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Mohri Shinsuke  毛利 晋輔

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Researcher Number 60836625
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 立命館大学, 生命科学部, 助教
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2023: 立命館大学, 生命科学部, 助教
2021 – 2022: 京都大学, 農学研究科, 特定研究員
2020 – 2021: 京都大学, 農学研究科, 特定助教
2019: 京都大学, 農学研究科, 研究員
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related
Except Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related
Keywords
Principal Investigator
食品機能性成分 / メタボローム解析 / 食品機能性 / 抗炎症 / 網羅的成分解析 / 肥満 / 調理 / 食品分析 / 食品 / 飲料 … More / 出汁 / 脂肪細胞 / マクロファージ / 筋肉 / 糖代謝異常 / アディポネクチン … More
Except Principal Investigator
プロファイル解析 / 動脈硬化 / デヒドロ代謝産物 / プロビタミンA / Nrf2 / レチノイド / インターフェロン制御因子 / NF-κB / 抗炎症作用 / 多変量解析 / カロテノイド Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (14 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  網羅的成分評価に基づいた調理に伴う食品機能性成分変化の統合的理解に向けた基盤研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      毛利 晋輔
    • Project Period (FY)
      2023 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Ritsumeikan University
  •  Assessment of anti-inflammatory activity of carotenoids using a multivariate analysis-based approach

    • Principal Investigator
      Yuki Manabe
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Elucidating the relationship between drinking and eating in food function using comprehensive ingredient analysisPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Mohri Shinsuke
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Ritsumeikan University
      Kyoto University
  •  Studies on the construction and application of a comprehensive evaluation system for food Ingredients based on their biological activity using non-targeted metabolite analysisPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Mohri Shinsuke
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Kyoto University

All 2023 2022 2021 2020

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Integration of bioassay and non-target metabolite analysis of tomato reveals that β-carotene and lycopene activate the adiponectin signaling pathway, including AMPK phosphorylation2022

    • Author(s)
      Shinsuke Mohri, Haruya Takahashi, Maiko Sakai, Naoko Waki, Shingo Takahashi, Koichi Aizawa, Hiroyuki Suganuma, Takeshi Ara, Tatsuya Sugawara, Daisuke Shibata, Yasuki Matsumura, Tsuyoshi Goto, Teruo Kawada
    • Journal Title

      PLOS ONE

      Volume: - Issue: 7 Pages: e0267248-e0267248

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0267248

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K15766, KAKENHI-PROJECT-21K14816, KAKENHI-PROJECT-21K05486
  • [Presentation] マクロファージと脂肪細胞の間で生じる炎症を標的とした出汁に含まれる抗炎症成分の探索2023

    • Author(s)
      毛利晋輔、真鍋祐樹、高橋春弥、後藤剛、向英里、菅原達也
    • Organizer
      日本食品分析学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K14816
  • [Presentation] ヒト肝細胞モデルを用いたシフォナキサンチンの生体内代謝の検討2022

    • Author(s)
      真鍋 祐樹、毛利 晋輔、菅原 達也
    • Organizer
      第34回カロテノイド研究談話会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05487
  • [Presentation] メタボローム解析による代謝物一斉評価系を用いたトマトに含まれるアディポネクチン様活性化合物の探索2022

    • Author(s)
      毛利晋輔,高橋春弥,坂井麻衣子, 脇尚子,高橋慎吾, 相澤宏一,菅沼大行, 荒武,真鍋祐樹,菅原達也,松村康生,柴田大輔,後藤剛,河田照雄
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K15766
  • [Presentation] Visualization of food function using LC-MS2022

    • Author(s)
      Haruya Takahashi, Shinsuke Mohri(Collaborator)
    • Organizer
      International Congress of Nutrition
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K15766
  • [Presentation] 真皮線維芽細胞におけるカロテノイドの紫外線障害抑制作用2022

    • Author(s)
      涌田 奈櫻、真鍋 祐樹、毛利 晋輔、菅原 達也
    • Organizer
      第34回カロテノイド研究談話会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05487
  • [Presentation] 真皮線維芽細胞の紫外線障害に対するカロテノイドの保護効果2022

    • Author(s)
      涌田 奈櫻、真鍋 祐樹、毛利 晋輔、菅原 達也
    • Organizer
      第76回日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05487
  • [Presentation] ミクログリアの炎症応答に対するシフォナキサンチンの抑制効果とその作用メカニズム2022

    • Author(s)
      上田 愛佳、真鍋 祐樹、毛利 晋輔、菅原 達也
    • Organizer
      第76回日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05487
  • [Presentation] 食品メタボロームへの機能性情報付与による出汁に含まれる抗炎症化合物の探索および作用機序の解明2022

    • Author(s)
      毛利晋輔、真鍋祐樹、高橋春弥、後藤剛、菅原達也
    • Organizer
      日本食品分析学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K14816
  • [Presentation] 抗炎症作用に注目した出汁に含まれる食品機能成分の評価2022

    • Author(s)
      毛利晋輔、真鍋祐樹、高橋春弥、後藤剛、菅原達也
    • Organizer
      日本食品科学工学会関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K14816
  • [Presentation] メタボロミクスによる代謝物一斉評価法を用いた 鰹出汁に含まれる抗炎症成分の探索2021

    • Author(s)
      毛利晋輔、真鍋祐樹、高橋春弥、後藤剛、菅原達也
    • Organizer
      日本水産学会近畿支部例会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K14816
  • [Presentation] メタボロミクスによる代謝物一斉評価系を活用したトマトに含まれるアディポネクチン様活性化合物の探索2021

    • Author(s)
      毛利晋輔,高橋春弥,坂井麻衣子, 脇尚子,高橋慎吾, 相澤宏一,菅沼大行, 荒武,真鍋祐樹,菅原達也,松村康生,柴田大輔,後藤剛,河田照雄
    • Organizer
      日本栄養食糧学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K15766
  • [Presentation] メタボローム解析を利用した活性ベース代謝物プロファイリング法の構築及び出汁に含まれる抗炎症化合物の探索2021

    • Author(s)
      毛利晋輔、真鍋祐樹、高橋春弥、後藤剛、菅原達也
    • Organizer
      日本微量栄養素学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K14816
  • [Presentation] Establishment of comprehensive assessment of food function system based on mass spectrometry data2020

    • Author(s)
      Takahashi H, Mohri S, Sakurai N, Ara T, Shibata D, Matsumura Y, Kawada T, Goto T.
    • Organizer
      第68回質量分析総合討論会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K15766
  • 1.  Yuki Manabe (20730104)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 2.  菅原 達也 (70378818)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results

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