• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

MIURA Makoto  三浦 靖

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

Miura Makoto  三浦 靖

三浦 靖  ミウラ マコト

Less
Researcher Number 50261459
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 岩手大学, 農学部, 特任教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2021 – 2023: 岩手大学, 農学部, 教授
2015 – 2019: 岩手大学, 農学部, 教授
2012 – 2013: 岩手大学, 農学部, 教授
2003 – 2004: 岩手大学, 農学部, 助教授
1995 – 1997: 岩手大学, 農学部, 助教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits / Basic Section 38050:Food sciences-related / 広領域 / Eating habits, studies on eating habits / Food science
Keywords
Principal Investigator
3次元造形 / 破断挙動 / 微細構造 / 咀嚼 / 食品 / レオロジー / 3Dプリンタ / 3次元積層造形 / 咀嚼・嚥下容易性食品 / コンピュータシミュレーション … More / 数値流体力学 / 3Dプリンタ / 3次元造形 / 咀嚼・嚥下容易食品 / 低糖質化食品 / 低塩化食品 / 糖 / 食塩 / 味 / 構造 / 破断 / 層状構造 / 加工食品 / 適塩化 / 粒子充填構造モデル / 呈味 / 低糖質化 / 低塩化 / 官能評価 / 理化学的特性 / 減塩 / 塩味 / 固体食品 / 呈味性 / neural network / quality control / process control / auto discrimination / quality / image analysis / porous structure / porous foods / 粘弾性 / 力学特性 / ファジィ・ニューラルネットワーク / ニューラルネットワーク / 品質管理 / 工程管理 / 自動判定 / 品質 / 画像解析 / 気孔構造 / 多孔性食品 / 界面化学 / 嚥下性 / 咀嚼性 / 食生活学 / 界面物性 / 力学物性 / 界面科学 / トライボロジー / 食品物理学 / 嚥下 / 食品と咀嚼性 / 食塊 / 膨化食品 / X線回折 / 示差走査熱量測定 / 静磁場 / 磁場 / 結晶多形 / 結晶化 / トリアシルグリセロール / 脂質 Less
  • Research Projects

    (6 results)
  • Research Products

    (30 results)
  • Co-Researchers

    (6 People)
  •  Establishment of three-dimensional layering modeling method to control taste and ease of chewing and swallowingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Miura Makoto
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Iwate University
  •  Relationship of "microstructure - beaking properties -taste perception" for formulation reduction of salt and sugarPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Miura Makoto
    • Project Period (FY)
      2017 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Iwate University
  •  Development of salt-reduced foods using the correlation in "microstructure - breaking behavior during mastication - taste"Principal Investigator

    • Principal Investigator
      Miura Makoto
    • Project Period (FY)
      2015 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Iwate University
  •  Control of mechanical and interfacial properties of bolus for the creation of puffed solid foods adaptable to dysphagiaPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MIURA Makoto
    • Project Period (FY)
      2012 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Iwate University
  •  磁気利用による脂質の結晶化制御と食品加工への応用Principal Investigator

    • Principal Investigator
      三浦 靖
    • Project Period (FY)
      2003 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Iwate University
  •  Development of an Auto Discrimination System of Mechanical Properties of Material and Qualities of Final Products for Porous FoodsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MIURA Makoto
    • Project Period (FY)
      1995 – 1997
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      広領域
    • Research Institution
      Iwate University, Faculty of Agriculture

All 2024 2023 2022 2021 2019 2018 2017 2016 2013 2012 2005 2004 2003 Other

All Journal Article Presentation Book Patent

  • [Book] 第2編 ゲル状食品のテクスチャー・おいしさと咀嚼・嚥下 第2章 ゲルのおいしさ 第1節 ゼリーやプリンなどのおいしさの科学,食品コロイド・ゲルの構造・物性とおいしさの科学2024

    • Author(s)
      三浦 靖
    • Total Pages
      12
    • Publisher
      エヌ・ティー・エス
    • ISBN
      9784860438562
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Book] 第Ⅰ編 食品分散系の種類と構造 第4章 固体・ゲルのレオロジー,食品分散系の制御技術と応用-素材,構造,加工,食感-2023

    • Author(s)
      三浦 靖
    • Total Pages
      10
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • ISBN
      9784781317977
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Book] 第Ⅰ編 第1章 食品ハイドロコロイドの巨視的物性 第2節 トライボロジー的アプローチ,食品ハイドロコロイドの最新動向2023

    • Author(s)
      三浦 靖
    • Total Pages
      7
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • ISBN
      9784781317243
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Book] 第Ⅰ編 第1章 食品ハイドロコロイドの巨視的物性 第2節 トライボロジー的アプローチ,食品ハイドロコロイドの最新動向2023

    • Author(s)
      三浦 靖
    • Total Pages
      306
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • ISBN
      9784781317243
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Book] 第4章 最新の評価方法と評価実務 第4節 レオロジー測定を用いた食品テクスチャー評価,エマルション安定化のための新しい調製技術と評価2022

    • Author(s)
      三浦 靖
    • Total Pages
      714
    • Publisher
      技術情報協会
    • ISBN
      9784861049002
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Journal Article] シリンジ押出式3Dフードプリンタの線幅におよぼすダイスウェル効果の影響2023

    • Author(s)
      髙野貴文, 柴谷正也, 袴田ありさ, 髙橋稀沙羅, 菅野さくら, 澤目澪佳, 三浦 靖
    • Journal Title

      日本印刷学会誌

      Volume: 60 Pages: 380-386

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Journal Article] Relation between Microstructure and Food Texture of Hydrogel Foods2022

    • Author(s)
      三浦 靖
    • Journal Title

      JOURNAL OF JAPANESE SOCIETY OF TRIBOLOGISTS

      Volume: 67 Issue: 1 Pages: 29-35

    • DOI

      10.18914/tribologist.67.01_29

    • NAID

      130008141720

    • ISSN
      0915-1168, 2189-9967
    • Year and Date
      2022-01-15
    • Language
      Japanese
    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Journal Article] 食品工学と食品レオロジーでの最近の進歩2022

    • Author(s)
      三浦 靖
    • Journal Title

      高分子

      Volume: 71 Pages: 589-588

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Journal Article] 減塩と適塩 食品の減塩化に向けて~適度な塩味を持つ食品の開発~2017

    • Author(s)
      三浦 靖
    • Journal Title

      食品と科学

      Volume: 59 Pages: 53-57

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00810
  • [Journal Article] Effect of Static Magnetic Field Processing on Crystallization Behavior of Triacylglycerols2005

    • Author(s)
      M.Miura, A.Kusanagi, S.Kobayashi, S.Tokairin, K.Tsurumi
    • Journal Title

      J.Oleo Sci. 54(4)

      Pages: 1-10

    • NAID

      130000055647

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15658040
  • [Journal Article] Effect of Static Magnetic Field on Crystallization of Triacylglycerols2004

    • Author(s)
      M.Miura, A.Kusanagi, S.Kobayashi, S.Tokairin, Z.Jin
    • Journal Title

      IEEE Transactions on Applied Superconductivity 14(2)

      Pages: 1588-1591

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15658040
  • [Patent] 可食造形物の乾燥装置、製造装置、および製造方法2021

    • Inventor(s)
      三浦 靖,高橋稀沙羅,髙野貴文
    • Industrial Property Rights Holder
      三浦 靖,高橋稀沙羅,髙野貴文
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2021-144594
    • Filing Date
      2021
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Patent] 可食造形物の乾燥装置,製造装置,および製造方法2021

    • Inventor(s)
      三浦 靖,高橋稀沙羅,髙野貴文
    • Industrial Property Rights Holder
      国立大学法人岩手大学,ローランドディー.ジー.㈱
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2021-144594
    • Filing Date
      2021
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Patent] 小麦粉用または小麦粉材用ショ糖代替甘味料材、低糖質菓子用   組成物およびこれを用いた低糖質菓子2019

    • Inventor(s)
      三浦 靖,中居林達也,池田尚史
    • Industrial Property Rights Holder
      三浦 靖,中居林達也,池田尚史
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2019
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00810
  • [Patent] 低糖質菓子用組成物およびこれを用いた低糖質菓子2018

    • Inventor(s)
      三浦靖,中居林達也,池田尚史
    • Industrial Property Rights Holder
      三浦靖,中居林達也,池田尚史
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2018-045688
    • Filing Date
      2018
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00810
  • [Patent] 油脂食品の製造方法2003

    • Inventor(s)
      東海林 茂, 荏原 紘, 三浦 靖
    • Industrial Property Rights Holder
      月島食品工業(株), 科学技術振興機構
    • Industrial Property Number
      2003-143705
    • Filing Date
      2003-04-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15658040
  • [Presentation] 内部構造を変化させたクッキー様食品の咀嚼・嚥下時の生体計測値と咀嚼・嚥下容易性との関連性2023

    • Author(s)
      髙橋稀沙羅,佐々木若菜,髙野貴文,袴田ありさ,徐 鵬宇,米山 心,三浦 靖
    • Organizer
      第71回レオロジー討論会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Presentation] 3次元積層造形したクッキー様食品の理化学的特性と咀嚼・嚥下容易性との関連性2022

    • Author(s)
      髙橋稀沙羅,髙野貴文,三浦 靖
    • Organizer
      日本食品工学会第23回(2022年度)年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Presentation] 低塩/低糖質化した食品の製造に向けた低水分固体モデル食品の 3 次元造形法の検討2021

    • Author(s)
      峯岸昂斗,菅野さくら,高野貴文,三浦 靖
    • Organizer
      日本食品科学工学会第68回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Presentation] 3次元造形法による微細構造を任意に変化させた低水分固体食品の調製2021

    • Author(s)
      髙橋稀沙羅,髙野貴文,三浦 靖
    • Organizer
      日本食品工学会第22回(2021年度)年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05483
  • [Presentation] 食品テクスチャーが良好な米飯塊の力学的特性を予測する米飯粒子充填構造のモデル化2019

    • Author(s)
      田中ゆうこ,石井達也,平川妙子,白土満,佐藤正一,三浦 靖
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00810
  • [Presentation] The relation between layer structure and intensity of saltiness perception of solid model foods2018

    • Author(s)
      Kasai, N. and Miura, M.
    • Organizer
      International Symposium on Innovative Agriculture and Fishery (ISIAF 2018)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00810
  • [Presentation] 小麦粉-食塩-水固体モデル食品における層構造と塩味強度の関連性2017

    • Author(s)
      葛西 希, 岡山 明, 伊藤綾香, 森川卓哉, 三浦 靖
    • Organizer
      第65回レオロジー討論会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00810
  • [Presentation] 固体膨化食品における多糖添加によって変化させた泡沫構造が塩味の知覚に及ぼす影響2016

    • Author(s)
      神保香奈,葛西 希,森川卓哉,三浦 靖
    • Organizer
      日本食品科学工学会第63回大会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県・名古屋市)
    • Year and Date
      2016-08-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12321
  • [Presentation] 固体膨化食品の泡沫構造が塩味の知覚に及ぼす影響2016

    • Author(s)
      神保香奈,葛西 希,三浦 靖,森川卓哉,岡山 明,伊藤綾香
    • Organizer
      第64回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      大阪大学豊中キャンパス(大阪府・豊中市)
    • Year and Date
      2016-10-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12321
  • [Presentation] 固体膨化食品の理化学的特性と嚥下性に及ぼすショ糖ステアリン酸エステルの影響2013

    • Author(s)
      大浪美早紀、小笠原友美、三浦靖
    • Organizer
      第61回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      山形大学工学部(米沢市)
    • Year and Date
      2013-09-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24650477
  • [Presentation] 嚥下困難者対応に向けた固体膨化食品およびその人工食塊のレオロジー的性質に及ぼす食品用乳化剤の影響2012

    • Author(s)
      小笠原友美,高瀬奈央,三浦 靖
    • Organizer
      第60回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      名古屋大学(愛知県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24650477
  • [Presentation] 嚥下困難者対応に向けた固体膨化食品およびその人工食塊のレオロジー的性質に及ぼす食品用乳化剤の影響2012

    • Author(s)
      小笠原友美、高瀬奈央、三浦靖
    • Organizer
      第60回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      名古屋大学(名古屋市)
    • Year and Date
      2012-09-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24650477
  • [Presentation] デンプン-酒石酸-水混合物の過熱水蒸気処理物を配合した固体膨化食品のレオロジー的性質2012

    • Author(s)
      髙瀬奈央、三浦靖
    • Organizer
      日本レオロジー学会第39年会
    • Place of Presentation
      東京大学生産技術研究所(東京都)
    • Year and Date
      2012-05-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24650477
  • [Presentation] 固体膨化食品の理化学的特性と嚥下性に及ぼすショ糖ステアリン酸エステルの影響

    • Author(s)
      大浪美早紀,小笠原友美,三浦 靖
    • Organizer
      第61回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      山形大学工学部
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24650477
  • 1.  YOSHIDA Hitoaki (00220666)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  TSUNEKAWA Yoshitaka (80163856)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  SHINGAI Ryuzo (00089088)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  小林 昭一 (30321970)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  USHIO Osamu
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  高橋 徹
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi