• 研究課題をさがす
  • 研究者をさがす
  • KAKENの使い方
  1. 前のページに戻る

廣田 幸子  Hirota Sachiko

ORCIDORCID連携する *注記
研究者番号 00312140
その他のID
所属 (現在) 2025年度: 山陽学園短期大学, その他部局等, 教授
所属 (過去の研究課題情報に基づく) *注記 2025年度: 山陽学園短期大学, その他部局等, 教授
2021年度 – 2023年度: 山陽学園短期大学, その他部局等, 教授
2020年度: 山陽学園短期大学, 健康栄養, 教授
2019年度: 山陽学園短期大学, その他部局等, 教授
2016年度 – 2018年度: 東亜大学, 医療学部, 教授 … もっと見る
2014年度: 東亜大学, 教授
2012年度: 九州女子大学, 家政学部 栄養学科, 准教授
2010年度 – 2012年度: 九州女子大学, 家政学部, 准教授
2008年度: 九州女子大学, 家政学部, 准教授
2007年度: 九州女子大学, 家政学部栄養学科, 准教授
2006年度: 九州女子大学, 家政学部栄養学科, 助教授
2005年度: 九州女子大学, 家政学部, 助教授
2004年度: 九州女子大学, 家政学部, 助手 隠す
審査区分/研究分野
研究代表者
食生活学 / 小区分38050:食品科学関連 / 食生活学
研究代表者以外
食生活学
キーワード
研究代表者
プロシアニジン / 唾液 / 澱粉消化抑制 / 澱粉消化 / ポリフェノール / 亜硝酸 / 一酸化窒素 / タカキビフラボノイド / 豆類 / アミロース … もっと見る / cyanidin 3-O-glucoside / タカキビ / タキシフォリン / デンプン消化 / 米澱粉 / 食物ポリフェノール / 脂肪酸 / フラボノイド / 澱粉消化の抑制 / アズキ飯 / アズキ / 胃腔条件 / 飯澱粉の消化 / ヴィグナシアニジン / アズキポリフェノール / おくび / 澱粉 / プロアントシアニジン / 胃腔 / 亜硝酸塩 / クロッシン / 食生活 / チオシアン酸 / 歯肉炎 / NOSCN / N_2O_3 / DAF-FM / 活性窒素 / 健康と食生活 / 唾液ペルオキシターゼ / ニトロ化の抑制 / ニトロ化 / ケルセチンの酸化産物 / ケルセチン / 4,5-diaminofluorescein (DFA-2) … もっと見る
研究代表者以外
疎水的相互作用 / アミラーゼ / vignacyanidin / ニトロソ化 / 酸化還元 / 澱粉消化抑制 / 亜硝酸 / クエルセチン / カテキン / アズキ色素 / チオシアン酸付加物 / ジニトロソカテキン / カテキン類 / 疎水性 / ポリフェノール類 / 澱粉消化 / 疎水的結合 / 消化抑制 / フラボノイド / 澱粉 隠す
  • 研究課題

    (7件)
  • 研究成果

    (68件)
  • 共同研究者

    (6人)
  •  加熱調理に伴って生成したタカキビフラボノイド由来の化合物による澱粉消化の抑制研究代表者

    • 研究代表者
      廣田 幸子
    • 研究期間 (年度)
      2025 – 2027
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 審査区分
      小区分38050:食品科学関連
    • 研究機関
      山陽学園短期大学
  •  食物プロシアニジンによる澱粉消化の抑制に関する研究研究代表者

    • 研究代表者
      廣田 幸子
    • 研究期間 (年度)
      2020 – 2024
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 審査区分
      小区分38050:食品科学関連
    • 研究機関
      山陽学園短期大学
  •  食物ポリフェノールによる米澱粉消化抑制機構の解明研究代表者

    • 研究代表者
      廣田 幸子
    • 研究期間 (年度)
      2016 – 2019
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      食生活学
    • 研究機関
      山陽学園短期大学
      東亜大学
  •  フェノール性化合物およびその亜硝酸との反応産物による澱粉消化抑制

    • 研究代表者
      高浜 有明夫
    • 研究期間 (年度)
      2011 – 2014
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      食生活学
    • 研究機関
      九州歯科大学
  •  食事による胃腔の一酸化窒素生成と唾液分泌の促進研究代表者

    • 研究代表者
      廣田 幸子
    • 研究期間 (年度)
      2010 – 2012
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      食生活学
    • 研究機関
      九州女子大学
  •  食事性ポリフェノールは歯周病を予防する研究代表者

    • 研究代表者
      廣田 幸子
    • 研究期間 (年度)
      2006 – 2008
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      食生活学
    • 研究機関
      九州女子大学
  •  ヒト唾液ペルオキシターゼによる亜硝酸の酸化に対するポリフェノールの影響研究代表者

    • 研究代表者
      廣田 幸子
    • 研究期間 (年度)
      2004 – 2005
    • 研究種目
      若手研究(B)
    • 研究分野
      食生活学
    • 研究機関
      九州女子大学

すべて 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 その他

すべて 雑誌論文 学会発表 図書

  • [図書] Reactions of quercetin and its glycosides in the oral cavity and the stomach. In T. Chikamatsu, Y. Hida (Eds.), Quercetin2012

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahamaand Sachiko Hirota
    • 出版者
      Nova Science Plublishers,Inc.
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [図書] Oral Health Care2012

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S.
    • 総ページ数
      12
    • 出版者
      InTech
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [図書] Reactions of quercetin and its glycosides in the oral cavity and the stomach. In Quercetin2012

    • 著者名/発表者名
      Takahma, U., Hirota, S.
    • 総ページ数
      12
    • 出版者
      Nova Science Pub. Inc.
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [図書] Buckwheat flour and bread. In V.R. Preedy, R.R. Watson, and V.B. Patel (Eds.), Flour and Breads and their Fortification in Health and Disease Prevention2011

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Mariko Tanaka, and Sachiko Hirota.
    • 出版者
      Academic Press, Elsevier. ISBN: 978-0
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [図書] Methods in Enzymology, Volum 440 Nitric Oxide, Part F2008

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Hirota sachiko, Oniki Takayuki
    • 総ページ数
      15
    • 出版者
      ELSEVIER
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Slow starch hydrolysis of non-glutinous rice flour and potato starch heated with taxifolin: contribution of proteins to the former and longer amylose to the latter2023

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo、Yanase Emiko、Kokabu Shoichiro、Ansai Toshihiro、Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      International Journal of Food Sciences and Nutrition

      巻: 74 号: 4 ページ: 463-475

    • DOI

      10.1080/09637486.2023.2220987

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22K19634, KAKENHI-PROJECT-22KK0141, KAKENHI-PROJECT-20K05916, KAKENHI-PROJECT-21H03144
  • [雑誌論文] Slow hydrolysis of amylose in soluble starch and amylopectin in suspendable starch liberated from non-glutinous rice flour heated with a sorghum extract2022

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo、Ansai Toshihiro、Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Heliyon

      巻: 8 号: 11 ページ: e11605-e11605

    • DOI

      10.1016/j.heliyon.2022.e11605

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20K05916
  • [雑誌論文] Further slowing down of hydrolysis of amylose heated with black soybean extract by treating with nitrite under gastric conditions2022

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo、Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Scientific Reports

      巻: 12 号: 1

    • DOI

      10.1038/s41598-022-17476-6

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20K05916
  • [雑誌論文] Pancreatin-induced liberation of starch/cyanidin 3-O-glucoside complexes from rice cooked with black soybean that exhibit slow hydrolysis2021

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo、Park JiWoo、Ansai Toshihiro、Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      International Journal of Food Sciences and Nutrition

      巻: 00 号: 1 ページ: 1-10

    • DOI

      10.1080/09637486.2021.1921706

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20K05916
  • [雑誌論文] The Procyanidin C1-Dependent Inhibition of the Hydrolysis of Potato Starch and Corn Starch Induced by Pancreatin2021

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo、Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Molecules

      巻: 26 号: 20 ページ: 6121-6121

    • DOI

      10.3390/molecules26206121

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20K05916
  • [雑誌論文] Slowing down of starch hydrolysis of glutinous rice and non-glutinous rice flours by black soybean extracts: Cooperation between cyanidin 3-O-glucoside and procyanidins2021

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo、Park Ji-Woo、Ansai Toshihiro、Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Journal of Functional Foods

      巻: 86 ページ: 104741-104741

    • DOI

      10.1016/j.jff.2021.104741

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20K05916
  • [雑誌論文] Contribution of amylose-procyanidin complexes to slower starch digestion of red-colored rice prepared by cooking with adzuki bean.2020

    • 著者名/発表者名
      Morina, F., Hirota, S., and Takahama, U.
    • 雑誌名

      Int. J. Food Sci. Nutr.

      巻: - 号: 6 ページ: 715-725

    • DOI

      10.1080/09637486.2020.1719389

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [雑誌論文] Slower liberation and digestion of amylose in high-amylose rice cooked with adzuki bean: contribution of procyanidins2020

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo、Hirota Sachiko、Morina Filis
    • 雑誌名

      European Food Research and Technology

      巻: 247 号: 1 ページ: 121-131

    • DOI

      10.1007/s00217-020-03612-x

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20K05916
  • [雑誌論文] Procyanidins in rice cooked with adzuki bean and their contribution to the reduction of nitrite to nitric oxide in artificial gastric juice.2020

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S., and Morina, F.
    • 雑誌名

      Int. J. Food Sci. Nutr.

      巻: 71 号: 1 ページ: 63-73

    • DOI

      10.1080/09637486.2019.1605338

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [雑誌論文] Slow starch digestion in the rice cooked with adzuki bean: contribution of procyanidins and the oxidation products.2019

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S., and Yanase, E.
    • 雑誌名

      Food Res. Internatl.

      巻: 119 ページ: 2172-2179

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [雑誌論文] Slow starch digestion un the rice cooked with adzuki bean: Contribution of procyanidins and the oxidation products.2019

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S., and Yanase, E.
    • 雑誌名

      Food Res. Int.

      巻: 119 ページ: 187-195

    • DOI

      10.1016/j.foodres.2019.01.062

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [雑誌論文] Suppression of Pancreatin-Induced Digestion of Starch in Starch Granules by Starch/Fatty Acid and Starch/Flavonoid Complexes in Retrograding Rice Flour2018

    • 著者名/発表者名
      Hirota Sachiko、Takahama Umeo
    • 雑誌名

      Foods

      巻: 7 号: 8 ページ: 128-128

    • DOI

      10.3390/foods7080128

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [雑誌論文] Interactions of flavonoids with α-amylase and starch slowing down its digestion.2018

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U. and Hirota, S.
    • 雑誌名

      Food Funct

      巻: 9 号: 2 ページ: 677-687

    • DOI

      10.1039/c7fo01539a

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [雑誌論文] Possible reactions of dietary phenolic compounds with salivary nitrite and thiocyanate in the stomach.2017

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U. and Hirota, S.
    • 雑誌名

      Antioxidants

      巻: 6 号: 3 ページ: 53-53

    • DOI

      10.3390/antiox6030053

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [雑誌論文] Inhibition of pancreatin-induced digestion of cooked rice starch by adzuki (Vigana angularis) bean flavonoids and possibility of decrease in the inhibitory effects in the stomach.2017

    • 著者名/発表者名
      Hirota, S., and Takahama, U.
    • 雑誌名

      J. Agric Food Chem.

      巻: 65 号: 10 ページ: 2172-2179

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.6b05442

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [雑誌論文] Antioxidative flavonoids in adzuki-meshi (rice boiled with adzuki bean) react with nitrite under simulated stomach conditions.2016

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Yamauchi, R., and Hirota, S.
    • 雑誌名

      J. Funct. Food,

      巻: 26 ページ: 657-666

    • DOI

      10.1016/j.jff.2016.08.032

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [雑誌論文] Quercetin-7-glucoside suppresses nitrite-induced formation of dinitrosocatechins and their quinones in catechin/nitrite systems under stomach simulating conditions2015

    • 著者名/発表者名
      Morina, F., Takahama, U., Yamauchi, R., Hirota, S., Veljovic-Jovanovic, S.
    • 雑誌名

      Food and Function

      巻: 6 ページ: 219-229

    • 査読あり / 謝辞記載あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Reactions of polyphenols in masticated apple fruit with nitrite under stomach simulating conditions: Formation of nitroso compounds and thiocyanate conjugates2015

    • 著者名/発表者名
      Hirota, S., and Takahama, U.
    • 雑誌名

      Food Research International

      巻: xx ページ: 20-26

    • DOI

      10.1016/j.foodres.2015.05.018

    • 査読あり / 謝辞記載あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Reactions of Apple Fruit Polyphenols with Nitrite under Conditions of the Gastric Lumen: Generation of Nitric Oxide and Formation of Nitroso Catechins2014

    • 著者名/発表者名
      Sachiko Hirota, Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Food Science and Technology Research

      巻: 20 号: 2 ページ: 439-447

    • DOI

      10.3136/fstr.20.439

    • NAID

      130004463443

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • 言語
      英語
    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Interactions between (+)-catechin and quercetin during their oxidation by nitrite under the conditions simulating the stomach2014

    • 著者名/発表者名
      Veljovic-Jovanovic, S., Morina, F., Yamauchi, R., Hirota, S., and Takahama, U.
    • 雑誌名

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      巻: 62 号: 21 ページ: 4951-4959

    • DOI

      10.1021/jf500860s

    • 査読あり / 謝辞記載あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Reactions of (+)-catechin with salivary nitrite and thiocyanate under conditions simulating the gastric lumen: Production of dinitrosocatechin and its thiocyanate conjugate2014

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Yamauchi, R., and Hirota, S.
    • 雑誌名

      Free Radical Research

      巻: 48 ページ: 956-966

    • 査読あり / 謝辞記載あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Starch can inhibit nitrite-dependent oxidation of crocin in gastric lumen increasing bioavalability of carotenoids.2013

    • 著者名/発表者名
      Sachiko Hirota, Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Food Science and Technology Research

      巻: 19 ページ: 1121-1126

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Effects of Starch on Nitrous Acid-Induced Oxidation of Kaempferol and Inhibition of a-Amylase-Catalyzed Digestion of Starch by Kaempferol under Conditions Simulating the Stomach and the Intestine.2013

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahamaand Sachiko Hirota.
    • 雑誌名

      Food Chem

      巻: 141 ページ: 313-319

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [雑誌論文] Nitrogen oxides toxicology of the aerodigestive tract.2013

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Toshihiro Ansai, Sachiko Hirota
    • 雑誌名

      Advances in Molecular Toxicology

      巻: 7 ページ: 129-177

    • DOI

      10.1016/b978-0-444-62645-5.00004-3

    • ISBN
      9780444626455
    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Interactions of starch with a cyanidin-catechin pigment (vignacyanidin) isolated from Vigna angularisbean.2013

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Ryo Yamauchi, and Sachiko Hirota.
    • 雑誌名

      Food Chem.

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [雑誌論文] Isolation and characterization of a cyanidin-catechin pigment from adzuki bean (Vigna angularis)2013

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Ryo Yamauchi, and Sachiko Hirota.
    • 雑誌名

      Food Chem

      巻: 141 ページ: 282-288

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [雑誌論文] Interactions of starch with a catechin-cyanidin pigment (vignacyanidin) isolated from Vigna angularis bean2013

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Yamauchi, R., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Food Chemistry

      巻: 141 号: 3 ページ: 2600-2605

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2013.04.065

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Isolation and characterization of a cyanidin-catechin pigment from adzuki bean (Vigna angularis).2013

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Yamauchi, R., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Food Chemistry

      巻: 141 号: 1 ページ: 282-288

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2013.02.113

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Effects of starch on nitrous acid-induced oxidation of kaempferol and inhibition of α-amylase-catalyzed digestion of starch by kaempferol under conditions simulating the stomach and the intestine.2013

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Food Chemistry

      巻: 141 号: 1 ページ: 313-319

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2013.02.037

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Enhancement of iron(II)-dependent ...2012

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Chemical Research in Toxicology

      巻: 25 号: 1 ページ: 207-215

    • DOI

      10.1021/tx200438q

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Effects of the food additives sulfite2012

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      巻: 60 ページ: 1102-1112

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Inhibition of xanthine oxidase activity..2011

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Koga, Y., Hirota, S., Yamauchi, R.
    • 雑誌名

      Food Chemistry

      巻: 126 号: 4 ページ: 1808-1811

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2010.12.009

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Inhibition of buckwheat starch digestion..2011

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      巻: 59 号: 11 ページ: 6277-6283

    • DOI

      10.1021/jf2006326

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Proanthocyanidins in buckwheat flour can reduce salivary nitrite to nitric oxide in the stomach.2010

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Mariko Tanaka, and SachikoHirota.
    • 雑誌名

      Plant Foods Human Nutrition

      巻: 65 ページ: 1-7

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [雑誌論文] Effects of pH on nitrite-induced formation of reactive nitrogen oxide species and their scavenging by phenolic antioxidants in human.2009

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Hirota Sachiko, Kawagishi Shigenori
    • 雑誌名

      Free Radical Research 43

      ページ: 250-261

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Interaction between ascorbic acid and chlorogenic acid during the formation of nitric oxide in acidified saliva.2008

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Tanaka Mariko, Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Agricultural and food chemistry 56

      ページ: 10406-10413

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Reduction of nitrous acid to nitric oxide by coffee melanoidins and enhancement of the reduction by thiocyanate : Possibility of its occurrence in the stomach.2008

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Agricultural and food chemistry 56

      ページ: 4736-4744

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Chlorogenic acid in coffee can prevent the formation of dinitrogen trioxide by scavenging nitrogen dioxide generated in the human oral cavity.2007

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Ryu Kanako, Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Agricultural and food chemistry 55

      ページ: 9251-9258

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Dual-function of thiocyanate on nitrite-induced formation of reactive nitrogen oxide species in human oral cavity : Inhibition under neutral and enhancement under acidic conditions.2007

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Ryu Kanako, Oniki Takayuki, Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Free Radical Research 41

      ページ: 1289-1300

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Reaction of thiocyanate in the mixture of nitrite and hydrogen peroxide under acidic condition : Investigation of the reactions simulating the mixture of saliva and gastric juice.2007

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Tanaka Mariko, Oniki Takayuki, Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Free Radical Research 41

      ページ: 627-637

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Quercetin-dependent scavenging of reactive nitrogen species derived from nitric oxide and nitrite in the human oral cavity: Interaction of quercetin with salivary redox components.2006

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Hirota Sachiko, Oniki Takayuki
    • 雑誌名

      Archives of Oral Biology 51

      ページ: 629-639

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Thiocyanate cannot inhibit the formation of reactive nitrogen species in the human oral cavity in the presence of high concentration of nitrite: Detection of reactive nitrogen species with 4,5-Diaminofluorescein.2006

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Hirota Sachiko, Oniki Takayuki
    • 雑誌名

      Chemical Research in Toxicology 19

      ページ: 1066-1073

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Quercetin-dependent inhibition of nitration induced by peroxidase/H_2O_2/nitrite systems in human saliva and characterization of an oxidation product of quercetin formed during the inhibition.2005

    • 著者名/発表者名
      Sachiko Hirota
    • 雑誌名

      Journal of Agricultural and Food Chemistry 53

      ページ: 3265-3672

    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16700529
  • [雑誌論文] Quercetin-dependent inhibition of nitration induced by peroxidase/H202/nitrite systems in human saliva and characterization of an oxidation product of quercetin formed during the inhibition.2005

    • 著者名/発表者名
      Sachiko Hirota
    • 雑誌名

      Journal of Agricultural and Food Chemistry (In press)

    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16700529
  • [学会発表] Sorghum extract-dependent inhibition of pancreatin-induced hydrolysis of starch liberated from non-glutinous rice flour: Important role of amylose.2022

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Toshihiro Ansai, Sachiko Hirota
    • 学会等名
      Asia Pacific Conference 2022.
    • 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20K05916
  • [学会発表] アズキ飯の飯に結合するプロシアニジン類の澱粉消化に対する影響2019

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子、安細敏弘、高濱有明夫
    • 学会等名
      日本食品科学工学会
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [学会発表] アズキ種子抽出物に含まれているフラボノイドによる上新粉澱粉消化の抑制2017

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子、高濱有明夫
    • 学会等名
      食品科学工学会
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [学会発表] アズキフラボノイドによるパンクレアチン依存の飯澱粉消化抑制2016

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子,高濱有明夫
    • 学会等名
      日本食品科学工学会
    • 発表場所
      名城大学
    • 年月日
      2016-08-25
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-16K00836
  • [学会発表] 澱粉は亜硝酸によるクチナシ黄の酸化を抑え、クチナシ黄はアミラーゼによる澱粉の消化を促進する2012

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子
    • 学会等名
      食品科学工学会
    • 発表場所
      藤女子大学
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [学会発表] 澱粉は亜硝酸によるクチナシ黄の酸化を抑え、クチナシ黄はアミラーゼによる澱粉の消化を促進する2012

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子、高濱有明夫
    • 学会等名
      第59回日本食品科学工学会
    • 発表場所
      藤女子大学
    • 年月日
      2012-08-30
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [学会発表] 唾液の亜硝酸塩とチオシアン酸塩は二価鉄イオンと胃腔条件下で反応する2012

    • 著者名/発表者名
      高濱有明夫 廣田幸子
    • 学会等名
      日本栄養食糧学会
    • 発表場所
      仙台
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [学会発表] 澱粉は亜硝酸によるクチナシ黄の酸化を抑え、クチナシ黄はアミラーゼによる澱粉の消化を促進する2012

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子、高濱有明夫
    • 学会等名
      日本食品科学工学会
    • 発表場所
      札幌
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [学会発表] 食品添加物である亜硫酸塩による胃腔条件下での一酸化窒素の生成の抑制2012

    • 著者名/発表者名
      高濱有明夫、廣田幸子
    • 学会等名
      日本食品科学工学会
    • 発表場所
      札幌
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [学会発表] パンクレアチン依存の澱粉消化は澱粉/胆汁酸2011

    • 著者名/発表者名
      高濱有明夫 廣田幸子
    • 学会等名
      日本栄養食糧学会
    • 発表場所
      お茶の水女子大学
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [学会発表] ソバ粉澱粉の消化はそのメタノール抽出成分によって抑制される2011

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子
    • 学会等名
      日本栄養・食糧学会
    • 発表場所
      お茶の水女子大学
    • 年月日
      2011-05-15
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [学会発表] ソバ粉澱粉の消化はそのメタノール抽出成分によって抑制される2011

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子、高濱有明夫
    • 学会等名
      第65回日本栄養・食糧学会
    • 発表場所
      お茶の水女子大学
    • 年月日
      2011-05-15
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [学会発表] ソバ粉澱粉の消化はメタノール抽出物によって阻害される2011

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子 高濱有明夫
    • 学会等名
      日本栄養食糧学会
    • 発表場所
      お茶の水女子大学
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [学会発表] Proanthocyanidin-rich extract from buckwheat flour inhibits amylase-catalyzed digestion of starch by forming staech/proanthocyanidin complexes.2010

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Sachiko Hirota
    • 学会等名
      Polyphenols Communications
    • 発表場所
      France.
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [学会発表] ヒト唾液での活性窒素生成に対するpHおよび抗酸化物質の影響2008

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子
    • 学会等名
      第62回日本栄養・食糧学会
    • 発表場所
      女子栄養大学
    • 年月日
      2008-05-04
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [学会発表] ヒト唾液での活性窒素生成に対するPHおよび抗酸化物質の影響2008

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子
    • 学会等名
      日本栄養・食糧学会
    • 発表場所
      女子栄養大学
    • 年月日
      2008-05-04
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [学会発表] ヒト口腔内の弱酸性化に伴う亜硝酸依存の活性窒素生成とそれに対するコーヒーの影響2007

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子
    • 学会等名
      第54回日本食品科学工学会
    • 発表場所
      中村学園大学
    • 年月日
      2007-09-08
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [学会発表] 胃腔条件下での亜硝酸による 6,8-ジニトロソカテキンの 酸化に対するケルセチンおよびケルセチン配糖体の影響

    • 著者名/発表者名
      F. Morina, S. Veljovic-Jovanovic, 山内亮、廣田幸子、高濱有明夫
    • 学会等名
      第61回日本食品科学工学会
    • 発表場所
      中村学園大学
    • 年月日
      2014-08-28 – 2014-08-30
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [学会発表] Interaction of quercetin with radicals derived from catechin and dinitrosocatechin under the conditions simulating the gastric lumen.

    • 著者名/発表者名
      Tahakama U., Morina F., Veljovic-Javanovic S., Yamauchi R., Hirota S.
    • 学会等名
      14th International Nutrition and Diagnostics Conference
    • 発表場所
      Hotel DAP, Prague
    • 年月日
      2014-09-02 – 2014-09-05
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • 1.  高濱 有明夫 (30106273)
    共同の研究課題数: 4件
    共同の研究成果数: 38件
  • 2.  西田 真紀子 (00268814)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 3.  東 泉 (40228705)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 4.  空田 安博
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 5.  今村 均
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 6.  古株 彰一郎
    共同の研究課題数: 0件
    共同の研究成果数: 1件

URL: 

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

サービス概要 検索マニュアル よくある質問 お知らせ 利用規程 科研費による研究の帰属

Powered by NII kakenhi