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ANDO Akira  安藤 聡

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Researcher Number 50414496
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 愛知淑徳大学, 食健康科学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2013: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 野菜茶業研究所野菜病害虫・品質研究領域, 主任研究員
2012 – 2013: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 野菜茶業研究所 野菜病害虫・品質研究領域, 主任研究員
2011: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所 応用微生物研究領域, 主任研究員
2009: National Agricultural Research Organization, 食品総合研究所微生物利用研究領域, 主任研究員
2009: National Agricultural Research Organization, 微生物利用研究領域, 主任研究員
2008: National Agricultural Research Organization, 食品総合研究所・微生物利用研究領域, 主任研究員
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Applied genomics / Applied microbiology
Keywords
Principal Investigator
遺伝子破壊株セット / 網羅的表現型解析 / パン酵母 / 酸化ストレス / 出芽酵母 / 破壊株セット / フェノミクス
  • Research Projects

    (2 results)
  • Research Products

    (38 results)
  •  Elucidation of repair mechanism for oxidative damage in budding yeast based on genome-wide phenotype analysesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ANDO Akira
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Applied genomics
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Elucidation of oxidative stress damage repair mechanism of budding yeast based on comprehensive phenotype analysis.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      ANDO Akira
    • Project Period (FY)
      2008 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Applied microbiology
    • Research Institution
      National Agricultural Research Organization

All 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 食品技術総合辞典(著者担当部分:パン酵母のストレス耐性p501-504)(食品総合研究所編)2008

    • Author(s)
      安藤 聡、島 純
    • Total Pages
      584
    • Publisher
      朝倉書店
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Book] 食品技術総合辞典(食品総合研究所編)2008

    • Author(s)
      安藤聡、島純
    • Publisher
      朝倉書店
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Journal Article] パンづくりを支える微生物機能-酵母と乳酸菌を中心にして-2013

    • Author(s)
      島純、小松崎典子、吉田綾子、安藤聡、中村敏英
    • Journal Title

      生物工学会誌

      Volume: 91 Pages: 618-620

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Journal Article] パンづくりを支える微生物機能-酵母と乳酸菌を中心にして-2013

    • Author(s)
      島純、小松崎典子、吉田綾子、安藤聡、中村敏英
    • Journal Title

      生物工学会誌

      Volume: 91 Pages: 618-620

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Journal Article] 平成21年産市販パン酵母の品質について2013

    • Author(s)
      安藤聡、中村敏英、島純、皆川あけみ
    • Journal Title

      日本イースト工業会技術懇談会報告

      Volume: 80

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Journal Article] Characterization of Candida sp. NY7122, a novel pentose-fermenting soil yeast2012

    • Author(s)
      Watanabe I, Ando A and Nakamura T
    • Journal Title

      Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology

      Volume: 39 Pages: 307-315

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Journal Article] Characterization of Candida sp. NY7122, a novel pentose-fermenting soil yeast.2012

    • Author(s)
      Watanabe I, Ando A and Nakamura T
    • Journal Title

      Journal of Industrial Microbiology and Biotechnology

      Volume: 39 Issue: 2 Pages: 307-315

    • DOI

      10.1007/s10295-011-1033-5

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Journal Article] Identification of an acetate-tolerant strain of Saccharomyces cerevisiae and characterization by gene expression analysis2012

    • Author(s)
      Haitani Y, Tanaka K, Yamamoto M, Nakamura T, Ando A, Ogawa J, Shima J
    • Journal Title

      Journal of Bioscience and Bioengineering

      Volume: 114 Pages: 648-651

    • NAID

      110009578160

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Journal Article] Overexpression of vacuolar H+-ATPase-related genes in bottom-fermenting yeast enhances ethanol tolerance and fermentation rates during high-gravity fermentation2012

    • Author(s)
      Hasegawa S, Ogata T, Tanaka K, Ando A, Takagai H, Shima J
    • Journal Title

      Journal of the Institute of Brewing

      Volume: 118 Issue: 2 Pages: 179-185

    • DOI

      10.1002/jib.32

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250, KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Journal Article] Ethanol production by repeated-batch simultaneous saccharification and fermentation (SSF) of alkalitreated rice straw using immobilized Saccharomyces cerevisiae cells2012

    • Author(s)
      Watanabe I, Miyata N, Ando A, Shiroma R, Tokuyasu K, Nakamura T
    • Journal Title

      Bioresource Technology

      Volume: 123 Pages: 695-698

    • DOI

      10.1016/j.biortech.2012.07.052

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Journal Article] 優れた発酵特性を有する酵母の探索2011

    • Author(s)
      安藤聡、中村敏英
    • Journal Title

      微生物遺伝資源探索収集調査報告書

      Volume: 24 Pages: 51-56

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Journal Article] 環境ストレス耐性に着目したバイオエタノール生産酵母開発の試み2011

    • Author(s)
      島純、安藤聡、中村敏英
    • Journal Title

      生物工学会誌

      Volume: 89 Pages: 536-538

    • NAID

      110008750614

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Journal Article] Insufficiency of copper ion homeostasis causes freeze-thaw injury of yeast cells revealed by indirect gene expression analysis2009

    • Author(s)
      Shunsuke Takahashi, Akira Ando*, Hiroshi Takagi, Jun Shima
    • Journal Title

      Applied and Environmental Microbiology 75

      Pages: 6706-6711

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Journal Article] Insufficiency of copper ion homeostasis causes freeze-thaw injury of yeast cells revealed by indirect gene expression analysis2009

    • Author(s)
      Shunsuke Takahashi, Akira Ando, Hiroshi Takagi, Jun Shima
    • Journal Title

      Applied and Environmental Microbiology 75

      Pages: 6706-6711

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Presentation] 産業プロセスに有用な酢酸ストレス耐性酵母の同定と耐性メカニズムの解析2013

    • Author(s)
      田中晃一、灰谷豊、吉山洋子、山本まみ、中村敏英、安藤聡、小川順、島純
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Year and Date
      2013-03-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] 雪室保存の野沢菜漬けから分離した低温増殖性乳酸菌の特性2012

    • Author(s)
      西脇俊和、下條明、安藤聡
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] 遺伝子発現解析とエタノール発酵能に基づく酸耐性酵母の特性評価2012

    • Author(s)
      灰谷豊、中村敏英、安藤聡、小川順、島純
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] 液胞プロトンポンプ関連遺伝子の過剰発現によりビール酵母はエタノールストレス耐性を獲得する2012

    • Author(s)
      長谷川園子、尾形智夫、田中晃一、安藤聡、小川順、高木博史、島純
    • Organizer
      第4回日本醸造学会若手シンポジウム
    • Place of Presentation
      北とぴあ(東京都北区)
    • Year and Date
      2012-09-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] 酸化ストレス耐性に関与する酵母必須遺伝子群の網羅的探索2012

    • Author(s)
      岡田奈津実、安藤聡、小川順、島純
    • Organizer
      第64回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場
    • Year and Date
      2012-10-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] 出芽酵母の高温耐性能に関与する遺伝子の探索2012

    • Author(s)
      中村敏英、山本まみ、安藤聡、渡邉樹、島純
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] γ-アミノ酪酸資化欠損パン酵母変異株を用いたパン生地発酵2012

    • Author(s)
      安藤聡、中村敏英
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] 遺伝子発現解析とエタノール発酵能に基づく酸耐性酵母の特性評価2012

    • Author(s)
      灰谷豊、中村敏英、安藤聡、小川順、島純
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] γ-アミノ酪酸資化欠損パン酵母変異株を用いたパン生地発酵2012

    • Author(s)
      安藤聡、中村敏英
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] 出芽酵母の高温耐性能に関与する遺伝子の探索2012

    • Author(s)
      中村敏英、山本まみ、安藤聡、渡邉樹、島純
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] Improvement of ethanol tolerance by overexpression of genes involved in yeast vacuolar ATPases (V-ATPase) function2011

    • Author(s)
      長谷川園子、安藤聡、小川順、高木博史、島純
    • Organizer
      第34回日本分子生物学会年会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県)
    • Year and Date
      2011-12-16
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] 新規アラビノース発酵性酵母の分離およびそのエタノール生産能の評価2011

    • Author(s)
      渡邉樹、安藤聡、中村敏英
    • Organizer
      第63回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      東京農工大学(東京都)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] Improvement of ethanol tolerance by overexpression of genes involved in yeast vacuolar ATPases (V-ATPase) function2011

    • Author(s)
      長谷川園子、安藤聡、小川順、高木博史、島純
    • Organizer
      第34回日本分子生物学会年会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250
  • [Presentation] 出芽酵母V-ATPase欠損株における遺伝子発現様式の解析2010

    • Author(s)
      安藤聡、村田里美、高木博史、島純
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会
    • Place of Presentation
      東京大学
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Presentation] 出芽酵母V-ATPase 欠損株における遺伝子発現様式の解析2010

    • Author(s)
      安藤聡、村田里美、高木博史、島純
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会
    • Place of Presentation
      東京大学
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Presentation] Genome-wide identification of genes required for stress tolerance of yeast: application to breeding of stress-tolerant yeast for bread making and bioethanol production2009

    • Author(s)
      Akira Ando, Toshihide Nakamura, Jun Shima
    • Organizer
      UJNR Food and Agricultural Panel 37th Annual Meeting
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場
    • Year and Date
      2009-10-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Presentation] 網羅的表現型解析を基盤とした実用パン酵母の分子育種2009

    • Author(s)
      安藤聡、浜迫彰子、大家せつ子、岡井直子、高木博史、島純
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Presentation] 網羅的表現型解析(フェノミクス)を基盤としたパン酵母育種の試み2009

    • Author(s)
      安藤聡、島純
    • Organizer
      平成21年度関東甲信越地区食品醸造研究会
    • Place of Presentation
      千葉県産業支援技術研究所
    • Year and Date
      2009-07-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Presentation] V-ATPaseアセンブリ因子の過剰発現によるストレス耐性実用パン酵母の育種2009

    • Author(s)
      安藤聡、島純
    • Organizer
      第61回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      名古屋大学
    • Year and Date
      2009-09-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Presentation] Genome-wide identification of genes required for stress tolerance of yeast : application to breeding of stress-tolerant yeast for bread making and bioethanol production2009

    • Author(s)
      Akira Ando, Toshihide Nakamura, Jun Shima
    • Organizer
      UJNR Food and Agricultural Panel 37th Annual Meeting
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場
    • Year and Date
      2009-10-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Presentation] V-ATPase アセンブリ因子の過剰発現によるストレス耐性実用パン酵母の育種2009

    • Author(s)
      安藤聡、島純
    • Organizer
      第61回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      名古屋大学
    • Year and Date
      2009-09-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Presentation] 酸化ストレス感受性遺伝子破壊株から見出された液胞酸性化欠損株の解析2008

    • Author(s)
      安藤聡、高木博史、島純
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第41回研究報告会
    • Place of Presentation
      北海道大学学術交流会館
    • Year and Date
      2008-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Presentation] 遺伝子破壊によるストレス耐性実用パン酵母の育種2008

    • Author(s)
      安藤聡、高木博史、島純
    • Organizer
      第60回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      東北学院大学土樋キャンパス
    • Year and Date
      2008-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780065
  • [Presentation] 液胞プロトンポンプ関連遺伝子の過剰発現によりビール酵母はエタノールストレス耐性を獲得する

    • Author(s)
      長谷川園子、尾形智夫、田中晃一、安藤聡、小川順、高木博史、島純
    • Organizer
      第4回日本醸造学会若手シンポジウム
    • Place of Presentation
      北とぴあ(東京都北区)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250

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