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SAKIYAMA Takaharu  崎山 高明

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Researcher Number 70170628
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Affiliation (based on the past Project Information) *help 2012 – 2013: 東京海洋大学, 海洋科学技術研究科, 教授
2011: 東京海洋大学, 海洋科学部, 教授
2003: Tokyo Univ. of Marine Sci. & Technol., Dept. of Food Sci. & Technol., Associate Professor, 海洋科学部, 助教授
2000 – 2002: OKAYAMA UNIV., ENGINEERING, ASSOCIATE PROFESSOR, 工学部, 助教授
1993 – 1999: 岡山大学, 工学部, 講師
1992: 東京大学, 農学部, 助手
Review Section/Research Field
Principal Investigator
生物・生体工学 / 食品科学・栄養科学 / Food science
Except Principal Investigator
生物・生体工学 / 化学工学一般 / 食品科学・栄養科学
Keywords
Principal Investigator
デキストラン硫酸 / キトサン / pH応答型膨潤特性 / 超臨界二酸化炭素 / 高分子電解質複合ゲル / 固定化酵素 / トリオレイン / 物質移動現象 / クロマトグラフィー / chitosa … More / dextran sulfate / natural polymer / pH-sensitive swelling / drug-delivery system / polyelectrolyte complex gel / response to external conditions / 天然高分子 / 薬物送達システム / 高分子電解質複合体 / 刺激応答性ゲル / partition / aspartame / peptide synthesis / satbility / thermolysin / immobilized enzyme / non-aqueous enzymatic reaction / 熱安定性 / 有機溶媒 / ペプチド合成 / 失活速度 / 二相系反応 / 分配 / アスパルテーム / ペプチド合成反応 / 安定性 / サーモライシン / 非水系酵素反応 / β-ラクトグロブリン / オボアルブミン / 卵白 / ラクトグロブリン / ホエイ / 連続加熱装置 / 付着 / 熱凝集 / 食品タンパク質 / 放出制御システム / 刺激応答ゲル / 固定化リパーゼ / トリグリセリド / 物質移動 / 充填層 … More
Except Principal Investigator
ペプチド / 付着 / Aspergillus oryzae / 洗浄 / β-ラクトグロブリン / Monascus pilosus / 水酸化ラジカル / zeolite membrane / silica membrane / membrane separation / supercritical carbon dioxide / オリゴペプチド / ステンレス / 吸着等温線 / 膜面液体培養 / 糸状菌 / 汚れ成分 / Cleaning rate / Hydroxyl radicals / Removal mechanism / Adhesion mechanism / Peptides / β-Lactoglobulin / Soils / Food manufacturing / 付着部位 / フーリエ変換赤外分光分析 / 複合汚れ / タンパク質 / 脱離速度 / 洗浄機構 / 付着機構 / 汚れ / 食品加工 / mold / membrane-surface liquid culture / α-glucosidase / kojic acid / red pigment / recombinant microorganism / 微生物 / 麹酸 / 培養工学 / 遺伝子組換え麹カビ / カビ / 膜面液体培養法 / α-グルコシダーゼ / コージ酸 / 紅色色素 / Aspergillius oryzae / 遺伝子組換え菌 / bovine serum albumin / β-lactoglobulin / stainless steel / hydroxyl radical / protein / cleaning / adsorption / adhesion / タンパク / アミノ酸 / 脂肪酸 / Methylene Blue / 牛血清アルブミン / ステンレス鋼 / zeolite・membrane / OLIGOPEPTIDE / THERMAL STABILITY / SIMULATED MOVING BED / ORGANIC SOLVENT / ASPARTAME / THERMOLYSIN / IMMOBILIZED ENZYME / BIOREACTOR / イオンペア- / 自己消化 / 酵素合成 / 熱安定性 / 擬似移動層 / 有機溶媒 / アスパルテ-ム / サーモライシン / 固定化酵素 / バイリアクター / 不可逆吸着 / 変異RNase A / ラテックス / バイオリアクター / コウジ酸 / 酵素洗浄 / タンパク質付着 Less
  • Research Projects

    (16 results)
  • Research Products

    (10 results)
  • Co-Researchers

    (11 People)
  •  Analysis of adhesion and aggregation behaviors of food proteins during continuous heat processingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SAKIYAMA Takaharu
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Tokyo University of Marine Science and Technology
  •  Adhesion and Removal Mechanisms of Composite Soils Formed on the Equipment Surface During Food Processing

    • Principal Investigator
      NAKANISHI Kazuhiro
    • Project Period (FY)
      2001 – 2003
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      化学工学一般
    • Research Institution
      Okayama University
  •  固体表面に対する配向の精密制御されたタンパク質の創製

    • Principal Investigator
      中西 一弘
    • Project Period (FY)
      2000
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research on Priority Areas (A)
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Clarification of Adhesion Mechanisms of Soils onto the Equipment Wall Surfaces and Its Desorption in Food Manufacturing Process

    • Principal Investigator
      NAKANISHI Kazuhiro
    • Project Period (FY)
      1998 – 2000
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B).
    • Research Field
      化学工学一般
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Development of a Novel Cultivation Method for Molds and Its Characterization

    • Principal Investigator
      NAKANISHI Kazuhiro
    • Project Period (FY)
      1998 – 2000
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B).
    • Research Field
      生物・生体工学
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Improvement of stability and reaction behavior of enzymes in organic solutions by immobilization onto nano-porous supportsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      IMAMURA Koreyosi, 崎山 高明
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      生物・生体工学
    • Research Institution
      Okayama University
  •  pH-Sensitive swelling of polyelectrolyte complex gels prepared from natural polymers and its application to controlled release systems for oral drug deliveryPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SAKIYAMA Takaharu
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      生物・生体工学
    • Research Institution
      Okayama University
  •  高分子電解質複合ゲルのpH応答性を利用した機能性食品成分放出制御システムの開発Principal Investigator

    • Principal Investigator
      崎山 高明
    • Project Period (FY)
      1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Okayama University
  •  カビの潜在機能を活用する新規な培養システムの開発

    • Principal Investigator
      中西 一弘
    • Project Period (FY)
      1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      生物・生体工学
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Development of the system for membrane separation of fatty aicd from supereritical carbon dioxide

    • Principal Investigator
      NAKAMURA Kozo
    • Project Period (FY)
      1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      The University of Tokyo
  •  食品高分子電解質から調製される複合ゲルのpH応答型膨潤特性の解析Principal Investigator

    • Principal Investigator
      崎山 高明
    • Project Period (FY)
      1995
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Okayama University
  •  DEVELOPMENT OF BIOREACTOR SYSTEM FOR OLIGOPEPTIDE SYNTHESIS COMBINED WITH A SIMULATED MOVING BED ADSORBER

    • Principal Investigator
      NAKANISHI Kazuhiro
    • Project Period (FY)
      1995 – 1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      生物・生体工学
    • Research Institution
      OKAYAMA UNIVERSITY
  •  超臨界流体クロマトグラフィーによる固定化酵素反応カラム内の物質移動現象の解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      崎山 高明
    • Project Period (FY)
      1994
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research on Priority Areas
    • Research Institution
      Okayama University
  •  食品加工プロセスにおける汚れの洗浄過程の解析とその効率化

    • Principal Investigator
      NAKANISHI Kazuhiro
    • Project Period (FY)
      1994
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      化学工学一般
    • Research Institution
      Okayama University
  •  超臨界流体クロマトグラフィーによる固定化酵素反応カラム内の物質移動現象の解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      崎山 高明
    • Project Period (FY)
      1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research on Priority Areas
    • Research Institution
      Okayama University
  •  超臨界流体クロマトグラフィーによる固定化酵素反応カラム内の物質移動現象の解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      崎山 高明
    • Project Period (FY)
      1992
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research on Priority Areas
    • Research Institution
      The University of Tokyo

All 2013 2012 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Citric acid pretreatment for suppressing adhesion of major egg allergens to a stainless steel surface2013

    • Author(s)
      Takaharu SAKIYAMA,Kentaro SATO,Sanae TSUDA,Hiroki SUGIYAMA,Tomoaki HAGIWARA
    • Journal Title

      Food Control

      Volume: 32 Issue: 2 Pages: 702-706

    • DOI

      10.1016/j.foodcont.2013.02.002

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580160
  • [Journal Article] Adhesion Behaviors of Egg White Proteins to Stainless Steel Surfaces2012

    • Author(s)
      崎山高明
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 59 Issue: 5 Pages: 227-230

    • DOI

      10.3136/nskkk.59.227

    • NAID

      10030655468

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Language
      Japanese
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580160
  • [Presentation] ステンレス鋼に対するタンパク質付着抑制法としてのクエン酸洗浄2013

    • Author(s)
      崎山高明,佐藤謙太郎,津田早苗,杉山広樹,萩原知明
    • Organizer
      第14回日本食品工学会年次大会
    • Place of Presentation
      京都テルサ(京都市)
    • Year and Date
      2013-08-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580160
  • [Presentation] ステンレス鋼に対するタンパク質付着抑制法としてのクエン酸洗浄2013

    • Author(s)
      崎山高明,佐藤謙太郎,津田早苗,杉山広樹,萩原知明
    • Organizer
      日本食品工学会第14 回(2013 年度)年次大会
    • Place of Presentation
      京都市・京都テルサ
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580160
  • [Presentation] ホエイタンパク質モデル共存系における熱凝集とステンレス鋼表面に対する付着挙動2013

    • Author(s)
      金子英基,萩原知明,崎山高明
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台市)
    • Year and Date
      2013-03-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580160
  • [Presentation] β-ラクトグロブリンの熱凝集体形成がステンレス鋼表面への付着挙動に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      金子英基,萩原知明,崎山高明
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都市)
    • Year and Date
      2012-03-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580160
  • [Presentation] ホエイ構成タンパク質の加熱に伴う汚れ付着挙動の解析2012

    • Author(s)
      金子英基,萩原知明,崎山高明
    • Organizer
      第13回日本食品工学会年次大会
    • Place of Presentation
      北海道大学(札幌市)
    • Year and Date
      2012-08-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580160
  • [Presentation] β-ラクトグロブリンの熱凝集体形成がステンレス鋼表面への付着挙動に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      金子英基,萩原知明,崎山高明
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都市・京都女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580160
  • [Presentation] ホエイ構成タンパク質の加熱に伴う汚れ付着挙動の解析

    • Author(s)
      金子英基,萩原知明,崎山高明
    • Organizer
      第13回日本食品工学会年次大会
    • Place of Presentation
      札幌市・北海道大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580160
  • [Presentation] ホエイタンパク質モデル共存系における熱凝集とステンレス鋼表面に対する付着挙動

    • Author(s)
      金子英基,萩原知明,崎山高明
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      仙台市・東北大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580160
  • 1.  NAKANISHI Kazuhiro (90026584)
    # of Collaborated Projects: 8 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  IMAMURA Koreyosi (70294436)
    # of Collaborated Projects: 6 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  星野 照彦 (90008459)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  TANAKA Takaaki (00217043)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  UTAGAWA Takashi
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  SIRAI Yoshihito (50175395)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  NAKAMURA Kozo (50011036)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  NAGASAWA Tooru (60115904)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  山田 秀徳 (80037613)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  SHIOTA Katashi
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  TORIKATA Yasuo
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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