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SHIMA Jun  島 純

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島 純  シマ ジュン

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Researcher Number 00343822
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 福島大学, 食農学類, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2014 – 2015: 龍谷大学, 農学部, 教授
2012 – 2013: 京都大学, 微生物科学寄附研究部門, 教授
2004 – 2005: 独立行政法人食品総合研究所, 応用微生物部, 主任研究官
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Applied microbiology
Except Principal Investigator
Applied microbiology
Keywords
Principal Investigator
発酵生産 / ペプチド / 抗菌物質 / 遺伝子ライブラリー / クローニング / 耐性変異株 / バイオプリザベーション / バクテリオシン / 乳酸菌
Except Principal Investigator
芳香族アミノ酸 … More / ステロール / 脂肪酸 / 微生物 / 酢酸 / バイオエタノール / ストレス耐性 / 不飽和脂肪酸 / 出芽酵母 Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (23 results)
  • Co-Researchers

    (4 People)
  •  低環境負荷バイオプロセスの構築に向けた酵母の有機酸耐性機構の解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      島 純
    • Project Period (FY)
      2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Applied microbiology
    • Research Institution
      Ryukoku University
  •  Physiological analysis of polyunsaturated fatty acid (PUFA) in Saccharomyces cerevisiae and its application to improving stress tolerance

    • Principal Investigator
      TANAKA Koichi
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Applied microbiology
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  クラスIIaバクテリオシンに対する耐性変異の同定及び耐性発現メカニズムの解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      島 純
    • Project Period (FY)
      2004 – 2005
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Applied microbiology
    • Research Institution
      National Food Research Institute

All 2015 2014 2013 2012 2005 2004 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Trehalose accumulation enhances tolerance of Saccharomyces cerevisiae to acetic acid2015

    • Author(s)
      Yoko Yoshiyama, Koichi Tanaka, Kohei Yoshiyama, Makoto Hibi, Jun Ogawa, and Jun Shima
    • Journal Title

      Journal of Bioscience and Bioengineering

      Volume: 119 Issue: 2 Pages: 172-175

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2014.06.021

    • NAID

      110009922577

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109, KAKENHI-PROJECT-24688010
  • [Journal Article] ノンコンベンショナル酵母の機能探索と油脂等の有用物質生産への応用2014

    • Author(s)
      島純、田中晃一、安藤晃規, 小川順
    • Journal Title

      IFO Research Communications

      Volume: 28 Pages: 95-107

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Journal Article] 酵母の環境ストレス耐性機構の解析と食品製造への応用2014

    • Author(s)
      島純、田中晃一、安藤晃規, 小川順
    • Journal Title

      IFO Research Communications

      Volume: 28 Pages: 73-82

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Journal Article] 有機酸ストレス耐性機構の解明と新規バイオ燃料生産プロセスの構築2014

    • Author(s)
      島純、田中晃一、安藤晃規, 小川順
    • Journal Title

      IFO Research Communications

      Volume: 28 Pages: 83-93

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Journal Article] 有機栄養液栽培に寄与する微生物群の解析とその応用2014

    • Author(s)
      安藤晃規、田中晃一、島純、小川順
    • Journal Title

      IFO Research Communications

      Volume: 28 Pages: 109-119

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Journal Article] 有機酸ストレス耐性酵母の探索・育種とバイオプロセスへの応用-未利用バイオマスの資源化に向けた酵母の機能開拓2014

    • Author(s)
      島純、田中晃一、中村敏英
    • Journal Title

      化学と生物

      Volume: 52 Pages: 351-353

    • NAID

      130005072109

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Journal Article] An organic acid-tolerant HAA1-overexpression mutant of an industrial bioethanol strain of Saccharomyces cerevisiae and its application to the production of bioethanol from sugarcane molasses.2013

    • Author(s)
      Takuya Inaba, Daisuke Watanabe, Yoko Yoshiyama, Koichi Tanaka, Jun Ogawa, Hiroshi Takagi, Hitoshi Shimoi and Jun Shima.
    • Journal Title

      AMB Express

      Volume: 74 Issue: 1 Pages: 1-7

    • DOI

      10.1186/2191-0855-3-74

    • NAID

      120006537405

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Journal Article] Identification of an acetate-tolerant strain of Saccharomyces cerevisiae and characterization by gene expression analysis2012

    • Author(s)
      Haitani, Y., Tanaka, K., Yamamoto, M., Nakamura, T., Ando, A., Ogawa, J. and Shima, J.
    • Journal Title

      Journal of Bioscience and Bioengineering

      Volume: 114(6) Issue: 6 Pages: 648-651

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2012.07.002

    • NAID

      110009578160

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23570180, KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Journal Article] Overexpression of HAA1 gene encoding transcriptional activator enhances acetic acid tolerance in Saccharomyces cerevisiae.2012

    • Author(s)
      Koichi Tanaka, Yukari Ishii, Jun Ogawa and Jun Shima
    • Journal Title

      Appl. Environ. Microbiol.

      Volume: 78 Issue: 22 Pages: 8161-8163

    • DOI

      10.1128/aem.02356-12

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Journal Article] Overexpression of vacuolar H+-ATPase-related genes in bottom-fermenting yeast enhances ethanol tolerance and fermentation rates during high-gravity fermentation2012

    • Author(s)
      Hasegawa S, Ogata T, Tanaka K, Ando A, Takagai H, Shima J
    • Journal Title

      Journal of the Institute of Brewing

      Volume: 118 Issue: 2 Pages: 179-185

    • DOI

      10.1002/jib.32

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23510250, KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Journal Article] Production of γ-aminobutyric acid (GABA) by Lactobacillus paracasei isolated from traditional fermented foods.2005

    • Author(s)
      Komatsuzaki, N., Shima, J., Kawamoto, S., Momose, H., Kimura, T.
    • Journal Title

      Food Microbiology 22

      Pages: 497-504

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16780065
  • [Journal Article] 乳酸菌バクテリオシンの生理機能と宿主選択認識機構の解明2004

    • Author(s)
      川本伸一, 島 純
    • Journal Title

      バイオサイエンスとインダストリー 62・9

      Pages: 583-586

    • NAID

      10013518330

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16780065
  • [Journal Article] 乳酸菌バクテリオシンとその応用2004

    • Author(s)
      川本伸一, 島 純
    • Journal Title

      FOODS & FOOD INGREDIENTS JOURNAL OF JAPAN 209・9

      Pages: 758-767

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16780065
  • [Presentation] Saccharomyces cerevisiaeの酢酸ストレス耐性に対するトレハロースの影響2015

    • Author(s)
      吉山洋子、田中晃一、吉山浩平、日比慎、小川順、島 純
    • Organizer
      第67回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      鹿児島
    • Year and Date
      2015-10-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K07373
  • [Presentation] 産業プロセスに有用な酢酸ストレス耐性酵母の同定と耐性メカニズムの解析

    • Author(s)
      ○田中 晃一、灰谷 豊、吉山 洋子、山本 まみ、中村 敏英、安藤 聡、小川 順、 島 純
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      仙台
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Presentation] HAA1遺伝子過剰発現酵母株を用いたバイオエタノール生産

    • Author(s)
      稲葉拓哉、渡邊大輔、吉山洋子、田中晃一、小川順、高木博史、下飯 仁、島純
    • Organizer
      シンポジウム「微生物科学研究の多様性と新展開」
    • Place of Presentation
      京都
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Presentation] 液胞プロトンポンプ関連遺伝子の過剰発現によりビール酵母はエタノールストレス耐性を獲得する

    • Author(s)
      長谷川園子、尾形智夫、田中晃一、安藤 聡、小川 順、高木博史、○島 純
    • Organizer
      第4回日本醸造学会若手シンポジウム
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Presentation] 産業用バイオエタノール酵母由来のHAA1遺伝子過剰発現株と糖蜜を用いたバイオエタノール生産

    • Author(s)
      稲葉拓哉、渡邊大輔、吉山洋子、田中晃一、小川順、高木博史、下飯 仁、島純
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Presentation] 酵母の有機酸およびエタノールストレス耐性には芳香族アミノ酸チロシンが重要である

    • Author(s)
      ○田中 晃一、小松崎 典子、藤原 しのぶ、石井 由香里、日比 慎、小川 順、島 純
    • Organizer
      第4回日本醸造学会若手シンポジウム
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Presentation] 出芽酵母の酢酸耐性はHaa1依存的な細胞内グリセロールの蓄積により増強される

    • Author(s)
      田中晃一、小川順、島純
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Presentation] An organic acid-tolerant HAA1-overexpression strain from industrial bioethanol yeast.

    • Author(s)
      Takuya Inaba, Daisuke Watanabe, Yoko Yoshiyama, Koichi Tanaka, Jun Ogawa, Hiroshi Takagi, Hitoshi Shimoi and Jun Shima.
    • Organizer
      International Conference on Agricultural, Ecological and Medical Sciences (AEMS-2014)
    • Place of Presentation
      Bali (Indonesia)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Presentation] 出芽酵母のストレス耐性における芳香族アミノ酸の重要性とその応用

    • Author(s)
      ○田中 晃一、小松崎 典子、藤原 しのぶ、石井 由香里、日比 慎、小川 順、島 純
    • Organizer
      第64回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      神戸
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • [Presentation] 芳香族アミノ酸の代謝調節による酵母の酢酸ストレス耐性化戦略

    • Author(s)
      田中 晃一、小松崎 典子、藤原 しのぶ、石井 由香里、日比 慎、小川 順、○島 純
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      仙台
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24580109
  • 1.  TANAKA Koichi (90282615)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 17 results
  • 2.  吉山 洋子 (80519968)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 3.  ANDO Akira
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 4.  中村 敏英
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results

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