• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Mitarai Sayaka  御手洗 早也伽

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

御手洗 早也伽  ミタライ サヤカ

Less
Researcher Number 60761517
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 中村学園大学, 栄養科学部, 助教
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2021 – 2022: 中村学園大学, 栄養科学部, 助教
2017 – 2020: 中村学園大学, 栄養科学部, 助手
Review Section/Research Field
Except Principal Investigator
Eating habits
Keywords
Except Principal Investigator
食育 / 体質 / 沖縄県 / 福岡県 / 食育指導書 / 腸内細菌叢 / 栄養素摂取 / 排便習慣 / 生活習慣 / 中学生
  • Research Projects

    (1 results)
  • Research Products

    (47 results)
  • Co-Researchers

    (5 People)
  •  Relationship between the living habits and the bowel habits, the individual constitution and intestinal microbiota of junior high school students in Fukuoka and Okinawa prefectures.

    • Principal Investigator
      Minari Yoshimi
    • Project Period (FY)
      2017 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Nakamura Gakuen College

All 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 平成30年度学校栄養教育論Ⅱ2018

    • Author(s)
      三成由美、徳井教孝、萩尾久美子、田中昌子、筒井恵子、熊谷奈々、入来寛、御手洗早也伽
    • Total Pages
      104
    • Publisher
      株式会社はぴりの
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Book] 福岡県教育職員免許法認定講習 20182018

    • Author(s)
      三成由美、田中昌子、徳井教孝、筒井恵子、萩尾久美子、入来寛、御手洗早也伽
    • Total Pages
      186
    • Publisher
      株式会社はぴりの
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Book] 福岡県教育職員免許法認定講習 20182018

    • Author(s)
      三成由美、徳井教孝、萩尾久美子、田中昌子、筒井恵子、熊谷奈々、入来寛、御手洗早也伽
    • Total Pages
      104
    • Publisher
      株式会社はぴりの
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Book] 平成30年度学校栄養教育論Ⅰ2018

    • Author(s)
      三成由美、田中昌子、徳井教孝、筒井恵子、萩尾久美子、入来寛、御手洗早也伽
    • Total Pages
      186
    • Publisher
      株式会社はぴりの
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] Nurtritional approach strategies for dementia prevention2023

    • Author(s)
      Noritaka Tokui, Hiro Iriki, Sayaka Mitarai, Nana Kumagai, Yoshimi Minari
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 15 Pages: 15-22

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 福岡県上毛町の郷土食・行事食・儀礼食の伝承に関する実態調査2023

    • Author(s)
      能口健太、三成由美、熊谷奈々、御手洗早也伽、新原千央、竹田百合子、入来寛、森田哲朗、徳井敎孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 15 Pages: 33-43

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 福岡県上毛町の郷土食・行事食・儀礼食の伝承に関する実態調査2023

    • Author(s)
      入来寛、三成由美、熊谷奈々、大仁田あずさ、御手洗早也伽、向坂幸雄、寺師美里、岡崎浩、徳井敎孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 15 Pages: 23-32

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] What is a plant-based diett?2022

    • Author(s)
      Noritaka Tokui, Hiro Iriki, Nana Kumagai, Sayaka Mitarai, Takeshi Nakamura, Tetsurou Morita, Yoshimi Minari
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 14 Pages: 7-14

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 中国における保育所幼児の栄養摂取状況と生活習慣が腸内細菌叢に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      邱奕慧, 三成由美, 向坂幸雄, 入来寛, 熊谷奈々, 御手洗早也伽, 徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 13 Pages: 21-33

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 調理実習科目におけるweb授業形態の組み合わせと効果-COVID19感染拡大への対応と展望-2021

    • Author(s)
      向坂幸雄, 熊谷奈々, 入来寛, 宮原葉子,御手洗早也伽, 能口健太, 下川愛子, 新原千央, 徳井教孝, 三成由美
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 13 Pages: 35-40

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 保育所幼児と保護者における栄養摂取状況と生活習慣の関連2021

    • Author(s)
      御手洗 早也伽,三成 由美,香田 夏生,矢野 亮子, 大仁田 あずさ,入来 寛,新原 千央,徳井 敎孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 14 Pages: 15-24

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 沖縄県離島の高校生のための食事指導書の開発2021

    • Author(s)
      新原千央,三成由美,熊谷奈々,御手洗早也伽,中石愛里奈,船橋彩,須摩美咲樹,中島実里,古堅守,徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 14 Pages: 25-36

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] Relationship between taste and CO2 emissions in rice and soup cooking methods with different heating profile2019

    • Author(s)
      Minari Y, Mitarai S, Yamamoto K, Shimakawa N, Hayashi H, Tokui N
    • Journal Title

      EATOLOGY STUDY NO.3 SDGs AND FOOD PROBLEMS

      Volume: 3 Pages: 144-168

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 20歳代女性におけるDietary Approach to Stop Hypertension(DASH)食を基本とした体質別日本型薬膳メニューの開発2019

    • Author(s)
      御手洗早也伽、熊谷奈々、磯田愛心、石島玲華、賀來倫子、三成由美、徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 11

    • NAID

      120006766201

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 食物繊維口含有米と健康寿命延伸2018

    • Author(s)
      徳井教孝、向坂幸雄、入来寛、御手洗早也伽、熊谷奈々、三成由美
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 10 Pages: 5-11

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 成人期女性における日本型薬膳メニュー開発と評価2018

    • Author(s)
      熊谷奈々、三成由美、入来寛、御手洗早也伽、徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 10 Pages: 23-33

    • NAID

      120006545514

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 加熱特性の異なる米飯調理方法の嗜好性とCO2排出量の関係2018

    • Author(s)
      御手洗早也伽、三成由美、入来寛、山本克也、嶋川成浩、林秀之、徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 10 Pages: 35-40

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 保育所乳幼児の家庭における食料在庫状況調査2018

    • Author(s)
      入来寛、三成由美、御手洗早也伽、徳井教孝
    • Journal Title

      中村学園大学薬膳科学研究所研究紀要

      Volume: 10 Pages: 13-21

    • NAID

      120006545513

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Journal Article] 加熱特性の異なる玄米調理方法の嗜好性とCO2排出量の関係2017

    • Author(s)
      御手洗早也伽、三成由美、入来寛、山本克也、嶋川成浩、林秀之、徳井教孝
    • Journal Title

      日本食生活研究誌

      Volume: 37 Pages: 1-7

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 福岡県の家庭料理 地域の特徴 -農業、漁業との関わり―2022

    • Author(s)
      八尋美希,山本亜衣,秋永優子,楠瀬千春,松隈美紀,入来寛,御手洗早也伽,仁後亮介,熊谷奈々,吉岡慶子,猪田和代,三成由美
    • Organizer
      日本調理科学会2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 女子大学生におけるSDGs(Sustainable Development Goals 持続可能な開発目標)やPlant-Based Food(植物由来食品)に関する意識と実態についての調査2022

    • Author(s)
      能口健太、御手洗 早也伽、新原 千央、竹田 百合子、入来 寛、熊谷 奈々、三成 由美、徳井 敎孝
    • Organizer
      第65回食生活学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 植物性食品を使った日本型薬膳の新しい食の開発とその評価2021

    • Author(s)
      山本晴子、三成由美、入来寛、熊谷奈々、御手洗早也伽、中村毅、森田哲朗、徳井教孝
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 福岡県の家庭料理 行事食 SDGsにつながる地域の正月料理とお盆の料理2021

    • Author(s)
      松隈美紀、入来寛、御手洗早也伽、仁後亮介、熊谷奈々、吉岡慶子、山本亜衣、猪田和代、秋永優子、楠瀬千春、八尋美希、三成由美
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 調理実習におけるCOVID-19感染防止を考慮した授業方法の構築と評価2021

    • Author(s)
      熊谷奈々、三成由美、宮原葉子、入来寛、御手洗早也伽、能口健太、下川愛子、新原千央、向坂幸雄、徳井敎孝
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] F市内の女子中学生・高校生における食育指導書の作成2021

    • Author(s)
      入来寛、三成由美、熊谷奈々、御手洗早也伽、萩尾久美子、大仁田あずさ、向坂幸雄、徳井教孝
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] コロナ禍における調理実習へのweb授業の導入と評価2020

    • Author(s)
      向坂幸雄、宮原葉子、御手洗早也伽、入来寛、熊谷奈々、徳井教孝、三成由美
    • Organizer
      日本食生活学会第61回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 福岡市内の中学・高校の女子生徒における栄養・生活習慣調査(1)~食生活調査と栄養摂取状況の実態~2020

    • Author(s)
      御手洗早也伽、萩尾久美子、江浦了香、三好佳奈、井出口陽、宮原葉子、向坂幸雄、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本食生活学会第61回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 福岡市内の中学・高校の女子学生における栄養と生活習慣調査(2)ー生活習慣と排便習慣、1週間の排便記録調査の実態ー2020

    • Author(s)
      宮原葉子、向坂幸雄、御手洗早也伽、萩尾久美子、平林千聖、堀江美桜、大仁田あずさ、三成由美、徳井教孝.
    • Organizer
      日本食生活学会第61回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 福岡県農村地域と沖縄県離島の児童・生徒における生活習慣と腸内細菌叢に関する疫学調査2019

    • Author(s)
      熊谷 奈々, 山本 彩織, 御手洗 早也伽, 宮原 葉子, 三成 由美, 徳井 教孝
    • Organizer
      第66回栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 福岡県の家庭料理 ―地域の旬の食材を活かした副菜-2019

    • Author(s)
      宮原 葉子, 三成 由美, 松隈 美紀, 吉岡 慶子, 猪田 和代, 山本 亜衣, 秋永 優子, 楠瀬 千春, 八尋 美希, 熊谷 奈々, 入来 寛, 御手洗 早也伽, 仁後 亮介
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 福岡県農村地域と沖縄県離島の児童・生徒における栄養摂取状況と腸内細菌叢に関する疫学調査2019

    • Author(s)
      御手洗 早也伽, 山本 彩織, 熊谷 奈々, 宮原 葉子, 三成 由美, 徳井 教孝
    • Organizer
      第66回栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 福岡県農村地域と沖縄県離島の児童・生徒における食生活習慣と食品摂取と腸内細菌叢に関する疫学調査2019

    • Author(s)
      山本 彩織, 御手洗 早也伽, 熊谷 奈々, 向坂 幸雄, 宮原 葉子, 三成 由美, 徳井 教孝
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] The comparison of nutritional intake and gut flora2018

    • Author(s)
      Sayaka Mitarai、Yoshimi Minari、Hiro Iriki、Yukio Sakisaka、Natuki Kouda、Noritaka Tokui
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 保育所保護者の食生活習慣・栄養摂取状況と排便習慣との関連2018

    • Author(s)
      御手洗早也伽、宮原葉子、入来寛、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 在宅高齢者の健康モデル食としての日本型薬膳メニューの開発2018

    • Author(s)
      入来寛、寺師美里、御手洗早也伽、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 福岡と上海における保育所幼児の食生活の比較2018

    • Author(s)
      大仁田あずさ、宮原葉子、御手洗早也伽、入来寛、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会九州支部学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] The relationship in infants at a nursery center between dietary intake and gut microbiota in Japan2018

    • Author(s)
      Saori Yamamoto、Yoshimi Minari、Sayaka Mitarai、Noritaka Tokui
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 保育所保護者の生活習慣・栄養摂取状況と腸内細菌叢との関連2018

    • Author(s)
      宮原葉子、御手洗早也伽、入来寛、熊谷奈々、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 日本の保育所幼児と保護者における栄養・生活習慣と腸内細菌叢との関連2018

    • Author(s)
      香田夏生、御手洗早也伽、入来寛、熊谷奈々、向坂幸雄、山本克也、林秀之、嶋川成浩、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本食生活学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] Healthy menu development based on traditional Chinese medicine for young adults for “the 100 year life2018

    • Author(s)
      Hiro Iriki、Yoshimi Minari、Sayaka Mitarai、Nana Kumagai、 Noritaka Tokui
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] The comparison of nutrition intake by nursery infants between Japan and China2018

    • Author(s)
      Yoshimi Minari、Sayaka Mitarai、Nana Kumagai、Hiro Iriki、Noritaka Tokui
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] EFFECT OF FUNCTIONAL RICE INTAKE ON BIFIDOBACTERIUM OF THE HUMAN GUT:A RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL2018

    • Author(s)
      N Tokui、H Iriki、S Mitarai、N Kumagai、Y Minari
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] COMPOSITION RATIO OF GENUS BIFIDOBACTERIUM IN THE GUT MICROBIOTA OF KINDERGARTEN CHILDREN IN CHINA2018

    • Author(s)
      Yukio Sakisaka、Y Minari、S Mitarai、H Iriki、N Kumagai、X Wang、C Chen、 N Tokui
    • Organizer
      The 7th Asian Congress of Dietetics
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 管理栄養士のための災害時メニュー開発とそのツールの作成2017

    • Author(s)
      入来寛、御手洗早也伽、熊谷奈々、山本克也、林秀之、嶋川成浩、宮原葉子、向坂幸雄、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 災害時におけるメニュー提供のための食材ツールとそのメニュー開発2017

    • Author(s)
      御手洗早也伽、入来寛、熊谷奈々、川島年生、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会九州支部学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 保育所保護者の食生活習慣、排便習慣と腸内細菌叢との関連2017

    • Author(s)
      入来寛、御手洗早也伽、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      日本調理科学会九州支部学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • [Presentation] 保育所幼児の栄養摂取実態と腸内細菌叢2017

    • Author(s)
      山本彩織、入来 寛、向坂幸雄、御手洗早也伽、矢野亮子、三成由美、徳井教孝
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00947
  • 1.  Minari Yoshimi (60239324)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 47 results
  • 2.  徳井 教孝 (50207544)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 44 results
  • 3.  熊谷 奈々 (70552983)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 31 results
  • 4.  入来 寛 (70738575)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 38 results
  • 5.  酒見 康廣 (90124130)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi