• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Hata Yuki  畑 有紀

ORCIDConnect your ORCID iD *help
Researcher Number 60768422
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 名城大学, 外国語学部, 准教授
2025: 新潟大学, 日本酒学センター, 特任助教
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2020 – 2024: 新潟大学, 日本酒学センター, 特任助教
2020: 新潟大学, その他, 特任助教
2018 – 2019: 名古屋大学, 人文学研究科, 博士研究員
2017: 名古屋大学, 人文学研究科, 研究員
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 02010:Japanese literature-related / Japanese literature
Except Principal Investigator
Medium-sized Section 2:Literature, linguistics, and related fields
Keywords
Principal Investigator
本草書 / 料理書 / 近世文芸 / 食文化 / 食文化史 / 黄表紙 / 草双紙 / 食物誌 / 文芸 / 近世文化 … More / 絵入り文芸 / 酒の文芸表現 / 米の文芸表現 / 図像化 / 酒造り / 稲作 / 浮世絵版画 / 絵巻 / 菊酒 / 薬酒 / 中世文芸 / 酒餅 / 酒茶論 / 近世文化史 / 江戸時代後期 / 本草学 / 料理 / 擬人化 / 文芸表現 / 近世日本 … More
Except Principal Investigator
産業史 / アルザス / ジャポニスム Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (45 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  近世の「食」をめぐる〈知〉の体系化―実用書と文芸による食物誌データベースの構築―Principal Investigator

    • Principal Investigator
      畑 有紀
    • Project Period (FY)
      2024 – 2028
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 02010:Japanese literature-related
    • Research Institution
      Niigata University
  •  アルザスと日本の交流を通じてアルザスで収集された作品とジャポニスムの発展史

    • Principal Investigator
      伊藤 信博
    • Project Period (FY)
      2024 – 2027
    • Research Category
      Fund for the Promotion of Joint International Research (International Collaborative Research)
    • Review Section
      Medium-sized Section 2:Literature, linguistics, and related fields
    • Research Institution
      Sugiyama Jogakuen University
  •  近世期文芸における「食」の表象研究―食材、食事・調理の風景をめぐって―Principal Investigator

    • Principal Investigator
      畑 有紀
    • Project Period (FY)
      2020 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 02010:Japanese literature-related
    • Research Institution
      Niigata University
  •  Investigation of Food Culture through Japanese Literature: How did people represent food in literary works in early modern Japan?Principal Investigator

    • Principal Investigator
      Hata Yuki
    • Project Period (FY)
      2017 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Japanese literature
    • Research Institution
      Niigata University
      Nagoya University

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 仮名草子『酒餅』2024

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Journal Title

      酒史研究

      Volume: 39 Pages: 44-40

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Journal Article] 江戸の物語に見る酒の文化2024

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Journal Title

      TASC MONTHLY

      Volume: 577 Pages: 6-12

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Journal Article] 国立国会図書館所蔵『餅酒 腹中能同志』翻刻と語釈2023

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Journal Title

      酒史研究

      Volume: 38

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Journal Article] 日本とフィンランドの異分野協働によるくずし字セミナーの実践2023

    • Author(s)
      畑 有紀・布施 倫英
    • Journal Title

      新潟大学高等教育研究

      Volume: 10 Pages: 16-21

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Journal Article] 黄表紙に見る酒の擬人化―飲食物の文芸表現における酒の位置付け―2022

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Journal Title

      酒史研究

      Volume: 37 Pages: 10-19

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Journal Article] 国立国会図書館所蔵『通俗三呑志』翻刻と語釈2022

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Journal Title

      論集 日韓学術交流会 : 言語文化を巡って

      Volume: 6

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Journal Article] 古典文芸の中の酒2022

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Journal Title

      日本酒学講義

      Pages: 58-64

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Journal Article] 国立国会図書館所蔵『通俗三呑志』翻刻と語釈2022

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Journal Title

      論集 日韓学術交流会 : 言語文化を巡って

      Volume: 6

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Journal Article] 近世文献に見える薬酒を通じた清酒の健康効果の検討―「豆淋酒」を例として―2022

    • Author(s)
      畑 有紀・佐藤 茉美 ほか
    • Journal Title

      和食文化研究

      Volume: 5 Pages: 96-119

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Journal Article] 黄表紙に見る酒の擬人化―飲食物の文芸表現における酒の位置付け―2022

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Journal Title

      酒史研究

      Volume: 37 Pages: 10-19

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Journal Article] 国立国会図書館所蔵『福徳三年酒』翻刻と語釈2021

    • Author(s)
      畑有紀
    • Journal Title

      酒史研究

      Volume: 36 Pages: 38-27

    • NAID

      40022565224

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Journal Article] Johdanto kuzushiji -kirjoitukseen: japanilaisten kirjoitusmerkkien historiasta2021

    • Author(s)
      Yuki Hata, Trs. by Rie Fuse, Yoshiko Osamitsu, Laura Kentta, Mika Heiskanen, Santtu Repo
    • Journal Title

      Tomo

      Volume: 2/2021 Pages: 9-11

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Journal Article] 和歌形式の食物本草書の変遷―『永代重宝記宝蔵』所収「食物本草要歌」翻刻と解題2021

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Journal Title

      食文化研究

      Volume: 17

    • NAID

      40022804014

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Journal Article] 黄表紙に擬人化される酒2020

    • Author(s)
      畑有紀
    • Journal Title

      酔いの文化史(アジア遊学)

      Volume: 250 Pages: 112-129

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Journal Article] 文久二年(一八六二)の麻疹流行と食物―麻疹絵が示す食養生―2020

    • Author(s)
      畑有紀
    • Journal Title

      和食文芸入門

      Pages: 259-276

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Journal Article] 文久二年(一八六二)の麻疹流行と食物―麻疹絵が示す食養生―2020

    • Author(s)
      畑有紀
    • Journal Title

      和食文芸入門(仮)

      Volume: -

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Journal Article] 黄表紙に擬人化される酒2019

    • Author(s)
      畑有紀
    • Journal Title

      酔いの文化史

      Volume: 印刷中

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 物語の「キャラクター」になった日本の酒―江戸の人々はどのように酒を擬人化したのか?2024

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      セミナー「日本の物語と食(Japanilaisia kertomuksia ruuasta)」
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 絵で読む江戸の酒文化2023

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      ジオパーク日本酒学講座「ルーツは江戸時代!?今も変わらぬ日本の酒文化に迫る」
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 「描いた酒」から知る江戸の酒―近世の物語を通じた酒文化研究―2023

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      新潟大学農学部同窓会創立70周年記念講演
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 黄表紙『福徳三年酒』に見る酒の表現2023

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      第20回食品産業分野への実験力学的手法の応用に関する研究会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 江戸の物語が描く日本酒文化2023

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      研究集会「日本酒文化研究のみちしるべ―日本酒学の時空を広げる―」
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 食材を浸漬して造る近世の料理酒・薬酒の基酒(ベース)をめぐる検討 ―菊酒を例として―2023

    • Author(s)
      畑 有紀, 佐藤 茉美
    • Organizer
      日本家政学会 食文化研究部会 第35回研究大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 酒を描く古典文学 ―室町・江戸の物語を通じた酒文化研究―2022

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      化学工学会 新潟大会 2022
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 江戸時代の文献に見える「薬酒」を通じた日本酒の健康効果の検討―生姜酒・豆淋酒を例として―2022

    • Author(s)
      畑 有紀・佐藤茉美
    • Organizer
      和食文化学会 第4回研究大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 江戸の薬酒を通じた酒類の健康利用価値の検討2022

    • Author(s)
      畑 有紀・佐藤 茉美
    • Organizer
      第19回食品産業分野への実験力学的手法の応用に関する研究会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 江戸文芸にみる食物の〈合戦〉2022

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      第19回むかしのくらし展ごっつぉ!講演会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 酒か飯か、それとも餅か?―米をめぐる日本の古典文学―2022

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      ライス・エキスポ・ジャパン
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 描き、楽しむ酒 ―古典文芸から読み解く酒の文化―2021

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      新潟県醸造試験場創立91周年記念式典 特別講演
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 江戸の物語の中の食と酒 ―飲食物の擬人化表現をめぐって―2021

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      研究集会 日本酒と日本料理の過去・現在・未来を考える
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 描き、楽しむ酒 ―古典文芸から読み解く酒の文化―2021

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      新潟県醸造試験場創立91周年記念式典 特別講演
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 黄表紙にみる飲食物の擬人化―酒の表現方法をめぐって―2021

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      第7回韓日学術大会
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 江戸文芸に描かれた食物と酒2020

    • Author(s)
      畑有紀
    • Organizer
      令和2年度 第1回 日本酒学セミナー
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 江戸文芸に描かれた食物と酒2020

    • Author(s)
      畑有紀
    • Organizer
      令和2年度 第1回 日本酒学セミナー
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 江戸の物語に見る酒文化2020

    • Author(s)
      畑有紀
    • Organizer
      にいがた市民大学特別講座「日本酒学に酔う」
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 古典文芸に見る酒の文化2020

    • Author(s)
      畑有紀
    • Organizer
      第3回日本酒学シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 古典文芸に見る酒の文化2020

    • Author(s)
      畑有紀
    • Organizer
      第3回日本酒学シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K12914
  • [Presentation] 「飲食養生鑑」・「房事養生鑑」に表現される身体2019

    • Author(s)
      畑有紀
    • Organizer
      国際研究集会「日本文化における身体」
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 「飲食養生鑑」・「房事養生鑑」の教訓性2019

    • Author(s)
      畑有紀
    • Organizer
      科研費基盤(B)・頭脳循環プログラムによる合同研究会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 酒と菓子の優劣争い「酒餅論」と江戸の酒―擬人化される酒をめぐって―2019

    • Author(s)
      畑有紀
    • Organizer
      日本酒学研究会設立総会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] The Personifications of Foods in the Late Edo Period : Why do the foods in Kibyoshi fight among themselves?2019

    • Author(s)
      HATA Yuki
    • Organizer
      JSPS-MUFJ Seminar #215
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 『酒飯論絵巻』の紹介2018

    • Author(s)
      畑有紀
    • Organizer
      着物ドレスショー「Beyond KIMONO ―はごろも―」レセプション
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 黄表紙の中の擬人化される食べ物(A personificacao dos alimentos nos Capa Amarela (kibyoshi))2018

    • Author(s)
      HATA Yuki
    • Organizer
      第12回ブラジル日本研究国際学会・第25回全伯日本語日本文学日本文化大学教員学会
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 江戸の麻疹流行と食べもの2018

    • Author(s)
      畑有紀
    • Organizer
      連続文化セミナー
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • [Presentation] 総合討議・島原図書館松平文庫本『精進魚類物語』を中心に(パネリスト)2017

    • Author(s)
      畑 有紀
    • Organizer
      ワークショップ『精進魚類物語』を読む
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13385
  • 1.  伊藤 信博 (90345843)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  末松 美咲 (10838402)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi