• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Nishimura Naomichi  西村 直道

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

西村 直道  ニシムラ ナオミチ

NISHIMURA Naomichi  西村 直道

Less
Researcher Number 10341679
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 静岡大学, 農学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2024: 静岡大学, 農学部, 教授
2020 – 2022: 静岡大学, 農学部, 教授
2015 – 2018: 静岡大学, 農学部, 教授
2015: 静岡大学学術院, 農学領域, 教授
2009 – 2014: Nayoro City University, 保健福祉学部, 教授
2006 – 2007: 名寄市立大学, 保健福祉学部, 准教授
2005: 市立名寄短期大学, 助教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits / Eating habits, studies on eating habits / Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Except Principal Investigator
Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
大腸発酵 / 難消化性糖質 / 腸内細菌 / 水素 / 腸内細菌叢 / 大腸 / プロピオン酸 / 食と栄養 / 栄養学 / ビタミンE再生 … More / 大腸内発酵 / 大豆タンパク質 / 窒素供給 / 酪酸 / 短鎖脂肪酸 / サルコペニア / 糖新生 / 骨格筋 / コバラミン / 発酵 / コバルト / コハク酸 / ビタミンB12 / 抗酸化 / α-トコフェロール / アスコルビン酸 / α-トコフェロール / 抗酸化作用 / 腸内細菌叢と抗酸化 / 細菌叢移植 / 電子供与体 / レドックスバランス / 酸化ストレス / ビタミンE / 水素分子 / フラクトオリゴ糖 / サイトカイン / 慢性炎症 / 脂肪組織 / メタボリックシンドローム / ギ酸 / メタノール / ペクチン / タンパク質 / 窒素 / 肥満 / 離乳 / 食事導入期 / 大腸粘 / 難消化性タンパク質 … More
Except Principal Investigator
炎症 / 脂肪組織 / 大腸発酵水素 / CD8陽性T細胞 / 水素ガス / 大腸発酵 / 情動行動 / 細胞分化 / 脳発生 / 細胞移動 / 行動解析 / オリゴデンドロサイト / アストロサイト / n-3系多価不飽和脂肪酸 / グリア細胞 / 神経細胞 / 脳 / 脂質栄養 Less
  • Research Projects

    (10 results)
  • Research Products

    (67 results)
  • Co-Researchers

    (8 People)
  •  Novel sarcopenia prevention strategy with propionic acid via modification of the gut-liver-muscle axis.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      西村 直道
    • Project Period (FY)
      2024 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Shizuoka University
  •  Significance of vitamin B12 and its analogs as determinants of colonic microbiota diversity.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      Nishimura Naomichi
    • Project Period (FY)
      2020 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Shizuoka University
  •  Elucidation of the profile of high H2-producing microbiota in the colon and contribution of the microbiota to suppressed oxidative stressPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Nishimura Naomichi
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Shizuoka University
  •  Can colonic hydrogen derived from non-digestible saccharides substitute for ascorbic acid as an electron donor in vivo?Principal Investigator

    • Principal Investigator
      Nishimura Naomichi
    • Project Period (FY)
      2016 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Shizuoka University
  •  Creation of a new strategy for prevention of metabolic syndrome by colonic hydrogenPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Nishimura Naomichi
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Shizuoka University
      Nayoro City University
  •  Elucidation of the anti-inflammatory effect of hydrogen fermented in the large intestine which mediated a CD8+ T cell

    • Principal Investigator
      Tanabe Hiroki
    • Project Period (FY)
      2014 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Nayoro City University
  •  Functional analysis of the lipid nourishment controlling the development of the brain

    • Principal Investigator
      YAMAMOTO TATSURO
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Nayoro City University
  •  Pectin can be sources of methanol by fermentation in the large intestine.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      NISHIMURA Naomichi
    • Project Period (FY)
      2012 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Nayoro City University
  •  Formation of a healthy colonic environment under the control of protein nutrition during the weaning periodPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      NISHIMURA Naomichi
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Nayoro City University
  •  大腸疾病予防を目指した窒素供給による大腸発酵の最適化に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      西村 直道
    • Project Period (FY)
      2005 – 2007
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Nayoro City University

All 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 腸内細菌叢の基礎知識と研究開発における留意点2020

    • Author(s)
      西村直道
    • Total Pages
      226
    • Publisher
      情報機構
    • ISBN
      9784865021998
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Book] 腸内細菌―宿主のクロストークと食事要因2019

    • Author(s)
      日本栄養・食糧学会監修・西村直道(第8章)
    • Total Pages
      264
    • Publisher
      建帛社
    • ISBN
      9784767962115
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H03036
  • [Book] 消化管の栄養・生理と腸内細菌第6章大腸発酵と胆汁酸排泄の亢進によるコレステロール代謝調節2011

    • Author(s)
      西村直道
    • Publisher
      アニマル・メディア
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Book] ルミナコイド研究のフロンティア-食物繊維・オリゴ糖・レジスタントスターチの最新研究動向2010

    • Author(s)
      西村直道
    • Publisher
      建帛社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Book] 大豆のすべて,第5章第1節第6項腸内フローラ(難消化性タンパク質と腸内フローラ)2010

    • Author(s)
      西村直道
    • Publisher
      サイエンスフォーラム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Book] はじめてみよう生化学実験2008

    • Author(s)
      山本 克博, 小原 効, 金澤 康子, 佐々木 胤則, 西村 直道, 水野 佑亮
    • Publisher
      三共出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700576
  • [Book] メタボリック症候群と栄養, 第8章第5項メタボリック症候群と食品機能-高脂血症関連2007

    • Author(s)
      西村 直道
    • Publisher
      幸書房
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700576
  • [Book] 代謝栄養学-第5章脂質代謝2005

    • Author(s)
      西村直道
    • Total Pages
      21
    • Publisher
      同文書院
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700576
  • [Journal Article] Oral Intake of Slowly Digestible α-Glucan Such as Resistant Maltodextrin Leads to Increased Secretion of Glucagon-Like Peptide-2 in Rats and Helps Thicken Their Ileal Mucosae2022

    • Author(s)
      GOTO Tomoya、UMEDA Tomoki、HINO Shingo、MORITA Tatsuya、NISHIMURA Naomichi
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 68 Issue: 2 Pages: 104-111

    • DOI

      10.3177/jnsv.68.104

    • ISSN
      0301-4800, 1881-7742
    • Year and Date
      2022-04-30
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02929, KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Journal Article] Skate-skin mucin, rich in sulfated sugars and threonine, promotes proliferation of <i>Akkermansia muciniphila</i> in feeding tests in rats and in vitro fermentation using human feces2022

    • Author(s)
      Miyata Takaaki、Mizushima Takayasu、Miyamoto Nobuyuki、Yamada Takahiro、Hase Koji、Fukushima Michihiro、Nishimura Naomichi、Hino Shingo、Morita Tatsuya
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 86 Issue: 3 Pages: 397-406

    • DOI

      10.1093/bbb/zbac003

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02929, KAKENHI-PROJECT-20K05936, KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Journal Article] 水素ガス発生基質としての食物繊維の可能性2022

    • Author(s)
      西村直道
    • Journal Title

      化学と生物

      Volume: 61 Pages: 207-209

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Journal Article] 腸内細菌がつくるビタミンの織りなす可能性を探求する2022

    • Author(s)
      西村直道
    • Journal Title

      Microbiome Science

      Volume: 2 Pages: 24-30

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Journal Article] High sucrose diet-induced dysbiosis of gut microbiota promotes fatty liver and hyperlipidemia in rats2021

    • Author(s)
      Sun Shumin、Araki Yuki、Hanzawa Fumiaki、Umeki Miki、Kojima Takaaki、Nishimura Naomichi、Ikeda Saiko、Mochizuki Satoshi、Oda Hiroaki
    • Journal Title

      The Journal of Nutritional Biochemistry

      Volume: 93 Pages: 108621-108621

    • DOI

      10.1016/j.jnutbio.2021.108621

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576, KAKENHI-PROJECT-20H02930, KAKENHI-PROJECT-21K18295
  • [Journal Article] 大腸発酵で発生する水素分子は有益な分子として生体の生理に貢献する2020

    • Author(s)
      西村直道
    • Journal Title

      FFIジャーナル

      Volume: 225 Pages: 369-375

    • NAID

      40022393994

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Journal Article] Transplantation of High Hydrogen-Producing Microbiota Leads to Generation of Large Amounts of Colonic Hydrogen in Recipient Rats Fed High Amylose Maize Starch.2018

    • Author(s)
      Nishimura N, Tanabe H, Komori E, Sasaki Y, Inoue R and Yamamoto Y
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 10 Issue: 2 Pages: 144-144

    • DOI

      10.3390/nu10020144

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00859, KAKENHI-PROJECT-16K12719, KAKENHI-PROJECT-16H03036
  • [Journal Article] Sufficient intake of high amylose cornstarch maintains high colonic hydrogen production for 24 h in rats.2017

    • Author(s)
      Naomichi Nishimura, Hiroki Tanabe, Tatsuro Yamamoto
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology and Biochemistry

      Volume: 81 Issue: 1 Pages: 173-180

    • DOI

      10.1080/09168451.2016.1234929

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H03036, KAKENHI-PROJECT-26560059
  • [Journal Article] Isomaltodextrin, a highly branched α-glucan, increases rat colonic H&#8322; production as well as indigestible dextrin.2016

    • Author(s)
      Nishimura N, Tanabe H, Yamamoto T
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem.

      Volume: 80 Issue: 3 Pages: 554-563

    • DOI

      10.1080/09168451.2015.1104237

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750045
  • [Journal Article] フルクタンによる生体内水素デリバリーと酸化ストレス軽減2016

    • Author(s)
      西村直道
    • Journal Title

      応用糖質科学

      Volume: 6 Pages: 206-211

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26560059
  • [Journal Article] ルミナコイドによる大腸内発酵制御を介した生活習慣病発症抑制に関する研究2014

    • Author(s)
      西村直道
    • Journal Title

      ルミナコイド研究

      Volume: 18 Pages: 79-87

    • NAID

      40020322494

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26560059
  • [Journal Article] Colonic Hydrogen Generated from Fructan Diffuses into the Abdominal Cavity and Reduce Adipose mRNA Abundance of Cytokines in Rats2013

    • Author(s)
      Naomichi Nishimura, Hiroki Tanabe, Misato Adachi, Tatsuro Yamamoto, Michihiro Fukushima
    • Journal Title

      Journal of Nutrition

      Volume: 143 (12) Issue: 12 Pages: 1943-1949

    • DOI

      10.3945/jn.113.183004

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500981, KAKENHI-PROJECT-24650491
  • [Journal Article] Colonic hydrogen generated from fructan diffuses into the abdominal cavity and reduces adipose mRNA abundance of cytokines in rats2013

    • Author(s)
      Naomichi NISHIMURA, Hiroki TANABE, Misato Adachi, Tatsuro YAMAMOTO, Michihiro FUKUSHIMA
    • Journal Title

      J Nutr

      Volume: 143 Pages: 1943-1949

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24650491
  • [Journal Article] Pectin and high-amylose maize starch increase caecal hydrogen production and relieve hepatic-ischaemia reperfusion injury in rats2012

    • Author(s)
      Naomichi NISHIMURA, Hiroki TANABE, Yumi SASAKI, Yui MAKITA, Misako OHATA, Saori YOKOYAMA, Mami ASANO, Tatsuro YAMAMOTO, Shuhachi KIRIYAMA
    • Journal Title

      Br J Nutr

      Volume: 107 Pages: 485-492

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Journal Article] Pectin and high-aiylose maize starch increase caecal hydrogen production and relieve hepatic ischaemia-reperfusion injury in in rats2012

    • Author(s)
      Nishimura N, Tanabe H, Sasaki Y, Makita Y, Ohata M, Yokoyama S
    • Journal Title

      British Journal of Nutrition

      Volume: 107 Issue: 4 Pages: 485-492

    • DOI

      10.1017/s0007114511003229

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781, KAKENHI-PROJECT-24650491
  • [Journal Article]2010

    • Author(s)
      西村直道
    • Journal Title

      大豆のすべて, 第5章第1節第6項 腸内フローラ(難消化性タンパク質と腸内フローラ)(サイエンスフォーラム)

      Pages: 173-176

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Journal Article] 大腸内フローラパタンの決定づけに及ぼす離乳後の大豆たん白質摂取の影響2009

    • Author(s)
      西村直道, 濱田佳穂莉, 山本達朗
    • Journal Title

      大豆たん白質研究 12

      Pages: 94-99

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Journal Article] 大腸内フローラパタンの決定づけに及ぼす離乳後の大豆たん白質摂取の影響2009

    • Author(s)
      西村直道, 濱田佳穂莉, 山本達朗
    • Journal Title

      大豆たん白質研究

      Volume: 12 Pages: 94-99

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Journal Article] 食物繊維およびタウリンの血中コレステロール低下機構に関する研究2008

    • Author(s)
      西村 直道
    • Journal Title

      日本栄養・食糧学会誌 61

      Pages: 11-19

    • NAID

      10021177569

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700576
  • [Journal Article] Enhancing effect of taurine on CYP7A1 mRNA expression in Hep G2 cells.2006

    • Author(s)
      Nien, L.V., Chen, W., Suruga, K., Nishimura, N., Goda, T., Yokogoshi, H.
    • Journal Title

      Amino Acids 30・1

      Pages: 43-48

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700576
  • [Journal Article] Different effect of difructose anhydride III (DFAIII) on caecal microbiota as compared to inulin-type fructans in rats2006

    • Author(s)
      Akiko TAMURA, Yuki MITA, Norihiro SHIGEMATSU, Hiroshi HARA, Naomichi NISHIMURA
    • Journal Title

      Archives of Animal Nutrition 60・5

      Pages: 358-364

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700576
  • [Journal Article] Effects of taurine on mRNA levels of nuclear receptors and factors involved in cholesterol and bile acid homeostasis in mice2006

    • Author(s)
      Vinh Nien LAM, Wen CHEN, Kazuhito SURUGA, Naomichi NISHIMURA, Toshinao GODA, Hiroaki ODA, Hidehiko YOKOGOSHI
    • Journal Title

      Advances in Experimental Medicine and Biology 583

      Pages: 193-202

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700576
  • [Journal Article] Comparative regulation of major enzymes in bile acids biosynthesis pathway by cholesterol, sodium cholate and taurine in mice and rats.2005

    • Author(s)
      Chen, W., Suruga, K., Nishimura, N., Gouda, T., Nien, L.V., Yokogoshi, H.
    • Journal Title

      Life Science 77・7

      Pages: 746-757

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700576
  • [Presentation] エイ由来ムチンの摂取によるAkkermansia muciniphila増殖がデキストラン硫酸ナトリウム誘発ラット大腸炎に与える影響2022

    • Author(s)
      宮田高明,日野真吾,鈴木卓弥,西村直道,森田達也
    • Organizer
      第76回日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Presentation] ヒト糞便培養試験におけるエイ由来ムチンのAkkermansia muciniphila 誘導能とAkkermansia 増殖がラットDSS 大腸炎および耐糖能に及ぼす影響の検討2022

    • Author(s)
      宮田高明,内藤祐里奈,日野真吾,西村直道,森田達也
    • Organizer
      日本食物繊維学会第27回学術集会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Presentation] 難消化性グルカンによる小腸下部へのグルコース供給はGLP-2分泌を促し、ラット回腸粘膜を肥厚させる2022

    • Author(s)
      仁科里佳子,五藤智也,日野真吾,森田達也,西村直道
    • Organizer
      日本食物繊維学会第27回学術集会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Presentation] うつ病モデルマウスを用いた大腸水素の抗うつ作用に関する行動学的分析2022

    • Author(s)
      山本達朗,杉山夏菜,糸澤久美,田邊宏基,豊田淳,西村直道
    • Organizer
      第76回日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Presentation] ラット大腸内コバルト濃度の上昇は腸内細菌によるビタミンB12生成を促す2021

    • Author(s)
      山田千尋, 川瀬貴博, 塚原隆充, 井上亮, 山下寛人, 一家崇志, 日野真吾, 森田達也, 西村直道
    • Organizer
      第79回日本栄養・食糧学会中部支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Presentation] 大腸へのビタミンB12供給は腸内細菌によるプロピオン酸生成と細菌叢の多様性維持に必須である2021

    • Author(s)
      山田千尋,梅田友貴,川瀬貴博,塚原隆充,井上亮,山下寛人,一家崇志,日野真吾,森田達也,西村直道
    • Organizer
      第75回日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Presentation] シアノコバラミンは高アミロースデンプン過剰投与ラットの大腸内コハク酸蓄積を消失させる2020

    • Author(s)
      梅田友貴,山田千尋,川瀬貴博,塚原隆充,日野慎吾,森田達也,西村直道
    • Organizer
      日本食物繊維学会第25回学術集会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Presentation] 大腸へのコバルト供給はラット盲腸内コハク酸蓄積を解消する2020

    • Author(s)
      山田千尋,梅田友貴,川瀬貴博,塚原隆充,山下寛人,一家崇志,日野真吾,森田達也,西村直道
    • Organizer
      日本食物繊維学会第25回学術集会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11576
  • [Presentation] 大腸水素生成促進を介した難消化性糖質の酸化ストレス軽減作用2018

    • Author(s)
      西村直道
    • Organizer
      BIO tech 2018アカデミックフォーラム~創薬・医療・バイオ 研究発表大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H03036
  • [Presentation] 大腸水素による酸化ストレス軽減はビタミンE再生に依存する2018

    • Author(s)
      石田陽亮,日野真吾,森田達也,西村直道
    • Organizer
      日本食物繊維学会第23回学術集会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H03036
  • [Presentation] ビタミンE再生を介した大腸水素による酸化ストレス軽減2018

    • Author(s)
      石田陽亮,日野真吾,森田達也,西村直道
    • Organizer
      第75回日本栄養・食糧学会中部支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H03036
  • [Presentation] 大腸水素による生体内レドックス制御とその生理的意義2018

    • Author(s)
      西村直道
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H03036
  • [Presentation] 大腸水素はα-トコフェロール再生を介してラット脂肪組織の酸化ストレスを軽減する2018

    • Author(s)
      石田陽亮,小室嘉彦,日野真吾,森田達也,西村直道
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H03036
  • [Presentation] 細菌叢移植による高H2生成型腸内細菌叢の構築2017

    • Author(s)
      田邊宏基,小森絵理香,井上亮,山本達朗,西村直道
    • Organizer
      第71回日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H03036
  • [Presentation] グルカンからフラクタンへの転換はラット大腸で高H2生成を持続させる2016

    • Author(s)
      田邊宏基,佐藤紗佳子,山本達朗,井上亮,西村直道
    • Organizer
      日本食物繊維学会第21回学術集会
    • Place of Presentation
      静岡大学(静岡県静岡市)
    • Year and Date
      2016-11-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H03036
  • [Presentation] 難消化性糖質の転換がラット大腸H2生成及び腸内細菌叢に与える影響2016

    • Author(s)
      田邊宏基,佐藤紗佳子,山本達朗,西村直道
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H03036
  • [Presentation] 難消化性糖質の転換がラット大腸H2生成及び腸内細菌叢に与える影響2016

    • Author(s)
      田邊宏基,佐藤紗佳子,山本達朗,西村直道
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県西宮市)
    • Year and Date
      2016-05-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26560059
  • [Presentation] グルカンからフラクタンへの転換はラット大腸で高H2生成を持続させる2016

    • Author(s)
      田邊宏基,佐藤紗佳子,山本達朗,井上亮,西村直道
    • Organizer
      日本食物繊維学会第21回学術集会
    • Place of Presentation
      静岡大学(静岡県静岡市)
    • Year and Date
      2016-11-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26560059
  • [Presentation] 難消化性糖質の転換がラット大腸H2生成及び腸内細菌叢に与える影響2016

    • Author(s)
      田邊宏基、佐藤紗佳子、山本達朗、西村直道
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2016-05-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750045
  • [Presentation] 多分岐α-グルカン であるイソマルトデキストリンはラット大腸水素生成を促進する2015

    • Author(s)
      田邊宏基、山本達朗、西村直道
    • Organizer
      日本栄養食糧学会
    • Place of Presentation
      かんてんぱぱホール
    • Year and Date
      2015-11-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750045
  • [Presentation] 慢性的な母胎n-3系多価不飽和脂肪酸の欠乏は仔の神経細胞とグリア細胞の発生に影響を与える2013

    • Author(s)
      山本達朗、山本綾子、田邊宏基、西村直道
    • Organizer
      第67回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      名古屋大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500981
  • [Presentation] Hydrogen generated by fermentation of dietary fiber and resistant starch relieves oxidative stress in rats2013

    • Author(s)
      Naomichi NISHIMURA, Hiroki TANABE, Yumi SASAKI, Yui MAKITA, Misako OHATA, Tatsuro YAMAMOTO
    • Organizer
      20th International Congress of Nutrition
    • Place of Presentation
      Granada, Spain
    • Year and Date
      2013-09-16
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24650491
  • [Presentation] フラクタン摂取による大腸生成H_2の増加は食餌誘発性肥満における慢性炎症を軽減する?2013

    • Author(s)
      西村直道
    • Organizer
      第67回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Year and Date
      2013-05-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24650491
  • [Presentation] The lack of n-3 polyunsaturated fatty acids affects the differentiation of the glial cell and the emotion of the weaning period2012

    • Author(s)
      Yamamoto T, Kon C, Yamamoto A, Tanabe H, Nishimura N
    • Organizer
      第35回日本神経科学大会
    • Place of Presentation
      名古屋国際会議場
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500981
  • [Presentation] ペクチンの大腸内発酵によって生体内にメタノールが供給される2012

    • Author(s)
      西村直道、田邊宏基、山本達朗
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      仙台市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24650491
  • [Presentation] ペクチンの大腸内発酵によって生体内にメタノールが供給される2012

    • Author(s)
      西村直道
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      仙台
    • Year and Date
      2012-05-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24650491
  • [Presentation] H2産生能によるラットの選別で肝酸化障害抑制効果は上昇する2011

    • Author(s)
      田邊宏基, 佐々木由美, 山本達朗, 桐山修八, 西村直道
    • Organizer
      第65回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2011-05-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Presentation] 食餌導入期の大豆タンパク質による高酪酸生成細菌叢の形成をペクチンは増強しない2011

    • Author(s)
      西村直道
    • Organizer
      第65回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2011-05-14
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Presentation] H_2高産生ラット群の採用でRS 摂取の肝障害抑制効果は増幅される2010

    • Author(s)
      佐々木由美, 田邊宏基, 山本達朗, 桐山修八, 西村直道
    • Organizer
      日本食物繊維学会第15回学術集会
    • Place of Presentation
      札幌
    • Year and Date
      2010-11-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Presentation] ルミナコイド摂取によるラット門脈血中H_2濃度上昇と虚血-再灌流肝の酸化障害抑制2009

    • Author(s)
      西村直道
    • Organizer
      日本食物繊維学会第14回学術集会
    • Place of Presentation
      岐阜
    • Year and Date
      2009-10-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Presentation] ルミナコイド摂取によるラット門脈血中H2濃度上昇と虚血-再灌流肝の酸化障害抑制2009

    • Author(s)
      西村直道, 山本達朗, 桐山修八
    • Organizer
      日本食物繊維学会第14回学術集会
    • Place of Presentation
      岐阜
    • Year and Date
      2009-10-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Presentation] 食餌導入期の大豆タンパク質摂取が腸内細菌叢と大腸内発酵に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      西村直道, 大畠美紗子, 浅野真未, 横山紗央里, 山本達朗
    • Organizer
      第15回 Hindgut Club Japan シンポジウム
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2009-12-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500781
  • [Presentation] 大豆難消化性タンパク質を用い窒素供給の大腸内ペクチン発酵に及ぼす影響2007

    • Author(s)
      西村 直道, 櫻井 麻衣子, 平譯 喜, 坂井 彩, 佐藤 皆子, 山本 達朗, 太田 徹
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      国立京都国際会館
    • Year and Date
      2007-05-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700576
  • [Presentation] フラクトオリゴ糖による炎症性アディポサイトカイン発現抑制作用の 用量依存性

    • Author(s)
      大﨑みな美,田邊宏基,山本達朗,西村直道
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      札幌
    • Year and Date
      2014-05-30 – 2014-06-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26560059
  • [Presentation] 食物繊維をしっかりとって健康なからだをつくろう

    • Author(s)
      西村直道
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会大会(市民公開講座)
    • Place of Presentation
      札幌
    • Year and Date
      2014-05-30 – 2014-06-01
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26560059
  • [Presentation] フラクトオリゴ糖投与ラットの脂肪組織におけ る慢性炎症抑制作

    • Author(s)
      松村野乃花,田邊宏基,山本達朗,日野真吾,森田達也, 西村直道
    • Organizer
      日本食物繊維学会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2014-11-29 – 2014-11-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26560059
  • 1.  YAMAMOTO Tatsuro (90379389)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 11 results
  • 2.  井上 亮 (70443926)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 3.  NISHIMURA Naomichi (10341079)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  YAMAMOTO Ayako (80414134)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 5.  Tanabe Hiroki (60573920)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 6.  加藤 主税 (70913250)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  MORITA Tatsuya
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 8.  日野 真吾
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi