• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Morisaki Mihoko  森崎 美穂子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
Researcher Number 60812708
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 帝京大学, 外国語学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2025: 帝京大学, 外国語学部, 准教授
2022 – 2023: 帝京大学, 外国語学部, 准教授
2019 – 2021: 大阪市立大学, 大学院経営学研究科, 客員研究員
2019: 大阪市立大学, 経営学研究科, 研究員
2018: 大阪市立大学, 大学院創造都市研究科, 客員研究員
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 80020:Tourism studies-related
Keywords
Principal Investigator
食文化 / 栗 / テロワール産品 / 地域振興 / 農泊 / 観光振興 / 地理的表示制度 / 景観 / 農村振興 / アルデシュ … More / 農村ツーリズム / フランス / 地域経済 / 食の文化遺産化 / 気候変動 / 農村 / コンヴァンシオン理論 / 価値づけ研究 / 山岳地帯 / AOC/AOP / セベンヌ / SDGs / 低炭素ラベル / 観光資源 / 文化遺産 / リヨン / 条件不利地域 / 酪農 / スキーリゾート / 世界遺産 / アグリツーリズム / 観光 / 和菓子 / 白小豆 / 製菓 / 丹波地域 / 真正性 / 丹波栗 / 果樹生産 / 地理的表示産品 / AOP / ツーリズム振興 / 文化政策 / アルデシュ県 / 地域的取引 / 食品産業 / 地域・農村振興 / 価値付け研究 / 京菓子 / 価値付け論 / ツーリズム / 郷土菓子 Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (56 results)
  •  地域の自給的生業の文化遺産化による持続可能な観光:フランス世界遺産を例にPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      森崎 美穂子
    • Project Period (FY)
      2025 – 2028
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 80020:Tourism studies-related
    • Research Institution
      Teikyo University
  •  Authenticity of food culture and rural tourism in Japan, France and Italy: between gentrification and the SDGsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      森崎 美穂子
    • Project Period (FY)
      2021 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 80020:Tourism studies-related
    • Research Institution
      Teikyo University
      Osaka City University
  •  Food and Rural Areas as cultural Heritage From a Japanese-French Comparative Study of Terroir productsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      森崎 美穂子
    • Project Period (FY)
      2020 – 2024
    • Research Category
      Fund for the Promotion of Joint International Research (Fostering Joint International Research (A))
    • Review Section
      Basic Section 80020:Tourism studies-related
    • Research Institution
      Teikyo University
      Osaka City University
  •  Authenticity of the local confectioneries and the development of rural tourism: Perspective from the comparison of Japan and France.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      Morisaki Mihoko
    • Project Period (FY)
      2018 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 80020:Tourism studies-related
    • Research Institution
      Teikyo University
      Osaka City University

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] フランスチーズのテロワール戦略2023

    • Author(s)
      森崎 美穂子、フィリップ・ジャノー、クレール・デルフォス、ピエール・ル・ガル、須田 文明
    • Total Pages
      272
    • Publisher
      水曜社
    • ISBN
      9784880655437
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K17975
  • [Book] フランスチーズのテロワール戦略2023

    • Author(s)
      森崎 美穂子、フィリップ・ジャノー、クレール・デルフォス、ピエール・ル・ガル、須田 文明
    • Total Pages
      272
    • Publisher
      水曜社
    • ISBN
      9784880655437
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Book] フランスチーズのテロワール戦略2023

    • Author(s)
      森崎 美穂子、フィリップ・ジャノー、クレール・デルフォス、ピエール・ル・ガル、須田 文明
    • Total Pages
      272
    • Publisher
      水曜社
    • ISBN
      9784880655437
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Book] 創造社会の都市と農村 :SDGsへの文化政策2019

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Total Pages
      320
    • Publisher
      水曜社
    • ISBN
      9784880654652
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Journal Article] テロワール産品を通じた農村回帰 :アルデシュ栗(フランス)を事例に2024

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Journal Title

      帝京大学国際日本学研究

      Volume: 2

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Journal Article] テロワール産品を通じた農村回帰 ーアルデシュ栗(フランス)を事例に2024

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Journal Title

      大学国際日本学研究

      Volume: 2 Pages: 47-76

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K17975
  • [Journal Article] ロワール産品を通じた農村回帰 :アルデシュ栗(フランス)を事例に2024

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Journal Title

      帝京大学国際日本学研究

      Volume: 2

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Journal Article] パンデミック下の地域的取引における価値づけの変容 ―伝統的産品としての京菓子を事例に―2023

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Journal Title

      帝京大学国際日本学研究

      Volume: 1 Pages: 65-88

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K17975
  • [Journal Article] パンデミック下の地域的取引における価値づけの変容 ―伝統的産品としての京菓子を事例に―2023

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Journal Title

      帝京大学国際日本学研究

      Volume: 1 Pages: 65-88

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Journal Article] パンデミック下の地域的取引における価値づけの変容 ―伝統的産品としての京菓子を事例に―2023

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Journal Title

      帝京大学国際日本学研究

      Volume: 1 Pages: 65-88

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Journal Article] Formation des agents de d?veloppement rural et valorisation des ressources humaines locales au?Japon2022

    • Author(s)
      Morisaki Mihoko
    • Journal Title

      Pour

      Volume: N°240-241 Issue: 2 Pages: 461-471

    • DOI

      10.3917/pour.240.0461

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277, KAKENHI-PROJECT-21K17975, KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Journal Article] フランスにおける食の文化遺産化:栗の食文化に見る地域振興と文化政策2022

    • Author(s)
      森崎美穂子、須田文明
    • Journal Title

      文化政策研究

      Volume: 15 Pages: 88-100

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Journal Article] A Movement in the Traditional Japanese Confectionary Industry: Reflecting the Modern Normative Trend2021

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko , KITAGAWA,Kota
    • Journal Title

      1st Croatian-Japanese Conference: Contemporary Problems in Economics

      Volume: 1 Pages: 59-79

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Journal Article] A Movement in the Traditional Japanese Confectionary Industry: Reflecting the Modern Normative Trend2021

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko , KITAGAWA,Kota
    • Journal Title

      1st Croatian-Japanese Conference: Contemporary Problems in Economics

      Volume: 1 Pages: 59-79

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K17975
  • [Journal Article] Transformation from Hand-Picked to Harvest Mechanized Harvest System2021

    • Author(s)
      MORISAKI Mihoko
    • Journal Title

      Journal of Food System Research

      Volume: 27 Issue: 4 Pages: 310-315

    • DOI

      10.5874/jfsr.27.4_310

    • NAID

      130008002973

    • ISSN
      1341-0296, 1884-5118
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301, KAKENHI-PROJECT-18K18277, KAKENHI-PROJECT-21K17975
  • [Journal Article] A Movement in the Traditional Japanese Confectionary Industry: Reflecting the Modern Normative Trend2021

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko , KITAGAWA,Kota
    • Journal Title

      1st Croatian-Japanese Conference: Contemporary Problems in Economics

      Volume: 1 Pages: 59-79

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Journal Article] A Movement of A Japanese Traditional Industry, Wagashi, Coupled to the Current Normative Trends in the 1st Croatian2020

    • Author(s)
      KITAGAWA,Kota, MORISAKI,Mihoko
    • Journal Title

      Contemporary Problems in Economics

      Volume: 1

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Journal Article] A Movement in the Traditional Japanese Confectionary Industry Reflecting the Modern Normative Trend2020

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko , KITAGAWA,Kota
    • Journal Title

      1st Croatian-Japanese conference Conference Proceeding

      Volume: 1 Pages: 59-79

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Journal Article] A Movement in the Traditional Japanese Confectionary Industry Reflecting the Modern Normative Trend2020

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko , KITAGAWA,Kota
    • Journal Title

      1st Croatian-Japanese conference Conference Proceeding

      Volume: 1 Pages: 59-79

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Journal Article] Valuation Dissonance between Traditional and SNS Worlds for Japanese Confectionary Wagashi2020

    • Author(s)
      KITAGAWA,Kota , MORISAKI,Mihoko
    • Journal Title

      和歌山大学経済学会研究年報

      Volume: 24 Pages: 27-35

    • NAID

      120006951391

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Journal Article] Valuation Dissonance between Traditional and SNS Worlds for Japanese Confectionary Wagashi2020

    • Author(s)
      KITAGAWA,Kota , MORISAKI,Mihoko
    • Journal Title

      和歌山大学経済学会研究年報

      Volume: 24 Pages: 27-35

    • NAID

      120006951391

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Journal Article] 伝統的な食文化を支える地域農業ー「白小豆」を事例に2019

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Journal Title

      文化経済学

      Volume: 16 Pages: 45-55

    • NAID

      40021885088

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] テロワール産品を通じたスキーリゾートの活性化:フランスのサヴォワ地方を例に2023

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会〈日本〉
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Presentation] テロワール産品を通じたスキーリゾートの活性化:フランスのサヴォワ地方を例に2023

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会〈日本〉
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] テロワール産品を通じたスキーリゾートの活性化:フランスのサヴォワ地方を例に2023

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本>
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K17975
  • [Presentation] テロワール産品の構築と観光振興:サヴォワ地方のチーズをめぐって2022

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本> 2022年度研究大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] テロワール産品の典型性の構築をめぐる日仏比較研究 -兵庫県丹波栗とアルデシュ栗AOPを事例に-2022

    • Author(s)
      森崎美穂子 , 秋山隆
    • Organizer
      2022年度日本フードシステム学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K17975
  • [Presentation] テロワール産品の典型性の構築をめぐる日仏比較研究 -兵庫県丹波栗とアルデシュ栗AOPを事例に-2022

    • Author(s)
      森崎美穂子 , 秋山隆
    • Organizer
      2022年度日本フードシステム学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] テロワール産品の構築と観光振興:サヴォワ地方のチーズをめぐって2022

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本> 2022年度研究大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Presentation] テロワール産品の典型性の構築をめぐる日仏比較研究 -兵庫県丹波栗とアルデシュ栗AOPを事例に-2022

    • Author(s)
      森崎美穂子 , 秋山隆
    • Organizer
      2022年度日本フードシステム学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Presentation] テロワール産品の構築と観光振興:サヴォワ地方のチーズをめぐって2022

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本> 2022年度研究大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K17975
  • [Presentation] Transmission of food culture in Japan: The case of the kyogashi, a wagashi confectionery in Kyoto2021

    • Author(s)
      Mihoko MORISAKI
    • Organizer
      Forum Origin, Diversity and Territories
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K17975
  • [Presentation] 食の文化遺産化 ~栗の食文化に見る地域振興と文化政策~2021

    • Author(s)
      森崎美穂子、須田文明
    • Organizer
      文化政策学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] Transmission of food culture in Japan: The case of the kyogashi, a wagashi confectionery in Kyoto2021

    • Author(s)
      Mihoko MORISAKI
    • Organizer
      Forum Origin, Diversity and Territories
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Presentation] コロナ禍での京菓子を巡るバリューチェーンの対応2021

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K17975
  • [Presentation] フランスのテロワールチーズを通じたツーリズム振興2021

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本>
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K17975
  • [Presentation] コロナ禍での京菓子を巡るバリューチェーンの対応2021

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] フランスのテロワールチーズを通じたツーリズム振興2021

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本>
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Presentation] フランスのテロワールチーズを通じたツーリズム振興2021

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本>
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] コロナ禍での京菓子を巡るバリューチェーンの対応2021

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Presentation] Transmission of food culture in Japan: The case of the kyogashi, a wagashi confectionery in Kyoto2021

    • Author(s)
      Mihoko MORISAKI
    • Organizer
      Forum Origin, Diversity and Territories
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] Impact of Covit-19 on GI in Japan :Provisional evaluation2020

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko
    • Organizer
      Forum Origin, Diversity and Territorie
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] 地域農業と食文化の関係~栗の生産振興の日仏比較より~2020

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本>
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Presentation] Impact of Covit-19 on GI in Japan :Provisional evaluation2020

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko
    • Organizer
      Forum Origin, Diversity and Territorie
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Presentation] A Movement of A Japanese Traditional Industry, Wagashi, Coupled to the Current Normative Trends2020

    • Author(s)
      KITAGAWA,Kota, MORISAKI,Mihoko
    • Organizer
      the 1st Croatian - Japanese Conference “Contemporary Problems in Economics” at Zagreb School of Economics and Management (Online Conference), Zagreb, Croatia
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] A Movement in the Traditional Japanese Confectionary Industry Reflecting the Modern Normative Trend2020

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko , KITAGAWA,Kota
    • Organizer
      The 1st Croatian :Japanese conference “Contemporary problems in economics”
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] 食の文化遺産化 ~栗の食文化に見る地域振興と文化政策~2020

    • Author(s)
      森崎美穂子、須田文明
    • Organizer
      日本文化政策学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Presentation] WagashiCrafting as a Service: A Place of Materials in the Immaterialization of Capitalism from the Perspective of Convention Theory2020

    • Author(s)
      KITAGAWA,Kota, MORISAKI,Mihoko
    • Organizer
      the 24th Annual Conference of the Japan Association for Evolutionary Economics, National Institute of Technology,Sendai College (Online Conference), Sendai
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] 地域農業と食文化の関係~栗の生産振興の日仏比較より~2020

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本>
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] 手摘みから機械化収穫体系へ-伝統的産品『丹波大納言小豆』を事例に2020

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Presentation] 手摘みから機械化収穫体系へ-伝統的産品『丹波大納言小豆』を事例に2020

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] A Movement in the Traditional Japanese Confectionary Industry Reflecting the Modern Normative Trend2020

    • Author(s)
      MORISAKI,Mihoko , KITAGAWA,Kota
    • Organizer
      The 1st Croatian :Japanese conference “Contemporary problems in economics”
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19KK0301
  • [Presentation] 食文化と果樹生産の考察:栗の日仏比較から2019

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本> 2019 年度 研究大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] Traditional and SNS Valuations in the Japanese Confectionery Wagashi2019

    • Author(s)
      KITAGAWA,Kota, MORISAKI,Mihoko
    • Organizer
      International Conference: Technological Changes and Society
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] 和菓子の原材料「白小豆」を巡る多様な取引コーディネーションー株式会社虎屋と昭和村の事例を中心に2018

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      日本フードシステム学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277
  • [Presentation] 伝統的な食文化を支える地域農業ー岡山県真庭市と群馬県昭和村の「白小豆」を事例に2018

    • Author(s)
      森崎美穂子
    • Organizer
      文化経済学会<日本>
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K18277

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi