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SHIMA Motohiro  島 元啓

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SHIMA Moohiro  島 元啓

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Researcher Number 60293916
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Affiliation (Current) 2025: 石川県立大学, 生物資源環境学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2008: 京都大学, 大学院農学研究科, 助教
2007: 京都大学, 大学院・農学研究科, 助教
2007: 京都大学, 農学研究科, 助教
2004 – 2006: 京都大学, 農学研究科, 助手
2000 – 2002: 京都大学, 農学研究科, 助手
1999: 京都大学, 大学院・農学研究科, 助手
1998: 京都大学, 農学研究科, 助手
Review Section/Research Field
Principal Investigator
食品科学・栄養科学
Except Principal Investigator
Food science / 食品科学・栄養科学
Keywords
Principal Investigator
機能性食品 / 吸収促進効果 / Caco-2モデル系 / 過食性界面活性剤 / W型エマルション / 膜乳化 / 消化モデル系 / 粉末化脂質 / 保持率 / 中鎖脂肪酸トリグリセリド … More / 生理活性物質 / Wエマルション / O / W / ミドコンドリア / カプリン酸 / 透過促進 / 中鎖脂肪酸 / Caco-2 / 細胞内濃度 … More
Except Principal Investigator
HMF / 食品エマルション / 脂質 / 亜臨界水 / conjugated linoleic acid / isomerization / dicarboxylic acid / peptide / non-catalytic reaction / synthesis / Subcritical water / 単糖の分解 / 共役リノール酸 / 異性化反応 / ジカルボン酸 / ペプチド / 無触媒反応 / 合成 / Caco-2 cells / Absorption of a hydrophobic substance / Absorption model / 液状脂質 / 疏水性物質の吸収 / Caco-2細胞 / 疎水性物質の吸収 / 腸管吸収モデル / 界面現象 / 食品製造工学 / エマルション化効率 / エマルション化エネルギー / エマルション化過程 / 獲得界面エネルギー / エマルション / 脂質酸化 / 食品 / ナノ粒子 / 酸化 / ナノエマルション / 抽出 / 加圧熱水 / 加水分解 / 溶解度 Less
  • Research Projects

    (7 results)
  • Research Products

    (2 results)
  • Co-Researchers

    (3 People)
  •  RERATION BETWEEN ENERGY GAINED AND APPLIED DURING A FORMATION PROCESSOF EMULSION

    • Principal Investigator
      MATSUNO Ryuichi
    • Project Period (FY)
      2007 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Ishikawa Prefectural University
  •  ナノ粒子化は脂質の酸化を遅延させる

    • Principal Investigator
      安達 修二
    • Project Period (FY)
      2006 – 2007
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Non-catalytic synthesis of food components in subcritical water

    • Principal Investigator
      KIMURA Yukitaka
    • Project Period (FY)
      2004 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  親水性生理活性物質のW/O/Wエマルションによる経腸吸収促進効果の検討Principal Investigator

    • Principal Investigator
      島 元啓
    • Project Period (FY)
      2001 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  亜臨界水に対する脂質の溶解度と新規食品加工技術の創造

    • Principal Investigator
      MATSUNO Ryuichi
    • Project Period (FY)
      2001 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Design of the in vitro model with a cultured intestinal cell monolayer and pseudo lymph and blood streams for assessment of the absorption of a hydrophobic substance

    • Principal Investigator
      MATSUNO Ryuichi
    • Project Period (FY)
      2000 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY
  •  腸管からの生理活性物質の吸収に及ぼす中鎖脂肪酸の影響Principal Investigator

    • Principal Investigator
      島 元啓
    • Project Period (FY)
      1998 – 1999
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University

All 2008 2007

All Presentation

  • [Presentation] エマルション化過程における獲得界面エネルギーと要乳エネルギーの関係2008

    • Author(s)
      松野隆一、島元啓
    • Organizer
      、日本食品工学会第9回(2008 年度)年次大会
    • Place of Presentation
      東京(東京海洋大学)
    • Year and Date
      2008-08-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580145
  • [Presentation] マルトデキストリンで粉末化したO/W型ナノエマルション中のリノール酸メチルの酸化2007

    • Author(s)
      中澤梨沙, 島 元啓, 安達修二
    • Organizer
      第46回日本油化学会年会
    • Place of Presentation
      京都工芸繊維大学
    • Year and Date
      2007-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18658054
  • 1.  MATSUNO Ryuichi (30032931)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 2.  KIMURA Yukitaka (70211878)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  安達 修二 (90115783)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 1 results

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