• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Shimizu Naoto  清水 直人

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

清水 直人  シミズ ナオト

SHIMIZU NAOTO  清水 直人

SHIMIZU Naoto  清水直人

Less
Researcher Number 70323251
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 北海道大学, 農学研究院, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2021 – 2022: 北海道大学, 北方生物圏フィールド科学センター, 准教授
2011 – 2013: 北海道大学, (連合)農学研究科(研究院), 准教授
2008: 筑波大学, 大学院・生命環境科学研究科, 講師
2007: 筑波大学, 生命環境科学研究科, 講師
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Food science
Except Principal Investigator
Boundary agriculture
Keywords
Principal Investigator
機能性成分 / 階層構造 / システム / ナノろ過 / 電子線トモグラフィ / 機械工作・生産工学 / フードナノテクノロジー / 質量分析 / 加水分解 / ナノスケール微細化 / ナノ材料 / 食品工学 … More
Except Principal Investigator
… More 植物 / 複合材料・物質 / バイオマス / 海生バイオマス / 現代炭素 / 加速器質量分析 / 複合材料・物性 / バイオマス製品 / バイオマス資源 Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (25 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  Development of Microencapsulation System for Functional Nanoparticles via Carbohydrate PolymerPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      清水 直人
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Hokkaido University
  •  Development of the Nano Scale Processing Technology for Starch/polysaccharides Nano Dispersion by the Reaction Field of Compressed Hot WaterPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SHIMIZU NAOTO
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Hokkaido University
  •  Development of Biomass Content Measurement in Biomass Products by Accelerator Mass Spectrosc Sopy

    • Principal Investigator
      KIMURA TOSHINORI
    • Project Period (FY)
      2007 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Boundary agriculture
    • Research Institution
      Hokkaido University

All 2023 2022 2014 2013 2012 2008 2007

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 微粉砕穀物の特性と利用2013

    • Author(s)
      清水直人
    • Total Pages
      9
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Book] 微粉砕穀物の特性と利用,安達修二,中嶋光敏,杉山滋編著,食品素材のナノ加工を支える技術2013

    • Author(s)
      清水直人
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Journal Article] Buckwheat waste depolymerization using a subcritical ethanol solution for extraction of bioactive components: from the laboratory to pilot scale2023

    • Author(s)
      Yuan Yongheng、Shimizu Naoto、Li Faqinwei、Magana Jorge、Li Xiaojue
    • Journal Title

      Journal of Environmental Chemical Engineering

      Volume: 11 Issue: 3 Pages: 109807-109807

    • DOI

      10.1016/j.jece.2023.109807

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05451
  • [Journal Article] Pilot-scale extraction of polyphenols from spent black tea by semi-continuous subcritical solvent extraction2022

    • Author(s)
      Rajapaksha Surakshi、Shimizu Naoto
    • Journal Title

      Food Chemistry: X

      Volume: 13 Pages: 100200-100200

    • DOI

      10.1016/j.fochx.2021.100200

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05451
  • [Journal Article] モチ米澱粉の熱水ナノスケール微細化2014

    • Author(s)
      吉岡泰嗣,清水直人
    • Journal Title

      日本食品工学会誌

      Volume: Vol.15(3)

    • NAID

      130004692132

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Journal Article] 加圧熱水を用いたモチ米澱粉のナノスケール微細化2014

    • Author(s)
      吉岡泰嗣,清水直人
    • Journal Title

      日本食品工学会

      Volume: 15

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Journal Article] 超遠心粉砕機による米のクラリオ微粉末化と各種米微粉末の微細構造2013

    • Author(s)
      高橋寿明,清水直人,カテリーナ フジウ,マルコスネヴェス,市川創作,中嶋光敏
    • Journal Title

      日本食品工学会誌

      Volume: 14 Pages: 59-67

    • NAID

      130005078816

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Journal Article] 超遠心粉砕機による米のクラリオ微粉末化と各種米澱粉の微細構造2013

    • Author(s)
      高橋寿明,清水直人,カテリーナフジウ,マルコスネヴェス,市川創作,中嶋光敏
    • Journal Title

      日本食品工学会誌

      Volume: Vol.14(2) Pages: 59-67

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] Extraction Optimization and Concentration through Nanofiltration of Aqueous Crude Glycerol Extract from Tomato Leaf Residue (TLR)2022

    • Author(s)
      Li Xiaojue、Yuan Yongheng、Li Faqinwei、Shimizu Naoto
    • Organizer
      The XX CIGR World Congress 2022
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05451
  • [Presentation] 玉ねぎ外皮の機能性成分のナノろ過の検討2022

    • Author(s)
      逢坂悠希、清水直人
    • Organizer
      日本食品工学会第23回(2022年度)年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05451
  • [Presentation] 水熱反応場を用いたイヌリン分解生成物の特性評価2014

    • Author(s)
      伊藤貴則,岩渕和則,清水直人
    • Organizer
      第73回農業食料工学会年次大会
    • Place of Presentation
      西原町,琉球大学
    • Year and Date
      2014-05-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] 耐圧容器を用いた加圧熱水による糖類ナノ分散系の調製2013

    • Author(s)
      清水直人,菅原幸哉,吉岡泰嗣,守谷克哉
    • Organizer
      日本食品工学会 第14回年次大会
    • Place of Presentation
      京都テルサ(京都市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] 耐圧容器を用いた加圧熱水による糖類ナノ分散系の調製2013

    • Author(s)
      清水直人,菅原幸哉,吉岡泰嗣,守谷克哉
    • Organizer
      日本食品工学会第14回年次大会
    • Place of Presentation
      京都市,京都テルサ
    • Year and Date
      2013-08-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] 加圧熱水を用いたモチ米澱粉のナノスケール加工特性2013

    • Author(s)
      吉岡泰嗣,守谷克哉,岩渕和則,清水直人
    • Organizer
      日本食品工学会第14回年次大会
    • Place of Presentation
      京都市,京都テルサ
    • Year and Date
      2013-08-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] 加圧熱水による反応場を用いたデンプン・多糖類のナノスケール加工2013

    • Author(s)
      守谷克哉,吉岡泰嗣,清水直人
    • Organizer
      化学工学会第78回年会
    • Place of Presentation
      豊中市,大阪大学
    • Year and Date
      2013-03-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] 加圧熱水による反応場を用いたデンプン・多糖類のナノスケール加工2013

    • Author(s)
      守谷克哉,吉岡泰嗣,清水直人
    • Organizer
      化学工学会 第78年会(2013)
    • Place of Presentation
      大阪大学(豊中市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] Pulverisation of rice and its starches by ultracentrifuge cryomilling2013

    • Author(s)
      Naoto SHIMIZU, Toshiaki TAKAHASHI, Katerina FUJIU, Mitsutoshi NAKAJIMA
    • Organizer
      C&E Spring Meeting 2013, Auditorium Max Weber & Jean Monnet
    • Place of Presentation
      ルーベン
    • Year and Date
      2013-05-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] 加圧熱水を用いたモチ米澱粉のナノスケール加工特性2013

    • Author(s)
      吉岡泰嗣,守谷克哉,岩渕和則,清水直人
    • Organizer
      日本食品工学会 第14回年次大会
    • Place of Presentation
      京都テルサ(京都市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] Pulverisation of rice and its starches by ultracentrifuge cryomilling2013

    • Author(s)
      N. Shimizu, T. TakahashiK. I. Butron Fujiu, M. Nakajima
    • Organizer
      C&E Spring Meeting 2013
    • Place of Presentation
      Auditorium Max Weber& Jean Monnet (Belgium)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] 加圧熱水による反応場を用いたデンプン・多糖類のナノ粒子調製技術の開発2012

    • Author(s)
      清水直人
    • Organizer
      農業機械学会北海道支部第63回年次大会
    • Place of Presentation
      帯広市,帯広畜産大学
    • Year and Date
      2012-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] 加圧熱水による反応場を用いたデンプン・多糖類のナノ粒子分散系調製技術の開発2012

    • Author(s)
      清水直人
    • Organizer
      農業機械学会 北海道支部
    • Place of Presentation
      帯広畜産大学(帯広市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580157
  • [Presentation] IMPROVEMENT OF BIOMASS CONTENT DETERMINATION IN BIO MASS PRODUCTS BASED ON AMS (Accelerator Mass Spectrometry) METHOD2008

    • Author(s)
      T. Kimura, N. Shimizu, T. Ueno, H. Tashiro, T. Kato, M. Sakai
    • Organizer
      37^<th> CIGR International Conference
    • Place of Presentation
      Iguass Falls, Brazil
    • Year and Date
      2008-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19380180
  • [Presentation] バイオマス製品中のバイオマス含量測定技術2008

    • Author(s)
      木村俊範, 清水直人, 上野孝, 加藤俊明, 酒井正裕
    • Organizer
      第67回農機学会年次大会講演要旨, 3-14(2008. 3)
    • Place of Presentation
      宮崎県宮崎市, 宮崎観光ホテル
    • Year and Date
      2008-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19380180
  • [Presentation] APPLICABILITY IMPROVEMENT OF "BIOMASS DEGREE" M EASUREMENT TO BIOMASS PLASTICS AND OTHER BIOMA SS PRODUCTS2008

    • Author(s)
      T. Kimura, N. Shimizu, T. Ueno, H. Tashiro, T. Kato, M. Sakai
    • Organizer
      BEP / IPB Conference
    • Place of Presentation
      Nashua, NC, USA
    • Year and Date
      2008-10-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19380180
  • [Presentation] バイオマスマークとバイオマス製品中のバイオマス含量測定2007

    • Author(s)
      木村俊範, 田代裕統, 清水直人, 上野孝
    • Organizer
      農機学会北海道支部第58回大会
    • Place of Presentation
      北海道帯広市, とかちプラザ
    • Year and Date
      2007-09-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19380180
  • 1.  KIMURA TOSHINORI (60111241)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 2.  UENO Takashi (10310963)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi