• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Fukuda ikuhiro  福田 育弘

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

福田 育弘  フクダ イクヒロ

FUKUDA Ikuhiro  福田 育弘

Less
Researcher Number 70238476
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2025: 早稲田大学, 教育・総合科学学術院, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2022 – 2023: 早稲田大学, 教育・総合科学学術院, 教授
2015 – 2019: 早稲田大学, 教育・総合科学学術院, 教授
2010 – 2013: 早稲田大学, 教育・総合科学学術院, 教授
2004 – 2007: 早稲田大学, 教育・総合科学学術院, 教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 02040:European literature-related / European literature / ヨーロッパ語系文学 / European literature (English literature excluded)
Keywords
Principal Investigator
飲食 / 表象 / 共食 / 美食 / ワイン / ガストロノミー / 文化学 / 身体 / 変容 / 感性 … More / 団欒 / ナチュラルワイン / 日本ワイン / 自然派ワイン / コンヴィヴィアリテ / テロワール / 食卓 / ビール / 洋酒 / 受容 / ドメスティケーション / 日本料理 / 食事様式 / 飲食空間 / 日本酒 / フランス / 自然 / 構造 / ハビトゥス / フランス料理 / 和食 / 料理 / 風土 / 文化変容 / hospitality / gastronomy / cannibalism / Socialist Realism / Russian Avant-garde / sexuality / solitary eating / drinking / convivial eating / 喰人 / テクノロジー / 嘔吐 / 排泄 / 歓待 / カニバリズム / 社会主義リアリズム / ロシア・アヴァンギャルド / セクシュアリティ / 個食 / わたし / 味覚 / メディア / 集団的欲望 / 社会的表象 / 集合的欲望 / つながり / 文化 / 複合 Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (79 results)
  • Co-Researchers

    (5 People)
  •  Formation of representations of terroir and convivialite and their interaction in France.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      福田 育弘
    • Project Period (FY)
      2022 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 02040:European literature-related
    • Research Institution
      Waseda University
  •  Research on the formation and social meanings of the food space in Japan concerning the introduction of food culture in FrancePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Fukuda ikuhiro
    • Project Period (FY)
      2015 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      European literature
    • Research Institution
      Waseda University
  •  A approach to establishing the method for interdisciplinary cultural sciencesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      FUKUDA Ikuhiro
    • Project Period (FY)
      2010 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      European literature (English literature excluded)
    • Research Institution
      Waseda University
  •  Excessive eating as anti-modern movement : multidisciplinary cultural research on deviations from the normPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      FUKUDA Ikuhiro
    • Project Period (FY)
      2004 – 2007
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      ヨーロッパ語系文学
    • Research Institution
      Waseda University

All 2023 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2008 2007 2006 2005 2004 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 自然派ワインを求めて 日本ワインの文化学2023

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Total Pages
      412
    • Publisher
      教育評論社
    • ISBN
      9784866240787
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K00457
  • [Book] 築地居留地の料理人――宣教師マダム・ペリーの料理レシピ1262017

    • Author(s)
      野村 高治 (著)、福田 育弘 (監修)、村上 百合子・村上 隆 (編集)
    • Total Pages
      148
    • Publisher
      清風堂書店
    • ISBN
      9784883138555
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Book] 新・ワイン学入門2015

    • Author(s)
      福田育弘
    • Total Pages
      224
    • Publisher
      集英社インターナショナル
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Book] 「飲食」というレッスンフランスと日本の食卓から2007

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Total Pages
      281
    • Publisher
      三修社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Book] Drinking/Eating as a Lesson2007

    • Author(s)
      Ikuhiro FUKUDA
    • Total Pages
      281
    • Publisher
      Sansyu-sya
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Book] 「飲食」というレッスン-フランスと日本の食卓から-2007

    • Author(s)
      福田育弘
    • Total Pages
      281
    • Publisher
      三修社
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Book] 文学と食2004

    • Author(s)
      久保田淳編, 鈴木英夫, 福田育弘他
    • Publisher
      芸林書房
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] 日本的文化変容が日本的独自性になる過程 ―― 甘味葡萄酒から自然派ワインへ ――2023

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      学術研究 ― 人文科学・社会科学編 ―

      Volume: 71 Pages: 209-236

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K00457
  • [Journal Article] 美食ないしガストロノミーの社会的編成 その社会的役割を考える2023

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      学術研究(人文科学・社会科学編)

      Volume: 72 Pages: 123-150

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K00457
  • [Journal Article] 時宜にかなった一冊(『ワイン法』書評)2020

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      図書新聞

      Volume: 3434号 Pages: 8-8

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 飲食にみる自然と文化の関係 ― フランス料理の八角形と日本料理の四角形 ―2020

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      学術研究(早稲田大学 教育・総合科学学術院紀要)

      Volume: 68 Pages: 209-233

    • NAID

      40022219940

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 日本人の飲食の感性を考える ―― 美食と共食 ――2019

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      学術研究(早稲田大学教育・総合科学学術院)

      Volume: 67 Pages: 189-218

    • NAID

      40021867779

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 対談 目指すはフランスのブルゴーニュ2018

    • Author(s)
      福田 育弘 北村 秀哉
    • Journal Title

      原子力文化

      Volume: 587 Pages: 3-10

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] ガストロノミーあるいは美食はどう語られ、どう実践されるか ―― ガストロノミー・美食言説とガストロノミー・美食という概念 ――2018

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      学術研究 ―― 人文科学・社会科学編 ――

      Volume: 第66号 Pages: 265-290

    • NAID

      120006455208

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 連載 美食文学逍遙2018

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      月刊 選択

      Volume: 44

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 葡萄酒と薬用葡萄酒の両義的な関係 ―― 明治期のワインの受容と変容 ――2017

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      学術研究 人文科学・社会科学編

      Volume: 第65号 Pages: 243-271

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 刀を包丁にもちかえて ―― 現場から本質を学んだ料理人2017

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      著作『築地居留地の料理人―宣教師マダム・ペリーの料理レシピ126』の巻末解説

      Volume: 単行本 Pages: 136-146

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 美食文学逍遙 02 グルマンをいかに描くか2017

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      選択

      Volume: VOL.43 NO.2 Pages: 40-41

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 刀を包丁に持ちかえて(単著の巻末解説と料理レシピの監修)2017

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      野村高治著、村上百合子・村上隆編著『築地居留地の料理人 宣教師マダム・ペイーの料理レシピ126』

      Volume: 単行本 Pages: 136-146

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 美食文学逍遙 01 『美味礼讃』の真意2017

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      選択

      Volume: VOL.43 NO.1 Pages: 40-41

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 美食文学逍遥(月刊誌連載)4回~15回2017

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      選択

      Volume: 43-4~44-3

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 美食文学逍遙 04 定食屋「フリコトー」の郷愁2017

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      選択

      Volume: VOL.43 NO.4 Pages: 40-41

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 美食文学逍遙 03 レアリスム作家の食欲2017

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      選択

      Volume: VOL.43 NO.3 Pages: 40-41

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 美食文学逍遙 05 孤食の快楽2017

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      選択

      Volume: VOL.43 NO.5 Pages: 40-41

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] 近代日本における飲食の表象空間考察への助走――ワインとビールの受容と変容――2016

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究 人文科学・社会科学編

      Volume: 64 Pages: 283-310

    • NAID

      120005775166

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Journal Article] Modernisation et popularisation : la transformation des pratiques et des sensibilités alimentaires après le désastre en 19232014

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      Géographie et cultures, numéro spécial (dir. : Sylvie Guichard-Anguis et Nicolas Baumert)、L'Harmattan

      Pages: 7-17

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] Modernisation et popularisation : la transformation des pratiques et des sensibilités alimentaires après le désastre en 19232014

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      Géographie et cultures

      Volume: numéro spécial

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 外食の大衆化と飲食空間のジェンダー化 ― 関東大震災後の飲食場の再編成 ―2014

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      学術研究 ― 人文科学・社会科学編 ―

      Volume: 第62号 Pages: 289-306

    • NAID

      120005430755

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 外食の大衆化と飲食空間のジェンダー化―関東大震災後の飲食場の再編成―2014

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究―人文科学・社会科学編―(早稲田大学教育・総合科学学術院)

      Volume: 第62号 Pages: 289-306

    • NAID

      120005430755

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] Modernisation et popularisation : la transformation des pratiques et des sensibilités alimentaires après le désastre en 19232013

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      Géographie et Cultures

      Volume: 震災特集号

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 西洋料理からフレンチへ ―― 飲食場の空間論的転回 ――2013

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      学術研究 ― 人文科学・社会科学編 ―

      Volume: 第61号 Pages: 339-370

    • NAID

      120005300875

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] いただきます! アンパンマン ―― 日本的な飲食の感性を体現するヒーロー2013

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      ユリイカ(青土社)

      Volume: 第45巻第10号 Pages: 27-36

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 西洋料理からフレンチへ ―― 飲食場の空間論的転回 ――2013

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      『学術研究 ― 人文科学・社会科学編 ―』

      Volume: 第61号 Pages: 339-370

    • NAID

      120005300875

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 西洋料理からフレンチへ―飲食場の空間論的転回―2013

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究―人文科学・社会科学編―(早稲田大学教育・総合科学学術院)

      Volume: 第61号 Pages: 339-370

    • NAID

      120005300875

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 食事に土地を感じるフランス式飲食2012

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      日仏経済交流会編『フランス人の流儀』

      Volume: 単行本 Pages: 182-191

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 飲食がつくる風土、風土がつくる飲食―風景と意味の通い―2012

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究―人文科学・社会科学編―(早稲田大学教育・総合科学学術院)

      Volume: 第60号 Pages: 327-352

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 食事に土地を感じるフランス式飲食2012

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      フランス人の流儀(大修館書店(単行本), 日仏経済交流会編)

      Pages: 182-191

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 飲食百変化36いいワインはトウモロコシ畑から2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      味の手帖

      Volume: Vol.45 no.3 2012 3 Pages: 86-89

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] ガストロノミー=「胃袋の規範」の形成を描く フランス料理の歴史を平易に記述した貴重な著作2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      図書新聞

      Volume: 3009号 Pages: 7-7

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 飲食百変化31食べ方はすり込まれる2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      味の手帖

      Volume: Vol.44 no.10 2011 10 Pages: 86-89

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 飲食にみる文化変容 鮨からsushiへ2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究(複合文化学編)

      Volume: 59号 Pages: 29-58

    • NAID

      40018822953

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 飲食百変化34塩が都市を作る2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      味の手帖

      Volume: Vol.45 no.1 2011 1 Pages: 86-89

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 『バベットの晩餐会』味覚の物語2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      シネマアピエ

      Volume: 特別号 Pages: 22-23

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] ガストロノミー=「胃袋の規範」の形成を描くフランス料理の通史を平易に記述した貴重な著作2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      図書新聞

      Volume: 3009号 Pages: 7-7

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 飲食がつくる風上、風上がつくる飲食-風景と味覚の通い-2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究-人文科学・社会科学編-

      Volume: 第60号 Pages: 327-352

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 飲食にみる文化変容鮨からsushiへ2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究―複合文化学科編―(早稲田大学教育学部)

      Volume: 第59号 Pages: 29-58

    • NAID

      40018822953

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 飲食百変化28<にぎり>と<おにぎり>の記号論2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      味の手帖

      Volume: Vol.44 no.6 2011 6 Pages: 82-85

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 飲食百変化29「すし」になった「おにぎり」の物語2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      味の手帖

      Volume: Vol.44 no.8 2011 8 Pages: 82-85

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 飲食百変化30何から食べる、それが問題だ2011

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      味の手帖

      Volume: Vol.44 no.9 2011 9 Pages: 82-85

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] Traduire DION en japonais, traduire le vin en saké Imaginaire traduit ou traduction de l'imaginaire ?2010

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      Le bon vin entre terroir, savoir-faire et savoir-boire (Dir. Jean-Robert Pitte)、Éditons CNRS (Centre National des Recherches Scientifiques)

      Pages: 137-145

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Journal Article] 日本人の飲食表現を考える-『ぐりとぐら』『アンパンマン』『おでんくん』にみる飲食の<感性>と<心性>-2008

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      『学術研究-複合文化学編』 第56号

      Pages: 15-35

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] 日本人の飲食表現を考える-『ぐりとぐら』『アンパンマン』『おでんくん』に見る飲食の<感性>と<心性>-2008

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究-複合文化学編-(早稲田大学教育学部) 56

      Pages: 15-36

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] Reflexions sur les representations du boire et du manger chez les Japonais dans Guri to Gura, Anpan-man et Oden-kun2008

    • Author(s)
      Ikuhiro FUKUDA
    • Journal Title

      Academic Studies : The Transcultural Study(School of Education, Waseda University) Vol.56

      Pages: 15-36

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] Iln'y a pas de repas sans alcool-on mange en buvant ou on boit en mangeant2007

    • Author(s)
      Ikuhiro FUKUDA
    • Journal Title

      Academic Studies : The Transcultural Study(School of Education, Waseda University) Vol.55

      Pages: 25-42

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] 食卓にアルコール飲料は欠かせない-食べながら飲むか飲みながら食べるか2007

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究-外国語・外国文学編-複合文化学特集(早稲田大学教育学部) 55

      Pages: 25-42

    • NAID

      120000792443

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] 食卓にアルコール飲料は欠かせない-食べながら飲むか 飲みながら食べるか-2007

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      学術研究 外国語・外国文学編-複合文化学特集- 55号

      Pages: 25-42

    • NAID

      120000792443

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] パリの揚げせんべい2006

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      潮(潮出版社) 563

      Pages: 58-60

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] Table ronde sur le theme du boire et du manger : Qu'est-ce qu'un menu ? - repas a la francaise ou repas a la japonaise (フランス語)2006

    • Author(s)
      FUKUDA Ikuhiro(福田 育弘)
    • Journal Title

      Revue japonaise de didactique du francais Etudes francophones Vol. 1 n. 2

      Pages: 132-135

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] 鱧の皮ではブイヤベースは作れない地方情緒としての飲食2006

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究-外国語・外国文学編-複合文化学特集(早稲田大学教育学部) 54

      Pages: 1-21

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] 風土のなかのワイン--グローバル化のなかでみえてきたワインの姿2006

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      別冊『<談shikohin world>酒/アルコオロジィー』(たばこ総合研究センター) 別冊嗜好品シリーズ3(掲載頁未定)

      Pages: 9-9

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] On ne peut pas faire de bouillabaisse avec du hamo-no-kawa2006

    • Author(s)
      Ikuhiro FUKUDA
    • Journal Title

      Academic Studies : Series of Foreign Language & Literature(School of Education, Waseda University), The Transcultural Study Vol.54

      Pages: 1-20

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] フランス人の食べ方日本人の食べ方-時間と空間の変換様式としての食事-2006

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Journal Title

      Revue japonaise de didactique du francais Etudes francophones Vol. 1 n. 2

      Pages: 30-47

    • NAID

      110009950107

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] フランス人の食べ方日本人の食べ方-時間と空間の変換様式としての食事2006

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      Revue japollaise de didactique du francais : etudes francophones(日本フランス語教育学会) 1巻2

      Pages: 30-47

    • NAID

      110009950107

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] Repas francais et repas japonais-le boire et le manger comme mise en correlation de l'espace et du temps2006

    • Author(s)
      Ikuhiro FUKUDA
    • Journal Title

      Revue japonaise de didactique du francais(Societe japonaise de didactique du francais), Etude francophones Vol.1, No.2

      Pages: 30-47

    • NAID

      110009950107

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] 鱧の皮ではブイヤベースは作れない 地方情緒としての飲食2006

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究複合文化学特集(早稲田大学教育学部) 54

      Pages: 1-21

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] 構造として飲食 魯文の『安愚楽鍋』から鴎外の「牛鍋」へ2005

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究-外国語・外国文学編-複合文化学特集(早稲田大学教育学部) 53

      Pages: 1-21

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] 構造としての飲食--魯文の『安愚楽鍋』から鴎外の「牛鍋」へ--2005

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      学術研究-外国語・外国文学編-複合文化学特集 早稲田大学教育学部(紀要) 53

      Pages: 1-21

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] Le boire et le manger comme structure d'Agura-nabe de Robun a Gyu-nabe d'Ogai2005

    • Author(s)
      Ikuhiro FUKUDA
    • Journal Title

      Academic Studies : Series of Foreign Language & Literature(School of Education, Waseda University), The Transcultural Study Vol.53

      Pages: 1-21

    • NAID

      110004625651

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] 飲食に関するシンポジウム「フランス人の食べ方、日本人の食べ方-メニュー(献立)について-」2005

    • Author(s)
      福田育弘, フランソワーズ・サバン, 広田功, 菊地美升
    • Journal Title

      日本フランス語教育学会・東京日仏会館共催による東京日仏会館(東京、恵比寿)でのシンポジウム(使用言語:日本語・フランス語)

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] ワインという思想--おいしいワインは川が作る?2004

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      學鐙(丸善出版部) Vol.101 No3

      Pages: 14-17

    • NAID

      40006402016

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • [Journal Article] いただきます!アンパンマン――日本的な飲食の感性を体現するヒーロー

    • Author(s)
      福田育弘
    • Journal Title

      ユリイカ(青土社)

      Volume: 第45巻第10号

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Presentation] フランスの原産地呼称制度の成立過程における問題点 ― シャンパーニュの事例から ―2020

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Organizer
      From local to global, the challenge of Geographical Indications International and Japanese perspectives(名古屋大学)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Presentation] La sensibilite; de l'alimentation des Japonais par rapport a celle des francais : la gastronomie et la convivialite2019

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Organizer
      ジャポニスム 2018 ソルボンヌ大学
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Presentation] La construction subtile du go&ucirc;t naturel dans la tradition japonaise2017

    • Author(s)
      FUKUDA ikuhiro
    • Organizer
      colloque Chaire Unesco alimentations du monde : &laquo; Se nourrir de plaisirs &raquo;
    • Place of Presentation
      Montpellier (France)
    • Year and Date
      2017-02-03
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K02392
  • [Presentation] 日本におけるワインの受容と変容西洋文化とジェンダー化2014

    • Author(s)
      福田育弘
    • Organizer
      日仏シンポジウム「ワインをめぐる人と風景その変遷と可能性日本とフランスから」
    • Place of Presentation
      東京恵比寿・日仏会館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Presentation] La gastronomie japonaise et sa sensibilité : adaptation et raffinement(日本の飲食文化とその感性:変容と洗練)2014

    • Author(s)
      福田育弘
    • Organizer
      ナント市主催の日本フェスティヴァル
    • Place of Presentation
      フランス・ナント市市民ホール
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Presentation] La gastronomie japonaise et sa sensibilité : adaptation et raffinement(日本の飲食文化とその感性:変容と洗練)2013

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Organizer
      ナント市主催の日本フェスティヴァル
    • Place of Presentation
      ナント市市民ホール
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Presentation] 日本におけるワインの受容と変容 西洋文化とジェンダー化2013

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Organizer
      日仏シンポジウム「ワインをめぐる人と風景 その変遷と可能性 日本とフランスから」
    • Place of Presentation
      東京 日仏会館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22520336
  • [Presentation] 共食の思想、個食の快楽2007

    • Author(s)
      福田 育弘
    • Organizer
      東京日仏会館 フランス文化講演シリーズ
    • Place of Presentation
      東京日仏会館
    • Year and Date
      2007-10-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16320040
  • 1.  KAMIO Tatsuyuki (60152849)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  KUWANO Takashi (90143677)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  GOTO Yusuke (60296374)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  TAKAHASHI Jun'ichi (80206812)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  HARA Katsumi (40156477)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi