• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Shimojima Yukako  下島 優香子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

下島 優香子  シモジマ ユカコ

Less
Researcher Number 60776029
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 東洋大学, 食環境科学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2023: 東洋大学, 食環境科学部, 准教授
2021 – 2022: 相模女子大学, 栄養科学部, 准教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / 0908:Society medicine, nursing, and related fields
Keywords
Principal Investigator
薬剤耐性 / 簡易代替試験法 / 環境モニタリング / HACCP / Listeria monocytogenes / 衛生指標菌 / 含浸液 / Listeria spp. / リステリア / 代替法 … More / 簡易法 / Listeria属菌 / InSite L.mono Glo / 3M病原菌自動検出システム / 消毒薬耐性 / 波長222nmUVC / 紫外線殺菌 / UV殺菌 Less
  • Research Projects

    (2 results)
  • Research Products

    (14 results)
  •  Application of environmental monitoring of Listeria monocytogenes in food production to sanitation control according to HACCP.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      下島 優香子
    • Project Period (FY)
      2023 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Toyo University
  •  リステリア菌を指標とした食品製造施設における衛生管理システム構築の基盤研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      下島 優香子
    • Project Period (FY)
      2021 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
    • Review Section
      0908:Society medicine, nursing, and related fields
    • Research Institution
      Toyo University
      Sagami Women's University

All 2024 2023 2022 2021

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 東京都内で発生したカンピロバクター食中毒の患者および原因食品として疑われた鶏肉の特徴2024

    • Author(s)
      赤瀬 悟・下島優香子・小野明日香・中里彩乃・三関詞久・ 村上 昂・門間千枝・小西典子・横山敬子・貞升健志
    • Journal Title

      日本食品微生物学会雑誌

      Volume: 41

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K12693
  • [Journal Article] 都内流通食肉における基質特異性拡張型βラクタマーゼ(ESBL)およびAmpC型βラクタマーゼ産生大腸菌の検出状況2024

    • Author(s)
      西野 由香里; 福井 理恵; 黒田 寿美代; 山崎 華恵子; 下島 優香子; 横山 敬子; 貞升 健志
    • Journal Title

      東京都健康安全研究センター研究年報

      Volume: 74 Pages: 35-41

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K21174
  • [Journal Article] Analysis of Alternative Methods of Environmental Monitoring for Listeria in Food Production Facilities2024

    • Author(s)
      Shimojima Yukako、Kanai Yuji、Moriyama Takatoshi、Arakawa Sayoko、Tamura Yumi、Morita Yukio
    • Journal Title

      Journal of Food Protection

      Volume: 87 Issue: 2 Pages: 100214-100214

    • DOI

      10.1016/j.jfp.2023.100214

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K12693, KAKENHI-PROJECT-21K21174
  • [Journal Article] 都内流通食肉における基質特異性拡張型βラクタマーゼ(ESBL)およびAmpC型βラクタマーゼ産生大腸菌の検出状況2024

    • Author(s)
      西野 由香里; 福井 理恵; 黒田 寿美代; 山崎 華恵子; 下島 優香子; 横山 敬子; 貞升 健志
    • Journal Title

      東京都健康安全研究センター研究年報

      Volume: 74 Pages: 35-41

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K12693
  • [Journal Article] 東京都内で発生したカンピロバクター食中毒の患者および原因食品として疑われた鶏肉の特徴2024

    • Author(s)
      赤瀬 悟・下島優香子・小野明日香・中里彩乃・三関詞久・ 村上 昂・門間千枝・小西典子・横山敬子・貞升健志
    • Journal Title

      日本食品微生物学会雑誌

      Volume: 41

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K21174
  • [Journal Article] Prevalence and Antimicrobial Resistance of <i>Campylobacter jejuni/coli</i> and Analysis of Macrolide Resistance Isolates from Retail Meat in Tokyo, Japan (2010–2019)2023

    • Author(s)
      Nishino Yukari、Shimojima Yukako、Fukui Rie、Kuroda Sumiyo、Yamazaki Kaeko、Hatakeyama Kaoru、Yokoyama Keiko、Sadamasu Kenji
    • Journal Title

      Food Hygiene and Safety Science (Shokuhin Eiseigaku Zasshi)

      Volume: 64 Issue: 5 Pages: 185-190

    • DOI

      10.3358/shokueishi.64.185

    • ISSN
      0015-6426, 1882-1006
    • Year and Date
      2023-10-25
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K12693, KAKENHI-PROJECT-21K21174
  • [Journal Article] Environmental Monitoring of Food Manufacturing Facilities for Listeria: A Case Study2023

    • Author(s)
      Shimojima Yukako、Kanai Yuji、Moriyama Takatoshi、Arakawa Sayoko、Tamura Yumi、Okada Yumiko、Morita Yukio
    • Journal Title

      Journal of Food Protection

      Volume: 86 Issue: 10 Pages: 100149-100149

    • DOI

      10.1016/j.jfp.2023.100149

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K12693, KAKENHI-PROJECT-21K21174
  • [Journal Article] Survival of Campylobacter jejuni, Salmonella, and Listeria monocytogenes and Temperature Change in Low-Temperature-Longtime-Cooked Chicken Meat2022

    • Author(s)
      Shimojima Yukako、Shimojima Hazuki、Morita Yukio
    • Journal Title

      Journal of Food Protection

      Volume: 85 Issue: 8 Pages: 1166-1171

    • DOI

      10.4315/jfp-22-114

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K21174
  • [Journal Article] Listeria monocytogenesの検出・検査法と衛生管理2022

    • Author(s)
      下島優香子
    • Journal Title

      日本防菌防黴学会誌

      Volume: 50

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K21174
  • [Presentation] 冷凍食用昆虫の細菌学的実態調査2023

    • Author(s)
      石川球子,野口恵理香,荒木伶奈,下島優香子
    • Organizer
      日本食品微生物学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K21174
  • [Presentation] 冷凍食用昆虫の細菌学的実態調査2023

    • Author(s)
      石川球子,野口恵理香,荒木伶奈,下島優香子
    • Organizer
      日本食品微生物学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K12693
  • [Presentation] 波長222 nm UVCライトおよびピーク波長405 nm白色LED照射によるListeria monocytogenes低減効果の検証2023

    • Author(s)
      下島優香子、益本祐之介、野口大海、赤路大介
    • Organizer
      日本食品衛生学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K12693
  • [Presentation] 波長222 nm UVCライトおよびピーク波長405 nm白色LED照射による2023

    • Author(s)
      下島優香子、益本祐之介、野口大海、赤路大介
    • Organizer
      日本食品衛生学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K21174
  • [Presentation] 鶏肉の低温調理におけるカンピロバクターの消長2021

    • Author(s)
      下島優香子,下島葉月,森田幸雄
    • Organizer
      第117回日本食品衛生学会学術講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K21174

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi