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Kenjiro Tatematsu  立松 憲次郎

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立松 憲次郎  タテマツ ケンジロウ

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Researcher Number 70381720
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 岐阜薬科大学, 薬学部, 講師
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2022 – 2023: 岐阜薬科大学, 薬学部, 講師
2016 – 2018: 岐阜薬科大学, 薬学部, 講師
2013 – 2015: 岐阜薬科大学, 薬学部, 助教
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Eating habits / Environmental and hygienic pharmacy
Keywords
Principal Investigator
DHA / 植物ステロール / 脂質栄養 / 脳卒中 / SHRSP / 5-FU / リパーゼ / Hep-G2 / 完全水素添加油脂 / トリステアリン … More / 食素材 / 飽和脂肪酸 / ステアリン酸 / 完全水添油脂 / 18:1 脂肪酸 / 寿命短縮 / 脳卒中予防 / 脂肪酸 / 完全水添菜種油 / 菜種油 / オレイン酸 Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (24 results)
  •  トリステアリンミセルを用いた「食べるDDS」の開発研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      立松 憲次郎
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Gifu Pharmaceutical University
  •  Research on the mechanism(s) underlying amelioration of pathological model of cerebral stroke by fully hydrogenated oilPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Tatematsu Kenjiro
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Gifu Pharmaceutical University
  •  The role of 18:1 fatty acid in survival shortening of SHRSPs by dietary edible oilPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Kenjiro Tatematsu
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Environmental and hygienic pharmacy
    • Research Institution
      Gifu Pharmaceutical University

All 2024 2023 2022 2018 2017 2016 2015 2013 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Lipase-catalyzed interesterification of Sunite sheep tail fat and flaxseed oil provides a fat having a unique fatty acid content and favorable physicochemical and nutritional properties2024

    • Author(s)
      Baoyindugurong, J.-H., Hou, J.-L., Ren, Y.-N., Li, Y.-W., Heshuote, M., Hugejiletu, Ohara, N., Naito, Y., & Tatematsu, K.
    • Journal Title

      Food Science & Nutrition

      Volume: Early view Issue: 6 Pages: 1-16

    • DOI

      10.1002/fsn3.4111

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05526, KAKENHI-PROJECT-18K02227
  • [Journal Article] Ameliorating effect of fully hydrogenated canola oil on lifespan and pathology of stroke-prone spontaneously hypertensive rats(SHRSP)2022

    • Author(s)
      Tatematsu K, Nagata S, Kondo Y, Saito Y, Okuyama H, Ohara N.
    • Journal Title

      Journal of Lipid Nutrition

      Volume: 31 Issue: 1 Pages: 45-54

    • DOI

      10.4010/jln.31.45

    • ISSN
      1343-4594, 1883-2237
    • Year and Date
      2022-03-31
    • Language
      Japanese
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05526
  • [Presentation] 完全水素添加油脂による分子選択的吸収について2024

    • Author(s)
      立松憲次郎
    • Organizer
      日本脂質栄養学会 第4回ミニシンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05526
  • [Presentation] 高コレステロール食が脳卒中モデルラットの生体内脂肪酸・ステロールに与える変化2023

    • Author(s)
      西片佑太朗、立松憲次郎、大原直樹
    • Organizer
      第14回 岐阜薬科大学機能性健康食品研究講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05526
  • [Presentation] 完全水素添加菜種油による脳卒中ラットの病態改善と臓器脂質含量2023

    • Author(s)
      立松憲次郎
    • Organizer
      第70回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05526
  • [Presentation] Effect of canola oil or soybean oil on the pathological conditions of spontaneously hypertensive rats stroke-prone (SHRSP)2023

    • Author(s)
      Kenjiro Tatematsu, Jinhua Baoyindugurong, Yuka Kondo, Mai Nishikawa, Yoshiaki Satio, Yukiko Naito, Naoki Ohara
    • Organizer
      14th Asian congress of nutrition
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05526
  • [Presentation] コレステロールを摂取した脳卒中易発症性高血圧自然発症ラットにおける生体内脂質変化2023

    • Author(s)
      西片佑太朗、立松憲次郎、大原直樹
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第32回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05526
  • [Presentation] 菜種油のSHRSPラットに対する毒性の今までとこれから2023

    • Author(s)
      立松憲次郎
    • Organizer
      日本脂質栄養学会 ミニシンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05526
  • [Presentation] Components of edible oils involved in the lifespan of SHRSP and exploration of novel edible oil from this perspective2022

    • Author(s)
      Tatematsu, Kenjiro
    • Organizer
      食品栄養と健康に関する国際フォーラム(呼和浩特市)
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05526
  • [Presentation] 油脂中ステロール含量の脳卒中ラットの寿命に与える影響2022

    • Author(s)
      立松憲次郎、西川真衣、内藤由紀子、大原直樹
    • Organizer
      第13回岐阜薬科大学機能性健康食品研究講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05526
  • [Presentation] 食用油に含まれる脳卒中ラットの寿命短縮の原因物質について2022

    • Author(s)
      立松憲次郎
    • Organizer
      第31回日本脂質栄養学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05526
  • [Presentation] 完全水添油脂とDHAの SHRSP組織脂質に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      酒向史裕, 立松憲次郎, 大原直樹
    • Organizer
      日本脂質栄養学会 第27回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00817
  • [Presentation] 完全水添菜種油を摂取した SHRSP が示す病態改善における DHA の役割2018

    • Author(s)
      酒向史裕, 立松憲次郎, 大原直樹
    • Organizer
      日本薬学会 第138回年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00817
  • [Presentation] 完全水添油脂摂取による脳卒中ラットの組織脂肪酸組成に及ぼす影響2017

    • Author(s)
      近藤佑香、立松憲次郎、大原直樹
    • Organizer
      第63回 日本薬学会東海支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00817
  • [Presentation] 完全水添油脂を摂取した脳卒中ラットにおける臓器特異的な脂肪酸蓄積2017

    • Author(s)
      近藤佑香、立松憲次郎、大原直樹
    • Organizer
      日本脂質栄養学会 第26回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00817
  • [Presentation] 完全水添油脂を摂取したSHRSPの糞便中脂質成分について2016

    • Author(s)
      立松憲次郎
    • Organizer
      第25回脂質栄養学会
    • Place of Presentation
      田市にぎわい交流館AU(あう) (秋田県秋田市)
    • Year and Date
      2016-09-16
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00817
  • [Presentation] SHRSP寿命短縮におけるオレイン酸の影響2016

    • Author(s)
      近藤佑香、立松憲次郎、大原直樹
    • Organizer
      日本薬学会 第136年会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2016-03-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870606
  • [Presentation] 18:1脂肪酸含量のSHRSP病態に対する影響2015

    • Author(s)
      近藤佑香、立松憲次郎、大原直樹
    • Organizer
      日本病院薬剤師会東海ブロック日本薬学会東海支部合同学術大会2015
    • Place of Presentation
      金城学院大学
    • Year and Date
      2015-11-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870606
  • [Presentation] 完全水素添加処理した菜種油を摂取することによる SHRSP 病態改善作用2015

    • Author(s)
      永田 翔子、立松 憲次郎、斉藤 義明 、大原 直樹
    • Organizer
      日本脂質栄養学会 第24回大会
    • Place of Presentation
      ホテルグランデはがくれ
    • Year and Date
      2015-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870606
  • [Presentation] 高融点油脂の SHRSP 寿命短縮に対する影響について2015

    • Author(s)
      立松憲次郎
    • Organizer
      日本薬学会 第135年会
    • Place of Presentation
      神戸
    • Year and Date
      2015-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870606
  • [Presentation] いくつかの食用油によるSHRSP寿命短縮での18:1脂肪酸含量の影響2015

    • Author(s)
      近藤佑香、立松憲次郎、大原直樹
    • Organizer
      日本脂質栄養学会 第24回大会
    • Place of Presentation
      ホテルグランデはがくれ
    • Year and Date
      2015-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870606
  • [Presentation] 高融点油脂を摂取した脳卒中ラットの寿命短縮効果について2013

    • Author(s)
      立松 憲次郎、宮澤 大介、大原 直樹、奥山 治美
    • Organizer
      第22回脂質栄養学会大会
    • Place of Presentation
      高知会館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870606
  • [Presentation] Full hydrogenation of canola oil did not shorten the life span of SHRSP

    • Author(s)
      立松憲次郎
    • Organizer
      第11回国際脂肪酸・脂質学会
    • Place of Presentation
      ストックホルム
    • Year and Date
      2014-06-28 – 2014-07-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870606
  • [Presentation] 菜種油の脳卒中ラット寿命短縮活性における完全水添処理の影響

    • Author(s)
      立松 憲次郎、宮澤 大介、大原 直樹、奥山 治美
    • Organizer
      第4回機能性食品研究会
    • Place of Presentation
      グランベール岐山
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25870606

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