• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Muramatsu Yoshiki  村松 良樹

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

MURAMATSU Yoshiki  村松 良樹

Less
Researcher Number 60328549
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 東京農業大学, 地域環境科学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2017 – 2019: 東京農業大学, 地域環境科学部, 教授
2011 – 2012: 東京農業大学, 生物産業学部, 准教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering / Agricultural environmental engineering
Except Principal Investigator
Agricultural environmental engineering
Keywords
Principal Investigator
食品 / 農業工学 / 青果物 / 解凍 / 脱水凍結 / ブランチング / 減圧過熱水蒸気 / 予測モデル / テクスチャー / 熱物性 / 物性 / 乾燥 / ポストハーバスト工学 … More
Except Principal Investigator
… More 解凍 / パーシャルフリージンク / 急速解凍 / ブライン凍結 / マイクロ波と減圧乾燥の併用脱水 / 長期貯蔵 / マイクロ波 / 乾燥 / ブランチング / パーシャルフリージング / デハイドロフリージング / 青果物 / ポストハーベスト Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (30 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  Application of superheated steam under reduced pressure for dehydrofreezing and thawing of vegetablesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MURAMATSU Yoshiki
    • Project Period (FY)
      2017 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Construction of high-quality and safe drying system for agricultural and marine products.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      MURAMATU Yoshiki
    • Project Period (FY)
      2011 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Development and evaluation on new methods for long term storage of fruit and vegetables

    • Principal Investigator
      TAGAWA Akio
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering
    • Research Institution
      Chiba University

All 2019 2018 2017 2012 2011 2010 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Hot Air Drying and Vacuum Drying Characteristics of Scarlet Runner Bean2012

    • Author(s)
      Y. Muramatsu
    • Journal Title

      International Journal of Food Engineering

      Volume: 8 Pages: 1-24

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Journal Article] Impact of microwave drying on quality attributes of okra fruit2012

    • Author(s)
      Man, L. V., Orikasa, T., Muramatsu,Y., Tagawa, A.
    • Journal Title

      J. Food Processing & Technolo gy

      Volume: Vol.3, Iss.10 Pages: 1-7

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] カットリンゴの熱風乾燥における試料表面への散布処理が表面硬化および褐変に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      森房素乃子、折笠貴寛、村松良樹、田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻,11号 Pages: 583-590

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] Effects of Drying Methods and Conditions on Quality of Dried Cooked Kidney Beans2012

    • Author(s)
      Y. Muramatsu
    • Journal Title

      Proceedings of 18th International Drying Symposium

      Volume: 18 Pages: 1-7

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Journal Article] サトイモおよびナガイモへのマイクロ波ブランチングの適用2012

    • Author(s)
      今泉鉄平,折笠貴寛,村松良樹,田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻,11号 Pages: 583-590

    • NAID

      10031145696

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] Effects of Drying Methods and Conditions on Quality of Dried Cooked Kidney Beans2012

    • Author(s)
      Y. Muramatsu, S. Okamoto, E. Sakaguchi, T. Orikasa, A. Tagawa
    • Journal Title

      Proceedings of the 18th International Drying Symposium

      Volume: 18 Pages: 1-7

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Journal Article] 水産物の熱物性値の測定と推算モデルの選定2012

    • Author(s)
      村松良樹,坂口栄一郎,折笠貴寛,永島俊夫,田川彰男
    • Journal Title

      日本食品保蔵科学会誌

      Volume: 38 Pages: 11-18

    • NAID

      10030655681

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Journal Article] Hot Air Drying and Vacuum Drying Characteristics of Scarlet Runner Beans2012

    • Author(s)
      Y. Muramatsu, E. Sakaguchi, T. Orikasa, A. Tagawa
    • Journal Title

      International Journal of Food Engineering

      Volume: 8 Pages: 1-24

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Journal Article] マイクロ波乾燥によって得られた乾燥野菜の空隙率が吸水性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      玉木由香利、折笠貴寛,村松良樹,田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻,8号 Pages: 401-408

    • NAID

      10030963957

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] ジャガイモのブランチングにおけるカリウム溶出およびマイクロ波の適用2011

    • Author(s)
      安藤泰雅、折笠貴寛、椎名武夫、五月女格、五十部誠一郎、村松良樹、田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 58巻,7号 Pages: 284-290

    • NAID

      10029399949

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] 調理用トマトのブランチングおよび乾燥へのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      安藤泰雅、折笠貴寛、椎名武夫、五月女格、五十部誠一郎、村松良樹、田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 57巻,5号 Pages: 191-197

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 減圧過熱水蒸気の食品加工への適用2019

    • Author(s)
      村松良樹,山本陽斗,橋口真宜,坂口栄一郎,川上昭太郎
    • Organizer
      第40回日本熱物性シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08023
  • [Presentation] 脱水条件と解凍法が凍結野菜の品質に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      山本陽斗,村松良樹,坂口栄一郎,川上昭太郎
    • Organizer
      2019年農業施設学会 学生・若手研究発表会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08023
  • [Presentation] 減圧過熱水蒸気による鶏肉の解凍2018

    • Author(s)
      山本陽斗,村松良樹,坂口栄一郎,川上昭太郎
    • Organizer
      美味技術学会第18回例会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08023
  • [Presentation] 鶏肉の解凍・調理特性に及ぼす解凍法の影響2018

    • Author(s)
      山本陽斗,村松良樹,坂口栄一郎,川上昭太郎,笹原由雅
    • Organizer
      日本食品科学工学会平成30年度関東支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08023
  • [Presentation] 過熱水蒸気の食品加工への適用2017

    • Author(s)
      山本陽斗,村松良樹 ,一木綾乃,坂口栄一郎,川上昭太郎,田川彰男
    • Organizer
      第76回農業食料工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08023
  • [Presentation] 減圧過熱水蒸気の食品加工への適用2017

    • Author(s)
      村松良樹
    • Organizer
      第22回テクノフェスタ
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K08023
  • [Presentation] 非定常プローブ法による水産物の熱物性値の測定2012

    • Author(s)
      村松良樹,坂口栄一郎,川上昭太郎,折笠貴寛,阿部洋一,朝倉一好,田川彰男
    • Organizer
      日本食品工学会第13回(2012 年度)年次大会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Year and Date
      2012-08-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Presentation] Impact of microwave drying on the quality attributes of okra fruit2012

    • Author(s)
      Man, L., V., Orikasa, T., Muramatsu, Y., Ogawa,Y., Tagawa, A.
    • Organizer
      農業環境工 学関連学会 2012 年合同大会
    • Place of Presentation
      宇 都宮大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] Effects of Drying Methods and Conditions on Quality of Dried Cooked Kidney Beans2012

    • Author(s)
      Y. Muramatsu, S. Okamoto, E. Sakaguchi, T. Orikasa, A. Tagawa
    • Organizer
      18th International Drying Symposium
    • Place of Presentation
      Xiamen, China
    • Year and Date
      2012-11-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Presentation] 加熱処理を考慮したナガイモとダイコンの熱物性および電気物性の測定2012

    • Author(s)
      今泉鉄平、村松良樹、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2012年合同大会
    • Place of Presentation
      宇都宮大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 熱湯浸漬中のイモ類からの含有カリウム溶出2012

    • Author(s)
      今泉鉄平、折笠貴寛、村松良樹、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第59回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 安心安全な食品の品質制御・衛生管理技術の構築に向けて2012

    • Author(s)
      村松良樹,宮地竜郎,坂口栄一郎,田川彰男
    • Organizer
      FOOMA JAPAN 2012 アカデミックプラザ
    • Place of Presentation
      東京ビッグサイト
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Presentation] 乾燥米飯の品質に及ぼす乾燥方法の影響2011

    • Author(s)
      村松良樹,坂口栄一郎,田川彰男
    • Organizer
      日本食品工学会第12回(2011 年度)年次大会
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Year and Date
      2011-08-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Presentation] 熱物性値の新規同時推算法と食品の加熱・冷凍シミュレーション2011

    • Author(s)
      村松良樹,宮地竜郎,坂口栄一郎,田川彰男
    • Organizer
      FOOMA JAPAN 2011 アカデミックプラザ
    • Place of Presentation
      東京ビッグサイト
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Presentation] 食品の熱物性値-測定法,推算法,活用法2011

    • Author(s)
      村松良樹
    • Organizer
      第32回日本熱物性シンポジウム
    • Place of Presentation
      慶應義塾大学(招待講演)
    • Year and Date
      2011-11-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Presentation] 食品の熱物性値 -測定法,推算法,活用法-2011

    • Author(s)
      村松良樹
    • Organizer
      第32回日本熱物性シンポジウム(招待講演)
    • Place of Presentation
      慶應義塾大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Presentation] 乾燥米飯の品質に及ぼす乾燥方法の影響2011

    • Author(s)
      村松良樹
    • Organizer
      日本食品工学会第12回(2011年度)年次大会
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Presentation] 非定常プローブ法による水産物の熱物性値の測定

    • Author(s)
      村松良樹
    • Organizer
      日本食品工学会第13回(2012年度)年次大会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • [Presentation] Effects of Drying Methods and Conditions on Quality of Dried Cooked Kidney Beans

    • Author(s)
      Y. Muramatsu
    • Organizer
      18th International Drying Symposium
    • Place of Presentation
      Xiamen, China
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780261
  • 1.  TAGAWA Akio (90216804)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 9 results
  • 2.  QRIKASA Takahiro (30466007)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 9 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi