masahi Kuwahata, Yasuhiro Kido
    • Organizer
      11th Asian Congress of Nutrition 2011 (ACN 2011)
    • Place of Presentation
      Singapore(PD3-069)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] タンパク質・アミノ酸の必要量に関する研究(学会賞受賞講演)2011

    • Author(s)
      木戸康博
    • Organizer
      第58回日本栄養改善学会学術総会(招待講演)
    • Place of Presentation
      広島国際会議場(広島)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] ラットにおける指標アミノ酸酸化法による食事タンパク質の質の評価2011

    • Author(s)
      小川亜紀、廣瀬太洋、小林ゆき子、桑波田雅士、木戸康博
    • Organizer
      第65回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東京(3Q-15p)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] An evaluation of the quality of dietary protein using an IAAO method2011

    • Author(s)
      Aki Ogawa, Tahiro Hirose, Yukiko Kobayashi, Kohsuke Hayamizu, Masashi Kuwahata, Yasuhiro Kido
    • Organizer
      11th Asian Congress of Nutrition 2011 (ACN 2011)
    • Place of Presentation
      シンガポール
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] 指標アミノ酸酸化法を用いた日本人成人男性のたんぱく質必要量の算出2011

    • Author(s)
      廣瀬太洋、荒木直子、小川亜紀、和田小依里、小林ゆき子、桑波田雅士、木戸康博
    • Organizer
      第65回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東京(3Q-16p)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] An evaluation of the quality of dietary protein using an IAAO method2011

    • Author(s)
      Aki Ogawa, Tahiro Hirose, Yukiko Kobayashi, Kohsuke Hayamizu, Masashi Kuwahata, Yasuhiro Kido
    • Organizer
      11th Asian Congress of Nutrition 2011 (ACN 2011)
    • Place of Presentation
      Singapore(PD1-002)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] A simple evaluation method for the quality of dietary protein in rats using an indicator amino acid oxidation method

    • Author(s)
      Aki Ogawa, Haruka Murayama, Chikage Goto, Yukiko Kobayashi, Kohsuke Hayamizu, Sayori Wada, Masashi Kuwahata, Yasuhiro Kido
    • Organizer
      16th International Congress of Dietetics 2012 (ICD 2012)
    • Place of Presentation
      シドニー(オーストラリア)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] Protein requirement of young Japanese men using the indicator amino acid oxidation technique

    • Author(s)
      Yasuhiro Kido, Tahiro Hirose, Chikage Goto, Naoko Araki, Mamiko Sumi, Aki Ogawa, Kohsuke Hayamizu, Yukiko Kobayashi, Masashi Kuwahata
    • Organizer
      8th Asia Pacific Conference on Clinical Nutrition
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] 指標アミノ酸酸化法によるタンパク質の質の簡易的評価法の検討

    • Author(s)
      小川亜紀、村山陽香、小林ゆき子、桑波田雅士、木戸康博
    • Organizer
      第59回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • [Presentation] 指標アミノ酸酸化法によるタンパク質の質の簡易的評価法への応用

    • Author(s)
      小川亜紀、速水耕介、川端二功、和田小依里、小林ゆき子、鈴木公、桑波田雅士、木戸康博
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23617016
  • 1.  小川 亜紀 (80612308)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  岸 恭一 (80035435)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  二川 健 (20263824)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  六反 一仁 (10230898)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  SHIZUKA Fujiko (60170875)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi