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ARAKAWA KENSUKE  荒川 健佑

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ARAKAWA Kensuke  荒川 健佑

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Researcher Number 50609930
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 岡山大学, 環境生命自然科学学域, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2023 – 2024: 岡山大学, 環境生命自然科学学域, 准教授
2022: 岡山大学, 環境生命科学学域, 准教授
2016 – 2020: 岡山大学, 環境生命科学研究科, 准教授
2014 – 2016: 岡山大学, 環境生命科学研究科, 助教
2012: 岡山大学, 大学院・環境生命科学研究科, 助教
2012: 岡山大学, 大学院環境生命科学研究科, 助教
2011: 岡山大学, 大学院・自然科学研究科, 助教
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Applied microbiology / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Zootechnical science/Grassland science
Except Principal Investigator
Basic Section 42010:Animal production science-related
Keywords
Principal Investigator
乳酸菌 / 発酵 / 菌体外プロテアーゼ / Lactobacillus gasseri / プロバイオティクス / バイオプリザベーション / 抗真菌 / 機能性ペプチド / Lactobacillus zeae / 卵白タンパク質 … More / Lactobacillus / Lactobacillus rhamnosus / Lactobacillus paracasei / プロテアーゼ阻害 / リゾチーム / Lacticaseibacillus / Lactobacillus casei / 卵白 / トリプトン / 小腸 / 乳中生育因子 / オカラ / 豆乳 / 共培養 / ペプチド要求性 / ペプシン / プロテアーゼ / ペプチド / ムチン / 大豆 / 乳 / 抗菌ペプチド / バクテリオシン … More
Except Principal Investigator
家畜用ワクチン / 5-アミノレブリン酸 / 鶏コクシジウム / 5-ALA / 家畜用ワクチンプラットフォーム / 乳酸菌 / 5‐アミノレブリン酸 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (32 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  抗真菌乳酸菌のバイオプリザバティブ・プロバイオティクス利用に向けてPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      荒川 健佑
    • Project Period (FY)
      2022 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Okayama University
  •  5-ALA産生乳酸菌の作製とその家畜用ワクチンプラットホームとしての可能性

    • Principal Investigator
      畑生 俊光
    • Project Period (FY)
      2022 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 42010:Animal production science-related
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Research on sweetened egg white fermentation and albumen-derived functional peptides using lactic acid bacteriaPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Arakawa Kensuke
    • Project Period (FY)
      2017 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Applied microbiology
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Research on peptide requirement of lactobacilli resident in human small intestinePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ARAKAWA Kensuke
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Applied microbiology
    • Research Institution
      Okayama University
  •  First step toward ascertaining bacteriocin productionfrom lactic acid bacteria in animal intestinal tractPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ARAKAWA Kensuke
    • Project Period (FY)
      2011 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
    • Research Field
      Zootechnical science/Grassland science
    • Research Institution
      Okayama University

All 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2012 2011 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Lactobacillus gasseri requires peptides, not proteins or free amino acids, for the growth in milk2015

    • Author(s)
      K.Arakawa, K.Matsunaga, S.Takihiro, A.Moritoki, S.Ryuto, Y.Kawai, T.Masuda and T.Miyamoto
    • Journal Title

      Journal of Dairy Science

      Volume: 98 Issue: 3 Pages: 1593-1603

    • DOI

      10.3168/jds.2014-8860

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450408, KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Journal Article] Lactobacillus gasseriの生産するバクテリオシンの食品利用へ向けた検討2012

    • Author(s)
      荒川健佑
    • Journal Title

      岡山大学農学部学術報告

      Volume: 101 Pages: 65-70

    • NAID

      120003752073

    • URL

      http://ousar.lib.okayama-u.ac.jp/file/47692/srfa_101_065_070.pdf

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23880019
  • [Presentation] 乳酸菌の多様性と有効活用に向けた新たな取り組み2020

    • Author(s)
      荒川健佑
    • Organizer
      岡山県食品新技術応用研究会 令和元年度食品技術ミニシンポジウム「アイデアと技術で広がる発酵食品の世界」
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K17902
  • [Presentation] Processing and quality control of animal food products using lactic acid bacteria2019

    • Author(s)
      Kensuke Arakawa
    • Organizer
      The 6th Summer Course “Bio-tech applications in Animal Science and Sustainable Livestock”
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K17902
  • [Presentation] Sweetened egg white can be fermented with Lactobacillus casei-group lactic acid bacteria2018

    • Author(s)
      Kensuke Arakawa
    • Organizer
      Bioactive Okayama 2018 (BAO2018)
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K17902
  • [Presentation] Lactobacillus gasseriの生育性に及ぼすペプシン消化胃ムチンの影響.2017

    • Author(s)
      荒川健佑, 龍頭壮磨, 松永佳奈子, 川井泰, 増田哲也, 森田英利, 宮本拓.
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      2017-07-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] Lactobacillus gasseriと乳中共生乳酸球菌の菌体外プロテアーゼ活性測定.2017

    • Author(s)
      丸山晃嗣, 守時亜衣, 峰雪仁美, 川井泰, 増田哲也, 森田英利, 宮本拓, 荒川健佑.
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      2017-07-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] Lactobacillus gasseriの生育性に与えるペプシン消化胃ムチンの影響.2017

    • Author(s)
      荒川健佑, 龍頭壮磨, 松永佳奈子, 川井泰, 増田哲也, 森田英利, 宮本拓.
    • Organizer
      日本畜産学会第122回大会
    • Place of Presentation
      兵庫
    • Year and Date
      2017-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] 乳酸菌を用いた新たな乳卵発酵への試み.2017

    • Author(s)
      荒川健佑.
    • Organizer
      岡山大学と岡山県による共同研究に向けた情報交換会.
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K17902
  • [Presentation] 加糖卵白発酵乳酸菌の選抜と発酵要因の解析.2017

    • Author(s)
      荒川健佑, 剱物亜友実, 大田茜, 江原優作, 森田英利.
    • Organizer
      日本食品科学工学会第64回大会.
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K17902
  • [Presentation] 乳中におけるLactobacillus gasseri LA39の生育とガセリシンA生産性の評価.2017

    • Author(s)
      脇本彩加, 井上雄大, 高橋礼実, 田中勝, 春日元気, 荒川健佑, 森田英利, 宮本拓, 川井泰, 増田哲也.
    • Organizer
      日本畜産学会第122回大会
    • Place of Presentation
      兵庫
    • Year and Date
      2017-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] Lactobacillus gasseriはペプシン消化胃ムチンを資化する.2016

    • Author(s)
      龍頭壮磨, 荒川健佑, 松永佳奈子, 川井泰, 増田哲也, 宮本拓.
    • Organizer
      平成28年度酪農科学シンポジウム
    • Place of Presentation
      神奈川
    • Year and Date
      2016-09-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] Lactobacillus gasseriのペプシン消化胃ムチン資化能に関する研究.2016

    • Author(s)
      龍頭壮磨, 荒川健佑, 松永佳奈子, 川井泰, 増田哲也, 森田英利, 宮本拓.
    • Organizer
      平成28年度岡山大学農学部・岡山県農林水産総合センター畜産研究所研究成果検討会
    • Place of Presentation
      岡山
    • Year and Date
      2016-12-14
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] Milk fermentation with peptide-requiring Lactobacillus gasseri using advance pepsinolysis.2016

    • Author(s)
      Kensuke Arakawa, Kanako Matsunaga, Ai Moritoki, Shuhei Takihiro, Soma Ryuto, Yasushi Kawai, Tetsuya Masuda, Taku Miyamoto.
    • Organizer
      17th AAAP Animal Science Congress
    • Place of Presentation
      Fukuoka (Japan)
    • Year and Date
      2016-08-25
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] 食品グレード培地「FR」におけるガセリシンAおよびガセリシンTの生産に最適な培地成分濃度と培養時間の検討2015

    • Author(s)
      春日元気, 阿部麻衣子, 河野真由子, 村田美希, 富樫史香, 松田よう子, 安田朱里, 川井泰, 荒川健佑, 宮本拓, 増田哲也
    • Organizer
      日本畜産学会第119回大会
    • Place of Presentation
      栃木
    • Year and Date
      2015-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] Lactobacillus gasseriと乳酸球菌の共培養に関する研究.2015

    • Author(s)
      守時亜衣, 峰雪仁美, 荒川健佑, 川井泰, 増田哲也, 森田英利, 宮本拓.
    • Organizer
      平成27年度酪農科学シンポジウム
    • Place of Presentation
      北海道
    • Year and Date
      2015-09-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] Lactobacillus gasseriの乳中生育性を向上させる共培養乳酸球菌株の選抜2015

    • Author(s)
      荒川健佑, 峰雪仁美, 川井泰, 増田哲也, 宮本拓
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山
    • Year and Date
      2015-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] Lactobacillus gasseriおよびその近縁乳酸桿菌種は乳中でペプチドを要求する2014

    • Author(s)
      荒川健佑, 松永佳奈子, 滝廣宗平, 守時亜衣, 川井泰, 増田哲也, 宮本拓
    • Organizer
      平成26年度酪農科学シンポジウム
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2014-09-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] 食品添加用酵母エキスを用いたLactobacillus gasseri用食品グレード培地の創製と生育促進物質の検索2014

    • Author(s)
      春日元気, 吉田光希, 松島裕樹, 荒川健佑, 川井泰, 宮本拓, 増田哲也
    • Organizer
      平成26年度酪農科学シンポジウム
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2014-09-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] 食品添加用酵母エキスを用いたLactobacillus gasseri用の食品グレード培地の創製と生育促進物質の検索2014

    • Author(s)
      春日元気, 吉田光希, 松島裕樹, 荒川健佑, 川井泰, 宮本拓, 増田哲也
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2014年大会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2014-07-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] Lactobacillus gasseriはペプチドを生育因子とする2014

    • Author(s)
      守時亜衣, 松永佳奈子, 龍頭壮磨, 滝廣宗平, 荒川健佑, 宮本拓
    • Organizer
      平成26年度岡山大学農学部・岡山県農林水産総合センター畜産研究所研究成果検討会
    • Place of Presentation
      岡山
    • Year and Date
      2014-12-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] Lactobacillus gasseriとその近縁種のペプチド要求性について2014

    • Author(s)
      荒川健佑, 松永佳奈子, 川井泰, 増田哲也, 宮本拓
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2014年大会
    • Place of Presentation
      広島
    • Year and Date
      2014-07-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26870393
  • [Presentation] 二価金属イオンが二成分性バクテリオシン「ガセリシンT」の生産に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      郭暁艶、荒川健佑、上西寛司、中島肇、西村順子、川井泰、北澤春樹、齋藤忠夫
    • Organizer
      日本乳酸菌学会 2012 年度大会
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場(茨城県)
    • Year and Date
      2012-07-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23880019
  • [Presentation] 二成分性バクテリオシン「ガセリシンT」のGxxxGモチーフが抗菌活性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      安田成美、川井泰、伊藤喜之、荒川健佑、中村圭志、郭暁艶、水谷陽、西村順子、北澤春樹、齋藤忠夫
    • Organizer
      日本乳酸菌学会 2012 年度大会
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場(茨城県)
    • Year and Date
      2012-07-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23880019
  • [Presentation] 二成分性バクテリオシン「ガセリシンT」の発現およびGxxxGモチーフが抗菌活性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      安田成美、川井泰、伊藤喜之、荒川健佑、中村圭志、西村順子、北澤春樹、齋藤忠夫
    • Organizer
      日本農芸化学会 2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23880019
  • [Presentation] 二成分性バクテリオシン「ガセリシンT」の発現およびGxxxGモチーフが抗菌活性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      安田成美、川井泰、伊藤喜之、荒川健佑、中村圭志、西村順子、北澤春樹、齋藤忠夫
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23880019
  • [Presentation] 食品規格培地を用いた、乳酸菌由来の二成分性バクテリオシン「ガセリシンT」の生産、精製とその特性解析2011

    • Author(s)
      安田成美、川井泰、伊藤喜之、荒川健佑、中村圭志、中條貴弘、西村順子、牧野由美子、重信秀治、北澤春樹、齋藤忠夫
    • Organizer
      日本畜産学会第114回大会
    • Place of Presentation
      北里大学(青森県)
    • Year and Date
      2011-08-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23880019
  • [Presentation] 改良チーズホエー培地を用いた、二成分性バクテリオシン「ガセリシンT」の精製とその特性解析2011

    • Author(s)
      安田成美、川井泰、伊藤喜之、荒川健佑、中村圭志、中條貴弘、西村順子、牧野由美子、重信秀治、北澤春樹、齋藤忠夫
    • Organizer
      平成 23 年度日本酪農科学シンポジウム
    • Place of Presentation
      フォレスト仙台(宮城県)
    • Year and Date
      2011-09-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23880019
  • [Presentation] 食品規格培地を用いた、乳酸菌由来の二成分性バクテリオシン「ガセリシンT」の生産2011

    • Author(s)
      安田成美、川井泰、伊藤喜之、荒川健佑、中村圭志、中條貴弘、西村順子、牧野由美子、重信秀治、北澤春樹、齋藤忠夫
    • Organizer
      精製とその特性解析、日本畜産学会第114回大会
    • Place of Presentation
      北里大学(青森県)
    • Year and Date
      2011-08-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23880019
  • [Presentation] 改良チーズホニー培地を用いた、二成分性バクテリオシン「ガセリシンT」の精製とその特性解析2011

    • Author(s)
      安田成美、川井泰、伊藤喜之、荒川健佑、中村圭志、中條貴弘、西材順子、牧野由美子、重信秀治、北澤春樹、齋藤忠夫
    • Organizer
      平成23年度日本酪農科学シンポジウム
    • Place of Presentation
      フォレスト仙台(宮城県)
    • Year and Date
      2011-09-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23880019
  • [Presentation] 二成分性バクテリオシン「ガセリシンT」のGxxxGモチーフが抗菌活性に及ぼす影響.

    • Author(s)
      安田成美, 川井泰, 伊藤喜之, 荒川健佑, 中村圭志, 鈴木はるか, 郭暁艶, 水谷陽, 西村順子, 北澤春樹, 齋藤忠夫.
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2012年大会
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場(茨城県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23880019
  • [Presentation] 二価金属イオンが二成分性バクテリオシン「ガセリシンT」の生産に及ぼす影響.

    • Author(s)
      郭暁艶, 荒川健佑, 上西寛司, 中島肇, 西村順子, 川井泰, 北澤春樹, 齋藤忠夫.
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2012年大会
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場(茨城県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23880019
  • 1.  畑生 俊光 (60344917)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  宮本 拓
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results

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