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高浜 有明夫  TAKAHAMA Umeo

ORCIDORCID連携する *注記
… 別表記

高濱 有明夫  TAKAHAMA Umeo

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研究者番号 30106273
その他のID
所属 (過去の研究課題情報に基づく) *注記 2011年度 – 2014年度: 九州歯科大学, 歯学部, 教授
2006年度 – 2008年度: 九州歯科大学, 歯学部, 教授
審査区分/研究分野
研究代表者
食生活学
研究代表者以外
食生活学
キーワード
研究代表者
疎水的相互作用 / アミラーゼ / vignacyanidin / ニトロソ化 / 酸化還元 / 澱粉消化抑制 / 亜硝酸 / クエルセチン / カテキン / アズキ色素 … もっと見る / チオシアン酸付加物 / ジニトロソカテキン / カテキン類 / 疎水性 / ポリフェノール類 / 澱粉消化 / 疎水的結合 / 消化抑制 / フラボノイド / 澱粉 … もっと見る
研究代表者以外
ポリフェノール / 唾液 / おくび / 澱粉 / プロアントシアニジン / 胃腔 / 亜硝酸塩 / 澱粉消化 / クロッシン / 一酸化窒素 / 食生活 / チオシアン酸 / 歯肉炎 / NOSCN / N_2O_3 / DAF-FM / 活性窒素 / 健康と食生活 隠す
  • 研究課題

    (3件)
  • 研究成果

    (53件)
  • 共同研究者

    (5人)
  •  フェノール性化合物およびその亜硝酸との反応産物による澱粉消化抑制研究代表者

    • 研究代表者
      高浜 有明夫
    • 研究期間 (年度)
      2011 – 2014
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      食生活学
    • 研究機関
      九州歯科大学
  •  食事による胃腔の一酸化窒素生成と唾液分泌の促進

    • 研究代表者
      廣田 幸子
    • 研究期間 (年度)
      2010 – 2012
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      食生活学
    • 研究機関
      九州女子大学
  •  食事性ポリフェノールは歯周病を予防する

    • 研究代表者
      廣田 幸子
    • 研究期間 (年度)
      2006 – 2008
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      食生活学
    • 研究機関
      九州女子大学

すべて 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 その他

すべて 雑誌論文 学会発表 図書

  • [図書] Reactions of quercetin and its glycosides in the oral cavity and the stomach. In T. Chikamatsu, Y. Hida (Eds.), Quercetin2012

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahamaand Sachiko Hirota
    • 出版者
      Nova Science Plublishers,Inc.
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [図書] Oral Health Care2012

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S.
    • 総ページ数
      12
    • 出版者
      InTech
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [図書] Flour and Bread2011

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U. et al. (edited by R. Preedy et al.)
    • 総ページ数
      11
    • 出版者
      Academic Press (ISBN: 9780123808868)
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [図書] Buckwheat flour and bread. In V.R. Preedy, R.R. Watson, and V.B. Patel (Eds.), Flour and Breads and their Fortification in Health and Disease Prevention2011

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Mariko Tanaka, and Sachiko Hirota.
    • 出版者
      Academic Press, Elsevier. ISBN: 978-0
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [図書] Methods in Enzymology, Volum 440 Nitric Oxide, Part F2008

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Hirota sachiko, Oniki Takayuki
    • 総ページ数
      15
    • 出版者
      ELSEVIER
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [図書] Methods in Enzymology, Volume 440 Nitric Oxide, Part F2008

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama
    • 総ページ数
      15
    • 出版者
      ELSEVIER
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Quercetin-7-glucoside suppresses nitrite-induced formation of dinitrosocatechins and their quinones in catechin/nitrite systems under stomach simulating conditions2015

    • 著者名/発表者名
      Morina, F., Takahama, U., Yamauchi, R., Hirota, S., Veljovic-Jovanovic, S.
    • 雑誌名

      Food and Function

      巻: 6 ページ: 219-229

    • 査読あり / 謝辞記載あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Reactions of polyphenols in masticated apple fruit with nitrite under stomach simulating conditions: Formation of nitroso compounds and thiocyanate conjugates2015

    • 著者名/発表者名
      Hirota, S., and Takahama, U.
    • 雑誌名

      Food Research International

      巻: xx ページ: 20-26

    • DOI

      10.1016/j.foodres.2015.05.018

    • 査読あり / 謝辞記載あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Reactions of Apple Fruit Polyphenols with Nitrite under Conditions of the Gastric Lumen: Generation of Nitric Oxide and Formation of Nitroso Catechins2014

    • 著者名/発表者名
      Sachiko Hirota, Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Food Science and Technology Research

      巻: 20 号: 2 ページ: 439-447

    • DOI

      10.3136/fstr.20.439

    • NAID

      130004463443

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • 言語
      英語
    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Interactions between (+)-catechin and quercetin during their oxidation by nitrite under the conditions simulating the stomach2014

    • 著者名/発表者名
      Veljovic-Jovanovic, S., Morina, F., Yamauchi, R., Hirota, S., and Takahama, U.
    • 雑誌名

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      巻: 62 号: 21 ページ: 4951-4959

    • DOI

      10.1021/jf500860s

    • 査読あり / 謝辞記載あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Reactions of (+)-catechin with salivary nitrite and thiocyanate under conditions simulating the gastric lumen: Production of dinitrosocatechin and its thiocyanate conjugate2014

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Yamauchi, R., and Hirota, S.
    • 雑誌名

      Free Radical Research

      巻: 48 ページ: 956-966

    • 査読あり / 謝辞記載あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Starch can inhibit nitrite-dependent oxidation of crocin in gastric lumen increasing bioavalability of carotenoids.2013

    • 著者名/発表者名
      Sachiko Hirota, Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Food Science and Technology Research

      巻: 19 ページ: 1121-1126

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Effects of Starch on Nitrous Acid-Induced Oxidation of Kaempferol and Inhibition of a-Amylase-Catalyzed Digestion of Starch by Kaempferol under Conditions Simulating the Stomach and the Intestine.2013

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahamaand Sachiko Hirota.
    • 雑誌名

      Food Chem

      巻: 141 ページ: 313-319

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [雑誌論文] Nitrogen oxides toxicology of the aerodigestive tract.2013

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Toshihiro Ansai, Sachiko Hirota
    • 雑誌名

      Advances in Molecular Toxicology

      巻: 7 ページ: 129-177

    • DOI

      10.1016/b978-0-444-62645-5.00004-3

    • ISBN
      9780444626455
    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Interactions of starch with a cyanidin-catechin pigment (vignacyanidin) isolated from Vigna angularisbean.2013

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Ryo Yamauchi, and Sachiko Hirota.
    • 雑誌名

      Food Chem.

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [雑誌論文] Isolation and characterization of a cyanidin-catechin pigment from adzuki bean (Vigna angularis)2013

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Ryo Yamauchi, and Sachiko Hirota.
    • 雑誌名

      Food Chem

      巻: 141 ページ: 282-288

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [雑誌論文] Interactions of starch with a catechin-cyanidin pigment (vignacyanidin) isolated from Vigna angularis bean2013

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Yamauchi, R., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Food Chemistry

      巻: 141 号: 3 ページ: 2600-2605

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2013.04.065

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Isolation and characterization of a cyanidin-catechin pigment from adzuki bean (Vigna angularis).2013

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Yamauchi, R., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Food Chemistry

      巻: 141 号: 1 ページ: 282-288

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2013.02.113

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Effects of starch on nitrous acid-induced oxidation of kaempferol and inhibition of α-amylase-catalyzed digestion of starch by kaempferol under conditions simulating the stomach and the intestine.2013

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Food Chemistry

      巻: 141 号: 1 ページ: 313-319

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2013.02.037

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Enhancement of iron(II)-dependent ...2012

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Chemical Research in Toxicology

      巻: 25 号: 1 ページ: 207-215

    • DOI

      10.1021/tx200438q

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Effects of the food additives sulfite2012

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      巻: 60 ページ: 1102-1112

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Inhibition of xanthine oxidase activity..2011

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Koga, Y., Hirota, S., Yamauchi, R.
    • 雑誌名

      Food Chemistry

      巻: 126 号: 4 ページ: 1808-1811

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2010.12.009

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Inhibition of buckwheat starch digestion..2011

    • 著者名/発表者名
      Takahama, U., Hirota, S.
    • 雑誌名

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      巻: 59 号: 11 ページ: 6277-6283

    • DOI

      10.1021/jf2006326

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [雑誌論文] Proanthocyanidins in buckwheat flour can reduce salivary nitrite to nitric oxide in the stomach.2010

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Mariko Tanaka, and SachikoHirota.
    • 雑誌名

      Plant Foods Human Nutrition

      巻: 65 ページ: 1-7

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [雑誌論文] Effects of pH on nitrite-induced formation of reactive nitrogen oxide species and their scavenging by phenolic antioxidants in human.2009

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Hirota Sachiko, Kawagishi Shigenori
    • 雑誌名

      Free Radical Research 43

      ページ: 250-261

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Effects of PH on nitrite-induced formation of reaction nitrogen oxide species and their scavenging by phenolic antioxidants in human oral cavity.2009

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Free Radical Research 43-3

      ページ: 250-261

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Interaction between Ascorbic Acid and Chlorogenic Acid during the Formation of Nitric Oxide in Acidified Saliva.2008

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Agricultural and Food Chemistry 56

      ページ: 10406-10413

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Interaction between ascorbic acid and chlorogenic acid during the formation of nitric oxide in acidified saliva.2008

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Tanaka Mariko, Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Agricultural and food chemistry 56

      ページ: 10406-10413

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Reduction of nitrous acid to nitric oxide by coffee melanoidins and enhancement of the reduction by thiocyanate : Possibility of its occurrence in the stomach.2008

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Agricultural and food chemistry 56

      ページ: 4736-4744

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Reduction of Nitrous Acid to Nitric Oxide by Coffee Melanoidines and Enhancement of the Reduction by Thiocyanate : Possibillty of Its Occurrence in the stomach.2008

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Agricultural and Food Chemistry 56

      ページ: 4736-4744

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Chlorogenic acid in coffee can prevent the formation of dinitrogen trioixide by scavenging nitrogen dioxide generated in the human oral cavity2007

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Agricultural and Food Chemistry 55

      ページ: 9251-9258

    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Reaction of thiocyanate in the mixture of nitrite and hydrogen peroxide under acidic conditions : Investigation of the reactions simulating the mixture of saliva and gastric juice.2007

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Free Radical Research (In press)

    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Dual-function of thiocyanate on nitrite-induced formation of reactive nitrogen oxide species in human oral cavity:Inhibition under neutral and enhancement under acidic conditions2007

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Free Radical Research 41-11

      ページ: 1289-1300

    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Chlorogenic acid in coffee can prevent the formation of dinitrogen trioxide by scavenging nitrogen dioxide generated in the human oral cavity.2007

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Ryu Kanako, Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Agricultural and food chemistry 55

      ページ: 9251-9258

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Reaction of thiocyanate in the mixture of intrite and hydrogen peroxide under acidic conditions:Investigation of the reactions simulationg the mixture of saliva and gastric juice2007

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Free Radical Research 41-6

      ページ: 627-637

    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Dual-function of thiocyanate on nitrite-induced formation of reactive nitrogen oxide species in human oral cavity : Inhibition under neutral and enhancement under acidic conditions.2007

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Ryu Kanako, Oniki Takayuki, Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Free Radical Research 41

      ページ: 1289-1300

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Reaction of thiocyanate in the mixture of nitrite and hydrogen peroxide under acidic condition : Investigation of the reactions simulating the mixture of saliva and gastric juice.2007

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Tanaka Mariko, Oniki Takayuki, Hirota Sachiko
    • 雑誌名

      Free Radical Research 41

      ページ: 627-637

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Quercetin-dependent scavenging of reactive nitrogen species derived from nitric oxide and nitrite in the human oral cavity : Interaction of quercetin with salivary redox components.2006

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Archives of Oral Biology 51

      ページ: 629-639

    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Thiocyanate cannot inhibit the formation of reactive nitrogen species in the human oral cavity in the presence of high concentrations of nitrite : Detection of reactive nitrogen species with 4,5-Diaminofluorescein.2006

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama
    • 雑誌名

      Chemical Research in Toxicology 19

      ページ: 1066-1073

    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Quercetin-dependent scavenging of reactive nitrogen species derived from nitric oxide and nitrite in the human oral cavity: Interaction of quercetin with salivary redox components.2006

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Hirota Sachiko, Oniki Takayuki
    • 雑誌名

      Archives of Oral Biology 51

      ページ: 629-639

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [雑誌論文] Thiocyanate cannot inhibit the formation of reactive nitrogen species in the human oral cavity in the presence of high concentration of nitrite: Detection of reactive nitrogen species with 4,5-Diaminofluorescein.2006

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo, Hirota Sachiko, Oniki Takayuki
    • 雑誌名

      Chemical Research in Toxicology 19

      ページ: 1066-1073

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [学会発表] 澱粉は亜硝酸によるクチナシ黄の酸化を抑え、クチナシ黄はアミラーゼによる澱粉の消化を促進する2012

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子、高濱有明夫
    • 学会等名
      第59回日本食品科学工学会
    • 発表場所
      藤女子大学
    • 年月日
      2012-08-30
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [学会発表] 唾液の亜硝酸塩とチオシアン酸塩は二価鉄イオンと胃腔条件下で反応する2012

    • 著者名/発表者名
      高濱有明夫 廣田幸子
    • 学会等名
      日本栄養食糧学会
    • 発表場所
      仙台
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [学会発表] 澱粉は亜硝酸によるクチナシ黄の酸化を抑え、クチナシ黄はアミラーゼによる澱粉の消化を促進する2012

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子、高濱有明夫
    • 学会等名
      日本食品科学工学会
    • 発表場所
      札幌
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [学会発表] 食品添加物である亜硫酸塩による胃腔条件下での一酸化窒素の生成の抑制2012

    • 著者名/発表者名
      高濱有明夫、廣田幸子
    • 学会等名
      日本食品科学工学会
    • 発表場所
      札幌
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [学会発表] パンクレアチン依存の澱粉消化は澱粉/胆汁酸2011

    • 著者名/発表者名
      高濱有明夫 廣田幸子
    • 学会等名
      日本栄養食糧学会
    • 発表場所
      お茶の水女子大学
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [学会発表] ソバ粉澱粉の消化はそのメタノール抽出成分によって抑制される2011

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子、高濱有明夫
    • 学会等名
      第65回日本栄養・食糧学会
    • 発表場所
      お茶の水女子大学
    • 年月日
      2011-05-15
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [学会発表] ソバ粉澱粉の消化はメタノール抽出物によって阻害される2011

    • 著者名/発表者名
      廣田幸子 高濱有明夫
    • 学会等名
      日本栄養食糧学会
    • 発表場所
      お茶の水女子大学
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • [学会発表] Proanthocyanidin-rich extract from buckwheat flour inhibits amylase-catalyzed digestion of starch by forming staech/proanthocyanidin complexes.2010

    • 著者名/発表者名
      Umeo Takahama, Sachiko Hirota
    • 学会等名
      Polyphenols Communications
    • 発表場所
      France.
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22500790
  • [学会発表] Effects of pH nitrite-induced transformation of a diaminofluorescein to its triazole form in bacterial fraction of human saliva.2008

    • 著者名/発表者名
      Takahama Umeo
    • 学会等名
      Fifth International Conference Biology, Chemistry, and Therapeutic Applications of Nitric Oxide
    • 発表場所
      Bregenz, Austria
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [学会発表] ヒト口腔内での亜硝酸依存の活性窒素生成に対するチオシアン酸の影響2007

    • 著者名/発表者名
      高濱有明夫
    • 学会等名
      第61回日本栄養・食糧学会
    • 発表場所
      国立京都国際会議場
    • 年月日
      2007-05-19
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [学会発表] ヒト口腔内での活性窒素生成機構に対する水素イオン濃度の影響2007

    • 著者名/発表者名
      高濱有明夫
    • 学会等名
      第54回日本食品科学工学会
    • 発表場所
      中村学園大学
    • 年月日
      2007-09-08
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18500637
  • [学会発表] 胃腔条件下での亜硝酸による 6,8-ジニトロソカテキンの 酸化に対するケルセチンおよびケルセチン配糖体の影響

    • 著者名/発表者名
      F. Morina, S. Veljovic-Jovanovic, 山内亮、廣田幸子、高濱有明夫
    • 学会等名
      第61回日本食品科学工学会
    • 発表場所
      中村学園大学
    • 年月日
      2014-08-28 – 2014-08-30
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-23500968
  • 1.  廣田 幸子 (00312140)
    共同の研究課題数: 3件
    共同の研究成果数: 38件
  • 2.  西田 真紀子 (00268814)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 3.  東 泉 (40228705)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 4.  空田 安博
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 5.  今村 均
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件

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