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木村 凡  BON Kimura

ORCIDORCID連携する *注記
研究者番号 50262340
その他のID
外部サイト
所属 (過去の研究課題情報に基づく) *注記 2012年度 – 2014年度: 東京海洋大学, 海洋科学技術研究科, 教授
2006年度 – 2010年度: 東京海洋大学, 海洋科学部, 教授
2004年度: 東京海洋大学, 海洋科学部, 助教授
2003年度: 東京海洋大学(東京水産大学), 海洋科学部, 助教授
1996年度 – 2002年度: 東京水産大学, 水産学部, 助教授
審査区分/研究分野
研究代表者
水産化学 / 水産化学
研究代表者以外
水産化学
キーワード
研究代表者
Listeria monocytogenes / チルド食品 / Carbon dioxide / 低温管理 / 発芽 / 胞子 / ボツリヌスE型菌 / 二酸化炭素 / ready-to-eat seafood / 非加熱喫食水産食品 … もっと見る / リステリア・モノサイトゲネス / quantification of m-RNA / taqman quatitative PCR / packaged foods / type E toxin / Clostridimu botulinum / スモークサーモン / m-RNA / RT-PCR / 毒素発現 / m-RNA定量 / タックマン定量PCR法 / 包装食品 / E型毒素 / ボツリヌス / quantitative PCR / reduced heat sterilization / crab / food stored in chilled / spore germination / Clostridium botulinum / 無菌米飯 / 包装鮮魚 / 定量PCR法 / 加熱緩和 / カニ / 胞子発芽 / ボツリヌス菌 / Fish fillet / Toxin production / Germination / Spore / Clostrridium botulinum type E / MA package / 静菌効果 / 鮮魚切身 / 毒化 / ガス置換包装 / 微生物制御 / 食品衛生 / 増殖抑制 / ゲノム解析 / リステリア菌 / 食品微生物 / イクラ / ネギトロ / 水産食品 / 病原性 / 食中毒 … もっと見る
研究代表者以外
Clostridium perfringens / Alicyclobacillus acidoterrestris / PCR / TaqMan method / molecular method / rapid detection / histamine-producing bacteria / histamine / 16SrDNA / Alicyclobacillus / 変敗飲料缶詰 / アレルギー様食中毒 / Photobacterium histaminum / TagMan法 / PCR法 / 迅速検出法 / ヒスチジン脱炭酸酵素 / Clostridium perfiringens / TaqMan法 / 遺伝子手法 / 迅速検出 / ヒスタミン 隠す
  • 研究課題

    (7件)
  • 研究成果

    (31件)
  • 共同研究者

    (7人)
  •  日本のリステリア症原因食品の分子疫学的探査と危害防除および発症機構に関する研究研究代表者

    • 研究代表者
      木村 凡
    • 研究期間 (年度)
      2012 – 2014
    • 研究種目
      基盤研究(B)
    • 研究分野
      水産化学
    • 研究機関
      東京海洋大学
  •  水産食品汚染リステリア・モノサイトゲネスのリスクの全容解明とその制御に関する研究研究代表者

    • 研究代表者
      木村 凡
    • 研究期間 (年度)
      2008 – 2010
    • 研究種目
      基盤研究(B)
    • 研究分野
      水産化学
    • 研究機関
      東京海洋大学
  •  水産食品におけるリステリア・モノサイトゲネスのリスクに関する研究研究代表者

    • 研究代表者
      木村 凡
    • 研究期間 (年度)
      2006 – 2007
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      水産化学
    • 研究機関
      東京海洋大学
  •  ボツリヌスE型菌の毒素発現条件に関する研究研究代表者

    • 研究代表者
      木村 凡
    • 研究期間 (年度)
      2003 – 2004
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      水産化学
    • 研究機関
      東京海洋大学
      東京海洋大学(水産)
  •  二酸化炭素気相下におけるボツリヌス菌胞子の発芽生理に関する研究研究代表者

    • 研究代表者
      木村 凡
    • 研究期間 (年度)
      2000 – 2002
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      水産化学
    • 研究機関
      東京水産大学
  •  水産食品のCO_2ガス置換包装下におけるボツリヌス菌の挙動に関する研究研究代表者

    • 研究代表者
      木村 凡
    • 研究期間 (年度)
      1997 – 1999
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      水産化学
    • 研究機関
      東京水産大学
  •  新規ヒスタミン生成菌及び缶詰変敗菌の迅速検出・同定システムの開発

    • 研究代表者
      藤井 建夫
    • 研究期間 (年度)
      1996 – 1998
    • 研究種目
      基盤研究(A)
    • 研究分野
      水産化学
    • 研究機関
      東京水産大学

すべて 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 その他

すべて 雑誌論文 学会発表 図書

  • [図書] Microbiology of packaged foods2005

    • 著者名/発表者名
      Bon Kimura
    • 総ページ数
      100
    • 出版者
      Japanese Society for packaging memorial publication(10 the anversary)(in print)
    • 説明
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15580179
  • [図書] 包装微生物の科学2005

    • 著者名/発表者名
      木村 凡(単著)
    • 出版者
      日本包装学会10周年記念出版会編(印刷中)
    • 説明
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15580179
  • [雑誌論文] Growth Inhibition Effects of Ferulic Acid and Glycine/Sodium Acetate on Listeria monocytogenes in Coleslaw and Egg Salad2015

    • 著者名/発表者名
      Hajime Takahashi, , Tomomi Takahashi, Satoko Miya, Haruka Yokoyama, Takashi Kuda, Bon Kimura
    • 雑誌名

      Food Control

      巻: 57 ページ: 105-109

    • DOI

      10.1016/j.foodcont.2015.03.037

    • 査読あり / 謝辞記載あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [雑誌論文] Genetic Characteristics of Japanese Clinical Listeria monocytogenes Isolates2015

    • 著者名/発表者名
      Satoko Miya, Hajime Takahashi, Miku Nakagawa, Takashi Kuda, Shizunobu Igimi, Bon Kimura
    • 雑誌名

      PLoS ONE

      巻: 10 号: 3 ページ: e0122902-e0122902

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0122902

    • 査読あり / 謝辞記載あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [雑誌論文] Development of new multilocus variable number of tandem repeat analysis (MLVA) for Listeria innocua and its application in a food processing plant2014

    • 著者名/発表者名
      Hajime Takahashi, Chihiro Ohshima, Miku Nakagawa, Krittaporn Thanatsang, Chirapiphat Phraephaisarn, Yuphakhun Chaturongkasumrit, Suwimon Keeratipibul, Takashi Kuda, Bon Kimura
    • 雑誌名

      PLoS ONE

      巻: 9 号: 9 ページ: e105803-e105803

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0105803

    • 査読あり / 謝辞記載あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [雑誌論文] Comparison of the major virulence-related genes of Listeria monocytogenes in Internalin A truncated strain 36-25-1 and a clinical wild-type strain2014

    • 著者名/発表者名
      Daisuke Kyoui, Hajime Takahashi, Satoko Miya, Takashi Kuda and Bon Kimura
    • 雑誌名

      BMC Microbiology

      巻: 14 号: 1 ページ: 15-15

    • DOI

      10.1186/1471-2180-14-15

    • 査読あり / 謝辞記載あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [雑誌論文] Establishment of a simple and rapid identification method for Listeria spp. by using high-resolution melting analysis, and its application in food industry2014

    • 著者名/発表者名
      Chihiro Oshima; Hajime Takahashi; Chirapiphat Phraephaisarn; Mongkol Vesaratchavest; Suwimon Keeratipibul; Takashi Kuda; Bon Kimura
    • 雑誌名

      Plos One

      巻: 未定

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [雑誌論文] Genetic distance in the whole-genome perspective on Listeria monocytogenes strains F2-382 and NIHS-28 that show similar subtyping results2014

    • 著者名/発表者名
      Daisuke Kyoui, Hajime Takahashi, Satoko Miya, Takashi Kuda, Shizunobu Igimi and Bon Kimura
    • 雑誌名

      BMC Microbiology

      巻: 14 号: 1 ページ: 309-309

    • DOI

      10.1186/s12866-014-0309-0

    • 査読あり / 謝辞記載あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [雑誌論文] Establishment of a Simple and Rapid Identification Method for Listeria spp. by Using High-Resolution Melting Analysis, and Its Application in Food Industry2014

    • 著者名/発表者名
      Chihiro Ohshima, Hajime Takahashi, Chirapiphat Phraephaisarn, Mongkol Vesaratchavest, Suwimon Keeratipibul, Takashi Kuda, Bon Kimura
    • 雑誌名

      PLoS ONE

      巻: 9 号: 6 ページ: e99223-e99223

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0099223

    • 査読あり / 謝辞記載あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [雑誌論文] Listeria monocytogenes develops no resistance to ferulic acid after exposure to low concentrations2014

    • 著者名/発表者名
      Hajime Takahashi, Kaoru Takada, Tomoki Tsuchiya, Satoko Miya, Takashi Kuda, Bon Kimura
    • 雑誌名

      Food Control

      巻: 47 ページ: 560-563

    • DOI

      10.1016/j.foodcont.2014.07.062

    • 査読あり / 謝辞記載あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [雑誌論文] Use of Ferulic Acid as a Novel Candidate of Growth Inhibiting Agent against Listeria monocytogenes in Ready-to-eat food.2013

    • 著者名/発表者名
      Takahashi, H. , Kashimura, M. , Koiso, H. , Kuda, T. , Kimura, B.
    • 雑誌名

      Food Control

      巻: 33 ページ: 244-248

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [雑誌論文] Use of ferulic acid as a novel candidate of growth inhibiting agent against Listeria monocytogenes in ready-to-eat food2013

    • 著者名/発表者名
      H. Takahashi, M. Kashimura, H. Koiso, T. Kuda, B. Kimura
    • 雑誌名

      Food Control

      巻: 33 号: 1 ページ: 244-248

    • DOI

      10.1016/j.foodcont.2013.03.013

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [雑誌論文] Highly discriminatory typing method for Listeria monocytogenes using polymorphic tandem repeat regions2012

    • 著者名/発表者名
      S. Miya, H. Takahashi, C. Kamimura, M. Nakagawa, T. Kuda, B. Kimura.
    • 雑誌名

      Journal of Microbiological Methods

      巻: 90 号: 3 ページ: 285-291

    • DOI

      10.1016/j.mimet.2012.05.023

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [雑誌論文] Modeling and Predicting the Simultaneous Growth of Listeria monocytogenes and Natural Flora in Minced Tuna2011

    • 著者名/発表者名
      S.Koseki, Y.Takizawa, S.Miya, H.Takahashi, B.Kimura
    • 雑誌名

      J.Food Prot 74

      ページ: 176-178

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20380121
  • [雑誌論文] Prevention of Listeria monocytogenes growth in ready-to-eat minced tuna and salmon roe during shelf life by commercially available antimicrobial compounds2011

    • 著者名/発表者名
      H.Takahashi, S.Kuramoto, S.Miya, H.Koiso, T.Kuda, B.Kimura
    • 雑誌名

      J.Food Prot (印刷中)

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20380121
  • [雑誌論文] Desiccation survival of Listeria monocytogenes and other potential foodborne pathogens on stainless steel surfaces2011

    • 著者名/発表者名
      H.Takahashi, S.Kuramoto, S.Miya, B.Kimura
    • 雑誌名

      Food Control 22

      ページ: 633-637

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20380121
  • [雑誌論文] Cellular hydrophobicity of Listeria monocytogenes involves initial attachment and biofilm formation on the surface of polyvinyl chloride2010

    • 著者名/発表者名
      H.Takahashi, T.Suda, Y.Tanaka, B.Kimura
    • 雑誌名

      Lett.Appl.Microbiol. 50

      ページ: 618-625

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20380121
  • [雑誌論文] Risk of Listeria monocytogenes contamination of raw ready-to-eat seafood products available at retail outlets in Japan2010

    • 著者名/発表者名
      S.Miya, H.Takahashi, T.Ishikawa, T.Fujii, B.Kimura
    • 雑誌名

      Appl.Environ.Microbiol. 76

      ページ: 3383-3386

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20380121
  • [雑誌論文] Biofilm formation ability of Listeria monocytogenes isolates from raw ready-to-eat seafood2009

    • 著者名/発表者名
      H.Takahashi, S.Miya, K.Igarashi, T.Suda, S.Kuramoto, B.Kimura
    • 雑誌名

      J.Food Prot. 72

      ページ: 1476-1480

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20380121
  • [雑誌論文] Development of a multilocus variable-number of tandem repeat typing method for Listeria monocytogenes serotype 4b strains2008

    • 著者名/発表者名
      S.Handa-Miya, B.Kimura, M.Sato, H.Takahashi, T.Ishikawa, T.Suda, T.Fujii, M.Wiedmann
    • 雑誌名

      Int. J.Food Microbiol 124

      ページ: 239-249

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-20380121
  • [雑誌論文] Nonsense mutated inlA and prfA not widely distributed in Listeria monocytogenes isolates from ready-to-eat seafood products in Japan2007

    • 著者名/発表者名
      Satoko, Handa-Miya, Bon, Kimura, Hajime, Takahashi, Miki, Sato, Tatsuya, Ishikawa, Kazunori, Igarashi, Tateo, Fujii
    • 雑誌名

      Int. J. Food microbiol 117(3)

      ページ: 312-318

    • 説明
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18580203
  • [雑誌論文] Development of Multilocus Single Strand Conformation Polymorphism(MLSSCP) Analysis of Virulence Genes of Listeria monocytogenes and Comparison with Existing DNA Typing Methods2007

    • 著者名/発表者名
      Hajime, Takahashi, Satoko, Handa-Miya, Bon, Kimura, Miki, Sato, Asami, Yokoi, Seitaro, Goto, Itaru, Watanabe, Takashi, Koda, Kazuo, Hisa, Tateo, Fujii
    • 雑誌名

      Int. J. Food microbiol 118(3)

      ページ: 274-284

    • 説明
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18580203
  • [雑誌論文] Recent advances in the study of the genotypic diversity and ecology of Listeria monocytogenes2006

    • 著者名/発表者名
      B.Kimura
    • 雑誌名

      Microbe. Environ 21(2)

      ページ: 69-77

    • NAID

      110004740907

    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-18580203
  • [雑誌論文] Growth and toxin production by Clostridium botulinum in steamed rice2005

    • 著者名/発表者名
      Y.Kasai, B.Kimura, S.Kawasaki, T.Fukuya, K.Sakuma, T.Fujii
    • 雑誌名

      J.Food Prot. 68(5)

      ページ: 1005-1011

    • 説明
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15580179
  • [雑誌論文] Growth and toxin production by Clostridium botulinum in steamed rice aseptically packed under modified atmosphere2005

    • 著者名/発表者名
      Y.Kasai, B.Kimura, S.Kawasaki, T.Fukuya, K.Sakuma, T.Fujii
    • 雑誌名

      J.Food Prot. 68(5)

      ページ: 1005-1011

    • 説明
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15580179
  • [雑誌論文] Growth and toxin production by Clostridium botulinum in steamed rice aseptically packed under modified atmosphere.

    • 著者名/発表者名
      Yoshiaki Kasai, Bon Kimura, Susumu Kawasaki, T.Fukuya, K.Sakuma, T.Fujii
    • 雑誌名

      J.Food Prot. (印刷中)

    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-15580179
  • [学会発表] リステリア菌のMLVA 法に用いるVNTR 領域の安定性について2013

    • 著者名/発表者名
      河原俊雄,高橋 肇,久田 孝,木村 凡
    • 学会等名
      第34回に本食品微生物学会学術総会
    • 発表場所
      東京
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [学会発表] フェルラ酸および日持ち向上剤を用いた水産食品におけるリステリア菌の増殖制御法2012

    • 著者名/発表者名
      河原俊雄, 高田薫, 高橋肇, 久田孝, 木村凡, 小磯博昭, 佐藤浩之, 矢木一弘
    • 学会等名
      日本水産学会
    • 発表場所
      水産大学校(山口)
    • 年月日
      2012-09-16
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [学会発表] Establishment of a simple and rapid identification method for Listeria spp. by using high-resolution melting analysis, and its application in food industry

    • 著者名/発表者名
      Chihiro Ohshima, Hajime Takahashi, Chirapiphat Phraephaisarn, Mongkol Vesaratchavest, Suwimon Keeratipibul, Takashi kuda, Bon kimura
    • 学会等名
      Food Micro2014
    • 発表場所
      Nantes Events Center (フランス)
    • 年月日
      2014-09-01 – 2014-09-04
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [学会発表] MLVA-HRMを用いたListeria innocuaの汚染源追跡法の開発

    • 著者名/発表者名
      岩川愛、高橋肇、大島千尋、中川未久、Phraephaisarn Chirapiphat、Thanatsang Krittaporn、Chaturongkasumrit Yuphakhun、Keeratipibul Suwimon、久田孝、木村凡
    • 学会等名
      第108回 日本食品衛生学会 学術講演会
    • 発表場所
      金沢歌劇座
    • 年月日
      2014-12-03 – 2014-12-06
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • [学会発表] 日持ち向上剤を用いたサラダにおけるListeria monocytogenes の増殖抑制

    • 著者名/発表者名
      高橋友美、高橋肇、横山遥、久田孝、木村凡
    • 学会等名
      第108回 日本食品衛生学会 学術講演会
    • 発表場所
      金沢歌劇座
    • 年月日
      2014-12-03 – 2014-12-06
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-24380115
  • 1.  高橋 肇 (40413116)
    共同の研究課題数: 2件
    共同の研究成果数: 23件
  • 2.  久田 孝 (00290081)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 1件
  • 3.  藤井 建夫 (30093305)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 4.  信濃 晴雄 (10001603)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 5.  山崎 浩司 (40250500)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 6.  猪上 徳雄 (60002086)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 7.  横本 敬紀
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件

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