• Search Research Projects
  • Search Researchers
  1. Back to previous page

YANO Hiroyuki  矢野 裕之

ORCIDConnect your ORCID iD *help
Researcher Number 20355580
External Links
Affiliation *help 2015 : 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門・食品加工流通研究領域, ユニット長
2013 – 2014 : 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品素材科学研究領域, 上席研究員
2012 – 2013 : 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, その他部局等, その他
2012 : 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所, ユニット長
2012 : 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品素材科学研究, 上席研究員 … More
2012 : 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品素材科学研究領域, 上席研究員
2010 – 2011 : 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, その他
2011 : 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品素材科学研究領域, 上席研究員
2010 : 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品素材科学研究領域, ユニット長
 – 2007 : 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, ユニット長
2006 : National Institute of Crop Science, Rice Quality Research Team, Senior Researcher, 作物研究所・米品質研究チーム, 主任研究員
2006 : 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 作物研究所米品質研究チーム, 主任研究員
2006 : 農業食品産業技術総研
2005 : 独立行政法人農業・生物系特定産業技術研究機構, 作物研究所・稲研究部, 主任研究官
2004 – 2005 : 農業・生物系機構
2004 : 独立行政法人農業・生物系特定産業技術研究機構, 中央農業総合研究センター・北陸地域基盤研究部, 主任研究官 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Applied genomics / Food science
Except Principal Investigator
Tumor diagnosis
Keywords
Principal Investigator
アレルゲン / チオレドキシン / ジスルフィド / 蛋白質 / Proteome / プロテオーム / イネ / Thioredoxin / 発芽 / 糊化 … More / ジスルフィドプロテオーム / 糖化液 / グルタチオン / レドックス / Disulfide / Germination / Rice / 物性 / Redox … More
Except Principal Investigator
プロテオーム / 翻訳後修飾 / 配列データベース / 質量分析 / バイオマーカー / 癌 / 蛋白質データベース / 酸化修飾蛋白質 / レドックス制御 / 化学修飾 / 酸化還元 Less
  • Research Projects

    (4results)
  • Research Products

    (46results)
  • Co-Researchers

    (1People)
  •  新規食品開発のための穀物ジスルフィドプロテオーム解析Principal Investigator

    • Principal Investigator
      矢野 裕之
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Development of a method to recover amino acids and monosaccharides effectively from cereal seeds.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      YANO Hiroyuki
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Identification and validation of biomarker proteins based ontheir thiol redox states

    • Principal Investigator
      KAWAKAMI Takao
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Tumor diagnosis
    • Research Institution
      Tokyo Medical University
  •  Comprehensive analysis of redox regulations of plant by the disulfide proteome.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      YANO Hiroyuki
    • Project Period (FY)
      2004 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Applied genomics
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization

All 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2006 2005 2004 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] Trends in protein research (Chapter The disulfide proteome of plants.)2005

    • Author(s)
      Yano H, Balmer Y, Kuroda S, Buchanan BB
    • Publisher
      Nova Science Publishers, New York, USA
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Glutathione changes physical properties of rice batter without increasing its allergenicity.2016

    • Author(s)
      Hiroyuki Yano, Akiko Fukui
    • Journal Title

      食品総合研究所研究報告

      Volume : 80 Pages : 23-28

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450193
  • [Journal Article] Seed thioredoxin h2016

    • Author(s)
      Per Hagglund, Christine Finnie, Hiroyuki Yano, Azar Shahpiri, Bob B Buchanan, Anette Henriksen, Birte Svensson
    • Journal Title

      Biochimica et Biophysica Acta

      Volume : 1864 Pages : 974-982

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450193
  • [Journal Article] Effect of sorghum flour on glutathione-rice bread2015

    • Author(s)
      Hiroyuki Yano, Akiko Fukui
    • Journal Title

      食品総合研究所研究報告

      Volume : 79 Pages : 9-17

    • Peer Reviewed / Open Access / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450193
  • [Journal Article] Ongoing applicative studies of plant thioredoxins2014

    • Author(s)
      Hiroyuki Yano
    • Journal Title

      Molecular Plant

      Volume : 7 Pages : 4-13

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450193
  • [Journal Article] 食品研究における蛋白質レドックス制御~解析技術からグルテンフリー米粉パンまで~2014

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Journal Title

      食糧-その科学と技術-

      Volume : 52 Pages : 59-72

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450193
  • [Journal Article] グルテンフリー米粉パンの開発研究2013

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Journal Title

      農業および園芸

      Volume : 印刷中

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Journal Article] Further studies on the protein chemistry and property of glutathione-added rice bread.2013

    • Author(s)
      Hiroyuki YANO
    • Journal Title

      JARQ-Japan Agricultural Research Quarterly

      Volume : 印刷中

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Journal Article] グルテンフリー米粉パンの開発研究2013

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Journal Title

      農業および園芸

      Volume : Vol.88 Pages : 534-539

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Journal Article] Comparison of oxidized and reduced glutathione in the bread-making qualities of rice batter2012

    • Author(s)
      Hiroyuki Yano
    • Journal Title

      Journal of Food Science

      Volume : 77巻

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Journal Article] Disulfide proteomics: Current status in thioredoxin biochemistry and industrial research2012

    • Author(s)
      Kawakami T and Yano H.
    • Journal Title

      JARQ-Japan Agricultural Research Quarterly

      Volume : Vol. 46 Pages : 277-285

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Journal Article] D Comparison of oxidized and reduced glutathione in the bread-making qualities of rice batter2012

    • Author(s)
      Yano H.
    • Journal Title

      Journal of Food Science

      Volume : Vol. 77

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Journal Article] 澱粉の糊化と酵素処理が米蛋白質の溶解性に与える影響2012

    • Author(s)
      矢野裕之、竹内正彦、加藤(江森)澄恵、我妻義則、田口計哉、岡澤由晃、西澤賢一、黒田秧
    • Journal Title

      食品総合研究所研究報告

      Volume : Vol.76 Pages : 1-7

    • URL
      http://www.naro.affrc.go.jp/publicity_report/publication/files/76_hokoku_p01-07.pdf
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Journal Article] Disulfide proteomics: Current status in thioredoxin biochemistry and industrial research2012

    • Author(s)
      Takao Kawakami and Hiroyuki Yano
    • Journal Title

      Japan Agricultural Research Quarterly

      Volume : 46(4) Pages : 277-85

    • URL
      http://www.jircas.affrc.go.jp/
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22501035
  • [Journal Article] 米澱粉の糊化における蛋白質の溶解性変化に関する解析2011

    • Author(s)
      矢野裕之、竹内正彦、加藤(江森)澄恵、我妻義則、佐藤里絵、田口計哉、岡澤由晃、西澤賢一、黒田秧
    • Journal Title

      食品総合研究所研究報告

      Volume : Vol.75 Pages : 1-8

    • URL
      http://www.naro.affrc.go.jp/publicity_report/publication/files/75_hokoku_p001-008.pdf
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Journal Article] これからのイネ研究-低アレルゲン化への取り組み-2006

    • Author(s)
      矢野裕之, 黒田秧
    • Journal Title

      農業および園芸 81・1

      Pages : 203-206

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] 新しい網羅的タンパク質解析手法の開発とアレルゲン検出技術への応用2006

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Journal Title

      農林水産研究ジャーナル 29・6

      Pages : 53-56

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Update and challenges on proteomics in rice.2006

    • Author(s)
      Komatsu S, Yano H
    • Journal Title

      Proteomics 6・14

      Pages : 4057-4068

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Disulfide proteome yields a detailed understanding of redox regulation : a model study of thioredoxin-linked reactions in seed germination.2006

    • Author(s)
      Yano H, Kuroda M
    • Journal Title

      Proteomics 6・1

      Pages : 294-300

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Update and challenges on proteomics in rice.2006

    • Author(s)
      Komatsu S, Yano H
    • Journal Title

      Proteomics 6-14

      Pages : 4057-4068

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Disulfide proteome yields a detailed understanding of redox regulation : a model study of thioredoxin-linked reactions in seed germination.2006

    • Author(s)
      Yano H, Kuroda M
    • Journal Title

      Proteomics 6-1

      Pages : 294-300

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Update and challenges on proteomics in rice.2006

    • Author(s)
      Setsuko Komatsu, Hiroyuki Yano
    • Journal Title

      Proteomics 6(14)

      Pages : 4057-4068

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] 新しい網羅的タンパク質解析手法の開発とアレルゲン検出技術への応用2006

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Journal Title

      研究ジャーナル 29(6)

      Pages : 53-56

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Disulfide proteome yields a detailed understanding of redox regulations : a model study of thioredoxin-linked reactions in seed germination.2006

    • Author(s)
      矢野 裕之
    • Journal Title

      Proteomics 6(1)

      Pages : 294-300

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Development of a proteome technique and its application in detecting allergens.2006

    • Author(s)
      Yano H
    • Journal Title

      Research Journal of Food and Agriculture 29-6

      Pages : 53-56

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Trial to alleviate allergens.2006

    • Author(s)
      Yano H, Kuroda S
    • Journal Title

      Agriculture and Horticulture 81-1

      Pages : 203-206

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] レドックス制御を包括的に解析できるジスルフィドプロテオーム-ポストゲノム研究の有効なツール : 原理と応用-2005

    • Author(s)
      矢野裕之, 黒田秧
    • Journal Title

      ブレインテクノニュース 111

      Pages : 23-36

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] 食物アレルギー研究の動向2005

    • Author(s)
      島田純子, 矢野裕之, 水町功子
    • Journal Title

      科学技術動向 47

      Pages : 9-16

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Disulfide proteome that allows comprehensive analysis of redox regulations-Effective tool for the post-genome researches : its principle and applications-2005

    • Author(s)
      Yano H, Kuroda S
    • Journal Title

      BRAIN Techno News 111

      Pages : 23-36

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] The disulfide proteome of plants.2005

    • Author(s)
      Yano H, Balmer Y, Kuroda S, Buchanan BB
    • Journal Title

      Trends in protein research, Nova Science Publishers

      Pages : 183-199

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Trends in food allergy research.2005

    • Author(s)
      Shimada J, Yano H, Mizumachi K
    • Journal Title

      Science and Technology Trends 47

      Pages : 9-16

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] レドックス制御を包括的に解析できるジスルフィドプロテオーム-ポストゲノム研究の有効なツール:原理と応用-2005

    • Author(s)
      矢野 裕之
    • Journal Title

      BRAIN 111

      Pages : 23-26

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] The disulfide proteome of plants2005

    • Author(s)
      矢野 裕之
    • Journal Title

      Trends in protein research(Nova Science Publishers)

      Pages : 183-199

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] 「ジスルフィドプロテオーム」によるレドックス蛋白質の機能解析2004

    • Author(s)
      矢野裕之, 田中宥司, 黒田秧
    • Journal Title

      化学と生物 42・9

      Pages : 585-590

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] 「ジスルフィドプロテオーム」によるレドックス蛋白質の機能解析2004

    • Author(s)
      矢野, 裕之
    • Journal Title

      化学と生物 42

      Pages : 585-590

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Functional analysis of redox proteins by disulfide proteome.2004

    • Author(s)
      Yano H, Tanaka H, Kuroda S
    • Journal Title

      Chemistry and Biology 42-9

      Pages : 585-590

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16510151
  • [Journal Article] Further studies on the protein chemistry and property of glutathione-added rice bread

    • Author(s)
      Yano H.
    • Journal Title

      JARQ-Japan Agricultural Research Quarterly

      Volume : (印刷中)

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Journal Article] Disulfide proteomics : Current status in thioredoxin biochemistry and in dustrial researches

    • Author(s)
      Takao Kawakami, Hiroyuki Yano
    • Journal Title

      Japan Agricultural Research Quarterly

      Volume : (印刷中)

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22501035
  • [Presentation] Redox-related food researches2014

    • Author(s)
      Hiroyuki Yano
    • Organizer
      第248回米国化学会
    • Place of Presentation
      サンフランシスコ(米国)
    • Year and Date
      2014-08-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450193
  • [Presentation] 澱粉の特性を活かしたグルテンフリー米粉パンの新規製造技術の開発2012

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Organizer
      第60回日本応用糖質科学会中部支部総会・講演会
    • Place of Presentation
      於:愛知県産業労働センター(ウインクあいち)
    • Year and Date
      2012-01-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Presentation] 小麦粉・グルテンなしで米粉生地を膨らませる食品加工技術2012

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Organizer
      TXテクノロジー・ショーケースinつくば2012(財団法人茨城県科学技術振興財団つくばサイエンス・アカデミー)
    • Place of Presentation
      於:つくば国際会議場
    • Year and Date
      2012-01-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Presentation] 塩・減塩食品開発の実際減塩でパンを作る2011

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Organizer
      おいしい低塩・減塩食品を求めて(サイエンスフォーラム)
    • Place of Presentation
      於:飯田橋レインボービル
    • Year and Date
      2011-10-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Presentation] グルタチオンを利用したグルテンフリー米粉パンの開発について2011

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Organizer
      第56回山形大学国際事業化研究センター談話会(山形大学工学部)
    • Place of Presentation
      於:山形大学工学部国際事業化研究センターセミナーホール(秦ホール)
    • Year and Date
      2011-12-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Presentation] グルテンを含まない米粉100%パンの製造技術の開発2011

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Organizer
      第11回食物アレルギー研究会
    • Place of Presentation
      於:昭和大学上條講堂
    • Year and Date
      2011-02-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Presentation] グルタチオンを利用したグルテンフリー米粉パンの新しい製造技術の開発ifia JAPAN20112011

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Organizer
      食品化学新聞社
    • Place of Presentation
      於:東京国際展示場
    • Year and Date
      2011-05-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500752
  • [Presentation] チオレドキシン、グルタチオンを利用した植物・食品蛋白質レドックス研究

    • Author(s)
      矢野裕之
    • Organizer
      ユーグレナ研究会第29回研究集会
    • Place of Presentation
      筑波大学(茨城県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450193
  • 1.  KAWAKAMI Takao (40366117)
    # of Collaborated Projects : 1results
    # of Collaborated Products : 2results

URL :

Are you sure that you want to connect your ORCID iD to this researcher?

Information FAQ News Terms of Use

Powered by NII kakenhi