• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

TAGAWA Akio  田川 彰男

ORCIDConnect your ORCID iD *help
Researcher Number 90216804
Other IDs
External Links
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2017: 千葉大学, 大学院園芸学研究科, 教授
2014: 千葉大学, 園芸学研究科, 名誉教授
2013: 千葉大学, 大学院園芸学研究科, 教授
2012 – 2013: 千葉大学, 園芸学研究科, 教授
2009 – 2012: 千葉大学, 大学院・園芸学研究科, 教授 … More
1999: 千葉大学, 大学・自然科学研究科, 教授
1999: Chiba University, Graduate School of Science and Technology, Professor, 大学院・自然科学研究科, 教授
1997 – 1998: 東京農業大学, 生物産業学部, 助教授
1994 – 1995: 東京農業大学, 生物産業学部, 助教授
1992: TOKYO UNIV.AGRICULTURE, FOOD SCIENCE, ASSOCIATE PROFESSOR, 生物産業学部, 助教授
1991: 東京農業大学, 生物産業学部, 講師 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
農業機械学 / 農業機械 / Agricultural environmental engineering
Except Principal Investigator
Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering / Agricultural environmental engineering
Keywords
Principal Investigator
thermophysical property / 平衡含水率 / 熱物性 / 乾燥 / beans / 比熱 / 温度伝導率 / 熱伝導率 / 豆類 / drying … More / equilibrium moisture content / 吸湿過程 / water absorption characteristics / thermal diffusivity / specific heat / thermal conductivity / processing / grain / 吸収特性 / 吸水モデル / 乾燥特性 / 拡散モデル / 圧力 / 吸水特性 / 加工 / 穀物 / volume change / water absorption / transient heat probe method / thin layr / 減率第二段 / 薄層乾燥 / 体積変化 / 吸水 / 非定常プローブ法 / 薄層 / cylinder model / coefficient of hygroscopic expansion / coefficient of thermal expansion / effect thermal conductivity / 乾燥過程 / 飽和塩 / 食品熱物性 / 円筒モデル / 水分膨張係数 / 熱膨張係数 / 有効熱伝導率 / 解凍 / パーシャルフリージンク / 急速解凍 / ブライン凍結 / マイクロ波と減圧乾燥の併用脱水 / 長期貯蔵 / マイクロ波 / ブランチング / パーシャルフリージング / デハイドロフリージング / 青果物 / ポストハーベスト … More
Except Principal Investigator
ブランチング / 乾燥モデル / 色彩変化 / キャベツ / コマツナ / 積算温度 / 消費電力量 / L-アスコルビン酸 / 遠赤外線乾燥 / マイクロ波 / 水分蒸散速度 / マイクロ波ブランチング / Fv/Fm / インピーダンス / パプリカ / ホウレンソウ / Lアスコルビン酸 / βカロテン / ニンジン / 複数品質の同時評価 / コンジョイント分析 / 6次産業化 / ガス拡散 / 熱拡散 / 3次元構造 / 青果物 / 共焦点レーザ顕微鏡 / X線CT / 農業工学 / 生体材料 / シミュレーション工学 / カロテノイド / キウイフルーツ / 反応速度 / ライフサイクルアセスメント / 抗酸化活性 / 糖 / 復水性 / 乾燥処理 / 色彩 / アスコルビン酸 / リコピン / 調理用トマト / パーオキシダーゼ Less
  • Research Projects

    (8 results)
  • Research Products

    (67 results)
  • Co-Researchers

    (11 People)
  •  Elucidation of optimum drying condition corresponding to characteristics of fruit and vegetables for promotion of sixth sector industrialization

    • Principal Investigator
      ORIKASA Takahiro
    • Project Period (FY)
      2014 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
    • Research Institution
      Iwate University
  •  Three-dimensional multi-physics simulation based on actual geometry of bio-materials

    • Principal Investigator
      TANAKA FUMIHIKO
    • Project Period (FY)
      2013 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
    • Research Institution
      Kyushu University
  •  Study of optimization of far-infrared drying condition for fruit and vegetables considering LCA methods

    • Principal Investigator
      ORIKASA Takahiro
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering
    • Research Institution
      Iwate University
      Miyagi University
  •  Development and evaluation on new methods for long term storage of fruit and vegetablesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TAGAWA Akio
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering
    • Research Institution
      Chiba University
  •  Development of optimum microwave blanching system for fruit and vegetables

    • Principal Investigator
      ORIKASA Takahiro
    • Project Period (FY)
      2008 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (Start-up)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Extensive Measurement of Basic Properties for the processing of Grains and BeansPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TAGAWA Akio
    • Project Period (FY)
      1997 – 1999
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      農業機械学
    • Research Institution
      Chiba University
      Tokyo University of Agriculture
  •  Basic Study on the Storage and Processing of BeansPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TAGAWA Akio
    • Project Period (FY)
      1994 – 1995
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      農業機械学
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  MEASURMENTS OF THERMOPHYSICAL PROPERTIES OF FOODPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TAGAWA Akio
    • Project Period (FY)
      1991 – 1992
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      農業機械
    • Research Institution
      TOKYO UNIVERSITY OF AGRICULTURE

All 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] ニンジンの最適ブランチング処理法の検討に向けた品質および物理的特性の測定2017

    • Author(s)
      折笠貴寛,小出章二,澤田みのり,三鹿暉峻,佐々木邦明,渡邊高志,安藤泰雅,中村宣貴,村松良樹,椎名武夫,田川彰男
    • Journal Title

      農業食料工学会誌

      Volume: 79 Pages: 122-130

    • NAID

      130007853322

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] The influence of inhibit avoid water defect responses by heat pretreatment on hot air drying rate of spinach2016

    • Author(s)
      Takashi Watanabe, Takahiro Orikasa, Hiroshi Shono, Shoji Koide, Takeo Shiina, Akio Tagawa
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 168 Pages: 113-118

    • DOI

      10.1016/j.jfoodeng.2015.07.014

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] Determination of Optimum Blanching Conditions to Produce Dried Paprika by Conjoint Analysis2015

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,佐藤和憲,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 62 Issue: 8 Pages: 394-401

    • DOI

      10.3136/nskkk.62.394

    • NAID

      130005100699

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] Temperature Dependency of Quality Change during Far-Infrared Drying of Komatsuna Leaves2015

    • Author(s)
      Takahiro Orikasa, Shintaro Okamoto, Toshikazu Komoda, Sakiko Hatanaka, Chiyuki Togashi, Yoshiki Muramatsu, Shoji Koide, Takeo Shiina, Akio Tagawa
    • Journal Title

      Acta Horticulture

      Volume: 1091 Pages: 319-326

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] Impacts of hot air and vacuum drying on the quality attributes of kiwifruit slices2014

    • Author(s)
      Takahiro Orikiasa, Shoji Koide, Shintaro Okamoro, Teppei Imaizumi, Yoshiki Muramatsu, Jun-ichi Takeda, Takeo Shiina, Akio Tagawa
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 125 Pages: 51-58

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Journal Article] ブランチング処理がカットキャベツの遠赤外線乾燥過程における水分蒸散速度および品質変化に及ぼす影響2014

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,佐々木邦明,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Journal Title

      農業食料工学会誌

      Volume: 76(5) Pages: 387-394

    • NAID

      130006943627

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Journal Article] 積算温度を指標としたコマツナの遠赤外線乾燥における品質変化の評価2013

    • Author(s)
      岡本慎太郎,折笠貴寛,畑中咲子,菰田俊一,齊藤順一郎,富樫千之,村松良樹,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Journal Title

      日本食品保蔵科学会誌

      Volume: 39(6) Pages: 311-318

    • NAID

      40019925283

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Journal Article] Vacuum Drying Characteristics of Kiwifruit and Analysis of Drying Shrinkage2012

    • Author(s)
      Takahiro Orikasa, Long Wu, Poritosh Roy, Yoshiki Muramatsu, Toshikazu Yano, Takeo Shiina and Akio Tagawa
    • Journal Title

      Journal of the Society of Agricultural Structures, Japan

      Volume: 43(4) Pages: 145-151

    • NAID

      10031148059

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Journal Article] デハイドロフリージングにおける脱水法がカットダイコンの物理的性質および解凍・復水条件に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      植村泰介、田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59 Pages: 115-121

    • NAID

      10030333953

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] Impact of microwave drying on quality attributes of okra fruit2012

    • Author(s)
      Man, L. V., Orikasa, T., Muramatsu,Y., Tagawa, A.
    • Journal Title

      J. Food Processing & Technolo gy

      Volume: Vol.3, Iss.10 Pages: 1-7

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] カットリンゴの熱風乾燥における試料表面への散布処理が表面硬化および褐変に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      森房素乃子、折笠貴寛、村松良樹、田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻,11号 Pages: 583-590

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] サトイモおよびナガイモへのマイクロ波ブランチングの適用2012

    • Author(s)
      今泉鉄平,折笠貴寛,村松良樹,田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻,11号 Pages: 583-590

    • NAID

      10031145696

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] デハイドロフリージングにおける脱水法がカットダイコンの物理的性質および解凍、復水条件に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      植村泰介、田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻,3号 Pages: 115-121

    • NAID

      10030333953

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] コマツナの乾燥への遠赤外線の利用2012

    • Author(s)
      岡本慎太郎,折笠貴寛,桑嶋学人,菰田俊一,齊藤順一郎,矢野歳和,村松良樹,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59(9) Pages: 465-472

    • NAID

      10031054973

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Journal Article] マイクロ波乾燥によって得られた乾燥野菜の空隙率が吸水性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      玉木由香利、折笠貴寛,村松良樹,田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 59巻,8号 Pages: 401-408

    • NAID

      10030963957

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] ジャガイモのブランチングにおけるカリウム溶出およびマイクロ波の適用2011

    • Author(s)
      安藤泰雅、折笠貴寛、椎名武夫、五月女格、五十部誠一郎、村松良樹、田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 58巻,7号 Pages: 284-290

    • NAID

      10029399949

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] ジャガイモのブランチングにおけるカリウム溶出およびマイクロ波の適用2011

    • Author(s)
      安藤泰雅、田川彰男, 他5名
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 58 Pages: 284-290

    • NAID

      10029399949

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] Hot air Drying Characteri stics of Sweet Potato Using the Data of Equilibrium Moisture Content and the Deposition of L-Ascorbic Acid2010

    • Author(s)
      T. Orikasa, L. WU, Y. Ando, Y. Murama tsu, R. Poritosh, T. Yano, T. Shiina, A. Tagawa
    • Journal Title

      In ternational Journal of Food Engineeri ng

      Volume: Vol.6, Iss.2, Article12 Pages: 1-14

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] Hot air drying characteristics of sweet potato using moisture sorption isotherm analysis and its quality changes during drying2010

    • Author(s)
      Takahiro Orikiasa, Long Wu, Yasumasa Ando, Yoshiki Muramatsu, Poritosh Roy, Toshikazu Yano, Takeo Shiina, Akio Tagawa
    • Journal Title

      International Journal of Food Engineering 6(2)

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Journal Article] 調理用トマトのブランチングおよび乾燥へのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      安藤泰雅、折笠貴寛、椎名武夫、五月女格、五十部誠一郎、村松良樹、田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 57巻,5号 Pages: 191-197

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Journal Article] Drying characteristics using data of equilibrium moisture content and L-ascorbic acid changes during hot air drying of sweet potato2010

    • Author(s)
      Takahiro Orikiasa, Long Wu, Yasumasa Ando, Yoshiki Muramatsu, Poritosh Roy, Toshikazu Yano, Takeo Shiina, Akio Tagawa
    • Journal Title

      International Journal of Food Engineering 6(2)

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Journal Article] 調理用トマトの乾燥およびブランチングへのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      安藤泰雅, 折笠貴寛, 椎名武夫, 五月女格, 五十部誠一郎, 村松良樹, 田川彰男
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 57(5)

      Pages: 191-197

    • NAID

      10026294831

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Journal Article] 調理用トマトの乾燥およびブランチングへのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      安藤泰雅、田川彰男, 他5名
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 57巻 Pages: 191-197

    • NAID

      10026294831

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] Drying kinetics and quality of tomatoes for cooking dehydrated by a vacuum-microwave method2014

    • Author(s)
      Takahiro Orikasa, Syoji Koide, Hana Sugawara, Yoshiki Muramatsu, Manasikan Thammawong, Takeo Shiina, Akio Tagawa
    • Organizer
      29th International Horticultural Congress
    • Place of Presentation
      Brisbane, AU
    • Year and Date
      2014-08-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Presentation] ニンジンの最適ブランチング処理法の検討に向けた品質および物理的特性の測定2014

    • Author(s)
      折笠貴寛,澤田みのり,渡邊高志,小出章二,中村宣貴,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学(福岡)
    • Year and Date
      2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Presentation] 減圧マイクロ波乾燥を用いた調理用トマトの乾燥特性および品質変化の検討2014

    • Author(s)
      折笠貴寛,菅原花,小出章二,岡田益己,松嶋卯月,加藤一幾,武田純一,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      第73回農業食料工学会年次大会
    • Place of Presentation
      琉球大学(沖縄)
    • Year and Date
      2014-05-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Presentation] 乾燥パプリカの高品質化に向けたブランチング終了条件の検討2014

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,小出章二,武田純一,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      第73回農業食料工学会年次大会
    • Place of Presentation
      琉球大学(沖縄)
    • Year and Date
      2014-05-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26850156
  • [Presentation] Analysis of temperature dependency of quality change during far-infrared drying of komatsuna leaves2013

    • Author(s)
      Takahiro Orikasa, Shintaro Okamoto, Toshikazu Komoda, Sakiko Hatanaka Chiyuki Togashi, Yoshiki Muramatsu, Shoji Koide, Takeo Shiina, Akio Tagawa
    • Organizer
      VI International Conference on Managing Quality in Chains (MQUIC 2013)
    • Place of Presentation
      Cranfield University, UK
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] Impact of microwave drying on the quality attributes ofokra fruit2012

    • Author(s)
      田川彰男
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2012年合同大会
    • Place of Presentation
      宇都宮大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 熱湯浸漬中のイモ類からの含有カリウム溶出2012

    • Author(s)
      田川彰男
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] Impact of microwave drying on the quality attributes of okra fruit2012

    • Author(s)
      Man, L., V., Orikasa, T., Muramatsu, Y., Ogawa,Y., Tagawa, A.
    • Organizer
      農業環境工 学関連学会 2012 年合同大会
    • Place of Presentation
      宇 都宮大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 加熱処理を考慮したナガイモとダイコンの熱物性および電気物性の測定2012

    • Author(s)
      今泉鉄平、村松良樹、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2012年合同大会
    • Place of Presentation
      宇都宮大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 熱湯浸漬中のイモ類からの含有カリウム溶出2012

    • Author(s)
      今泉鉄平、折笠貴寛、村松良樹、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第59回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] ブロッコリーのブランチングにおけるマイクロ波の適用2012

    • Author(s)
      田川彰男
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 野菜の加工前処理2012

    • Author(s)
      田川彰男
    • Organizer
      日本冷凍空調学会第13回西日本地区技術交流会
    • Place of Presentation
      九州大学筑紫キャンパス
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] ブロッコリーのブランチングにおけるマイクロ波の適用2012

    • Author(s)
      町田元気、今泉鉄平、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第59回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] キューイフルーツの熱風乾燥における熱湯浸漬ブランチングによる褐変防止2012

    • Author(s)
      吉田裕史、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第59回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] キューイフルーツの熱風乾燥における熱湯浸漬ブランチングによる褐変防止2012

    • Author(s)
      田川彰男
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] マイクロ波照射によって得られた乾燥野菜の吸水性2011

    • Author(s)
      玉木由佳莉、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第58回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 葉菜類の乾燥への遠赤外線の利用2011

    • Author(s)
      折笠貴寛、田川彰男, 他3名
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回大会
    • Place of Presentation
      東北大学川内北キャンパス
    • Year and Date
      2011-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 熱風乾燥におけるリンゴ果肉スライスの表面硬化および褐変抑制2011

    • Author(s)
      森房素乃子、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第58回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] マイクロ波照射によって得られた乾燥野菜の吸水性2011

    • Author(s)
      玉木由佳莉、田川彰男, 他2名
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回大会
    • Place of Presentation
      東北大学川内北キャンパス
    • Year and Date
      2011-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 熱風乾燥におけるリンゴ果肉スライスの表面硬化および褐変抑制2011

    • Author(s)
      森房素乃子、田川彰男, 他2名
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回大会
    • Place of Presentation
      東北大学川内北キャンパス
    • Year and Date
      2011-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] ナガイモのブランチングへのマイクロ波の適用2011

    • Author(s)
      今泉鉄平、安藤泰雅、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第58回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] ナガイモのブランチングへのマイクロ波の適用2011

    • Author(s)
      今泉鉄平、田川彰男, 他3名
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回大会
    • Place of Presentation
      東北大学川内北キャンパス
    • Year and Date
      2011-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 葉菜類の乾燥への遠赤外線の利用2011

    • Author(s)
      岡本慎太郎,折笠貴寛,菰田俊一,齊藤順一郎,村松良樹,椎名武夫,田川彰男,矢野歳和
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回大会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] リンゴ果肉の熱風乾燥特性と褐変抑制2011

    • Author(s)
      森房素乃子、田川彰男, 他2名
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回大会
    • Place of Presentation
      宇都宮大学峰キャンパス
    • Year and Date
      2011-08-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] ジャガイモのブランチングへのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      安藤泰雅、今泉鉄平、折笠貴寛、五月女格、椎名武夫、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第57回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] サトイモのブランチングへのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      田川彰男、今泉鉄平, 他3名
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 日本ナシの乾燥に関わる表面硬化と褐変の防止2010

    • Author(s)
      森房素乃子、田川彰男、小川幸春
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] デハイドロフリージング処理の各過程における細胞状況の評価2010

    • Author(s)
      植村泰介、藤田かおり、杉山純一、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第57回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 異なる乾燥法を用いた乾燥野菜の吸水性2010

    • Author(s)
      玉木由佳莉、折笠貴寛、小川幸春、田川彰男
    • Organizer
      第57回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] ジャガイモのブランチングへのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      安藤泰雅、田川彰男, 他5名
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 異なる乾燥法を用いた乾燥野菜の吸水性2010

    • Author(s)
      玉木由佳莉、田川彰男, 他2名
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] デハイドロフリージング処理の各過程における細胞状況の評価2010

    • Author(s)
      植村泰介、田川彰男, 他3名
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] サトイモのブランチングへのマイクロ波の適用2010

    • Author(s)
      田川彰男、今泉鉄平、安藤泰雅、折笠貴寛、小川幸春
    • Organizer
      第57回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] 日本 ナシの乾燥に関わる表面硬化と褐変の 防止2010

    • Author(s)
      森房素乃子、田川彰男、小川幸春
    • Organizer
      第57回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580287
  • [Presentation] サツマイモの熱風乾燥における品質変化の変動解析2009

    • Author(s)
      折笠貴寛・安藤泰雅・武龍・ロイポリトシュ・椎名武夫・矢野歳和・田川彰男
    • Organizer
      日本食品科学工学会第56回大会
    • Place of Presentation
      名城大学
    • Year and Date
      2009-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Presentation] 調理用トマトの乾燥へのマイクロ波の適用2009

    • Author(s)
      安藤泰雅・折笠貴寛・椎名武夫・田川彰男
    • Organizer
      日本食品科学工学会第56回大会
    • Place of Presentation
      名城大学
    • Year and Date
      2009-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Presentation] 調理用トマト乾燥へのマイクロ波の適用2009

    • Author(s)
      安藤泰雅, 小川幸春, 田川彰男, 折笠貴寛, 椎名武夫
    • Organizer
      平成21年度農業機械学会関東支部年次大会
    • Place of Presentation
      千葉大学園芸学部
    • Year and Date
      2009-07-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Presentation] ブランチング方法の違いが野菜の品質に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      田川彰男, 安藤泰雅, 折笠貴寛, 椎名武夫, 小川幸春
    • Organizer
      日本食品科学工学会第55回大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2008-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Presentation] ブランチング方法の違いが野菜の品質に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      田川彰男・安藤泰雅・折笠貴寛・椎名武夫・小川幸春
    • Organizer
      日本食品科学工学会第56回大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2008-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20880038
  • [Presentation] コマツナの遠赤外線乾燥における乾燥速度と品質変化の温度依存性

    • Author(s)
      岡本慎太郎,折笠貴寛,畑中咲子,菰田俊一,齊藤順一郎,矢野歳和,村松良樹,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2012年合同大会
    • Place of Presentation
      宇都宮大学(栃木)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] キウイフルーツの乾燥過程における各種反応速度定数の温度依存性

    • Author(s)
      折笠貴寛,桔梗はるか,小出章二,武田純一,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      農業機械学会東北支部平成25年度支部大会
    • Place of Presentation
      福島県農業総合センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] キウイフルーツの乾燥に伴う品質変化予測モデル構築に関する予備的解析

    • Author(s)
      折笠貴寛,太田香菜実,岡本慎太郎,畑中咲子,富樫千之,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      平成24年度農業機械学会東北支部大会
    • Place of Presentation
      宮城大学(宮城)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] コマツナの遠赤外線乾燥における品質変化および電力効率の解析

    • Author(s)
      岡本慎太郎, 折笠貴寛, 桑島学人, 菰田俊一, 齊藤順一郎, 矢野歳和, 村松良樹, 畑中咲子,小出章二, 椎名武夫, 田川彰男
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学(北海道)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • [Presentation] ブランチング処理がキャベツの乾燥過程における乾燥速度増加に及ぼす影響

    • Author(s)
      渡邊高志,折笠貴寛,佐々木邦明,小出章二,椎名武夫,田川彰男
    • Organizer
      第72回農業機械学会年次大会
    • Place of Presentation
      帯広畜産大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23780260
  • 1.  ORIKASA Takahiro (30466007)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 43 results
  • 2.  SHIINA Takeo (40353974)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 27 results
  • 3.  KOIDE Shoji (70292175)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 17 results
  • 4.  MURAMATSU Yoshiki (60328549)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 9 results
  • 5.  TANAKA FUMIHIKO (30284912)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  HAMANAKA Daisuke (60399095)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  UCHINO Toshitaka (70134393)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  SAKAI Hiroshige (20215594)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  KASAI Takamasa (50214284)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  WATANABE Takashi (60760767)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 11.  ANDO Yasumasa
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 8 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi