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Sato Yukinori  佐藤 之紀

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SATO Yukinori  佐藤 之紀

佐藤 之紀  サトウ ユキノリ

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Researcher Number 50226015
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Affiliation (Current) 2025: 弘前大学, 農学生命科学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2019 – 2021: 弘前大学, 農学生命科学部, 教授
2015: 北見工業大学, 工学部, 教授
2012 – 2014: 県立広島大学, 生命環境学部, 教授
2008 – 2009: Prefectural University of Hiroshima, 生命環境学部, 准教授
2007: Kochi Women's University, 生活科学部, 准教授 … More
2002 – 2003: 高知女子大学, 生活科学部, 助教授
1998 – 2000: 高知女子大学, 生活科学部, 助教授
1997: 共立女子大学, 家政学部, 助手
1992 – 1995: 共立女子大学, 家政学部, 助手 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
家政学 / Eating habits, studies on eating habits / 食生活 / Basic Section 38050:Food sciences-related
Except Principal Investigator
家政学
Keywords
Principal Investigator
粘度 / 水和 / 糖 / アミノ酸 / 水 / 食物繊維 / 緩和時間 / 水溶液構造 / 緩和速度 / ゲル … More / カルシウム / オリゴ糖 / 棟 / 糖アルコール / モル体積 / solution structure / firmness / rotary viscosity / viscosity / elder / water / pectin / ずり速度 / シトラス / スクロース / テクスチュロメータ / 高齢者用食品 / 非ニュートン流体 / 固さ / かたさ / 回転粘度 / 高齢者 / ペクチン / 構造 / 色 / 酵素的褐変 / リンゴ / キサンタンガム / 増粘剤 / 部分モル体積 / 密度 / 分子 / ベビーフード / 高分子 / 食素材 / 静電的相互作用 / 凍結温度 / 溶液構造 / ポリデキストロース / 氷 / 融点 / プロトンの緩和 / 水分 / 肉 / 凍結乾燥 / 脂質 / プロトン / 寒天 / 加熱 / 水和特性 / 緩和曲線 / 分子量 / 保水 / アルギン酸 / 多糖 / 復水 / コンブ / 吸水 … More
Except Principal Investigator
水分活性 / 結合水 / 浸透圧 / 多分子層吸着水 / 単分子層吸着水 / 単分子層吸着水量 / 吸着等温線 / 水分 / タンパク質 / 分子間相互作用 / 緩和時間 / 糖 / 第二ビリアル係数 / 二糖類 / 単糖類 / 自由水 / 食物繊維 / 近赤外線吸収 / ばれいしょでんぷん / アルギン酸ナトリウム / 近赤外吸収 Less
  • Research Projects

    (14 results)
  • Research Products

    (25 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  A new rapid measurement of the hydration parameter with a small volume of sample and involvement of molecular structure in hydrationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Sato Yukinori
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Hirosaki University
  •  Analysis of relationship between molecular structure and hydrophobic hydration for amino acids in water.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      Sato Yukinori
    • Project Period (FY)
      2012 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Kitami Institute of Technology
      Prefectural University of Hiroshima
  •  Analysis of molecular interactions for baby food components in water and their relevant to molecular shapes of saccharides as a cosolute.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      SATO Yukinori
    • Project Period (FY)
      2007 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Prefectural University of Hiroshima
      Kochi Women's University
  •  The relationship between change of solution structure and physical properties of pectin in sugar solutionsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SATO Yukinori
    • Project Period (FY)
      2002 – 2003
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Kochi Women's University
  •  氷の融点を指標とした食物繊維と水との相互作用の追跡Principal Investigator

    • Principal Investigator
      佐藤 之紀
    • Project Period (FY)
      2000
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Kochi Women's University
  •  生活素材と水との相互作用

    • Principal Investigator
      野口 駿
    • Project Period (FY)
      1997 – 1999
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Kyoritsu Women's University
  •  食物中のプロトンの緩和成分の帰属Principal Investigator

    • Principal Investigator
      佐藤 之紀
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Kochi Women's University
      Kyoritsu Women's University
  •  食品中の水の存在状態に関する研究-主として高水分活性領域における水の挙動

    • Principal Investigator
      野口 駿
    • Project Period (FY)
      1995
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Kyoritsu Women's University
  •  加熱処理した多糖類の水和能力Principal Investigator

    • Principal Investigator
      佐藤 之紀
    • Project Period (FY)
      1995
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Kyoritsu Women's University
  •  食品中の水の存在状態に関する研究-主として浸透圧測定による凍結挙動の検討-

    • Principal Investigator
      野口 駿
    • Project Period (FY)
      1994
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Kyoritsu Women's University
  •  アルギン酸の保水機構の解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      佐藤 之紀
    • Project Period (FY)
      1994
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Kyoritsu Women's University
  •  食品中の水の存在状態に関する研究

    • Principal Investigator
      野口 駿
    • Project Period (FY)
      1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Kyoritsu Women's University
  •  食物の復水能力に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      佐藤 之紀
    • Project Period (FY)
      1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Kyoritsu Women's University
  •  食品中の水の存在状態に関する研究 -主として近赤外吸収法による結合水の測定法の基礎的検討-

    • Principal Investigator
      野口 駿
    • Project Period (FY)
      1992
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Kyoritsu Women's University

All 2020 2016 2015 2014 2013 2012 2010 2009 2008 2007 2004 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Analysis of hydration parameter for sugars determined from viscosityand its relationship with solution parameters2016

    • Author(s)
      Yukinori SATO and Osato MIYAWAKI
    • Journal Title

      Food Chemistry

      Volume: 190 Pages: 594-598

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2015.05.119

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500949
  • [Journal Article] Analysis of the Hydration of Sugars and Amino Acids and the Interaction between Food Macromolecules in Aqueous Sugar Solutions Using Viscometric Measurement2014

    • Author(s)
      Yukinori SATO
    • Journal Title

      Journal Of The Japanese Society For Food Science And Technology

      Volume: 61 Pages: 316-322

    • NAID

      130004685200

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500949
  • [Journal Article] Analysis of Intermolecular Interaction among Pectin molecules in Aqueous Sugar Solutions2008

    • Author(s)
      Y. SATO, O. MIYAWAKI
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research 14巻

      Pages: 232-238

    • NAID

      10021185240

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Journal Article] Analysis of Intermolecular Interaction among Pectin molecules in Aqueous Sugar solutions2008

    • Author(s)
      Yukinori SATO and Osato MIYAWAKI
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research 14(印刷中)

    • NAID

      10021185240

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Journal Article] 高齢者用食品試験法で得られる液状食品に関するカ学物性パラメータの物理学的意味2007

    • Author(s)
      佐藤 之紀・宮脇 長人
    • Journal Title

      日本家政学会誌 第58巻

      Pages: 261-270

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Journal Article] 高齢者用食品試験法で得られる液状食品に関する力学物性パラメータの物理学的意味2007

    • Author(s)
      佐藤之紀・宮脇長人
    • Journal Title

      日本家政学会誌 58巻

      Pages: 261-270

    • NAID

      110006279289

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Journal Article] Effect of water activity and solvent-ordering on intermolecular interaction of high-methoxyl pectins in various sugar solutions2004

    • Author(s)
      Yukinori SATO et al.
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids 18

      Pages: 527-534

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580144
  • [Journal Article] Effect of water activity and solvent-ordering on intermolecular interaction of high-methoxyl pectins in various sugar solutions2004

    • Author(s)
      Yukinori SATO et al.
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids Vol.18

      Pages: 527-534

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580144
  • [Presentation] 水分活性のパラメータαと粘性の水和パラメータhを指標とした糖水和構造の解析2020

    • Author(s)
      佐藤之紀・宮脇長人
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05876
  • [Presentation] キャピラリー粘度計と精密密度計を用いた糖アルコールの水和パラメータh.2020

    • Author(s)
      佐藤之紀,宮脇長人
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05876
  • [Presentation] 粘度から求めた糖の水和パラメータと水溶液パラメータの関係2015

    • Author(s)
      佐藤之紀,平澤毬子,宮脇長人
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      広島市立大学
    • Year and Date
      2015-08-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500949
  • [Presentation] 水溶液中のグリシンオリゴマーの粘度B係数と部分モル比容の温度変化と水和数の解析2013

    • Author(s)
      佐藤之紀・岩切恵梨奈・花垣恵・宮脇長人
    • Organizer
      日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500949
  • [Presentation] 粘度B係数と部分モル比容から求めた水溶液中のアミノ酸とそのオリゴマーの水和数2012

    • Author(s)
      佐藤之紀,岩切恵梨奈,福山紗由実,宮脇長人
    • Organizer
      日本食品工学会大会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500949
  • [Presentation] スクロース含有高分子水溶液の見かけの粘度の解析2010

    • Author(s)
      佐藤之紀, 宮脇長人
    • Organizer
      日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      東京大学駒場キャンパス
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Presentation] 水溶液中の糖のpartial molar volumeと水和パラメータの温度依存性2009

    • Author(s)
      佐藤之紀・宮脇長人
    • Organizer
      日本食品工学会大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Presentation] 糖水溶液中の高分子間相互作用の解析2009

    • Author(s)
      佐藤之紀, 宮脇長人
    • Organizer
      日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Presentation] 水溶液中のアミノ酸のpartial molar volumeと水和パラメータの温度依存性2009

    • Author(s)
      佐藤之紀, 關藤祐加, 宮脇長人
    • Organizer
      日本食品工学会大会
    • Place of Presentation
      石川県立大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Presentation] 水溶液中のアミノ酸の partial molar volume と水和パラメータの温度依存性2009

    • Author(s)
      佐藤之紀, 關藤祐加, 宮脇長人
    • Organizer
      日本食品工学会大会
    • Place of Presentation
      石川県立大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Presentation] 水溶液中の糖のpartial molar volumeの温度依存性2008

    • Author(s)
      佐藤之紀・宮脇長人
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名城大学(名古屋)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Presentation] 水溶液中の糖のpartial molar volumeと水和パラメータの温度依存性2008

    • Author(s)
      佐藤之紀, 宮脇長人
    • Organizer
      日本食品工学会大会
    • Place of Presentation
      束京海洋大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Presentation] 高齢者用食品試験法で得られる液状食品の"堅さ"パラメータの測定条件2007

    • Author(s)
      岡林美沙・櫻井梓・古川弘子・松井慶子・佐藤之紀
    • Organizer
      平成19(2007)年度日本家政学会中国・四国支部総会・研究発表会
    • Place of Presentation
      島根大学(島根県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Presentation] 高齢者用食品試験法で得られる液状食品に関する力学物性パラメータの物理学的意味2007

    • Author(s)
      佐藤之紀・宮脇長人
    • Organizer
      第55回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      金沢大学(石川県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Presentation] テクスチュロメータを用いた高齢者用食品試験法による鉛玉添加固液モデル食品の物理状態の解析2007

    • Author(s)
      佐藤之紀・岡林美沙・宮脇長人
    • Organizer
      日本調理科学会平成19年度大会
    • Place of Presentation
      お茶の水女子大学(東京都)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Presentation] 糖水溶液中におけるキサンタンガム分子間相互作用2007

    • Author(s)
      佐藤之紀・唐島麻貴子・宮脇長人
    • Organizer
      日本食品工学会第8回(2007年度)年次大会
    • Place of Presentation
      関西大学(大阪府)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500665
  • [Presentation] 氷の融解温度を用いて算出した糖の水溶液構造パラメータαとエクアトリアルOH基数の関係

    • Author(s)
      相本香織,宮脇長人,佐藤之紀
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部 合同大会
    • Place of Presentation
      県立広島大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500949
  • 1.  野口 駿 (50086708)
    # of Collaborated Projects: 5 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  MIYAWAKI Osato (80012053)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 19 results

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