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AKINAGA Yuko  秋永 優子

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Researcher Number 70167948
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Affiliation (based on the past Project Information) *help 2018 – 2023: 福岡教育大学, 教育学部, 教授
2011 – 2015: 福岡教育大学, 教育学部, 教授
2006: Fukuoka University of Education, Faculty of Education, Prosessor, 教育学部, 教授
2005 – 2006: 福岡教育大学, 教育学部, 助教授
1998 – 2001: 福岡教育大学, 教育学部, 助教授
1997: 福岡教育大学, 教育学部, 講師
Review Section/Research Field
Principal Investigator
食生活 / General human life sciences / 家政学
Except Principal Investigator
Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related / 廃棄物システム
Keywords
Principal Investigator
自治体 / 質 / 食文化 / 学校給食 / school lunch service / home / green purchasing / culture of eating habits / quality / eating habits … More / 評価法 / アンケート調査 / 家庭 / グリーン購入 / 食生活 / アンケート / 基礎調査 / 献立評価 / 高齢者配食サービス / 評価票 / 献立 / 配食サービス / 訪問給食サービス / 高齢者 / 給食実施態勢 / 小学校 / 管理 / 産直農産物 / 地元農産物 … More
Except Principal Investigator
プロジェクト学習 / 食育 / 小・中・大学生 / 大学生 / 中学生 / 郷土料理 / 食育プロジェクト学習 / 雑穀 / 幼稚園生 / 小学生 / 野菜摂取量 / 終末糖化産物(AGEs) / 見える化 / 食育学習プロジェクト / 新しい日常 / 地域資源 / ストレスマーカー / ロコモ度 / ロコモ度テスト / 食生活 / 食文化 / 高千穂郷・椎葉山の山間地農林業複合システム / 教員養成系 / 食生活リテラシー / 運動器検診 / 焼畑 / 世界農業遺産 / 和食 / 食育実践力 / Biogas / liquid fertilizer / Educational program for material circulation / Material circulating system in a local area / waste biomass / 循環事授業 / 肥効 / 地産地消 / 啓発事業 / バイオガス / 液肥 / 循環授業 / 地域循環システム / 廃棄バイオマス Less
  • Research Projects

    (6 results)
  • Research Products

    (19 results)
  • Co-Researchers

    (16 People)
  •  「新しい日常」に対応した小・中・大学生が共に学びあう食育プロジェクト学習の構築

    • Principal Investigator
      篠原 久枝
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related
    • Research Institution
      University of Miyazaki
  •  Development of a program to improve practical nutrition education skills for teacher training students through project-based learning

    • Principal Investigator
      SHINOHARA HISAE
    • Project Period (FY)
      2018 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related
    • Research Institution
      University of Miyazaki
  •  Research on Improving the Menus of Meal Delivery Service for the ElderlyPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      AKINAGA Yuko
    • Project Period (FY)
      2011 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      General human life sciences
    • Research Institution
      Fukuoka University of Education
  •  Development of the Social System for the Liquid Fertilizer made from Organic Waste and Establishment of Those Usage.

    • Principal Investigator
      TANAKA Munehiro
    • Project Period (FY)
      2005 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      廃棄物システム
    • Research Institution
      Saga University
  •  A Study on "Quality of Eating" from the View of the Point of Contacting "Recovery of Culture of Eating Habits" with "Green Purchasing" of Food - Examination of the Evaluating Method for a Goal of Qualitative Improvement of Home Eating Habits -Principal Investigator

    • Principal Investigator
      AKINAGA Yuko
    • Project Period (FY)
      1999 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Fukuoka University of Education
  •  学校給食における食文化に関する研究 -「管理する」立場の意識および交流と学校給食の質-Principal Investigator

    • Principal Investigator
      秋永 優子
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Fukuoka University of Education

All 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2014 2012 2007 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 教員養成課程家政教育専攻学生の和食に関する調理技術 および健康知識の修得状況について2023

    • Author(s)
      秋永優子,磯部由香,篠原久枝
    • Journal Title

      福岡教育大学紀要. 第五分冊, 芸術,保健体育,家政科編

      Volume: 72 Pages: 61-72

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02552
  • [Journal Article] Regional Characteristics and Factors Affecting Individuals’ Preferences Concerning <i>Dagojiru</i> in Kyushu2022

    • Author(s)
      秋永優子,武田珠美,西田真紀子,須海圭子,阿曽沼樹
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 73 Issue: 7 Pages: 427-437

    • DOI

      10.11428/jhej.73.427

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Journal Article] たけんこの天ぷら2021

    • Author(s)
      秋永優子,長野宏子,篠原久枝
    • Journal Title

      別冊うかたま「伝え継ぐ 日本の家庭料理9 野菜のおかず 春から夏」

      Volume: 9 Pages: 19-19

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Journal Article] いもんこんすい2020

    • Author(s)
      秋永優子 篠原久枝
    • Journal Title

      別冊うかたま「伝え継ぐ 日本の家庭料理15 年取りと正月料理」

      Volume: 15 Pages: 45-45

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Journal Article] 「そばじゅい」2019

    • Author(s)
      秋永優子、篠原久枝
    • Journal Title

      伝え継ぐ日本の家庭料理4 そば うどん 粉もの

      Volume: 4 Pages: 27-27

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Journal Article] 「甘酒」2019

    • Author(s)
      秋永優子、篠原久枝
    • Journal Title

      伝え継ぐ 日本の家庭料理12 米のおやつともち

      Volume: 12 Pages: 60-60

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Journal Article] 魚ん天ぷら2018

    • Author(s)
      秋永優子,篠原久枝
    • Journal Title

      伝え継ぐ日本の家庭料理

      Volume: 6 Pages: 81-81

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Journal Article] すのしゅい2018

    • Author(s)
      秋永優子,篠原久枝
    • Journal Title

      伝え継ぐ日本の家庭料理

      Volume: 6 Pages: 19-19

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Journal Article] 幼稚園給食改善のための献立評価票の提案と試み2014

    • Author(s)
      キ須海圭子、原口沙織、下村久美子、中村修、秋永優子
    • Journal Title

      日本幼少児健康教育学会

      Volume: 20 Pages: 23-37

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500881
  • [Journal Article] 学校給食の評価のあり方に関する研究2012

    • Author(s)
      本田藍、秋永優子、下村久美子、阿曽沼樹、き須海圭子、中村修
    • Journal Title

      長崎大学環境科学部 総合環境研究

      Volume: 第14巻 第2号 Pages: 41-49

    • NAID

      110009421720

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500881
  • [Journal Article] A Study on the Effect of the Cyclic System Education Progtam Based on the Cyclic System of Liquid Fertilizer from Manure.2007

    • Author(s)
      Yiko AKINAGA, Osamu Nakamura, Munehiro TANAKA, Jyunko KAI, Noriko KOBAYASHI, Natuna KOGA
    • Journal Title

      Bulletin of Fukuoka University of Education 56-5

      Pages: 147-154

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17610002
  • [Journal Article] し尿液肥循環に基づく循環授業プログラムの実施による効果に関する研究2007

    • Author(s)
      秋永優子, 中村修, 田中宗浩, 甲斐純子, 小林法子, 古賀夏奈
    • Journal Title

      福岡教育大学紀要 56・5

      Pages: 147-154

    • NAID

      40015418233

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17610002
  • [Journal Article] し尿液肥循環に基づく循環授業プログラムの実施および効果

    • Author(s)
      秋永優子, 中村修, 田中宗浩, 甲斐純子, 小林法子, 古賀夏奈
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17610002
  • [Presentation] 宮崎県の家庭料理 地域の特徴 ーひなたの海幸,山幸の恵みを活かした料理ー2022

    • Author(s)
      篠原久枝, 長野宏子, 磯部由香, 秋永優子
    • Organizer
      (一社)日本調理科学会 2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Presentation] 福岡県の家庭料理 地域の特徴 ー農業、漁業との関わりー2022

    • Author(s)
      八尋美希, 山本亜衣, 秋永優子, 楠瀬千春, 松隈美紀, 入来寛, 御手洗早也伽, 仁後亮介, 熊谷奈々, 吉岡慶子, 猪田和代, 三成由美
    • Organizer
      (一社)日本調理科学会 2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Presentation] 宮崎県の家庭料理 行事食の特徴2021

    • Author(s)
      篠原久枝,長野宏子,磯部由香,秋永優子
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Presentation] 宮崎県の家庭料理 主菜の特徴 ひなたの海幸・山幸を活かした主菜2019

    • Author(s)
      篠原久枝,長野宏子,磯部由香,秋永優子
    • Organizer
      日本調理科学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Presentation] 教員養成系学生の「和食の継承」に関する意識調査2019

    • Author(s)
      篠原久枝,磯部由香, 秋永優子
    • Organizer
      (一社)日本調理科学会 2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • [Presentation] 宮崎県の家庭料理 副菜の特徴2019

    • Author(s)
      篠原久枝, 長野宏子, 磯部由香, 秋永優子
    • Organizer
      (一社)日本調理科学会 2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02632
  • 1.  NAKAMURA Osamu (10222168)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 2.  SHINOHARA HISAE (40178885)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 12 results
  • 3.  帖佐 悦男 (00236837)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  鶴田 来美 (30258983)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  濱口 郁枝 (80521997)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  磯部 由香 (80218544)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 6 results
  • 7.  江藤 望 (90232959)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  SHIMOMURA Kumiko (00369828)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 9.  ASONUMA Miki (40452700)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 10.  KISUMI Keiko (20601412)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 11.  KANEKO Sachie (80161173)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 12.  TANAKA Munehiro (50295028)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 13.  SATO Goshi (30363328)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 14.  田中 紀子 (90122324)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 15.  西脇 亜也 (60228244)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 16.  塩瀬 圭佑 (70708106)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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