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UMEMOTO Takayuki  梅本 貴之

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Umemoto Takayuki  梅本 貴之

梅本 貴之  ウメモト タカユキ

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Researcher Number 90370551
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, グループ長
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2022 – 2024: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, グループ長
2022: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, グループ長補佐
2019: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 次世代作物開発研究センター, ユニット長
2013 – 2014: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 北海道農業研究センター寒地作物研究領域, 上席研究員
2012: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 北海道農業研究センター寒地作物研究領域, 主任研究員
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 39020:Crop production science-related / Crop science/Weed science
Except Principal Investigator
Basic Section 39020:Crop production science-related
Keywords
Principal Investigator
米 / アミロペクチン / 品種間差 / 胚乳細胞 / アミロース / 澱粉 / 炊き増え / コメ / 変異 / 胚乳 … More / 糊化 / デンプン / 変異体 / イネ … More
Except Principal Investigator
育種 / 水稲 / 予測モデル / 高温障害 Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (10 results)
  • Co-Researchers

    (12 People)
  •  Development of a Gene-Environment Input Model for Precise Prediction of High Temperature Damage in Rice

    • Principal Investigator
      後藤 明俊
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 39020:Crop production science-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Properties of starch and structure of endosperm cells in relation to cooked kernel elongation of ricePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Umemoto Takayuki
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 39020:Crop production science-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Identification of the gene responsible for rice endosperm mutation that accumulates starch with low gelatinization temperature, and evaluation of the mutant as a novel starch material.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      UMEMOTO Takayuki
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Crop science/Weed science
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization

All 2015 2014 2013 Other

All Journal Article Presentation Patent

  • [Journal Article] アミロペクチンの短鎖化による米加工食品の柔らかさ保持性の向上2015

    • Author(s)
      梅本貴之
    • Journal Title

      農業および園芸

      Volume: 90 Pages: 581-587

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580031
  • [Journal Article] Mutants that have shorter amylopectin chains are promising materials for slow-hardening rice bread2014

    • Author(s)
      Aoki N, Umemoto T, Okamoto K, Suzuki Y, Tanaka J
    • Journal Title

      Journal of Cereal Science

      Volume: 61 Pages: 105-110

    • DOI

      10.1016/j.jcs.2014.09.006

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580031, KAKENHI-PROJECT-25450014
  • [Patent] 低温糊化変異米の生産方法、米加工品、及び食品2013

    • Inventor(s)
      梅本貴之、船附稚子、長澤幸一、山内宏昭
    • Industrial Property Rights Holder
      独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2013-011201
    • Filing Date
      2013-01-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580031
  • [Presentation] 多様な水稲品種の開発 - 北農研育成の品種・系統と今後の素材 -2014

    • Author(s)
      梅本貴之
    • Organizer
      北海道水稲懇話会 第8回夏期シンポジウム
    • Place of Presentation
      北海道立総合研究機構 岩見沢試験地
    • Year and Date
      2014-06-28
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580031
  • [Presentation] アミロペクチンの短鎖化が米飯の食味保持性に及ぼす影響2014

    • Author(s)
      梅本貴之,横上晴郁,池ヶ谷智仁,松葉修一,幸谷かおり,清水博之,山内宏昭
    • Organizer
      日本食品科学工学会・北海道支部会
    • Place of Presentation
      帯広市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580031
  • [Presentation] 米デンプンが糊化しやすいイネ変異系統の特性およびその利用2013

    • Author(s)
      梅本貴之
    • Organizer
      日本作物学会
    • Place of Presentation
      明治大学生田キャンパス
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580031
  • [Presentation] Mutant rice line which shows slower hardening of cooked rice and rice bread.2013

    • Author(s)
      Umemoto T, Ikegaya T, Aoki N, Nakaura Y, Ishii T, Noda T, Matsuba S, Ashida K, Inouchi N
    • Organizer
      American Association of Cereal Chemists International
    • Place of Presentation
      アメリカ合衆国ニューメキシコ州アルバカーキ市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580031
  • [Presentation] デンプン易糊化性変異を導入した水稲準同質遺伝子系統の育成および易糊化性遺伝子Lgt1のファインマッピング

    • Author(s)
      梅本貴之, 池ヶ谷智仁, 福岡修一, 松葉修一, 横上晴郁
    • Organizer
      日本作物学会
    • Place of Presentation
      日本大学生物資源科学部
    • Year and Date
      2015-03-27 – 2015-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580031
  • [Presentation] 陸稲在来品種「旱不知D」がデンプン枝付け酵素1遺伝子に持つ変異

    • Author(s)
      梅本貴之
    • Organizer
      日本水稲品質・食味研究会
    • Place of Presentation
      京都府立大学
    • Year and Date
      2014-11-08 – 2014-11-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580031
  • [Presentation] Utilization of amylopectin diversity for the improvement of rice quality(アミロペクチンの多様性を活かした米の品質向上)

    • Author(s)
      梅本貴之
    • Organizer
      天津市・東京大学共同研究プロジェクト 都市と農村の融合に基づく持続的発展 共同シンポジウム
    • Place of Presentation
      中華人民共和国 天津市
    • Year and Date
      2014-08-21 – 2014-08-22
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580031
  • 1.  IKIGAYA Tomohito (90584350)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 2.  ISHII Takuro (30442750)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 3.  NAGASAWA Koichi (90289299)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  FUNATSUKI Wakako (60414744)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  木村 映一 (40391461)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  後藤 明俊 (70355569)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  山内 歌子 (00414954)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  中野 洋 (10414814)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  田中 良 (30738109)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  鐘ケ江 弘美 (30758470)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  中川 博視 (90207738)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 12.  松下 景 (90502922)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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