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Kimura Yukitaka  木村 幸敬

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木村 幸敬  キムラ ユキタカ

KIMURA Yukitaka  木村 幸敬

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Researcher Number 70211878
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Affiliation (Current) 2025: 岡山大学, 環境生命自然科学学域, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2023: 岡山大学, 環境生命自然科学学域, 教授
2012: 岡山大学, 大学院・環境生命科学研究科, 教授
2012: 岡山大学, 環境生命科学研究科, 教授
2011: 岡山大学, 環境学研究科, 教授
2008: Okayama University, 大学院・環境学研究科, 教授 … More
2007: Kyoto University, 農学研究科, 准教授
2003 – 2006: 京都大学, 農学研究科, 助教授
2000 – 2002: 京都大学, 農学研究科, 助手
1999: 京都大学, 大学院・農学研究科, 助手
1997 – 1998: 京都大学, 農学研究科, 助手
1994 – 1996: 京都大学, 農学部, 助手
1990 – 1992: 京都大学, 農学部, 助手 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Food science / 食品科学・栄養科学 / Basic Section 64030:Environmental materials and recycle technology-related / Boundary agriculture / 生物・生体工学
Except Principal Investigator
食品科学・栄養科学 / 生物・生体工学 / 製造化学・食品 / Food science
Keywords
Principal Investigator
Caco-2 / 中鎖脂肪酸 / HMF / 亜臨界水 / 吸収促進 / 5-ヒドロキシフルフラル / リグニン / 乳酸 / ラクチド / グリセリン … More / 連続生産化学プロセス / スラグ流 / conjugated linoleic acid / isomerization / dicarboxylic acid / peptide / non-catalytic reaction / synthesis / Subcritical water / 単糖の分解 / 共役リノール酸 / 異性化反応 / ジカルボン酸 / ペプチド / 無触媒反応 / 合成 / ポリエチレングリコール / ポリ乳酸 / 配向性 / セルロースファイバー / 廃棄物再資源化 / 廃棄物再利用 / ナノ材料 / バイオマス / 食品成分分解動力学 / アミノ酸 / ウロン酸 / 糖 / 塩 / pH / 食品成分 / 分解動力学 / 難吸収性物質 / 培養細胞 / 吸収速度制御 / モデリング / 細胞内情報伝達 / 腸管吸収 / 中鎖脂肪酸グリセリド … More
Except Principal Investigator
Caco-2 / アスコルビン酸 / リパーゼ / 縮合反応 / 酵素合成 / 縮合 / Caco-2 cells / Absorption of a hydrophobic substance / Absorption model / 液状脂質 / 疏水性物質の吸収 / Caco-2細胞 / 疎水性物質の吸収 / 腸管吸収モデル / Intestinal absorption / enzyme reaction in microaqueous system / condensation / acylation / lipase / ascorbic acid / Vitamin C / 腸管吸収 / 微水系酵素反応 / アシル化 / ビタミンC / Lipase / beta-Glucosidase / Biocatalyst / Condensation / Surfactant / Solvent Engineering / 酵素工学 / アシル化糖 / エリスリトール / 吸着等温線 / アルキルグルコシド / 可食性界面活性剤 / β-グルコシダーゼ / 生体触媒 / 界面活性剤 / 溶媒工学 / basic amino acid / biphasic reaction / Leu-enkephalin / essential amino acids / immobilized enzyme / enzymatic synthesis / peptide synthesis / oligopeptide / ロイシンーエンケファリン / 塩基性アミノ酸 / 二相系反応 / ロイシン-エンケファリン / 必須アミノ酸 / 固定化酵素 / ペプチド合成 / オリゴペプチド / 無触媒反応 / イオン積 / エステル / ペプチド / 亜臨界水 Less
  • Research Projects

    (12 results)
  • Research Products

    (15 results)
  • Co-Researchers

    (4 People)
  •  Systematization of Reaction Extraction Process Oriented to Implementation of Production of Materials of PLA from Waste GlycerinPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      木村 幸敬
    • Project Period (FY)
      2023 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 64030:Environmental materials and recycle technology-related
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Addition of molecular orientation to cellulose fiber by condensation with a hydrophilic or hydrophobic polymerPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KIMURA Yukitaka
    • Project Period (FY)
      2011 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Boundary agriculture
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Effect of pH of subcritical water under high pressure and temperature on hydrolytic kinetics of some substances which are component of foodPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KIMURA Yukitaka
    • Project Period (FY)
      2007 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Okayama University
      Kyoto University
  •  Non-catalytic synthesis of food components in subcritical waterPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KIMURA Yukitaka
    • Project Period (FY)
      2004 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  亜臨界条件下における水・有機溶媒混合液を用いた食品素材物質の合成の可能性

    • Principal Investigator
      ADACHI Shuji
    • Project Period (FY)
      2003 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Design of the in vitro model with a cultured intestinal cell monolayer and pseudo lymph and blood streams for assessment of the absorption of a hydrophobic substance

    • Principal Investigator
      MATSUNO Ryuichi
    • Project Period (FY)
      2000 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY
  •  難吸収生理活性物質の腸管吸収速度を制御するための培養細胞を用いたモデリングPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      木村 幸敬
    • Project Period (FY)
      1998 – 1999
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      生物・生体工学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Enzymatic acylation of vitamin C with medium-chain fatty acids and estimation of intestinal absorbability of the products

    • Principal Investigator
      ADACHI Shuji
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      生物・生体工学
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY
  •  中鎖脂肪酸グリセリド分解物の有する腸管からの吸収促進機構の解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      木村 幸敬
    • Project Period (FY)
      1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  中鎖脂肪酸トリグリセリドを利用した生理活性物質吸収促進機能を有する食品の構築Principal Investigator

    • Principal Investigator
      木村 幸敬
    • Project Period (FY)
      1994
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Solvent Engineering on Enzymatic Synthesis of Edible Surfactants

    • Principal Investigator
      MATSUNO Ryuichi
    • Project Period (FY)
      1994 – 1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY
  •  Enzymatic synthesis of physiologically functional oligopeptides consisting of essential amino acids

    • Principal Investigator
      MATSUNO Ryuichi
    • Project Period (FY)
      1990 – 1992
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (B)
    • Research Field
      製造化学・食品
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY

All 2024 2023 2008 2007 2006 2005

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Effects of sodium chloride on the degradation of hexoses and the hydrolysis of sucrose in subcritical water2008

    • Author(s)
      J. Ohshima, S. Haghighat Khajavi, Y. Kimura, S. Adachi
    • Journal Title

      Eur. Food Res. Technol vol.227

      Pages: 799-803

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580136
  • [Journal Article] Degradation of pentoses and hexouronic acids in subcritical water2008

    • Author(s)
      C. Usuki, Y. Kimura, and S. Adachi
    • Journal Title

      Chemical Engineering Technology 30

      Pages: 133-137

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580136
  • [Journal Article] Degradation of pentoses and hexouronic acids in subcritical water Chemical Engineering Technology2008

    • Author(s)
      C. Usuki, Y. Kimura, and S. Adachi
    • Journal Title

      vol.30

      Pages: 133-137

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580136
  • [Journal Article] Conversion of linoleic acid to its conjugated isomers in subcritical water.2006

    • Author(s)
      C.Usuki, Y.Kimura, S.Adachi
    • Journal Title

      Japan J Food Eng. 7-2

      Pages: 147-150

    • NAID

      130003840502

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16580098
  • [Journal Article] Degradation kinetics of monosaccharides in subcritical water.2005

    • Author(s)
      S.Haghighat Khajavi, Y.Kimura, T.Oomori, R.Matsuno, S.Adachi
    • Journal Title

      J Food Eng. 68-3

      Pages: 309-313

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16580098
  • [Journal Article] Condensation reaction between angiotensin II and dicarboxylic acid in water at high temperature without any catalytic agent additive.2005

    • Author(s)
      T.Asano, A.Maeda, Y.Kimura, T.Takahashi, A.Nakamura, H.Maeda, S.Adachi
    • Journal Title

      Biotechnol. Prog. 21-4

      Pages: 1169-1174

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16580098
  • [Presentation] 高温高圧条件下での水/有機二相系のスラグ流によるリグニンの反応抽出2024

    • Author(s)
      島内寿徳, 小林慎, 藤岡沙都子, 寺坂宏一, 木村幸敬
    • Organizer
      化学工学会第89年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K11490
  • [Presentation] 液液スラグ流を用いた物質移動に対する櫛形混合流路の影響2023

    • Author(s)
      山野晃平,島内寿徳,木村幸敬
    • Organizer
      連合年会2023(第42回溶媒抽出討論会・第36回日本イオン交換研究発表会)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K11490
  • [Presentation] 液液スラグ流における物質移動に及ぼす界面活性剤の効果2023

    • Author(s)
      島内寿徳,佐薙創太,佐藤汰一,河島尚哉,木村幸敬
    • Organizer
      連合年会2023(第42回溶媒抽出討論会・第36回日本イオン交換研究発表会)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K11490
  • [Presentation] 亜臨界水中でのフェニルアラニンおよび分岐鎖アミノ酸の分解動力学2008

    • Author(s)
      藤田遼, 高瀬功志, 木村幸敬, 安達修二
    • Organizer
      食品工学, 構造, 物性に関する京都フォーラム学生発表会
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Year and Date
      2008-11-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580136
  • [Presentation] 亜臨界水中でのフェニルアラニンおよび分岐鎖アミノ酸の分解動力学、食品工学, 構造2008

    • Author(s)
      藤田遼, 高瀬功志, 木村幸敬, 安達修二
    • Organizer
      物性に関する京都フォーラム学生発表会
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Year and Date
      2008-11-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580136
  • [Presentation] 安達修二亜臨界水中での単糖の分解に及ぼす塩の影響2007

    • Author(s)
      大嶌臣, S. Haghighat Khajavi, 木村幸敬
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      関西大学
    • Year and Date
      2007-08-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580136
  • [Presentation] 安達修二亜臨界水中でのフェニルアラニンの分解2007

    • Author(s)
      高瀬功志, 木村幸敬
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      関西大学
    • Year and Date
      2007-08-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580136
  • [Presentation] 亜臨界水中でのフェニルアラニンの分解2007

    • Author(s)
      高瀬功志, 木村幸敬, 安達修二
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      関西大学
    • Year and Date
      2007-08-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580136
  • [Presentation] 亜臨界水中での単糖の分解に及ぼす塩の影響2007

    • Author(s)
      大嶌 臣, S. Haghighat Khajavi, 木村幸敬, 安達修二
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      関西大学
    • Year and Date
      2007-08-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580136
  • 1.  ADACHI Shuji (90115783)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  MATSUNO Ryuichi (30032931)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  SHIMA Moohiro (60293916)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  NAKANISHI Kazuhiro (90026584)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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