• 研究課題をさがす
  • 研究者をさがす
  • KAKENの使い方
  1. 前のページに戻る

幡手 英雄  HATATE Hideo

ORCIDORCID連携する *注記
研究者番号 10325730
その他のID
所属 (過去の研究課題情報に基づく) *注記 2015年度 – 2020年度: 宮崎大学, 農学部, 教授
2003年度 – 2005年度: 宮崎大学, 農学部, 教授
審査区分/研究分野
研究代表者
食生活学 / 食生活学
研究代表者以外
小区分38050:食品科学関連
キーワード
研究代表者
抗酸化性 / 抗酸化 / 機能性脂質 / エビ / 機能性 / 水産発酵食品 / 不飽和脂肪酸 / アミノ酸 / 抗酸化作用 / 水産発酵食 … もっと見る / 塩蔵発酵エビペースト / DHA / EPA / アミノ化合物 / 還元糖 / メイラード反応 / 抗酸化活性 / lipid peroxidation / Photosynthetic pigment / Chlorophyll / Anitioxidant / 海藻 / 海藻の抗酸化 / 光合成色素の分離 / ラジカル捕捉 / 過酸化脂質 / 光合成色素 / クロロフィル … もっと見る
研究代表者以外
品質劣化 / 水産物 / 生体アミン / ジペプチド / 脂質酸化物 / HPLC / 脂質酸化 / アルデヒド / アミノ酸 / ヒスチジン / ヒスタミン 隠す
  • 研究課題

    (3件)
  • 研究成果

    (20件)
  • 共同研究者

    (2人)
  •  ヒスタミンは脂質酸化物の関与で生成するか?

    • 研究代表者
      田中 竜介
    • 研究期間 (年度)
      2018 – 2020
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 審査区分
      小区分38050:食品科学関連
    • 研究機関
      宮崎大学
  •  水産発酵食材の機能強化と食の安全性確保に関する研究研究代表者

    • 研究代表者
      幡手 英雄
    • 研究期間 (年度)
      2015 – 2018
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      食生活学
    • 研究機関
      宮崎大学
  •  クロロフィル類の新規な抗酸化機構の解明とその食生活へ及ぼす影響研究代表者

    • 研究代表者
      幡手 英雄
    • 研究期間 (年度)
      2003 – 2005
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      食生活学
    • 研究機関
      宮崎大学

すべて 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2005 2004

すべて 雑誌論文 学会発表

  • [雑誌論文] Analysis of Phytosterol, Fatty Acid, and Carotenoid Composition of 19 Microalgae and 6 Bivalve Species2020

    • 著者名/発表者名
      Hikihara R, Yamasaki Y, Shikata T, Nakayama N, Sakamoto S, Kato S, Hatate H, Tanaka R
    • 雑誌名

      Journal of Aquatic Food Product Technology

      巻: 29 号: 5 ページ: 461-479

    • DOI

      10.1080/10498850.2020.1749744

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18K05521
  • [雑誌論文] Ability of Three Kind of Imidazole Dipeptides, Carnosine, Anserine, and Balenine, to Interact with Unsaturated Fatty Acid-Derived Aldehydes and Carbohydrate-Derived Aldehydes2019

    • 著者名/発表者名
      Mori Akihiro、Hatate Hideo、Tanaka Ryusuke
    • 雑誌名

      International Journal of Peptide Research and Therapeutics

      巻: - 号: 3 ページ: 1651-1660

    • DOI

      10.1007/s10989-019-09975-4

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18K05521
  • [雑誌論文] Effect of seawater reared on the nutritional composition and antioxidant activity of edible muscle in smoltified-landlocked masu salmon (Oncorhynchus masou masou)2018

    • 著者名/発表者名
      Tanaka Ryusuke, Uchida Katsuhisa, Ishimaru Mami, Ito Meiko, Matsumoto Naoto, Taoka Yousuke, Hatate Hideo
    • 雑誌名

      Journal of Food Measurement and Characterization

      巻: 12 号: 1 ページ: 200-208

    • DOI

      10.1007/s11694-017-9631-1

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787, KAKENHI-PROJECT-16H04966, KAKENHI-PROJECT-17J01852
  • [雑誌論文] Evaluation of histidine-containing dipeptides in twelve marine organisms and four land animal meats by hydrophilic interaction liquid chromatography with ultraviolet detection2018

    • 著者名/発表者名
      Mori Akihiro、Hikihara Risako、Ishimaru Mami、Hatate Hideo、Tanaka Ryusuke
    • 雑誌名

      Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies

      巻: 41 号: 13-14 ページ: 849-854

    • DOI

      10.1080/10826076.2018.1526803

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18K05521, KAKENHI-PROJECT-17J01852, KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • [雑誌論文] Determination of Biogenic Amines in Fish Meat and Fermented Foods Using Column-Switching High-Performance Liquid Chromatography with Fluorescence Detection2018

    • 著者名/発表者名
      Ishimaru Mami、Muto Yuma、Nakayama Akari、Hatate Hideo、Tanaka Ryusuke
    • 雑誌名

      Food Analytical Methods

      巻: 12 号: 1 ページ: 166-175

    • DOI

      10.1007/s12161-018-1349-0

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18K05521, KAKENHI-PROJECT-17J01852, KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • [雑誌論文] High-performance liquid chromatography with fluorescence detection for simultaneous analysis of phytosterols (stigmasterol, β-sitosterol, campesterol, ergosterol, and fucosterol) and cholesterol in plant foods2017

    • 著者名/発表者名
      Ito Meiko, Ishimaru Mami, Shibata Toshiyuki, Hatate Hideo, Tanaka Ryusuke
    • 雑誌名

      Food Analytical Methods

      巻: 10 号: 8 ページ: 2692-2699

    • DOI

      10.1007/s12161-017-0841-2

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787, KAKENHI-PROJECT-17J01852
  • [雑誌論文] High-performance liquid chromatography with fluorescence detection for simultaneous analysis of retinoids (retinyl palmitate, retinyl acetate, and retinol) and α-, β-, γ-, and δ-tocopherols in Foods2017

    • 著者名/発表者名
      Ishimaru Mami, Haraoka Masato, Hatate Hideo, Tanaka Ryusuke
    • 雑誌名

      Food Analytical Methods

      巻: 10 号: 1 ページ: 92-99

    • DOI

      10.1007/s12161-016-0553-z

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • [雑誌論文] Simultaneous analysis of purine and pyrimidine compounds associated with the freshness and taste of marine foods2016

    • 著者名/発表者名
      Ishimaru Mami, Haraoka Masato, Hatate Hideo, Tanaka Ryusuke
    • 雑誌名

      Food Analytical Methods

      巻: 9 号: 6 ページ: 1606-1615

    • DOI

      10.1007/s12161-015-0341-1

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • [雑誌論文] Effects of chilled storage, freezing rates, and frozen storage temperature on lipid oxidation in meat blocks from cultured bluefin tuna Thunnus thynnu2016

    • 著者名/発表者名
      Tanaka Ryusuke, Nakazawa Naho, Maeda Toshimichi, Fukushima Hideto, Wada Ritsuko, Sugiura Yoshimasa, Matsushita Teruo, Hatate Hideo, Fukuda Yutaka
    • 雑誌名

      Journal of Aquatic Food Product Technology

      巻: 25 号: 7 ページ: 1073-1085

    • DOI

      10.1080/10498850.2015.1010679

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • [雑誌論文] Relationship between 4-hydroxy-2-hexenal contents and commercial grade by organoleptic judgement in Japanese dried laver Porphyra spp.2016

    • 著者名/発表者名
      Ishimaru Mami, Haraoka Masato, Hatate Hideo, Tanaka Ryusuke
    • 雑誌名

      Food Chemistry

      巻: 212 ページ: 104-109

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • [雑誌論文] Antioxidative activity of Philippine salt-fermented shrimp and variation of its constituents during fermentation2005

    • 著者名/発表者名
      Peralta, E.M., Hatate, H., Watanabe, D., Kawabe, D., Murata, H., Hama, Y., Tanaka, R.
    • 雑誌名

      Journal of Oleo Science 54(10)

      ページ: 553-558

    • NAID

      130000055689

    • 説明
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15500543
  • [雑誌論文] Antioxidative Activity of Lipophilic and Hydrophilic Extracts from Marine Algae2004

    • 著者名/発表者名
      Hideo Hatate
    • 雑誌名

      ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine 5・5

      ページ: 483-486

    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15500543
  • [雑誌論文] Antioxidative activity of lipophilic and hydrophilic extracts from marine algae2004

    • 著者名/発表者名
      Hatate, H., Murata, H., Shiomori, K., Hama, Y., Tanaka, R., Suzuki.N.
    • 雑誌名

      ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine 5(5)

      ページ: 483-486

    • 説明
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15500543
  • [雑誌論文] Antioxidative activity of lipophilic and hydrophilic extracts from marine algae2004

    • 著者名/発表者名
      Hatate, H.
    • 雑誌名

      ITE Letters on Batteries, New Technologies & Medicine 5・5

      ページ: 483-486

    • 説明
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15500543
  • [学会発表] 塩蔵発酵エビペーストの原料素材のもつ抗酸化機能の評価2016

    • 著者名/発表者名
      隅山友晶・黒木結生・田中竜介・幡手英雄
    • 学会等名
      日本水産学会秋季大会
    • 発表場所
      近畿大学農学部(奈良市)
    • 年月日
      2016-09-10
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • [学会発表] 水産物中のビタミン A および E の 蛍光-高速液体クロマトグラフィー法による同時分析2016

    • 著者名/発表者名
      石丸真美・原岡優斗・幡手英雄・田中竜介
    • 学会等名
      日本水産学会秋季大会
    • 発表場所
      近畿大学農学部(奈良市)
    • 年月日
      2016-09-09
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • [学会発表] 蛍光-高速液体クロマトグラフィーを用いた 海藻に含まれる植物性ステロールの分析方法の開発2016

    • 著者名/発表者名
      伊藤芽以子・石丸真美・柴田敏行・ 幡手英雄・田中竜介
    • 学会等名
      日本水産学会秋季大会
    • 発表場所
      近畿大学農学部(奈良市)
    • 年月日
      2016-09-09
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • [学会発表] アルテミア幼生の生体エキスの抗酸化機能2015

    • 著者名/発表者名
      六反田章維・中武邦博・湯之上諒・田中竜介・幡手英雄
    • 学会等名
      日本水産学会九州支部大会
    • 発表場所
      宮崎大学
    • 年月日
      2015-11-07
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • [学会発表] 珪藻キートセラスグラシリスの抗酸化色素の解析とその摂餌効果のアサリ貝による検討2015

    • 著者名/発表者名
      湯之上諒・井上正太・六反田章維・田中竜介・幡手英雄
    • 学会等名
      日本水産学会九州支部大会
    • 発表場所
      宮崎大学
    • 年月日
      2015-11-07
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • [学会発表] 塩蔵発酵エビペーストの食機能強化 -メイラード反応産物の影響 -2015

    • 著者名/発表者名
      幡手英雄・川辺大輔・湯之上諒・田中竜介・ Ernestina Peralta
    • 学会等名
      日本水産学会秋季大会
    • 発表場所
      東北大学
    • 年月日
      2015-09-27
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15K00787
  • 1.  田中 竜介 (30399654)
    共同の研究課題数: 2件
    共同の研究成果数: 16件
  • 2.  塩盛 弘一郎 (80235506)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 1件

URL: 

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

サービス概要 検索マニュアル よくある質問 お知らせ 利用規程 科研費による研究の帰属

Powered by NII kakenhi