• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

EBIHARA Kiyoshi  海老原 清

ORCIDConnect your ORCID iD *help
Researcher Number 90036492
Other IDs
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2013 – 2014: 大阪青山大学, 健康科学部, 教授
2008 – 2012: Ehime University, 農学部, 教授
2004 – 2005: 愛媛大学, 農学部, 教授
1991 – 1992: 愛媛大学, 農学部, 教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Food science
Keywords
Principal Investigator
CYP7A1 / インクレチン / 結腸ブレーキ / 回腸ブレーキ / インスリン / 血糖値 / Ovariectomized rat / LDL-receptor / Bile acid / Plasma cholesterol … More / Estrogen deficiency / Dietary protein / Dietary fat / mRNA発現量 / LDL受容体 / 脂肪酸 / アミノ酸組成 / CYP7A1活性 / 肝臓mRNA発現量 / 血漿コレステロール濃度 / 肝臓遺伝子発現 / 胆汁酸 / 血漿コレステロール / タンパク質 / 脂肪 / 卵巣摘出 / 高コレステロール血症 / エストロゲン欠乏 / 耐糖性作用 / レジスタントスターチタイプ4 / PYY / GLP-1 / レジスタントスターチ・タイプ4 / 短鎖脂肪酸 / 耐糖性改善効果 / レジスタント スターチ タイプ4 / 糖尿病モデルマウス / 血漿脂質 / 難消化性炭水化物の分析 / インスリン抵抗性 / 化学修飾デンプン / エネギー値 / 耐糖能 / 胃内滞留時間 / 耐糖能グリセミックインデクッス / エネルギー値 / レジスタントスターチ-タイプ4(加工澱粉) / 呼気水素 / 加工デンプン / 消化管免疫 / 消化管ホルモン / 発酵性 / 消化性 / レジスタントスターチ・タイプ4(加工デンプン) … More
Except Principal Investigator
Nutrition of Crops / Highly Harvesting Crops Cultivation / Dry Season Irrigation Planning / Regional Marketing / Agricultural Development Project / Chiang Mai Province / 高収性作物栽培 / 農産品栄養 / 高収請作物栽培 / 乾季カンガイ計画 / 地域流通経済 / 農業開発計画 / チェンマイ地方 Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (45 results)
  • Co-Researchers

    (11 People)
  •  Glucose tolerance improvement effect of resistant starch -4: Is ileum and colon brake involved! ?Principal Investigator

    • Principal Investigator
      EBIHARA Kiyoshi
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Osaka Aoyama University
      Ehime University
  •  Resistant starch type-4(RS4) as dietary fiber : evaluation of nutritional and physiological function of RS4Principal Investigator

    • Principal Investigator
      EBIHARA Kiyoshi
    • Project Period (FY)
      2008 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Ehime University
  •  Effects of fat and protein on cholesterol metabolism at the time of estrogen lackPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      EBIHARA Kiyoshi
    • Project Period (FY)
      2004 – 2005
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Ehime University
  •  Co-op Study on Agric. Development of Chiang Mai Province

    • Principal Investigator
      OHASHI Gyozo
    • Project Period (FY)
      1991 – 1992
    • Research Category
      Grant-in-Aid for international Scientific Research
    • Research Institution
      Ehime University

All 2014 2013 2011 2010 2009 2008 2007 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 愛媛大学発産業界行、シース(研究成果)探報22011

    • Author(s)
      海老原清
    • Total Pages
      4
    • Publisher
      国立大学法人愛媛大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Book] 提言集「研究者が語る、食と健康」~研究・教育・地域貢献~2011

    • Author(s)
      海老原清
    • Total Pages
      9
    • Publisher
      独立行政法人産業技術総合研究所四国センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Book] レジスタントスターチ-タイプ4と低エネルギー食品、「ルミナコイド研究のフロンティア」2010

    • Author(s)
      海老原清
    • Total Pages
      280
    • Publisher
      建帛社(海老原清、早川享志、奥恒行編集)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Book] ルミナコイド研究のフロンティア:食物繊維・オリゴ糖・レジスタントスターチの最新研究動向2010

    • Author(s)
      海老原清
    • Publisher
      建帛社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Book] ルミナコイド研究のフロンティア:食物繊維・オリゴ糖・レジスタントスターチの最新研究動向(レジスタントスターチータイプ4と低エネルギー食品)2010

    • Author(s)
      海老原清
    • Total Pages
      268
    • Publisher
      建帛社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Journal Article] 教材研究 テジスタントスターチの栄養・生理機能2014

    • Author(s)
      海老原 清
    • Journal Title

      日本調理科学雑誌

      Volume: 47 Pages: 49-52

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580187
  • [Journal Article] 総説 レジスタントスターチ・タイプ4の栄養・生理機能について2014

    • Author(s)
      海老原 清
    • Journal Title

      食品加工技術

      Volume: 34 Pages: 34-42

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580187
  • [Journal Article] Hydroxypropylation of high-amylose maize starch changes the digestion and fermentation-dependent parameters in rats2013

    • Author(s)
      Kiyoshi Ebihara, Natsumi Kaneko, Taro Kishida
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science

      Volume: 2 Pages: 1-8

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580187
  • [Journal Article] Digestibility, fermentability, and energy value of highly cross-linked phosphate tapioca starch in men2011

    • Author(s)
      Tachibe M, Ohga H, Nishibata T and Ebihara K
    • Journal Title

      J Food Sci.

      Volume: 76(6) Pages: 152-155

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Journal Article] Digestibility, fermentability, and energy value of highly cross-linked phosphate tapioca starch in men2011

    • Author(s)
      Tachibe M, Ohga H, Nishibata T, Ebihara K
    • Journal Title

      Journal of Food Science

      Volume: 76

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Journal Article] Resistant starch type 4, cross-linked phosphate starch and hydroxypropyl distarch phosphate attenuate rapid glycemic response in men2010

    • Author(s)
      Tachibe M, Oga H, Nishihata T and Ebihara K.
    • Journal Title

      Jpn Pharmacol Ther.

      Volume: 38(8) Pages: 731-736

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Journal Article] Evaluation of Nondigested carbohydrates in hydroxypropylated tapioca starch.2010

    • Author(s)
      Tachibe M, Kato R, Nishibata K, Kishida T, Ebihara K.
    • Journal Title

      J Food Sci 75

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Journal Article] Evaluation of nondigested carbohydrates in hydroxypropylated tapioca starch2010

    • Author(s)
      Tachibe M, Kato R, Nishihata T, Tashiro K, Kishida T and Ebihara K
    • Journal Title

      J Food Sci.

      Volume: 75(1) Pages: 1-4

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Journal Article] Resistant starch type 4, cross-linked Phosphate starch and hydroxypropyl distarch phosphate attenuate rapid glycemic response in men.2010

    • Author(s)
      achibe M, Oga H, Nishibata T, Ebihara K.
    • Journal Title

      Jpn Pharmacol Ther 38

      Pages: 731-736

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Journal Article] Hydroxypropylated tapioca starch retards the development of insulin resistance in KKAy mice, a type 2 diabetes model, fed a high-fat diet2009

    • Author(s)
      Tachibe M, Kato R, Sugano S, Kishida T and Ebihara K
    • Journal Title

      J Food Sci.

      Volume: 74(7) Pages: 232-236

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Journal Article] Hydroxypropylated tapioca starch retards the development of insulin resistance in KKAy mice, a type 2 diabetes model, fed a high-fat diet.2009

    • Author(s)
      Tachibe M, Kato R, Sugano S, Kishida T, Ebihara K.
    • Journal Title

      J Food Sci 74

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Journal Article] High-hydroxypropylated tapioca starch improves insulin resistance in genetically diabetic KKAy mice2009

    • Author(s)
      Kato R, Tachibe M, Sugano S, Kishida T and Ebihara K
    • Journal Title

      J Food Sci.

      Volume: 74(1) Pages: 89-96

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Journal Article] High-hydroxypropylated tapioca starch improves insulin resistance in genetically diabetic KKAy mice.2009

    • Author(s)
      Kato R, Tachibe M, Sugano S, Kishida T, Ebihara K.
    • Journal Title

      J Food Sci. 74

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] 食物繊維の栄養・生理機能について2014

    • Author(s)
      海老原 清
    • Organizer
      第77回醤油研究発表会
    • Place of Presentation
      愛媛県松山市
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580187
  • [Presentation] レジスタントスターチ・タイプ4の栄養・生理機能について2013

    • Author(s)
      海老原 清
    • Organizer
      日本食品・機械研究会 第11回高付加価値食品開発のためのフォーラム
    • Place of Presentation
      静岡県富士裾野市
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580187
  • [Presentation] レジスタントスターチ・タイプ4の栄養・生理機能2013

    • Author(s)
      海老原 清
    • Organizer
      第53回日本澱粉研究懇談会
    • Place of Presentation
      静岡県伊東市
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580187
  • [Presentation] 大腸発酵産物の栄養・生理機能2011

    • Author(s)
      海老原清
    • Organizer
      愛媛大学社会連携プログラム
    • Place of Presentation
      松山(招待講演)
    • Year and Date
      2011-10-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] リン酸架橋デンプン(DP)のin vivo消化性は架橋度に影響される2011

    • Author(s)
      内田乃利旭、立部誠、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      第65回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2011-05-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] 食物繊維の役割と最新の研究について2011

    • Author(s)
      海老原清
    • Organizer
      日本食物繊維学会第16回学術集会市民公開講座
    • Place of Presentation
      東京(招待講演)
    • Year and Date
      2011-11-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] リン酸架橋デンプンの消化性2011

    • Author(s)
      内田乃利旭、立部誠、海老原清
    • Organizer
      第30回日本農芸化学会中四国支部講演会
    • Place of Presentation
      岡山
    • Year and Date
      2011-05-21
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] レジスタントスターチ2010

    • Author(s)
      海老原清
    • Organizer
      第21回食品ハイドロコロイドシンポジウム
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2010-05-21
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] 化学修飾デンプンの生理作用は修飾方法に影響される2010

    • Author(s)
      樫原彩、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      第43回日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会
    • Place of Presentation
      高知
    • Year and Date
      2010-11-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルデンプンの消化管ホルモン応答に及ぼす影響2010

    • Author(s)
      結石倫世、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      第43回日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会
    • Place of Presentation
      高知
    • Year and Date
      2010-11-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] RS4の消化性は飼料澱粉の食餌歴に影響される2010

    • Author(s)
      田乃利旭、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      第43回日本栄養・食糧学会中国・四国支部大会
    • Place of Presentation
      高知
    • Year and Date
      2010-11-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] Resistant starch-type 4含有食品の安全性と生理効果2010

    • Author(s)
      立部誠、風岡拓磨、海老原清、山本國夫
    • Organizer
      第15回日本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      札幌
    • Year and Date
      2010-11-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] High-hydroxypropylated tapioca starch improves insulin resistance in genetically diabetic KKAy mice.2009

    • Author(s)
      海老原清
    • Organizer
      19^<th> International Congress of Nutrition.
    • Place of Presentation
      Bangkok
    • Year and Date
      2009-10-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] Resistant starch type-4の発酵性とカロリー評価2009

    • Author(s)
      立部誠、大賀浩史、田代晃一、西端豊英、海老原清
    • Organizer
      第14回に本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      岐阜
    • Year and Date
      2009-10-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] High-hydroxypropylated tapioca starch improves insulin resistance in genetically diabetic KKAy mice2009

    • Author(s)
      Ebihara K
    • Organizer
      19^<th> International Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      Bangkok, Thailand
    • Year and Date
      2009-10-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] ハイアミロースコーンスターチ、ヒドロキシプロピルハイアミロースの栄養生理効果に関する研究2009

    • Author(s)
      大川佑治、立部誠、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部、日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部、日本食品科学工学会西日本支部合同支部大会
    • Place of Presentation
      那覇
    • Year and Date
      2009-10-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] Resistant starch type-4がヒト血糖値に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      大賀浩史、田代晃一、立部誠、西端豊英、海老原清
    • Organizer
      第14回に本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      岐阜
    • Year and Date
      2009-10-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] II型糖尿病モデルラット(KKAyマウス)の耐糖能に及ぼすHPSの作用~高脂肪食における検討~2009

    • Author(s)
      大川佑治、加藤良、岸田太郎、海老原清、立部誠
    • Organizer
      第14回に本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      岐阜
    • Year and Date
      2009-10-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] リン酸架橋デンプンの脂質代謝に及ぼす架橋度の影響2008

    • Author(s)
      大川佑治、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部第22回講演会
    • Place of Presentation
      鳥取
    • Year and Date
      2008-11-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルデンプンの耐糖能改善効果の要因~Gastric emptying消化管ホルモンの経時応答2008

    • Author(s)
      加藤良、岸田太郎、海老原清
    • Organizer
      第13回に本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2008-11-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] Hydroxypropyl starch (HPS)の消化性と耐糖能に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      加藤良、岸田太郎、海老原清、立部誠、西端豊英、菅野祥三
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      埼玉
    • Year and Date
      2008-05-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルデンプンの耐糖性改善効果2007

    • Author(s)
      加藤良、岸田太郎、海老原清、立部誠、菅野祥三
    • Organizer
      第11回日本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      神戸
    • Year and Date
      2007-11-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルデンプンに含まれる難消化性成分の性質2007

    • Author(s)
      西端豊英、田代晃一、立部誠、加藤良、海老原清
    • Organizer
      第11回日本食物繊維学会学術集会
    • Place of Presentation
      神戸
    • Year and Date
      2007-11-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20380077
  • [Presentation] Plasma GLP-1 concentration is increased in non-operated rats fed fermentable dietary fiber, but not in cecectomized rats

    • Author(s)
      Ryoko Shimada, Yoko Segawa-Katayama, Kiyoshi Ebihara
    • Organizer
      12th Asian Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      横浜
    • Year and Date
      2015-05-14 – 2015-05-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580187
  • [Presentation] レジスタントスターチの栄養・生理機能

    • Author(s)
      海老原 清
    • Organizer
      日本食品・機械研究会
    • Place of Presentation
      静岡県裾野市
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580187
  • [Presentation] Plasma GLP-1 concentration and dipeptidyl peptidase-4 activity in rats fed partially hydrolyzed guar gum, fermentable dietary fiber, are decreased by cecectomy

    • Author(s)
      Ryoko Shimada, Yoko Segawa-Katayama, Kiyoshi Ebihara
    • Organizer
      6th International Dietary Fibre Conference 2015, DF 2015
    • Place of Presentation
      Paris
    • Year and Date
      2015-06-01 – 2015-06-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580187
  • [Presentation] レジスタントスターチの栄養・生理機能

    • Author(s)
      海老原 清
    • Organizer
      第53回澱粉研究懇談会
    • Place of Presentation
      伊東市
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580187
  • 1.  KISHIDA Taro (80304658)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 16 results
  • 2.  OHASHI Gyozo (10036296)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  TAKASE Keiji (90133165)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  IZUMI Eiji (30026637)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  KATO Masahiro (30036404)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  フォンテプ フウクウル
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  ニィポン ジャマングラカ
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  FOOKUL Phongthep
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  JAYANAMGKALA Nippon
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  エーンクーンチョレン ス
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  ティアントロング アーノ
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi