• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

MORIYAMA Tatsuya  森山 達哉

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

森山 達哉  モリヤマ タツヤ

MORIYAMA Tatusya  森山 達哉

Less
Researcher Number 60239704
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2025: 近畿大学, 農学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2023: 近畿大学, 農学部, 教授
2014 – 2021: 近畿大学, 農学部, 教授
2010 – 2013: 近畿大学, 農学部, 准教授
2005 – 2007: 近畿大学, 農学部, 講師
2001 – 2004: 京都大学, 農学研究科, 助手 … More
2001 – 2002: 京都大学, 大学院・農学研究科, 助手
2000: 京都大学, 食糧科学研究所, 助手
1997 – 1998: 京都大学, 食糧科学研究所, 助手
1992 – 1993: 京都大学, 食糧科学研究所, 助手 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Food science / 食品科学・栄養科学 / Basic Section 38050:Food sciences-related
Except Principal Investigator
食品科学・栄養科学 / 応用生物化学・栄養化学
Keywords
Principal Investigator
食物アレルギー / アレルゲン / 経皮感作 / 食物アレルゲン / 大豆 / リパーゼ / ジアシルグリセロール / 食品タンパク質 / 皮膚バリア / ELISA … More / レジスチン / 2-アラキドノイルグリセロール / クローニング / 膜タンパク質 / ジアシルグリセロールリパーゼ / 新規食資源 / マンゴー / クルミ / 納豆 / Kiwellin / キウイフルーツ / タンニン酸 / アレルギー予防 / 経皮感作アレルゲン / 経皮感作モデル / 経口免疫寛容 / ゴマ / マウスモデル / 鶏卵 / ソバ / adiponectin / adipose tissue / adipocytokine / resistin / ウエスタンブロット / インスリン抵抗性 / マウス / 発現変動 / 高脂肪食 / 炎症 / 食品成分 / リポタンパク質 / 分泌 / 3T3-L1 / アディポネクチン / 脂肪細胞 / アディポサイトカイン / IgG / IgE / 大豆タンパク質 / アレルギー / 安全性 / 口腔アレルギー症候群 / 花粉症 / 変動解析 / 農作物 / ウエスタンブロッティング / MTP / 蛍光検出 / 脂質転送 / VLDL / リポタンパク質代謝 / 2次元電気泳動 / リピドーム解析 / プロテオーム解析 / 脂質性メディエーター / 脂質代謝 / イノシトールリン脂質 / カンナビノイド / メンブレンプロテイン / アイソザイム / 組織分布 / リピドメディエーター / 2-AG / コレステロール / 小胞体 / プロテアーゼ / HMG-CoAレダクターゼ / 精製 / 電気泳動 / 細胞内カルシウム濃度 / モノアシルグリセロールリパーゼ / ヒト血小板 / クロストーク / イノシトールリン脂質代謝回転 / アラキドン酸遊離 … More
Except Principal Investigator
アレルゲン / 食物アレルギー / allergen / 大豆 / soybean / IgE抗体 / イムノブロット / アレルギー患者 / 植物性食品素材 / 感染特異的タンパク質 / allergen database / immunoblot / IgE antibody / sensitization / pathogenesis-related protein / food allergy / Bet v7 / シクロスポリンA / シクロフィリン / ニンジン / グルタチオン依存性アスコルビン酸還元酵素 / グリシニン / アレルゲン性 / 植物タンパク質 / 食品アレルゲン / 食品アレルギー / 食品素材 / アレルゲンデータベース / 感作 / chemical breeding / challenge test / allergic patients / hypoallergenic / 低アレルゲン大豆プリン / 低アレルゲン豆腐 / 低アレルゲン煮豆 / 分子育種 / チャレンジテスト / 低アレルゲン化 / potato patatin / allergic patient / glycoprotein / sugar moiety / epitope / plant foodstuffs / 植物性食品 / パタチン / ホースラデイッシュペルオキシダーゼ / 大豆アレルゲン / IgE抗体産生誘導 / 糖鎖アレルゲン / 共通抗原 / ジャガイモパタチン / 糖タンパク質 / 糖鎖 / エピトープ / Human platelets / Collagen / Phospholipids / Arachidonic acid / ホスファチジルセリン / ホスファチジルイノシトール / タンパク質代謝 / ER-60プロテアーゼ / 小胞体プロテアーゼ / アラキドン酸 / 小胞体 / ヒト血小板 / リン脂質 / 二十日大根 / エリシター / ヂメチルアルギニン / ラット / 内因性阻害剤 / ジメチルアルギナーゼ / 食餌タンパク質 / クローニング / ジメチルアルギニナーゼ / 一酸化窒素合成酵素 / 一酸化窒素 / モノメチルアルギニン / ジメチルアルギニン / メチル化アルギニン類 Less
  • Research Projects

    (16 results)
  • Research Products

    (155 results)
  • Co-Researchers

    (11 People)
  •  Reassessment of the diversity and commonality of food allergens using transdermal sensitization capacity and digestive resistance as indicators.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      森山 達哉
    • Project Period (FY)
      2023 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Kindai University
  •  Studies on the factors affecting the potencies of transdermal sensitization of food proteinsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Moriyama Tatsuya
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Kindai University
  •  Identification of percutaneously sensitizing food allergens and analysis of preventing food factorsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Moriyama Tatsuya
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kindai University
  •  Evaluation of allergenicity of food proteins sensitized from dermal.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      MORIYAMA Tatsuya
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kinki University
  •  Analysis of changes of pollenosis-related class-2 allergen levels in major agricultural products.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      MORIYAMA Tatsuya
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kinki University
  •  Studies on the physiological role of resistin secreted from adipocytes and the screening of food factors affecting the resistin secretionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MORIYAMA Tatsuya
    • Project Period (FY)
      2005 – 2007
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kinki University
  •  植物性食品素材のアレルゲン性はストレス負荷によって増強するか

    • Principal Investigator
      小川 正
    • Project Period (FY)
      2002 – 2003
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  リピドーム解析とプロテオーム解析を応用した新規脂質代謝酵素の同定と生理機能解析Principal Investigator

    • Principal Investigator
      森山 達哉
    • Project Period (FY)
      2002 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  脂質性情報伝達物質の生体内産生に関わる新規リパーゼの構造と機能Principal Investigator

    • Principal Investigator
      森山 達哉
    • Project Period (FY)
      2000 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  SENSITIZATION MECHANISM OF FOOD ALLERGY BY PATHOGENESIS-RELATED PROTEINS DERIVED FROM PLANT FOODSTUFFS

    • Principal Investigator
      OGAWA Tadashi
    • Project Period (FY)
      2000 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  電気泳動法による膜タンパク質の新規な精製法の開発と応用Principal Investigator

    • Principal Investigator
      森山 達哉
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  食餌タンパク質由来メチル化アルギニンNO産生因子として機能するか

    • Principal Investigator
      OGAWA Tadashi
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
      The University of Tokushima
  •  Structural analyses of IgE-binding proteins originated from plant foodstuffs

    • Principal Investigator
      OGAWA Tadashi
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY
      The University of Tokushima
  •  Development of hypoallergenic soybean products and evaluation of their availability

    • Principal Investigator
      OGAWA Tadashi
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY
      The University of Tokushima
  •  イノシトールリン脂質代謝回転とアラキドン酸遊離反応とのクロストークに関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      森山 達哉
    • Project Period (FY)
      1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Role of phospholipid molecular species containing poly unsaturated fatty acids

    • Principal Investigator
      KITO Makoto
    • Project Period (FY)
      1992 – 1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (B)
    • Research Field
      応用生物化学・栄養化学
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2008 2007 2005 2004 Other

All Journal Article Presentation Book Patent

  • [Book] 食物アレルギーの現状とリスク低減化食品素材の開発2014

    • Author(s)
      森山達哉
    • Total Pages
      299
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Book] 大豆アレルギーと大豆アレルゲン(家森幸男 監修、「大豆の栄養と機能性」)2014

    • Author(s)
      森山達哉
    • Total Pages
      264
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Book] 食物アレルギー「健康栄養学-健康科学としての栄養生理化学(第2版)」(小田裕昭・加藤久典・関 泰一郎編)2014

    • Author(s)
      森山達哉
    • Total Pages
      237
    • Publisher
      共立出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Book] “大豆アレルギー”「食物アレルギー外来診療のポイント63」改訂第2版2013

    • Author(s)
      足立厚子、森山達哉
    • Total Pages
      196
    • Publisher
      診断と治療社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Book] "低アレルゲン化大豆加工食品の開発(免疫機能性食品の基礎と応用)"2010

    • Author(s)
      森山達哉、小川 正
    • Total Pages
      4
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Book] 低アレルゲン化大豆加工食品の開発(免疫機能性食品の基礎と応用)2010

    • Author(s)
      森山達哉、小川正
    • Total Pages
      4
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Book] 生物薬科学実験講座(情報伝達物質)2005

    • Author(s)
      森山達哉, 鬼頭 誠
    • Publisher
      廣川書店(印刷中)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14760079
  • [Book] Obesity and Nutrition(in Japanese)2005

    • Author(s)
      Tatsuya Moriyama, Teruo Kawada
    • Publisher
      Kyouritsu Shuppan
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17580109
  • [Book] 脂肪組織とアディポサイトカイン(脂質栄養と健康)2005

    • Author(s)
      森山達哉
    • Total Pages
      265
    • Publisher
      建帛社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17580109
  • [Book] 肥満と栄養(健康栄養学-健康科学としての栄養生理化学-)2005

    • Author(s)
      森山達哉
    • Total Pages
      248
    • Publisher
      共立出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17580109
  • [Book] 「肥満と栄養」(健康栄養学)2005

    • Author(s)
      森山 達哉, 河田 照雄
    • Total Pages
      110
    • Publisher
      共立出版
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17580109
  • [Book] 「脂肪組織とアディポサイトカイン」(脂質栄養と健康)2005

    • Author(s)
      森山 達哉, 河田 照雄
    • Total Pages
      265
    • Publisher
      建帛社
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17580109
  • [Book] adipose tissues and adipocytokines(in Japanese)2005

    • Author(s)
      Tatsuya Moriyama, Teruo Kawada
    • Publisher
      Kenpakusha
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17580109
  • [Journal Article] Soybean Allergen Detection for Hypoallergenicity Validation of Natto-A Fermented Soybean Food2024

    • Author(s)
      Shimada Rikiya、Harada Yohei、Yano Erika、Zaima Nobuhiro、Moriyama Tatsuya
    • Journal Title

      ACS Food Science and Technology

      Volume: 4 Issue: 4 Pages: 860-870

    • DOI

      10.1021/acsfoodscitech.3c00526

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K05103
  • [Journal Article] Commercial ELISA kits for soy protein determination: Characterization and compatibility2023

    • Author(s)
      Shimada Rikiya、Yano Erika、Zaima Nobuhiro、Moriyama Tatsuya
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 29 Issue: 6 Pages: 553-558

    • DOI

      10.3136/fstr.FSTR-D-23-00047

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K05103
  • [Journal Article] 経皮感作を抑制しうる天然成分の探索に関する研究2023

    • Author(s)
      棚橋菜々、山本佳奈、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 43 Pages: 1114-1117

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K05103
  • [Journal Article] Co-Application with Tannic Acid Prevents Transdermal Sensitization to Ovalbumin in Mice.2022

    • Author(s)
      Izumi E, Tanahashi N, Kinugasa S, Hidaka S, Zaima N, Moriyama T.
    • Journal Title

      International Journal of Molecular Sciences.

      Volume: 23(7) Issue: 7 Pages: 3933-3933

    • DOI

      10.3390/ijms23073933

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] 穀物や果物等の農作物に含まれる食物アレルゲン2022

    • Author(s)
      衣笠芹菜*、泉 愛理*、福住綾乃*、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      近畿大学農学部紀要

      Volume: 55 Pages: 1-14

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] Detection and Characterization of the Soybean Allergen Gly m 7 in Soybeans and Processed Soybean Foods2021

    • Author(s)
      Fukuzumi Ayano、Tokumasu Naoki、Matsuo Ayato、Yano Erika、Zaima Nobuhiro、Moriyama Tatsuya
    • Journal Title

      Allergies

      Volume: 1 Issue: 4 Pages: 233-246

    • DOI

      10.3390/allergies1040022

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] 食物アレルゲンとしての植物由来生体防御タンパク質2021

    • Author(s)
      泉 愛理*、衣笠芹菜*、福住綾乃*、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 41 Pages: 1319-1322

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] Kiwifruit defense protein, kiwellin (Act d 5) percutaneously sensitizes mouse models through the epidermal application of crude kiwifruit extract2021

    • Author(s)
      Kinugasa Serina、Hidaka Shota、Tanaka Serina、Izumi Eri、Zaima Nobuhiro、Moriyama Tatsuya
    • Journal Title

      Food & Nutrition Research

      Volume: 65 Pages: 7610-7610

    • DOI

      10.29219/fnr.v65.7610

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] 経皮感作しうる果物由来アレルゲン・コンポーネント2021

    • Author(s)
      衣笠芹菜*、泉 愛理*、棚橋菜々、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 41 Pages: 1096-1100

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] Thaumatin-Like Protein (Pru av 2) Is a Cherry Allergen That Triggers Percutaneous Sensitization in Mice2021

    • Author(s)
      Izumi Eri、Hidaka Shota、Hiroi Ayako、Kinugasa Serina、Yano Erika、Zaima Nobuhiro、Moriyama Tatsuya
    • Journal Title

      Foods

      Volume: 10 Issue: 1 Pages: 134-134

    • DOI

      10.3390/foods10010134

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] 経皮感作しうる大豆アレルゲンに関する研究2020

    • Author(s)
      日高翔太、福住綾乃、矢野えりか、財満信宏 、森山達哉
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 4(12) Pages: 1105-1108

    • NAID

      40022426685

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] Comparison of Various Soybean Allergen Levels in Genetically and Non-Genetically Modified Soybeans2020

    • Author(s)
      Matsuo A, Matsushita K, Fukuzumi A, Tokumasu N, Yano E, Zaima N and Moriyama T
    • Journal Title

      Foods

      Volume: 9, 522 Issue: 4 Pages: 522-522

    • DOI

      10.3390/foods9040522

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] Occupational respiratory allergy to lettuce in lettuce farmers2020

    • Author(s)
      Sekiya Reina、Nagano Tatsuya、Moriyama Tatsuya、Kishi Toshiyuki、Shinke Haruko、Yano Erika、Hatano Naoya、Katsurada Masahiro、Umezawa Kanoko、Katsurada Naoko、Hori Suya、Hazeki Nobuko、Fukunaga Atsushi、Yamamoto Masatsugu、Kamiryo Hiroshi、Shinohara Masakazu、Kobayashi Kazuyuki、Kotani Yoshikazu、Nishimura Yoshihiro
    • Journal Title

      Clinical & Experimental Allergy

      Volume: 50 Issue: 8 Pages: 932-941

    • DOI

      10.1111/cea.13682

    • NAID

      120006877484

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K08651, KAKENHI-PROJECT-19K05919, KAKENHI-PROJECT-18K02255
  • [Journal Article] 経皮感作しうる食物アレルゲンに関する最近の知見2020

    • Author(s)
      日高翔太、衣笠芹菜、泉 愛理、福住綾乃、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 40(8), Pages: 668-671

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] Development of Pretreatment Protocols for Determination of Soybean β-Conglycinin in Processed Soybean Foods Using Commercial ELISA Kits.2020

    • Author(s)
      Moriyama T, Yano E, Zaima N, Miyazaki K, Shirotsuki K, Sato A, Sawaguchi M,
    • Journal Title

      」J. Nutr. Sci. Vitaminol.

      Volume: -

    • NAID

      130007866401

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] PFASの基礎から最新の情報まで2020

    • Author(s)
      近藤康人, 中島陽一, 森 雄司, 安田泰明, 岡崎史子, 成田宏史, 下條尚志, 松永佳世子, 森山達哉
    • Journal Title

      日本小児アレルギー学会誌

      Volume: 34 (1) Pages: 45-51

    • NAID

      130007815632

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] ピーナッツやクルミとの交差反応が疑われたゴマによるアナフィラキシーの1例2020

    • Author(s)
      原田 晋、森山達哉、太田國隆
    • Journal Title

      日本皮膚免疫アレルギー学会雑誌

      Volume: 3(3) Pages: 456-463

    • NAID

      130007942290

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] 植物性食物アレルゲンのリスク変動解析に関する研究2020

    • Author(s)
      日高翔太、福住綾乃 、泉 愛理 、衣笠芹菜 、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 40(14), Pages: 1201-1204

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] Gly m 4が主要原因アレルゲンと考えられたソイプロテイン飲料初回摂取後のアナフィラキシーの1例2020

    • Author(s)
      濱岡 大、大塚晴彦、山野 希、井上友介、森山達哉、足立厚子
    • Journal Title

      日本皮膚免疫アレルギー学会雑誌

      Volume: 3(3) Pages: 436-442

    • NAID

      130007942293

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] Development of Pretreatment Protocols for Determination of Soybean β-Conglycinin in Processed Soybean Foods Using Commercial ELISA Kits2020

    • Author(s)
      MORIYAMA Tatsuya、YANO Erika、ZAIMA Nobuhiro、MIYAZAKI Keiko、SHIROTSUKI Kou、SATO Aki、SAWAGUCHI Makoto
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 66 Issue: 3 Pages: 270-277

    • DOI

      10.3177/jnsv.66.270

    • NAID

      130007866401

    • ISSN
      0301-4800, 1881-7742
    • Year and Date
      2020-06-30
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] Bird-egg症候群の1例2020

    • Author(s)
      米澤栄里、窪田泰子、加藤敦子、森山達哉
    • Journal Title

      皮膚臨床

      Volume: 62(10) Pages: 1433-1438

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] 花粉症関連リンゴアレルゲンMal d 1の品種間差異について2020

    • Author(s)
      泉 愛理、澤田絵理奈、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 40(2) Pages: 154-157

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] 大豆アレルゲンに関する最近の知見2019

    • Author(s)
      福住綾乃、松尾綾人、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39(7) Pages: 60-63

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] 成人における食物アレルギーの多様性:花粉症と経皮感作の関与2019

    • Author(s)
      日高翔太、高蓋秋穂、小川昂志、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      地域ケアリング

      Volume: 21(4) Pages: 89-92

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] マウスモデル系による牛乳タンパク質の経皮感作抗原の探索2019

    • Author(s)
      日高翔太、高宮隆樹、小川昂志、高蓋秋穂、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39(5) Pages: 401-404

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] 経皮感作しうるアレルゲン・コンポーネント2019

    • Author(s)
      衣笠芹菜、泉 愛理、日高翔太、福住綾乃、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39(12) Pages: 69-72

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] Food-dependent exercise-induced anaphylaxis due to pickled Japanese apricot2019

    • Author(s)
      Yamanaka M, Kato A, Moriyama T, Okazaki F, Momma K, Narita H
    • Journal Title

      Allergol. Int.

      Volume: 68 Issue: 4 Pages: 524-526

    • DOI

      10.1016/j.alit.2019.02.009

    • NAID

      130007733145

    • ISSN
      1323-8930, 1440-1592
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K21496, KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] 大豆プロテイン飲料摂取後にアナフィラキシー症状を発症したクラス 2 大豆アレルギー2019

    • Author(s)
      原田 晋, 森山達哉, 田中 裕
    • Journal Title

      皮膚科の臨床

      Volume: 60 (13) Pages: 1969-1974

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Journal Article] Identification of the 7S and 11S globulins as percutaneously sensitizing soybean allergens as demonstrated through epidermal application of crude soybean extract2018

    • Author(s)
      Murakami H, Ogawa T, Takafuta A, Yano E, Zaima N, Moriyama T
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 印刷中

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] 「経皮感作とアレルゲン」2018

    • Author(s)
      小川昂志、高蓋秋穂、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 38 Pages: 472-475

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] 「食物アレルギーの感作経路の多様性:花粉症と経皮感作の関与」2018

    • Author(s)
      高葢秋穂、小川昂志、岩本和子、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 2(6) Pages: 601-604

    • NAID

      40021808455

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] 各種食用豆類における花粉症関連食物アレルゲンの検出2018

    • Author(s)
      松尾 綾人、徳舛 直樹、矢野 えりか、財満 信宏、森山 達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 38 Pages: 64-67

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] Identification of the 7S and 11S globulins as percutaneously sensitizing soybean allergens as demonstrated through epidermal application of crude soybean extract2018

    • Author(s)
      Murakami Hiroki、Ogawa Takashi、Takafuta Akiho、Yano Erika、Zaima Nobuhiro、Moriyama Tatsuya
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 82 Issue: 8 Pages: 1408-1416

    • DOI

      10.1080/09168451.2018.1460573

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] Worm wounding increases levels of pollen-related food allergens in soybean (Glycine max)2018

    • Author(s)
      Kayo Hanafusa, Hiroki Murakami, Takuya Ueda, Erika Yano, Nobuhiro Zaima, Tatsuya Moriyama
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 印刷中

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] Worm wounding increases levels of pollen-related food allergens in soybean (Glycine max)2018

    • Author(s)
      Hanafusa Kayo、Murakami Hiroki、Ueda Takuya、Yano Erika、Zaima Nobuhiro、Moriyama Tatsuya
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 82 Issue: 7 Pages: 1207-1215

    • DOI

      10.1080/09168451.2018.1456319

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] 「食物アレルギーの現状と多様性」2018

    • Author(s)
      村上浩規、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      食品加工技術

      Volume: 38(2) Pages: 49-61

    • NAID

      40021742482

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] Percutaneous Sensitization to Soybean Proteins Is Attenuated by Oral Tolerance2018

    • Author(s)
      MURAKAMI Hiroki、OGAWA Takashi、TAKAFUTA Akiho、YANO Erika、ZAIMA Nobuhiro、MORIYAMA Tatsuya
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 64 Issue: 6 Pages: 483-486

    • DOI

      10.3177/jnsv.64.483

    • NAID

      130007599110

    • ISSN
      0301-4800, 1881-7742
    • Year and Date
      2018-12-31
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] マウスモデル系を用いた卵白の経皮感作2017

    • Author(s)
      小川 昂志, 高葢 秋穂, 村上 浩規, 岩本 和子, 矢野 えりか, 財満 信宏, 森山 達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 37 Pages: 1389-1393

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] 各種大豆加工食品における花粉症関連大豆アレルゲンGly m 3(プロフィリン)の検出2017

    • Author(s)
      植田啄也、花房佳世、矢野えりか、岩本和子、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 37, (1) Pages: 58-61

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] 汎アレルゲンであるチェリーのソーマチンライクプロテイン(Pru av2)の特性解析2017

    • Author(s)
      高蓋秋穂、村上浩規、三口志穂、矢野えりか、岩本和子、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 37, (2) Pages: 60-63

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] 食物アレルギーの現状と多様性2017

    • Author(s)
      村上 浩規, 財満 信宏, 森山 達哉
    • Journal Title

      栄養

      Volume: 2 Pages: 203-213

    • NAID

      40021742482

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] 野菜・果実飲料のOASリスク評価2017

    • Author(s)
      村上浩規、植田啄也、矢野えりか、岩本和子、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 37, (3) Pages: 63-66

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] 競合ELISA法による大豆アレルゲンGly m 4の定量の試み2016

    • Author(s)
      花房佳世、植田啄也、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 36, (9) Pages: 64-68

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Journal Article] カビ被害による農作物汎アレルゲン(PR-10, PR-5, プロフィリン)の変動解析2015

    • Author(s)
      三口志穂、矢野えりか、末森祐輔、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 35(9) Pages: 64-67

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Journal Article] 大豆アレルゲン Gly m 4 の検出による各種大豆加工食品のOAS リスク評価2015

    • Author(s)
      和田宏章、矢野えりか、末森祐輔、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 35(12) Pages: 64-67

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Journal Article] 炎症・アレルギーに関わるレジスチンの変動解析2015

    • Author(s)
      山本美里、何 陽、財満信宏、森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 35(14) Pages: 58-61

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Journal Article] Diversity of Food Allergy,2015

    • Author(s)
      Moriyama T
    • Journal Title

      J. Nutr. Sci.Vitaminol.

      Volume: 61 (Suppl.)

    • NAID

      130005109874

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Journal Article] Immediate allergy due to raw garlic (Allium sativumL.)2015

    • Author(s)
      Yagami A, Suzuki K, Sano A, Iwata Y, Arima M, Moriyama T, Matsunaga K,
    • Journal Title

      The Journal of Dermatology,

      Volume: 42(10) Pages: 1026-1027

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Journal Article] 花粉-食物アレルギー症候群~花粉症に関連する新規の食物アレルギー2014

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      臨床栄養

      Volume: 124 Pages: 150-151

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Journal Article] 食品素材のアレルゲンリスク2014

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      食品の包装

      Volume: 46 Pages: 32-38

    • Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Journal Article] 植物性食品による食物アレルギーとアレルゲン2014

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      Sesame Newsletter

      Volume: 28 Pages: 16-18

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Journal Article] Identification of peamaclein as a marker allergen related to systemic reactions in peach allergy,2014

    • Author(s)
      Inomata N, Okazaki F, Moriyama T, Nomura Y, Yamaguchi Y, Honjoh T, Kawamura Y, Narita H, Aihara M
    • Journal Title

      Annals of Allergy, Asthma & Immunology

      Volume: 112 Pages: 175-177

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Journal Article] Hypoallergenicity of Various Miso Pastes Manufactured in Japan2013

    • Author(s)
      Moriyama T, Yano E, Suemori Y, Nakano K, Zaima N, and Kawamura Y.
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 59 Issue: 5 Pages: 462-469

    • DOI

      10.3177/jnsv.59.462

    • NAID

      130003393740

    • ISSN
      0301-4800, 1881-7742
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Journal Article] 豆乳による口腔アレルギー症候群の2例2012

    • Author(s)
      吉田珠英、近藤享子、石黒直子、森山達哉、川島 眞
    • Journal Title

      皮膚科の臨床

      Volume: 54 Pages: 418-422

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] 「食品素材の新規アレルゲンリスクについて」2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      日本食品新素材研究会誌

      Volume: 15(2) Pages: 51-57

    • NAID

      40020324787

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] モモのアレルギーはどこまでわかっているのか2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      食生活

      Volume: 106(7) Pages: 41-45

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] 「イムノブロッティング法によるアレルゲンの抗原解析:原因素材及びリコンビナント・アレルゲンを用いて」2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 32(13) Pages: 1253-1257

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] 植物性食品素材による新たな食物アレルギーリスク2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      明日の食品産業

      Volume: 2012(11) Pages: 36-42

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] 「モモのアレルギーはどこまでわかっているのか」2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      月刊 食生活

      Volume: 106(7) Pages: 41-45

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] 「植物性食品素材による新たな食物アレルギーリスク」2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      明日の食品産業

      Volume: 2012(11) Pages: 36-42

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] クラス1およびクラス2の両方が関与したと考えた豆乳によるアナフィラキシーの1例2011

    • Author(s)
      飯島茂子, 森山達哉
    • Journal Title

      Journal of Environmental Dermatology and Cutaneous Allergology

      Volume: 5(5) Pages: 439-449

    • NAID

      10030440872

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] ピーナッツアレルギー:果物類のOASおよび豆乳アレルギーとの合併例2011

    • Author(s)
      原田晋、田中功、有津崇、田中昭、森山達哉
    • Journal Title

      皮膚病診療

      Volume: 33,(5) Pages: 479-482

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] 大豆アレルゲンの多様性と味噌の低アレルゲン性の検証2011

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      日本醸造協会誌 (Journal of the Brewing society of Japan)

      Volume: 106(10) Pages: 645-655

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] 大豆アレルゲンの多様性と味噌の低アレルゲン性の検証2011

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      日本醸造協会誌(Journal of the Brewing society of Japan)

      Volume: 106,(10) Pages: 645-655

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] ピーナッツアレルギー : 果物類のOASおよび豆乳アレルギーとの合併例2011

    • Author(s)
      原田 晋、田中 功、有津 崇、田中 昭、森山達哉
    • Journal Title

      皮膚科臨床33

      Volume: (5) Pages: 479-482

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] 食物アレルゲンの多様性とそのリスク低減化戦略2010

    • Author(s)
      森山達哉, 小川 正
    • Journal Title

      食品工業

      Volume: 53(12) Pages: 75-87

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] 食物アレルギーの現状と対策-大豆アレルゲン除去食品の創出と流通機構の構築2010

    • Author(s)
      小川 正, 森山達哉
    • Journal Title

      生活衛生

      Volume: 54(2) Pages: 93-105

    • NAID

      130004449000

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] 牛蒡アレルゲンの同定2010

    • Author(s)
      石川博康, 熊野高行, 角田孝彦, 森山達哉
    • Journal Title

      日本皮膚科学会雑誌

      Volume: 120(11) Pages: 2219-2222

    • NAID

      10027732372

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Journal Article] VLDL分泌抑制作用からみた食品由来の脂質代謝調節因子の探索2005

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      ジャパンフードサイエンス 44・12

      Pages: 38-43

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17580109
  • [Journal Article] 肥満の分子メカニズムとその制御2005

    • Author(s)
      森山達哉
    • Journal Title

      科学と工業 79・4

      Pages: 153-162

    • NAID

      40006714125

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17580109
  • [Journal Article] レジスチントランスジェニックマウスはインスリン抵抗性を示さない2004

    • Author(s)
      森山達哉, 小笹清香, 待鳥美佳, 裏出令子, 小川 正, 前渕元宏
    • Journal Title

      脂質生化学研究 46

      Pages: 176-179

    • NAID

      10024571002

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14760079
  • [Journal Article] ER-60 domains responsible for interaction with calnexin and calreticulin.2004

    • Author(s)
      R.Urade, H.Okudo, H.Kato, T.Moriyama, Y.Arakaki
    • Journal Title

      Biochemistry. 13;43

      Pages: 8858-8868

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14760079
  • [Journal Article] ゲノム創薬の視点から見た脂肪細胞分化と肥満2004

    • Author(s)
      楠堂達也, 森山達哉, 高橋信之, 河田照雄
    • Journal Title

      ゲノム医学 4・6

      Pages: 37-44

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14760079
  • [Patent] 食品中の抗原の定量方法2019

    • Inventor(s)
      森山達哉、宮嵜恵子、佐藤亜紀、城月 晃、澤口 誠
    • Industrial Property Rights Holder
      学校法人近畿大学、株式会社みすずコーポレーション
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2019-008212
    • Filing Date
      2019
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 「大豆加工食品の加工形態による経皮感作リスクの変動解析」2023

    • Author(s)
      原田陽平、嶌田力也、米澤美乃里、阿部紗也、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会 近畿支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K05103
  • [Presentation] 「食物アレルギーの新・常識」2023

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      兵庫県立大学 令和 5 年度「食未来エクステンション講座」 エキスパートコース
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K05103
  • [Presentation] 「納豆の低アレルゲン性、経皮感作能、及び経口免疫寛容誘導性の検証」2023

    • Author(s)
      嶌田力也、原田陽平、米澤実乃里、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第77回日本栄養・食糧学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K05103
  • [Presentation] 「食用コオロギ及びハウスダストダニの経皮感作能の検証と交差抗原性の解析」2023

    • Author(s)
      棚橋菜々、嶌田力也、田中泰二郎、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会 近畿支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K05103
  • [Presentation] 「納豆類の大豆アレルゲン・コンポーネントの網羅的検出による低アレルゲン性の検証」2023

    • Author(s)
      嶌田力也、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会 近畿支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K05103
  • [Presentation] 大豆アレルギーの現状とリスク変動解析2022

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      日本穀物科学研究会第186回例会 令和3年1月22日~28日(オンデマンド配信)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 食用昆虫(コオロギ)タンパク質の経皮感作能の検討と経皮感作アレルゲンの検出2021

    • Author(s)
      徳永涼香、棚橋菜々、筒泉清香、泉 愛理、衣笠芹菜、財満信弘、森山達哉
    • Organizer
      第4回日本食品科学工学会関西支部大会(講演番号A1)(2021.11.13)オンライン発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] チェリーの経皮感作能の検討と経皮感作抗原の同定および特性解析2021

    • Author(s)
      泉 愛理、日高翔太、衣笠芹菜、廣井彩子、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第75回 日本栄養・食糧学会大会(2021.7.4)オンライン発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] ダニ等の環境アレルゲンの経皮感作能の検討と経皮感作アレルゲンの検出2021

    • Author(s)
      筒泉清香、土喰光希、日高翔太、泉 愛理、衣笠芹菜、財満信弘、森山達哉
    • Organizer
      第4回日本食品科学工学会関西支部大会(講演番号A2)(2021.11.13) オンライン発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] タンニン酸による経皮感作抑制効果とそのメカニズムの検討2021

    • Author(s)
      棚橋菜々、日高翔太、泉 愛理、衣笠芹菜、財満信弘、森山達哉
    • Organizer
      第4回日本食品科学工学会関西支部大会(講演番号A3)(2021.11.13)オンライン発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] キウイタンパク質の経皮感作能の評価および感作抗原の同定2021

    • Author(s)
      衣笠芹菜、泉 愛理、日高翔太、田中芹奈、丸本浩平、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第75回 日本栄養・食糧学会大会(2021.7.4)オンライン発表
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 植物性食品による食物アレルギーの多様性とリスク変動解析2020

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      第35回日本ゴマ科学会シンポジウム(奈良)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] チェリーの経皮感作能の検討と経皮感作抗原の同定及び特性解析2020

    • Author(s)
      泉 愛理、日高翔太、衣笠芹菜、廣井彩子、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第3回日本食品科学工学会関西支部大会(オンライン開催)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] キウイタンパク質の経皮感作能の評価および経皮感作抗原の同定2020

    • Author(s)
      衣笠芹菜、日高翔太、泉 愛理、田中芹奈、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第3回日本食品科学工学会関西支部大会(オンライン開催)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 「食物アレルギーの原因コンポーネント解析」2019

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      第8回東京皮膚科学研究会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] キウイタンパク質の経皮感作能の評価及び感作抗原の同定2019

    • Author(s)
      田中芹奈、日高翔太、衣笠芹菜、泉 愛理、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第58回日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 遺伝子組換え大豆の経皮感作能に関する研究2019

    • Author(s)
      丸尾美聡、松尾綾人、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第2回関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 味噌はスーパー大豆食品:抗肥満効果と低アレルゲン性の検証2019

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      「みそサイエンス研究会シンポジウム:みその機能性探索と微量成分のふしぎ」日本農芸化学会関西支部等主催
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 健康な食生活に役立つ大豆のマメ知識2019

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      近畿大学農学部公開講座
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 遺伝子組換え大豆のアレルゲンレベルの解析2019

    • Author(s)
      松尾綾人、松下佳穂、矢野えりか、 財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 米ぬかタンパク質の経皮感作能の検討2019

    • Author(s)
      衣笠芹菜、石川穂香、日高翔太、田中芹奈、泉 愛理、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第58回日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 「大豆アレルギーを科学する」2019

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      農研機構シンポジウム「大豆研究最前線-新時代の大豆を目指して-」
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] 黒ゴマ中に含まれるタンニンは食品タンパク 質の経皮感作を抑制する2019

    • Author(s)
      日高翔太、高葢秋穂、小川昂志、 村上浩規、渡辺瑞生、角木綾花、 岩本和子、矢野えりか、財満信宏、 森山達哉
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 健康・長寿に役立つ大豆のチカラ2019

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      近畿大学アンチエイジングセンター市民公開講座
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] チェリータンパク質の経皮感作の検討2019

    • Author(s)
      廣井彩子、日高翔太、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第2回関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] キウイタンパク質の経皮感作能の評価及び感作抗原の同定2019

    • Author(s)
      日高翔太、田中芹奈、泉愛理、衣笠芹菜、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第2回関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 多様化・複雑化する食物アレルギーの現状2019

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      NPO食の安全と安心を科学する会(SFSS)食の安全と安心フォーラム「食物アレルギーのリスク管理に関するフォーラムⅣ」
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05919
  • [Presentation] 卵白および卵黄の経皮感作能の比較とそれらの感作抗原の同定2018

    • Author(s)
      小川昂志、岡尾亮祐、高葢秋穂、村上浩規、岩本和子、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] マウスモデル系を用いた食品タンパク質の経皮感作抗原の検討」2018

    • Author(s)
      小川昂志、高葢秋穂、村上浩規、日高翔太、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本食品科学工学会第1回関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] 「花粉症関連大豆アレルギーのコンポーネントベースでの各種豆類との交差反応性評価」2018

    • Author(s)
      松尾綾人、徳舛直樹、植田啄也、矢野えりか、岩本和子、足立厚子、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] マウスモデル系を用いたソバタンパク質の経皮感作に関する研究2017

    • Author(s)
      高葢秋穂、村上浩規、小川昂志、岩本和子、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第71回日本栄養・食糧学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] マウスモデル系を用いた卵白中の経皮感作抗原の同定と反応性比較2017

    • Author(s)
      小川昂志、高葢秋穂、村上浩規、岩本和子、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会 第56回近畿支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] マウスを用いた卵白タンパク質の経皮感作モデル系の確立と高度化2017

    • Author(s)
      小川昂志、高葢秋穂、村上浩規、岩本和子、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府京都市)
    • Year and Date
      2017-03-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] マウスモデル系を用いた卵白タンパク質の経皮感作条件の検討2017

    • Author(s)
      小川昂志、高葢秋穂、村上浩規、岩本和子、矢野えりか、財満信宏 、森山達哉
    • Organizer
      第71回日本栄養・食糧学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] マウスモデル系を用いた植物性食品(ソバ、ゴマ)の経皮感作の検証2017

    • Author(s)
      高葢秋穂、角木綾花、小川昂志、村上浩規、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会 第56回近畿支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] 経皮感作される卵白タンパク質の解析2016

    • Author(s)
      小川昂志、高葢秋穂、村上浩規、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会 第55回近畿支部大会
    • Place of Presentation
      帝塚山学院大学(大阪府堺市)
    • Year and Date
      2016-10-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] 植物汎アレルゲンであるソーマチンライクプロテイン(PR-5)の特性解析2016

    • Author(s)
      高葢秋穂、三口志穂、小川昂志、村上浩規、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会 第55回近畿支部大会
    • Place of Presentation
      帝塚山学院大学(大阪府堺市)
    • Year and Date
      2016-10-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] 虫害被害を受けた大豆(枝豆)のプロテオノーム・アレルゲノーム解析2016

    • Author(s)
      花房佳世、矢野えりか、末森祐輔、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第70回 日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] 食品成分の健康機能性とアレルゲン性の評価2016

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      第4回奈良まほろば産学官連携懇話会
    • Place of Presentation
      近畿大学農学部(奈良県奈良市)
    • Year and Date
      2016-09-02
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] 経皮感作し得る大豆タンパク質の検出及び同定2016

    • Author(s)
      村上浩規、小川祥平、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      第70回 日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] 経口免疫寛容によって大豆タンパク質の経皮感作が抑制される2016

    • Author(s)
      村上浩規、高葢秋穂、小川昂志、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会 第55回近畿支部大会
    • Place of Presentation
      帝塚山学院大学(大阪府堺市)
    • Year and Date
      2016-10-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07756
  • [Presentation] 食物アレルギーの原因抗原解析とリスク変動解析2015

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      第10回 東京皮膚疾患フォーラム
    • Place of Presentation
      ザ・ランドマークスクエアTOKYO、東京都港区
    • Year and Date
      2015-07-16
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] 花粉症に関連する新しいタイプの食物アレルギー2015

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      市民公開講座「第7回ひと・健康・未来シンポジウム2015福岡
    • Place of Presentation
      ホテルニューオータニ博多、福岡県博多市
    • Year and Date
      2015-07-04
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] Diversity of food allergy2015

    • Author(s)
      Tatsuya Moriyama
    • Organizer
      12th Asian Congress of Nutrition (ACN2015)
    • Place of Presentation
      PACIFICO Yokohama, Kanagawa, Japan
    • Year and Date
      2015-05-16
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] 経皮感作し得る大豆タンパク質の特性解析2015

    • Author(s)
      村上浩規、小川祥平、和田宏章、末森祐輔、矢野えりか、財満信宏、森山達哉
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第62回大会 一般講演
    • Place of Presentation
      京都大学、京都府京都市
    • Year and Date
      2015-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] 花粉症に関連する新しいタイプの食物アレルギー2015

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      ひと・健康・未来研究財団 第5回市民公開講座
    • Place of Presentation
      メルパルク名古屋 (愛知)
    • Year and Date
      2015-02-28
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] 食物アレルギーの多様性とリスク変動解析2015

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第62回大会 シンポジウム
    • Place of Presentation
      京都大学、京都府京都市
    • Year and Date
      2015-08-28
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] 農作物の収穫後処理による汎アレルゲンの変動解析2014

    • Author(s)
      三口志穂、矢野喜裕、矢野えりか、末森祐輔、鵜澤有希、財満信宏、小川 正、森山達哉
    • Organizer
      第53回日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Place of Presentation
      京都府立大学 (京都)
    • Year and Date
      2014-10-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] 成人における大豆アレルギー追加報告14例のまとめ2014

    • Author(s)
      足立厚子、森山達哉
    • Organizer
      第26回日本アレルギー学会春季臨床大会
    • Place of Presentation
      国立京都国際会館 (京都)
    • Year and Date
      2014-05-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] 穀類による食物アレルギー:大豆アレルギーを中心に2014

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      第29回ゴマ科学会大会
    • Place of Presentation
      近畿大学 (大阪)
    • Year and Date
      2014-10-04
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] クラス2食物アレルギーの現状とそのリスク変動解析2014

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      日本食品免疫学会(JAFI)第7回シンポジウム(東京)
    • Place of Presentation
      東京大学 (東京)
    • Year and Date
      2014-06-30
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] 「大豆クラス2食物アレルゲンGlym4の精製、特性解析及びモノクローナル抗体作製」2013

    • Author(s)
      末森祐輔、木下恵利、矢野えりか、崎川貴文、財満信宏、森山達哉、河村幸雄
    • Organizer
      日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      宮城
    • Year and Date
      2013-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Presentation] 新規大豆アレルゲンPM30のクローニングと変動解析2012

    • Author(s)
      末森佑輔、矢野えりか、吉村征浩、財満信宏、等々力節子、森山達哉、河村幸雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Presentation] 「リコンビナント・アレルゲン及び抗アレルゲン抗体を用いた抗原解析」2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      第24回日本アレルギー学会春季臨床大会シンポジウム
    • Place of Presentation
      大阪国際会議場(大阪)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Presentation] 「食品素材の新規アレルゲンリスクについて」2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      第55回 食品新素材研究会 特別講演
    • Place of Presentation
      京都テルサ(京都)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Presentation] リコンビナント・アレルゲン及び抗アレルゲン抗体を用いた抗原解析2012

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      第24回日本アレルギー学会春季臨床大会シンポジウム
    • Place of Presentation
      大阪
    • Year and Date
      2012-05-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Presentation] 豆腐による口腔アレルギー症候群の1例2011

    • Author(s)
      加納宏行, 森山達哉, 守屋智枝, 坂義経, 清島真理子
    • Organizer
      第23回日本アレルギー学会春季臨床大会
    • Place of Presentation
      京都国際会議場(京都府)
    • Year and Date
      2011-05-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Presentation] 「大豆アレルギーにおける大豆プロフィリンGlym3の関与について2010

    • Author(s)
      足立厚子, 井上友介, 金澤典子, 松尾正文, 佐々木祥人, 森山達哉
    • Organizer
      第22回日本アレルギー学会春季臨床大会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2010-05-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Presentation] 大豆アレルギーにおける大豆プロフィリンGlym3の関与について2010

    • Author(s)
      足立厚子, 井上友介, 金澤典子, 松尾正文, 佐々木祥人, 森山達哉
    • Organizer
      第22回日本アレルギー学会春季臨床大会
    • Place of Presentation
      国立京都国際会館(京都)
    • Year and Date
      2010-05-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Presentation] 大豆クラス2食物アレルゲンGlym3の多様性と特性解析2010

    • Author(s)
      末森祐輔、近重順帆、矢野えりか、村瀬浩、水野雅敏、森山達哉、河村幸雄
    • Organizer
      2010年度日本農芸化学会関西支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学農学部(奈良)
    • Year and Date
      2010-10-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Presentation] 「大豆クラス2食物アレルゲンGlym3の多様性と特性解析」2010

    • Author(s)
      末森祐輔、近重順帆、矢野えりか、村瀬浩、水野雅敏、森山達哉、河村幸雄
    • Organizer
      2010年度日本農芸化学会関西支部大会
    • Place of Presentation
      奈良
    • Year and Date
      2010-10-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580150
  • [Presentation] ヒト培養肝細胞.小腸細胞からのリポタンパク質分泌に影響を及ぼす食品成分の探索2008

    • Author(s)
      山本 彬世、松村 崇史、森山 達哉、河村 幸雄
    • Organizer
      日本農芸化学会 2008年度大会
    • Place of Presentation
      名古屋(名城大学)
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17580109
  • [Presentation] Analysis of resistin levels during inflammatory states2007

    • Author(s)
      Yasuko Makino, Kenta Kagami, Takashi Matsumura, Tatsuya Moriyama, Yukio Kawamura
    • Organizer
      Annual Meeting of Japan society for Bioscience, Bio-technology and Agrochemistry(2007)
    • Place of Presentation
      Tokyo
    • Year and Date
      2007-03-26
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17580109
  • [Presentation] 全身性炎症状態におけるレジスチンレベルの変動解析2007

    • Author(s)
      牧野 泰子, 各務 健太, 松村 崇史, 森山 達哉, 河村 幸雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2007年度大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2007-03-25
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17580109
  • [Presentation] 新しいタイプの食物アレルギーとその発症リスク変動:(抗原解析の立場から)

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      NPO食の安全と安心を科学する会(SFSS)食の安全と安心フォーラムVII
    • Place of Presentation
      東京大学(東京)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] 新規大豆食品素材(大豆ペースト)の低アレルゲン性及び消化性の解析

    • Author(s)
      森山達哉、山田陽子、矢野えりか、崎川貴文、末森祐輔、財満信宏、片岡雅人、長瀬二郎、河村幸雄
    • Organizer
      第60回日本食品科学工学会大会
    • Place of Presentation
      実践女子大学(東京)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] 食物アレルギーの多様性:花粉症関連の食物アレルギーを中心に

    • Author(s)
      森山達哉
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会 研究自由集会(栄養士食物アレルギー研究会)
    • Place of Presentation
      神戸ポートピアホテル(兵庫)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • [Presentation] 小豆による即時型アレルギーの2例

    • Author(s)
      渡部裕子、森山達哉
    • Organizer
      第43回日本皮膚アレルギー・接触皮膚炎学会総会学術大会
    • Place of Presentation
      ホテル日航金沢(石川)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450187
  • 1.  OGAWA Tadashi (80027193)
    # of Collaborated Projects: 5 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  KIMOTO Masumi (40108866)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  山西 倫太郎 (30253206)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  KITO Makoto (60027183)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  URADE Reiko (90167289)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  BANDO Noriko (40116851)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  AIBARA Shigeo (20027197)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  SATO Humihiko (10127087)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  HOSOYAMA Hiroshi
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  高橋 浩司
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  FUKUNAGA Atsushi
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi