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Sakamoto Koji  坂本 宏司

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Researcher Number 80613017
Affiliation (Current) 2025: 広島国際大学, 健康科学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2020 – 2021: 広島国際大学, 健康科学部, 教授
2015 – 2019: 広島国際大学, 医療栄養学部, 教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Food science
Except Principal Investigator
Eating habits
Keywords
Principal Investigator
咀嚼・嚥下困難者食 / 酵素含浸 / 酵素 / 介護食 / 炊飯米 / やわらか大麦 / 酵素含有大麦 / 酵素含浸米 / 軟らか穀類加工品 / α-アミラーゼ … More / やわらか炊飯米 / 軟らかご飯 / 酵素含有麦 / 酵素含有米 / 介護用穀類 / 形状保持型介護食 / 食品 / 解凍 / 凍結 / 高齢者食 / 在宅介護 / 咀嚼 / 嚥下 / 凍結含浸 / 酵素拡散 / 咀嚼・嚥下 / セルラーゼ / ペクチナーゼ / 軟化 / 拡散 / 形状保持 … More
Except Principal Investigator
嚥下調整食 / 食品 / におい / 官能評価 / スニッフィング / GC分析 / 凍結含浸法 / 嚥下食 / 京料理 / 和食 / 咀嚼障害 / 嚥下障害 Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (23 results)
  • Co-Researchers

    (4 People)
  •  Research on the development of cooked rice and processed grain products for people with difficulty in chewing and swallowing using enzyme impregnationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SAKAMOTO KOJI
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Hiroshima International University
  •  Influence of change in odor on the palatability of swallowing modified diets

    • Principal Investigator
      Manabe Mariko
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  Research on preparation of shape-retaining care food by enzyme impregnation using ice crystal inductionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Sakamoto Koji
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Hiroshima International University
  •  Development of dysphagia diets by collaboration with the top chefs of Japanese restaurant in Kyoto

    • Principal Investigator
      Matoba Teruyoshi
    • Project Period (FY)
      2014 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Kansai University of Welfare Sciences

All 2021 2020 2019 2018 2017 2016

All Journal Article Presentation Book Patent

  • [Book] 高齢者用食品の開発と動向2019

    • Author(s)
      坂本宏司他
    • Total Pages
      197
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • ISBN
      9784781314082
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Book] 五十部誠一郎監修,高付加価値化・生産性向上のための最先端食品加工技術2017

    • Author(s)
      坂本宏司
    • Total Pages
      10
    • Publisher
      S&T出版
    • ISBN
      9784907002671
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Journal Article] 凍結含浸法による形状保持軟化調理食品の嚥下移行食としての適応性2018

    • Author(s)
      藤島一郎,重松 孝,金沢 英哲,西村 立,長尾菜緒,大塚純子,中津沙弥香,柴田賢哉,岩崎由香,渡邊弥生,梶原 良,坂本宏司
    • Journal Title

      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌

      Volume: 22 Pages: 97-107

    • NAID

      130007613094

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Journal Article] 臨床試験で用いた凍結含浸法による形状保持軟化調理食品の力学特性2018

    • Author(s)
      中津沙弥香,岩崎由香,渡邊弥生,梶原 良,柴田賢哉,藤島一郎,重松 孝,金沢 英哲,西村 立,長尾菜緒,大塚純子,神山かおる,坂本宏司
    • Journal Title

      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌

      Volume: 22 Pages: 8-9

    • NAID

      130007614269

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Journal Article] 凍結含浸法により酵素処理された形状保持軟化ブロッコリーの品質に及ぼす加工プロセスの影響2017

    • Author(s)
      中津沙弥香、柴田賢哉、坂本宏司
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 64 Pages: 150-156

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Journal Article] 凍結含浸法による形状保持型介護食の開発とその応用2017

    • Author(s)
      坂本宏司
    • Journal Title

      日本咀嚼学会雑誌

      Volume: 27 Pages: 2-9

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Journal Article] 凍結含浸法を用いた形状保持型介護食の開発とその応用2017

    • Author(s)
      坂本宏司
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 50 Pages: 198-203

    • NAID

      130006178038

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Journal Article] 凍結含浸法により酵素処理された形状保持軟化ブロッコリーの品質に及ぼす加工プロセスの影響2017

    • Author(s)
      中津沙弥香、柴田賢哉、坂本宏司
    • Journal Title

      日本食品工学会誌

      Volume: 64 Pages: 150-156

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Journal Article] 機能性食品への凍結含浸法の応用2016

    • Author(s)
      坂本宏司
    • Journal Title

      日本調理食品研究会誌

      Volume: 22 Pages: 27-33

    • NAID

      40021049924

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Patent] 穀類加工品、穀類加工品の製造方法、および軟化穀類加工品の製造方法2020

    • Inventor(s)
      坂本宏司、豊田文彦
    • Industrial Property Rights Holder
      学校法人常翔学園、(有)クリスターコーポレーション
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2020
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05937
  • [Patent] 食材への酵素導入方法2018

    • Inventor(s)
      坂本宏司,豊田文彦
    • Industrial Property Rights Holder
      坂本宏司,豊田文彦
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2018-015870
    • Filing Date
      2018
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Patent] 食材への酵素導入方法2017

    • Inventor(s)
      坂本宏司,豊田文彦
    • Industrial Property Rights Holder
      坂本宏司,豊田文彦
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2017-01-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Presentation] 酵素含浸を用いた咀嚼・嚥下困難者用炊飯米の開発に関する研究2021

    • Author(s)
      坂本宏司、宮脇美幸
    • Organizer
      第26・27回 合同学術大会 日本摂食嚥下リハビリテーション学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05937
  • [Presentation] Production of esthetically pleasing care foods using various enzyme impregnation2021

    • Author(s)
      Koji SAKAMOTO
    • Organizer
      World Dysphagia Summit、WDS, 2021
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05937
  • [Presentation] Development of the softening nursing-care foods while still retaining the original sharp processed by freeze-thaw impregnation2019

    • Author(s)
      Koji SAKAMOTO
    • Organizer
      he 19th ARAHE Biennial International Congress,Traditional
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Presentation] お家で簡単にやわらか食材が作れる2017

    • Author(s)
      坂本宏司
    • Organizer
      日本栄養改善学会中国支部大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Presentation] 新しい介護食のカタチ、2017

    • Author(s)
      坂本宏司
    • Organizer
      ふくおか高齢者向け食品開発研究会
    • Place of Presentation
      中村学園大学
    • Year and Date
      2017-03-24
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Presentation] Development of the softening nursing-care foods while still retaining the original sharp processed by freeze-thaw impregnation2017

    • Author(s)
      Koji Sakamoto
    • Organizer
      The 19th ARAHE Biennial International Congress
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Presentation] 嚥下調製食への展開方法によるにおいの変化2017

    • Author(s)
      平野早紀,辻本華音,坂本宏司,真部真里子
    • Organizer
      (一社)日本調理科学会平成29年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00832
  • [Presentation] 高齢者食開発の立場から咀嚼を考える2016

    • Author(s)
      坂本宏司
    • Organizer
      日本咀嚼学会第27回学術大会
    • Place of Presentation
      広島大学
    • Year and Date
      2016-11-06
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Presentation] 凍結含浸法を利用したバリアフリー2016

    • Author(s)
      坂本宏司
    • Organizer
      東北電力管理栄養士セミナー
    • Place of Presentation
      横手セントラルホテル
    • Year and Date
      2016-08-03
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Presentation] 凍結含浸介護食と要介護者のQOLの向上2016

    • Author(s)
      坂本宏司
    • Organizer
      全国栄養士養成施設研修会
    • Place of Presentation
      広島ガーデンホテル
    • Year and Date
      2016-12-03
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • [Presentation] 凍結含浸法の開発と形状保持型介護食2016

    • Author(s)
      坂本宏司
    • Organizer
      日本食品機械研究会
    • Place of Presentation
      近畿大学会館
    • Year and Date
      2016-07-13
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07759
  • 1.  Matoba Teruyoshi (10027196)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  Manabe Mariko (50329968)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 3.  Hara Tomoko (40192281)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  久保 加織 (10190836)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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