• 研究課題をさがす
  • 研究者をさがす
  • KAKENの使い方
  1. 前のページに戻る

袁 春紅  Yuan Chun Hong

ORCIDORCID連携する *注記
研究者番号 80431336
その他のID
所属 (現在) 2025年度: 岩手大学, 農学部, 教授
所属 (過去の研究課題情報に基づく) *注記 2022年度 – 2024年度: 岩手大学, 農学部, 教授
2019年度 – 2021年度: 岩手大学, 農学部, 准教授
2012年度: 鹿児島大学, 水産学部, 准教授
審査区分/研究分野
研究代表者
小区分38050:食品科学関連
研究代表者以外
大区分C / 水産化学
キーワード
研究代表者
横紋筋 / 食品特性 / 品質 / ホタテ / 冷凍
研究代表者以外
たんぱく質立体構造 / 機能性 / 食品 / ストレス / タンパク質立体構造 … もっと見る / 鮮度保持 / 食品機能性 / 植物 / 生長促進 / プラズマ / パルスパワー / メト化 / ミオシン / 魚肉タンパク質 / 変性抑制 / 筋小胞体 / ミオグロビン / 筋原線維タンパク質 / 筋肉タンパク質 / ATP / 変性防止 / 水産物 隠す
  • 研究課題

    (3件)
  • 研究成果

    (35件)
  • 共同研究者

    (9人)
  •  凍結解凍におけるホタテガイ閉殻横紋筋の生化学特性と食品特性研究代表者

    • 研究代表者
      袁 春紅
    • 研究期間 (年度)
      2024 – 2026
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 審査区分
      小区分38050:食品科学関連
    • 研究機関
      岩手大学
  •  パルスパワーによる植物・水産物の革新的機能性制御とその学理深化

    • 研究代表者
      高木 浩一
    • 研究期間 (年度)
      2019 – 2023
    • 研究種目
      基盤研究(S)
    • 審査区分
      大区分C
    • 研究機関
      岩手大学
  •  水産筋肉タンパク質のATPによる変性抑制研究

    • 研究代表者
      木村 郁夫
    • 研究期間 (年度)
      2010 – 2012
    • 研究種目
      基盤研究(C)
    • 研究分野
      水産化学
    • 研究機関
      鹿児島大学

すべて 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2013 2012

すべて 雑誌論文 学会発表

  • [雑誌論文] Comparison of Freezing and Heating Treatment Sequence on Biochemical Properties and Flavor of Swimming Crabs (Portunus Trituberculatus) Meat during Freeze-Thaw Cycles.2024

    • 著者名/発表者名
      Jingjing Yang,, Peiyuan Huang, Bolun Sun, Wenge Yang, Changrong Ou, C.Yuan, Tao Huang , Huamao Wei
    • 雑誌名

      Food Research International.

      巻: 175 ページ: 113758-113758

    • DOI

      10.1016/j.foodres.2023.113758

    • 査読あり / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Effects of heating process on 3D printing properties of Pennahia argentata surimi: Water distribution, gel formation, rheology, chemical bonds.2023

    • 著者名/発表者名
      G. Li, J. Zhan, Z. Hu, J. Huang, C. Yuan, K. Takaki, Y. Hu and Q. Yao
    • 雑誌名

      J. Food Process Eng.

      巻: 7 号: 3

    • DOI

      10.1111/jfpe.14262

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Effects of flash-boil shucking on biochemical, sensorial and ultrastructural properties of Yesso Scallop (<i>Mizuhopecten yessoensis</i>) adductor muscle during refrigeration2023

    • 著者名/発表者名
      Niu Yabin、Dong Shiliang、Wada Nobuyoshi、Wei Huamao、Yamashita Tetsuro、Takaki Koichi、Yuan Chunhong
    • 雑誌名

      Food Quality and Safety

      巻: 7 ページ: 1-10

    • DOI

      10.1093/fqsafe/fyad031

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Enhanced fresh-keeping capacity of printed surimi by Ca2+-nano starch-lutein and its nondestructive freshness monitoring based on 4D printed anthocyanin.2023

    • 著者名/発表者名
      G. Li, Zhan, J., Huang, E. Xu, C. Yuan, J. Chen, Q. Yao, and Y, Hu.
    • 雑誌名

      International Journal of Biological Macromolecules.

      巻: 252 ページ: 126543-126543

    • DOI

      10.1016/j.ijbiomac.2023.126543

    • 査読あり / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Effects of extraction techniques on antioxidant and antibacterial activity of stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaf extracts.2023

    • 著者名/発表者名
      Atoshi Chakma, Faria Afrin, Md. Golam Rasul, Hayato Maeda, C. Yuan, and Shah, A.K.M.A.
    • 雑誌名

      Food Chemistry Advances

      巻: 3 ページ: 100494-100494

    • DOI

      10.1016/j.focha.2023.100494

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Evaluation of antioxidant and antibacterial activities of some selected seaweeds from Saint Martin’s Island of Bangladesh.2023

    • 著者名/発表者名
      Afrin Faria, T. Ahsan, M.N. Mondal , M.G. Rasul, M., A.A. Silva, C. Yuan , A.K.M.A. Shah.
    • 雑誌名

      Food Chemistry Advances

      巻: 3 ページ: 100393-100393

    • DOI

      10.1016/j.focha.2023.100393

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] 3D printing properties and printability definition of Pennahiaargentata surimi and rice starch.2022

    • 著者名/発表者名
      G. Li, J. Zhan, Z. Hu, J. Huang, X. Luo, J. Chen, C. Yuan, K. Takaki and Y. Hu
    • 雑誌名

      Food Biosci.

      巻: 48 ページ: 101748-101748

    • DOI

      10.1016/j.fbio.2022.101748

    • 査読あり / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Fresh keeping mechanism of Fenneropenaeus chinensis by ultrasound‐assisted immersion freezing: Effects on microstructure and quality changes.2022

    • 著者名/発表者名
      Z. Hu, Y. Chin, J. Huang, J. Zhou, G. Li, Z. Pei, W. Shang, Y. Hu, C. Yuan and J. Chen
    • 雑誌名

      J. Food Process. Preserv.

      巻: 46 号: 10

    • DOI

      10.1111/jfpp.16816

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Thermal stability of actin of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) harvested in summer and winter as affected by myosin complexation.2022

    • 著者名/発表者名
      Z. Wang, Y. Niu, S. Zhao, Y. Tian, K. Yu, T. Yamashita, Y. Xiong and C. Yuan
    • 雑誌名

      J. Food Process. Preserv.

      巻: 46 号: 11

    • DOI

      10.1111/jfpp.17003

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] 3D printing and controlled release of functional ripening surimi improved by nano starch-xylo-oligosaccharides: Chemical bonds and microstructure influences.2022

    • 著者名/発表者名
      G. Li, Z. Hu, J. Zhan, J. Huang, Z. Lu, C. Yuan, J. Chen and Y. Hu
    • 雑誌名

      Innov. Food Sci. Emerg. Tech.

      巻: 81 ページ: 103156-103156

    • DOI

      10.1016/j.ifset.2022.103156

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Combined effect of Moringa (Moringa oleifera) water extracts and vacuum packaging on the quality and lipid oxidation of the sun dried Punti (Puntius sophore) during storage2022

    • 著者名/発表者名
      M.G. Rasul, C. Yuan, K. Yu, K. Takaki and A.K.M.A. Shah
    • 雑誌名

      Egyptian Journal of Aquatic Biology and Fisheries

      巻: 26(1) ページ: 639-653

    • 査読あり / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Study on nucleotide, myofibrillar protein biochemical properties and microstructure of freeze-dried scallop striated muscle during storage and rehydration.2022

    • 著者名/発表者名
      H. Wei, M.G. Rasul, Z. Sun, W. Yang, T. Huang, T. Yamashita, K. Takaki and C. Yuan
    • 雑誌名

      Food Res. Int.

      巻: 158 ページ: 111461-111461

    • DOI

      10.1016/j.foodres.2022.111461

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Mutation of Bacillus velezensis Using Corona Discharge2022

    • 著者名/発表者名
      R. Wang, W. Bian, Z. Hu, L. Wang, C. Yuan, K. Takahashi, and K. Takaki
    • 雑誌名

      Agronomy

      巻: 12 号: 1 ページ: 166-166

    • DOI

      10.3390/agronomy12010166

    • 査読あり / オープンアクセス
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Effect of water ice-glazing on the quality of frozen swimming crab (Portunus trituberculatus) by liquid nitrogen spray freezing during frozen storage.2021

    • 著者名/発表者名
      Yang, S., Hu Y., Takaki K., Yu, H., Yuan, C.
    • 雑誌名

      International Journal of Refrigeration.

      巻: 131 ページ: 1010-1015

    • DOI

      10.1016/j.ijrefrig.2021.06.035

    • 査読あり / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Effects of drying methods on physico-chemical, microbiological and sensory properties of Torpedo Scad (Megalaspis cordyla).2021

    • 著者名/発表者名
      M.G. Rasul, I.E. Kabir, C. Yuan and A.K.M.A. Shah
    • 雑誌名

      Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences

      巻: 10(6)

    • NAID

      120007182945

    • 査読あり / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Identification of novel antioxidant peptide from porcine plasma hydrolysate and its effect in in vitro digestion/HepG2 cells model.2021

    • 著者名/発表者名
      Li, G., Zhan, J., Hu, L., Yuan C., Ying, X., Hu, Y.
    • 雑誌名

      J Food Biochem.

      巻: 15391 号: 4

    • DOI

      10.1111/jfbc.13853

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Nutrition and protein function, properties (structure, rheology, thermal stability) analysis of Nepture volute based on proteomics and in vitro digestion/cells model.2021

    • 著者名/発表者名
      Li, G., Hu, L., Hu, Z., Li, Y., Yuan C., Takaki K., Hu, Y.
    • 雑誌名

      Food Bioscience.

      巻: 43 ページ: 101321-101321

    • DOI

      10.1016/j.fbio.2021.101321

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Eugenol-chitosan nanoemulsion as an edible coating: Its impact on physicochemical, microbiological and sensorial properties of hairtail (Trichiurus haumela) during storage at 4 °C.2021

    • 著者名/発表者名
      Liu, J., Shao, Y., Yuan C., Takaki K., Li, Y., Ying, Y., Hu, Y
    • 雑誌名

      International J. Bioglogical Macromolecules

      巻: 183 ページ: 2199-2204

    • DOI

      10.1016/j.ijbiomac.2021.05.183

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Differentiation between Fresh and Frozen-thawed Scallop Adductor Muscle as Raw Materials for Sashimi during Cold Storage.2021

    • 著者名/発表者名
      Niu, Y., Dong, S., Shimakage, N., Wei, H., Yu, K., Yuan, C., & Takaki, K.
    • 雑誌名

      J Food Sci.

      巻: 86 号: 12 ページ: 5262-5271

    • DOI

      10.1111/1750-3841.15967

    • 査読あり / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Yield and freshness improvement of fruits and vegetables by pulsed power plasma2020

    • 著者名/発表者名
      K. Takaki, T. Ohshima, N. Hayashi, D. Wang, C. Yuan, and K. Takahashi
    • 雑誌名

      Impact

      巻: 2020 ページ: 27-29

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] The impact of thawing on the quality attributes of swimming crab (Portunus trituberculatus) frozen by liquid nitrogen freezing2020

    • 著者名/発表者名
      Yang Shuibing、Hu Yaqin、Takaki Koichi、Yuan Chunhong、Yu Haixia
    • 雑誌名

      CyTA - Journal of Food

      巻: 19 号: 1 ページ: 33-39

    • DOI

      10.1080/19476337.2020.1850531

    • NAID

      120007182942

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Condition‐dependent adenosine monophosphate decomposition pathways in striated adductor muscle from Japanese scallop ( Patinopecten yessoensis )2020

    • 著者名/発表者名
      Wei Huamao、Tian Yuanyong、Lin Yumeng、Maeda Hayato、Yamashita Tetsuro、Yu Kefeng、Takaki Koichi、Yuan Chunhong
    • 雑誌名

      Journal of Food Science

      巻: 85 号: 5 ページ: 1462-1469

    • DOI

      10.1111/1750-3841.15142

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Effects of thawing methods on the biochemical properties and microstructure of pre-rigor frozen scallop striated adductor muscle2020

    • 著者名/発表者名
      Wei Huamao、Tian Yuanyong、Yamashita Tetsuro、Ishimura Gaku、Sasaki Kuniaki、Niu Yabin、Yuan Chunhong
    • 雑誌名

      Food Chemistry

      巻: 319 ページ: 126559-126559

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2020.126559

    • 査読あり / オープンアクセス / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [雑誌論文] Suppressive effect of ATP on autoxidation of tuna oxymyoglobin to metmyoglobin2013

    • 著者名/発表者名
      Kota Inohara, Ikuo Kimura, Chunhong Yuan
    • 雑誌名

      Fishery Science

      巻: 79 号: 3 ページ: 503-511

    • DOI

      10.1007/s12562-013-0622-9

    • NAID

      10031158697

    • 査読あり
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22580225
  • [学会発表] Inactivation of endogenous enzyme in scallops using pulsed electric field2023

    • 著者名/発表者名
      Fujiwara, K. Takahashi, K. Takaki, C. Yuan
    • 学会等名
      The 7th Taiwan-Japan Workshop on Plasma Life Science and Technology (TJPL2023)
    • 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [学会発表] パルス電界によるホタテの内在性酵素の不活化2023

    • 著者名/発表者名
      藤原百合,高橋克幸,高木浩一,袁春紅
    • 学会等名
      第33回日本MRS年次大会
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [学会発表] Is possible to predict the quality and vitality of Pacific Oyster (Crassostrea gigas)-Intergrating bioimaging informatics with biochemical analysis2023

    • 著者名/発表者名
      C. Yuan
    • 学会等名
      2023 International Conference on International Cooperation and Integration of Industry, Education, Research and Application for Future Ocean,
    • 招待講演 / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [学会発表] パルス電界によるホタテ内在性酵素の不活化2023

    • 著者名/発表者名
      藤原百合,高橋克幸,高木浩一,袁春紅
    • 学会等名
      プラズマ・核融合学会年会
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [学会発表] Recent advances in Aquaculture, Distribution and Processing Technology in Japan2022

    • 著者名/発表者名
      C. Yuan
    • 学会等名
      2022 International Conference on International Cooperation and Integration of Industry, Education, Research and Application for Future Ocean,
    • 招待講演 / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [学会発表] Recent progress of aquculture, distribution and processing technology in Japan.2021

    • 著者名/発表者名
      Yuan, C.
    • 学会等名
      The 7th international Conference on Recirculating Aquaculture.
    • 招待講演 / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [学会発表] Enzyme Activity Control through Conformational Change of Protein by Applying Electric Filed2020

    • 著者名/発表者名
      K. Takaki, K.Takahashi, T. Orikasa, C. Yuan, T. Okumura
    • 学会等名
      The 1st International Symposium on Applied Plasma Science and Engineering for Agro and Bio Industry
    • 招待講演 / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [学会発表] BSA Conformational Change by Atmospheric-Pressure Plasma and Electric Field2019

    • 著者名/発表者名
      T. Okumura, Y. Nakagawa, C. Yuan, K. Takahashi, and K. Takaki,
    • 学会等名
      Sixteenth International Conference on Flow Dynamics
    • 招待講演 / 国際共著/国際学会である
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-19H05611
  • [学会発表] ミナミマグロ筋小胞体の生化学的性質および ATP による変性抑制効果2013

    • 著者名/発表者名
      袁 春紅
    • 学会等名
      平成 24 年度日本水産学会春季大会
    • 発表場所
      東京海洋大学
    • 年月日
      2013-03-27
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22580225
  • [学会発表] ミオグロビンのメト化に及ぼすATPの作用2012

    • 著者名/発表者名
      井ノ原康太・袁春紅・木村郁夫
    • 学会等名
      平成24年度日本水産学会春季大会
    • 発表場所
      東京海洋大学品川キャンパス
    • 年月日
      2012-03-27
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22580225
  • [学会発表] ミナミマグロ筋小胞体の生化学的性質およびATPによる変性抑制効果2012

    • 著者名/発表者名
      西田和夏奈・袁春紅・鈴木裕・木村郁夫
    • 学会等名
      平成24年度日本水産学会春季大会
    • 発表場所
      東京海洋大学品川キャンパス
    • 年月日
      2012-03-27
    • データソース
      KAKENHI-PROJECT-22580225
  • 1.  木村 郁夫 (30443344)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 3件
  • 2.  進藤 穣 (30271141)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 3.  高木 浩一 (00216615)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 18件
  • 4.  高橋 克幸 (00763153)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 7件
  • 5.  大嶋 孝之 (30251119)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 1件
  • 6.  王 斗艶 (30508651)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 3件
  • 7.  林 信哉 (40295019)
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 1件
  • 8.  緒方 由美
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 0件
  • 9.  井ノ原 康太
    共同の研究課題数: 1件
    共同の研究成果数: 2件

URL: 

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

サービス概要 検索マニュアル よくある質問 お知らせ 利用規程 科研費による研究の帰属

Powered by NII kakenhi