• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

TAMURA ASAKO  田村 朝子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

TAMURA Asako  田村 朝子

田村 朝子  タムラ アサコ

Less
Researcher Number 60240991
External Links
Affiliation (Current) 2025: 新潟県立大学, 人間生活学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2025: 新潟県立大学, 人間生活学部, 教授
2016 – 2023: 新潟県立大学, 人間生活学部, 教授
2009 – 2014: 新潟県立大学, 人間生活学部, 教授
2008: Niigata Women's College, 生活科学科, 准教授
2007: Yamagata University, 地域教育文化学部, 准教授 … More
2006: Yamagata University, Faculty of Education, Art and Science, Associate Professor, 教育文化学部, 助教授
2005 – 2006: 山形大学, 地域教育文化学部, 助教授
2002 – 2003: 山形県立米沢女子短期大学, 健康栄養学科, 助教授
1993: 大妻女子大学, 家政学部, 助手 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits / 食生活 / 家政学
Except Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
高齢者 / 食物アレルギー / 嚥下調整食 / 真空調理 / 腸内細菌 / 抗菌性 / 米粉 / 米ぬか / α化米粉 / 糖尿病 … More / 血糖上昇抑制 / 高アミロース米 / 口腔機能 / 食教育 / ロコモティブシンドローム / 子どもロコモ / 食事摂取量 / 生活習慣 / 口腔筋力 / 運動器機能 / 幼児 / elderly patients / constipation / vacuum-packed pouch cooking / dietary fiber / intestinal bacteria / 便秘 / 食物繊維 / 咀嚼・嚥下機能 / 新調理システム / 嚥下障害度 / 舌圧 / 災害 / 摂食嚥下機能 / ポリフェノール類 / 褥瘡 / 給食食材 / 洗浄剤 / 天然成分 / 経管栄養剤 / 経管栄養 / セレウス菌 / サルモネラ菌 / 大腸菌 / ぶどう球菌 / 殺菌 / 大量調理 / ウコギ / hydrogenase / hydrogen production / hydrogen gas / Enterobacter … More
Except Principal Investigator
テクスチャー / 豆類 / 雑穀 / 粘度 / α化粉末 / 大麦 / 玄米 / アレルギー対応食品 / 栄養強化粥 / 粥 / 高アミロース米 / 粳米 / 安定性 / 物性 / 食物アレルギー / マヨネーズ風調味料 / 非加熱調理 / 加熱せん断粉砕法 / α化米粉 / 口腔機能 / 交合支持 / 嚥下調整食 / 要介護高齢者 / 舌圧 / サルコペニア / 摂食嚥下調整食 / 物性値 / 除脂肪体重量 / 新REE算出式 / 75歳以上の寝たきり高齢者 / 回帰式 / 要介護 / 75歳以上高齢者 / 徐脂肪体重 / 適正供給エネルギー量 / 安静時代謝量 / 後期高齢者 Less
  • Research Projects

    (13 results)
  • Research Products

    (67 results)
  • Co-Researchers

    (4 People)
  •  Development of functional rice flour food products for food allergy using rice branPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      田村 朝子
    • Project Period (FY)
      2025 – 2028
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      University of Niigata Prefecture
  •  雑穀や豆類のα化粉末に対する調理特性への理解と応用利用

    • Principal Investigator
      山岸 あづみ
    • Project Period (FY)
      2022 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      University of Niigata Prefecture
  •  高アミロース米の特性を利用した糖尿病予防及びアレルギー対応食品の開発Principal Investigator

    • Principal Investigator
      田村 朝子
    • Project Period (FY)
      2021 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      University of Niigata Prefecture
  •  Development of new porridge with enhanced nutrition and allergy-free foods using gelatinized rice flour as an emulsifier

    • Principal Investigator
      Yamagishi Azumi
    • Project Period (FY)
      2018 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      University of Niigata Prefecture
  •  Development of a nutritional education and oral function training program aimed at preventing locomotive syndrome in childrenPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Tamura Asako
    • Project Period (FY)
      2017 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      University of Niigata Prefecture
  •  Indicating comprehensive indicator of a new swallowing disorder diet taking into consideration tongue pressure, body muscle mass and swallowing disability degree

    • Principal Investigator
      MIHARA NORIKO
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Yamagata University
  •  Development of emergency foods for the elderly utilizing the vacuum packaged pouch cooking methodPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TAMURA ASAKO
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      University of Niigata Prefecture
  •  In the Bedridden elderly patients , According to somatic fat rate, supply energy set scale and the practical use method.

    • Principal Investigator
      MIHARA Noriko
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Yamagata University
  •  Development of washing agent for food or bedsore to use antibacterial activity of plant extract.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      TAMURA Asako
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      University of Niigata Prefecture
  •  Examination on nutrition improvement effect and intestinal environment improvement effect of elderly patients by ingestion of half-gelated enteral nutrients.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      TAMURA Asako
    • Project Period (FY)
      2007 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Niigata Women's College
      Yamagata University
  •  Research on improvement of intestinal environment of elderly patients -Development of high-fiber food processed through vacuum cookingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TAMURA Asako
    • Project Period (FY)
      2005 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Yamagata University
  •  ウコギの生理活性を利用した生食用大量調理食材の品質保持に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      田村 朝子
    • Project Period (FY)
      2002 – 2003
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Yonezawa women's junior college
  •  小麦粉発酵性細菌の発生する水素ガスの解析Principal Investigator

    • Principal Investigator
      田村 朝子
    • Project Period (FY)
      1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Otsuma Women's University

All 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 病院および高齢者施設で提供される食事の名称とかたさの調査2017

    • Author(s)
      田村朝子、中川拓哉、牧野悠起子、三原法子
    • Journal Title

      人間生活学研究

      Volume: 8号 Pages: 15-26

    • NAID

      120006584389

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350089
  • [Journal Article] 栄養アセスメントにおける供給エネルギー量算出に関する調査2016

    • Author(s)
      大貫由佳子、三原法子、茂木正史、寒河江豊昭、田村朝子、木村真吾
    • Journal Title

      日本病態栄養学会

      Volume: 19(3) Pages: 385-394

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350089
  • [Journal Article] 新潟県の病院・高齢者施設における災害時用非常食・備蓄食の準備状況に関する調査2015

    • Author(s)
      田村朝子・阿部若奈・中野千寿子・辻友美・金胎芳子
    • Journal Title

      人間生活学研究

      Volume: 第6号 Pages: 1-12

    • NAID

      120006584409

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Journal Article] 病院における給食運営形態とデザート調理の関係2014

    • Author(s)
      筒井和美・田村朝子・荒井冨佐子
    • Journal Title

      新潟人間生活学会誌

      Volume: 第5号 Pages: 9-16

    • NAID

      120006584424

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Journal Article] 特定給食施設(病院)の給食運営と食材費の関係2012

    • Author(s)
      筒井和美・田村朝子・荒井冨佐子・稲村雪子
    • Journal Title

      新潟人間生活学会誌

      Volume: 第4号 Pages: 107-112

    • NAID

      40019648064

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Journal Article] 生食野菜と調理器具に対するフキ抽出液の洗浄・消毒効果2011

    • Author(s)
      黒崎ひとみ、田村朝子、山岸あづみ、木下伊規子
    • Journal Title

      日本給食経営管理学会誌

      Volume: 5巻 Pages: 17-27

    • NAID

      40019883565

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Journal Article] 寒天ゼリー及びオリゴ糖長期摂取による施設入所高齢者の排便状況改善効果2008

    • Author(s)
      田村朝子
    • Journal Title

      日本家政学会誌 59巻(印刷中)

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500677
  • [Journal Article] 寒天ゼリーおよびオリゴ糖長期摂取による施設入所高齢者の排便状況改善効果2008

    • Author(s)
      田村朝子
    • Journal Title

      日本家政学会誌 59巻

      Pages: 327-335

    • NAID

      110006668375

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500677
  • [Journal Article] 寒天ゼリーおよびオリゴ糖摂取による施設入所高齢者の排便状況改善効果2007

    • Author(s)
      田村 朝子
    • Journal Title

      栄養学雑誌 (印刷中)

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500565
  • [Journal Article] Effect of vacuum-packed pouch cooking on the physical properties of vegetables and animal food.2007

    • Author(s)
      Natsuhi HIRATA, Asako TAMURA, Ikiko KINOSHITA
    • Journal Title

      Bulletin of Chukyo Women's University No.41

      Pages: 85-96

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500565
  • [Journal Article] 真空包装がジャガイモの煮くずれに及ぼす影響2006

    • Author(s)
      田村 朝子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 (印刷中)

    • NAID

      110004821267

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500565
  • [Journal Article] Effect of Vacuum Packing on the Boil-collapse of Potatoes2006

    • Author(s)
      Asako TAMURA, Mai SASAKI, Ikiko KINOSHITA, Kazunori SUZUKI
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan Vol.39, No.5

      Pages: 296-301

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500565
  • [Journal Article] 真空包装がジャガイモの煮くずれに及ぼす影響2006

    • Author(s)
      田村 朝子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 39巻・5号

      Pages: 296-301

    • NAID

      110004821267

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500565
  • [Journal Article] Effects of Ingestion Agar jelly and Oligosaccharide on Defecation of Elderly Patients in Nursing Home for Geriatrics.

    • Author(s)
      Asako TAMURA, Mitsuko SHIMAZAKI
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics (In press)

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500565
  • [Journal Article] 褥瘡部より分離した細菌に対する植物抽出液の抗菌効果

    • Author(s)
      田村朝子、高山美結、金胎芳子、嶺崎隆幸、馬場眞美子
    • Journal Title

      日本病態栄養学会誌

      Volume: (印刷中)

    • NAID

      10031130777

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Journal Article] ATP測定による植物抽出液の洗浄・消毒効果の検討

    • Author(s)
      田村朝子、伊藤梢、山岸あづみ、木下伊規子
    • Journal Title

      新潟人間生活学会誌

      Volume: (印刷中)

    • NAID

      40019648036

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Presentation] α化米粉ペースト添加溶液の違いによる特性比較と非加熱食品への応用2023

    • Author(s)
      山岸あづみ、佐藤舞夏、田村朝子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02184
  • [Presentation] α化米粉ペーストの添加溶液の違いによる特性比較と非加熱食品への応用2023

    • Author(s)
      山岸あづみ、佐藤舞夏、田村朝子
    • Organizer
      一般社団法人日本調理科学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K02153
  • [Presentation] 製造方法が異なるα化玄米粉および大麦粉で調製したペーストの性質2023

    • Author(s)
      山岸あづみ、桑原美里、田村朝子
    • Organizer
      一般社団法人日本家政学会第75回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K02153
  • [Presentation] 製造方法が異なるα化玄米粉および大麦粉で調製したペーストの性質2023

    • Author(s)
      山岸あづみ、桑原美里、田村朝子
    • Organizer
      日本家政学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02184
  • [Presentation] Relationship of snack intake with nutrient intake and lifestyle habits among children aged 3-5 years2022

    • Author(s)
      Yui Kojima, Yui Ichimura, Kaho Sanada, Nobuko Murayama, Chika Horikawa, Tomomi Tsuji, Kiyoshi Ito, Azumi Yamagishi, Asako Tamura
    • Organizer
      第8回アジア栄養士会議(ACD2022)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00926
  • [Presentation] Preparation of egg-free mayonnaise-like seasoning using gelatinized rice flour for food allergies2022

    • Author(s)
      Azumi YAMAGISHI, Asako TAMURA
    • Organizer
      ACD2022(第8回アジア栄養士会議)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K02153
  • [Presentation] Development of high-amylose pregelationized rice for emergency use2022

    • Author(s)
      Asako TAMURA, Tomomi TSUJI, Azumi YAMAGISHI, Yasuaki ENOKI
    • Organizer
      ACD2022(第8回アジア栄養士会議)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K02153
  • [Presentation] α化米粉のマヨネーズ風調味料への活用と作成条件の検討2021

    • Author(s)
      山岸あづみ、中易萌香、権代陽奈子、鈴木拓史、田村朝子
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K02153
  • [Presentation] 世帯の社会経済的状況と幼児の栄養素等摂取量及び体格との関連2021

    • Author(s)
      小島唯、村山伸子、堀川千嘉、辻友美、伊藤巨志、山岸あづみ、田村朝子
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00926
  • [Presentation] α化米粉のマヨネーズ風調味料への活用と作成条件の検討2021

    • Author(s)
      山岸あづみ,中易萌香,権代陽奈子,鈴木拓史,田村朝子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 加工方法および米の種類が異なるα化米粉で作成した粥の性状比較2020

    • Author(s)
      山岸あづみ、田村朝子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 保育園児の運動器機能と生活習慣および食事摂取状況との関連2020

    • Author(s)
      田村朝子、伊藤巨志、村山伸子、堀川千嘉、山岸あづみ、小島唯、辻友美
    • Organizer
      日本家政学会第72回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00926
  • [Presentation] Relationship between oral and body muscle strength, food preferences and daily living habits in nursery school children2019

    • Author(s)
      Asako Tamura, Yoshiko Kontai, Azumi Yamagishi, Tomomi Tsuji
    • Organizer
      Asian congress of nutrition 2019
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00926
  • [Presentation] Relationship between oral and body muscle strength, food preferences and daily living habits in nursery school children.2019

    • Author(s)
      Asako Tamura, Yoshiko Kontai, Azumi Yamagishi, Tomomi Tsuji
    • Organizer
      Asian Congress of Nutrition
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] カスタードプリンに対する材料の配合割合と加熱法の検討―年代の異なる料理本を参考に―2019

    • Author(s)
      山岸あづみ、田村朝子
    • Organizer
      新潟人間生活学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 安全でおいしい食事を提供するための包括的栄養ケアシステムの構築のための取り組み2018

    • Author(s)
      鈴木拓史,三原法子,山岸あづみ,田村朝子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 1週サイクル献立がこども園園児の身体発育と食嗜好におよぼす影響2018

    • Author(s)
      田村朝子、山岸あづみ、金胎芳子
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00926
  • [Presentation] 製造法が異なるα化米粉で作成したお粥のテクスチャー比較2018

    • Author(s)
      山岸あづみ,田村朝子
    • Organizer
      新潟人間生活学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 幼児の口腔筋力および体筋力の発達と食嗜好・生活習慣との関連2018

    • Author(s)
      山岸あづみ,田村朝子、金胎芳子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 幼児の口腔筋力及び体筋力の発達と食嗜好・生活習慣との関連2018

    • Author(s)
      山岸あづみ、田村朝子、金胎芳子
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00926
  • [Presentation] 1週サイクル献立がこども園園児の身体発育と食嗜好におよぼす影響2018

    • Author(s)
      田村朝子,山岸あづみ,金胎芳子
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02207
  • [Presentation] 病院における嚥下食のテクスチャー特性の分析2017

    • Author(s)
      鈴木拓史、三原法子、山岸あづみ、江口智美、田村朝子
    • Organizer
      第36回食事療法学会
    • Place of Presentation
      高知市文化プラザかるぽーと
    • Year and Date
      2017-03-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350089
  • [Presentation] 施設別の咬合支持と舌圧および握力の関係2017

    • Author(s)
      小堤花奈子、三原法子、田村朝子、児玉敏恵、鈴木賢太郎、大友美香、鈴木基
    • Organizer
      山形県公衆衛生学会
    • Place of Presentation
      山形県立保健医療大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350089
  • [Presentation] 咬合支持がサルコペニアにおよぼす影響2017

    • Author(s)
      佐々原有希、三原法子、田村朝子、笹木瞳、吉原留美、小林奈由子、西田晃子
    • Organizer
      山形県公衆衛生学会
    • Place of Presentation
      山形県立保健医療大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350089
  • [Presentation] 嚥下調整食の選択に影響するサルコペニア判定指標の検討2015

    • Author(s)
      田村朝子、三原法子、大武紀子、鈴木賢太郎、笹木瞳、吉原留美
    • Organizer
      日本摂食嚥下リハビリテーション学会
    • Place of Presentation
      国立京都国際会館
    • Year and Date
      2015-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350089
  • [Presentation] 嚥下調整食の選択に影響する口腔機能評価および舌圧の検討2015

    • Author(s)
      三原法子、田村朝子、児玉俊恵、安部竜郎、鈴木賢太郎、鈴木基
    • Organizer
      日本摂食嚥下リハビリテーション学会
    • Place of Presentation
      国立京都国際会館
    • Year and Date
      2015-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350089
  • [Presentation] 栄養アセスメントにおける供給エネルギー量算出法の実態調査2014

    • Author(s)
      大貫由佳子・三原法子・上野和子・茂木正史・佐藤明子・寒河江豊昭・高橋加代子・田村朝子・木村真五
    • Organizer
      第17回日本病態栄養学会年次学術集会
    • Place of Presentation
      大阪国際会議場
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Presentation] 真空調理法及び通常調理法を用いた根菜煮物のできばえの比較2013

    • Author(s)
      中曽根真未・阿部若奈・小山さくら・中野千寿子・渡辺祐香・田村朝子
    • Organizer
      第9回日本給食経営管理学会学術総会
    • Place of Presentation
      千葉県立保健医療大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Presentation] 75歳以上の要介護高齢者における新供給エネルギー量算出法の検証2013

    • Author(s)
      三原法子,高橋加代子,田村朝子,江崎治
    • Organizer
      第28回日本静脈経腸栄養学会
    • Place of Presentation
      金沢都ホテル
    • Year and Date
      2013-02-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500756
  • [Presentation] 新潟県の病院・高齢者福祉施設における災害時用非常食・備蓄食の準備状況に関する調査2013

    • Author(s)
      阿部若奈・小山さくら・中曽根真未・中野千寿子・渡辺祐香・田村朝子
    • Organizer
      第9回日本給食経営管理学会学術総会
    • Place of Presentation
      千葉県立保健医療大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Presentation] 豚肉の低温スチーミングによる軟化と消化性の検討2013

    • Author(s)
      渡辺祐香・阿部若奈・小山さくら・中曽根真未・中野千寿子・田村朝子
    • Organizer
      第9回日本給食経営管理学会学術総会
    • Place of Presentation
      千葉県立保健医療大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Presentation] 摂食・嚥下訓練食喫食高齢者の舌圧と食事物性との関連について2013

    • Author(s)
      中野千寿子・阿部若奈・小山さくら・中曽根真未・渡辺祐香・田村朝子
    • Organizer
      第9回日本給食経営管理学会学術総会
    • Place of Presentation
      千葉県立保健医療大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Presentation] 病院給食における提供デザートの実態調査2012

    • Author(s)
      筒井和美・不二崎理恵・田村朝子・稲村雪子・荒井冨佐子
    • Organizer
      日本家政学会第64回大会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Presentation] 茶の成分分析値と味覚センサー測定値及びヒト官能評価との相関について2012

    • Author(s)
      田村朝子、伊藤梢、朝倉未幸、跡部知里、大橋美咲、諏佐春華
    • Organizer
      第35回日本バイオレオロジー学会年会
    • Place of Presentation
      朱鷺メッセ新潟コンベンションセンター
    • Year and Date
      2012-06-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Presentation] 茶の成分分析値と味覚センサー測定値との相関について2011

    • Author(s)
      田村朝子
    • Organizer
      新潟栄養・食生活学会
    • Place of Presentation
      新潟ユニゾンプラザ
    • Year and Date
      2011-11-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Presentation] 茶の成分分析値と味覚センサー測定値との相関について2011

    • Author(s)
      田村朝子、伊藤梢
    • Organizer
      第15回新潟栄養・食生活学会学術集会
    • Place of Presentation
      新潟ユニゾンプラザ
    • Year and Date
      2011-11-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Presentation] 植物抽出液の手指及び調理台に対する洗浄・消毒効果のATP測定による検討2011

    • Author(s)
      田村朝子
    • Organizer
      日本給食経営管理学会
    • Place of Presentation
      大妻女子大学
    • Year and Date
      2011-11-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Presentation] 植物抽出液の手指及び調理台に対する洗浄・消毒効果のATP測定による検討2011

    • Author(s)
      田村朝子、伊藤梢、山岸あづみ、木下伊規子
    • Organizer
      第7回日本給食経営管理学会学術総会
    • Place of Presentation
      大妻女子大学
    • Year and Date
      2011-11-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Presentation] 体重経過における体筋率・体脂肪率の関係2011

    • Author(s)
      三原法子,安孫子千恵,石川絵理,川越亜紀,高橋加代子,寒河江豊昭,小酒井貴明,倉本敬二,田村朝子,戸谷誠之
    • Organizer
      第26回日本静脈経腸栄養学会
    • Place of Presentation
      名古屋国際会議場
    • Year and Date
      2011-02-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500756
  • [Presentation] 間接熱量計実測安静時代謝 Harris-Benedict式算出基礎代謝量の比較検討2010

    • Author(s)
      三原法子,太田翔子,岡芙美,奥山真紀,小松美夕紀,寒河江豊昭,田村朝子,戸谷誠之
    • Organizer
      第13回日本病態栄養学会
    • Place of Presentation
      国立京都国際会館
    • Year and Date
      2010-01-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500756
  • [Presentation] 植物ポリフェノールの抗菌効果について2010

    • Author(s)
      田村朝子
    • Organizer
      新潟栄養・食生活学会
    • Place of Presentation
      新潟ユニゾンプラザ
    • Year and Date
      2010-11-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Presentation] 褥瘡部より分離した細菌に対する植物天然抽出物の抗菌効果2010

    • Author(s)
      高山美結、田村朝子、金胎芳子
    • Organizer
      第57回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学坂戸キャンパス
    • Year and Date
      2010-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Presentation] 植物ポリフェノールの抗菌効果について2010

    • Author(s)
      田村朝子、高山美結、金胎芳子
    • Organizer
      第14回新潟栄養・食生活学会学術集会
    • Place of Presentation
      新潟ユニゾンプラザ
    • Year and Date
      2010-11-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Presentation] Comparisons between two measurement of resting energy expenditure in bedridden elderly Japanese female patients2010

    • Author(s)
      三原法子,高橋加代子,寒河江豊昭,田村朝子,戸谷誠之
    • Organizer
      The 16th Biennial Hawaii Pacific Gerontological Society
    • Place of Presentation
      Hilton Hawaiian Village,Honolulu, America
    • Year and Date
      2010-09-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500756
  • [Presentation] 植物天然成分を活用した給食食材および調理器具の洗浄・消毒効果2009

    • Author(s)
      田村朝子、黒崎ひとみ、山岸あづみ、木下伊規子
    • Organizer
      第5回日本給食経営管理学会学術総会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学駒込キャンパス
    • Year and Date
      2009-10-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Presentation] 植物天然成分を活用した給食食材および調理器具の洗浄・消毒に関する研究2009

    • Author(s)
      田村朝子
    • Organizer
      第5回日本給食経営管理学会学術総会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学駒込キャンパス
    • Year and Date
      2009-10-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500811
  • [Presentation] 給食経営管理における品質管理に関する検討-真空調理と通常調理の比較2008

    • Author(s)
      田村朝子
    • Organizer
      第4回日本給食経営管理学会学術総会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学杉本キャンパス
    • Year and Date
      2008-10-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500677
  • [Presentation] 低温スチーミングによる豚肉の軟化と消化性の検討

    • Author(s)
      下山綾子・中川拓哉・平野美奈・牧田悠起子・辻友美・田村朝子
    • Organizer
      日本給食経営管理学会
    • Place of Presentation
      同志社女子大学
    • Year and Date
      2014-11-29 – 2014-11-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Presentation] 植物酵素による豚肉の軟化の検討

    • Author(s)
      平野美奈・下山綾子・中川拓哉・牧田悠起子・辻友美・田村朝子
    • Organizer
      日本給食経営管理学会
    • Place of Presentation
      同志社女子大学
    • Year and Date
      2014-11-29 – 2014-11-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Presentation] 病院・高齢者福祉施設における嚥下調整食と嚥下障害度に関する調査

    • Author(s)
      牧田悠起子・下山綾子・中川拓哉・平野美奈・辻友美・田村朝子
    • Organizer
      日本給食経営管理学会
    • Place of Presentation
      同志社女子大学
    • Year and Date
      2014-11-29 – 2014-11-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • [Presentation] 病院で提供されている嚥下調整食のテクスチャーについて

    • Author(s)
      中川拓哉・平野美奈・牧田悠起子・下山綾子・辻友美・田村朝子
    • Organizer
      日本給食経営管理学会
    • Place of Presentation
      同志社女子大学
    • Year and Date
      2014-11-29 – 2014-11-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500984
  • 1.  MIHARA Noriko (80533687)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 11 results
  • 2.  Yamagishi Azumi (00400531)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  TOGASHI Hitoshi (60192209)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  山岸 アツミ
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 10 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi