• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Satsuki-Murakami Taro  村上 太郎

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

Murakami Taro  村上 太郎

Less
Researcher Number 70393254
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 衛生化学部, 主任研究員
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2018 – 2022: 地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 衛生化学部, 主任研究員
2016: 大阪市立環境科学研究所, 調査研究課, 研究主任
2015: 大阪市立環境科学研究所, その他部局等, 研究主任
2013 – 2014: 大阪市立環境科学研究所, その他部局等, 研究員
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Hygiene and public health
Keywords
Principal Investigator
小麦グリアジン / プロアントシアニジン / ELISA / 人工腸管モデル / 低アレルゲン化 / 反応阻害曲線 / モノクローナル抗体 / LC-QTOF/MS / Caco2細胞 / 高分解能飛行時間型質量分析装 … More / 腸管吸収モデル / 人工消化液 / 高分解能飛行時間型質量分析装置 / 小麦グリアジンペプチド / 高分解能質量分析装置 / ポリフェノール / ELISA / 落花生 / 阻害因子 / MALDI-TOFMS / Polyvinylpyrrolidone / DMAC / 小麦グルテン / ポリビニルピロリドン / 特定原材料 / アレルギー物質 Less
  • Research Projects

    (2 results)
  • Research Products

    (16 results)
  •  Evaluation of reduced allergenicity of wheat using proanthocyanidinsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Satsuki-Murakami Taro
    • Project Period (FY)
      2018 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Osaka Institute of Public Health
  •  Improvement of quantitative assay of allergens in processed foods containing inhibiting factors.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      Murakami Taro
    • Project Period (FY)
      2013 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Hygiene and public health
    • Research Institution
      Osaka City Institute of Public Health and Environmental Sciences

All 2023 2022 2021 2020 2017 2016 2015 2014 2013 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 特定原材料(卵・乳)のスクリーニング検査における内部品質管理手法の検討2013

    • Author(s)
      紀雅美, 村上太郎, 工藤鮎子, 昌山敦, 山野哲夫, 清水充
    • Journal Title

      大阪市立環境科学研究所報告

      Volume: 75 Pages: 35-39

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25860474
  • [Presentation] 特定原材料(小麦)の改良抽出法の室間共同試験による評価2023

    • Author(s)
      村上太郎、村野晃一、山﨑朋美、柿本葉、若栗忍、高取聡、角谷直哉、渡辺卓穂
    • Organizer
      日本食品化学学会 第29回総会・学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K14415
  • [Presentation] 精度管理用試料を利用した特定原材料(小麦)の測定阻害評価と改良抽出法についての検討2022

    • Author(s)
      村上太郎,村野晃一,山﨑朋美,柿本葉,若栗忍,高取聡,角谷直哉,渡辺卓穂
    • Organizer
      日本食品化学学会 第28回総会・学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K14415
  • [Presentation] 特定原材料(小麦)の改良抽出法の評価に向けた室間共同試験用試料の調製2022

    • Author(s)
      村上太郎,村野晃一,山﨑朋美,柿本葉,若栗忍,高取聡,角谷直哉,渡辺卓穂
    • Organizer
      AOAC INTERNATIONAL JAPAN SECTION第25回年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K14415
  • [Presentation] 特定原材料(小麦)の改良抽出法の評価に向けた室間共同試験用試料の調製2022

    • Author(s)
      村上太郎,村野晃一,山﨑朋美,柿本葉,若栗忍,高取聡,角谷直哉,渡辺卓穂
    • Organizer
      第59回全国衛生化学技術協議会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K14415
  • [Presentation] 特定原材料検査の内部品質管理における課題と不確かさの推定2021

    • Author(s)
      村上太郎、村野晃一、工藤鮎子、清田恭平、昌山敦、高取聡、山野哲夫
    • Organizer
      第58 回全国衛生化学技術協議会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K14415
  • [Presentation] 小麦グリアジンのエピトープとの結合に関与する プロアントシアニジンの探索2020

    • Author(s)
      村上太郎、工藤鮎子、村野晃一、山口之彦、山野哲夫
    • Organizer
      日本食品化学学会 第 26 回総会・学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K14415
  • [Presentation] チョコレートに含まれるアレルギー物質(小麦・乳)の実態調査2017

    • Author(s)
      村上太郎, 工藤鮎子, 清田恭平, 山野哲夫
    • Organizer
      日本食品化学学会第23回 総会・学術大会
    • Place of Presentation
      伊勢志摩ロイヤルホテル
    • Year and Date
      2017-06-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25860474
  • [Presentation] アレルギー物質検査を含む食品検査におけるPVP共存抽出法の適用性評価2016

    • Author(s)
      村上太郎, 清田恭平, 工藤鮎子, 昌山敦, 紀雅美, 山野哲夫
    • Organizer
      第112回日本食品衛生学会学術講演会
    • Place of Presentation
      函館国際ホテル
    • Year and Date
      2016-10-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25860474
  • [Presentation] DMAC法による加工食品中の総プロアントシアニジンの定量2016

    • Author(s)
      村上太郎、工藤鮎子、清田恭平、紀雅美、山野哲夫
    • Organizer
      日本食品化学学会第22回 総会・学術大会
    • Place of Presentation
      高知市文化プラザかるぽーと
    • Year and Date
      2016-06-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25860474
  • [Presentation] PVP共存抽出法のアレルギー物質検査を含む食品検査への応用2016

    • Author(s)
      村上太郎, 清田恭平, 工藤鮎子, 昌山敦, 紀雅美, 山野哲夫
    • Organizer
      日本食品衛生学会近畿地区勉強会
    • Place of Presentation
      大阪府立公衆衛生研究所
    • Year and Date
      2016-11-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25860474
  • [Presentation] ELISA法による特定原材料の検査における内部品質管理手法の検討2015

    • Author(s)
      村上太郎,紀雅美,工藤鮎子,昌山敦,清田恭平,山野哲夫
    • Organizer
      2015AOAC International 日本セクション年次大会
    • Place of Presentation
      品川区立総合区民会館 きゅりあん
    • Year and Date
      2015-06-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25860474
  • [Presentation] 小麦グリアジンとの抗原抗体反応を阻害する食品因子の解析2014

    • Author(s)
      村上太郎, 工藤鮎子, 紀雅美, 昌山敦, 山野哲夫
    • Organizer
      第20回日本食品化学会学術大会
    • Place of Presentation
      東京ビックサイト
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25860474
  • [Presentation] 小麦グリアジンタンパク質の測定を阻害する食品原材料の解析2013

    • Author(s)
      村上太郎, 工藤鮎子, 紀雅美, 昌山敦, 山野哲夫
    • Organizer
      第106回日本食品衛生学会学術講演会
    • Place of Presentation
      沖縄コンベンションセンター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25860474
  • [Presentation] ELISA法による小麦タンパク質の検出における測定阻害因子の解析

    • Author(s)
      村上太郎,工藤鮎子,紀雅美,昌山敦,山野哲夫
    • Organizer
      第108回 日本食品衛生学会 学術講演会
    • Place of Presentation
      金沢歌舞伎座
    • Year and Date
      2014-12-03 – 2014-12-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25860474
  • [Presentation] カカオを含む食品からのELISA法による小麦タンパク質の検出法の改良

    • Author(s)
      村上 太郎,工藤 鮎子,昌山 敦,紀 雅美,山野 哲夫
    • Organizer
      日本食品化学学会 第21回 総会・学術大会
    • Place of Presentation
      東京ビックサイト
    • Year and Date
      2015-05-20 – 2015-05-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25860474

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi